Skip to main content

B1 TV, sancționat de CNA pentru acuzații la adresa lui Tiberiu Urdăreanu. Sabin Orcan l-a numit securist și mafiot

 
B1 TV, sancționat de CNA pentru acuzații la adresa lui Tiberiu Urdăreanu. Sabin Orcan l-a numit securist și mafiot

Consiliul Național al Audiovizualului a decis sancționarea cu 12.000 de lei după ce în mai multe ediții X Press, emisiune prezentată de Sabin Orcan la B1 TV, afaceristul Tiberiu Urdăreanu a fost numit mafiot și securist. 

Forul audiovizual a coniserat că în emisiunile incriminate, din perioada 22 - 27 iunine, au fost încălcate articolele de lege privind dreptul la replică (acesta a fost difuzat cu comentarii ale moderatorului), articolele privind limbajul injurios, infromarea corectă, imparțialitatea și echilibrul. 

Concret, în cadrul emisiunilor în cauză s-a discutat despre cum, cu o zi înaintea votării moțiunii de cenzură, Ministrul Comunicațiilor, ar fi semnat „un ordin care supra reglementează piața semnăturilor și a certificatelor digitale” în care principalul câștigător ar fi fost firma lui Tiberiu Urdăreanu.

Publicitate

Sabin Orcan a trimis către CNA un punct de vedere în scris, care a fost citit în fața membrilor de către reprezentantul postului, Rareș Anița: „Referitor la domnul Urdăreanu: conform DEX, mafiot înseamnă un membru al mafiei, iar prin mafie se înțelege, pe lângă ogranizație de origine italiană, un grup de indivizi cu îndeletniciri suspecte. Tiberiu Urdăreanu, trimis în judecată pentru fapte de corupție, se încadrează perfect în această definiție, cu atât mai mult decât vorbim despre mituirea unui politician de prim rang, fostul primar de Iași, care era și vicepreședinte al unui partid important. Chiar dacă Urdăreanu nu a fost condamnat încă definitic, el și-a recunoscut faptele în fața procurorilor și a început să colaboreze cu aceștia devenind denunțător pentru a beneficia de o reducere a pedepsei”, a arătat Sabin Orcan, într-un punct de vedere trimis în scris la CNA. 

„În prima emisiune, nu am făcut decât să citez câteva fraza dezvăluirea apărută în Romania liberă, în care era vorba de o ordonanță de guvern care avantaja firma lui Urdăreanu, împotriva concurenței, pe piața certificatelor digitale. A fost o dezvăluire în care se regăsea și punctul de vedere al firmei domnului Urdăreanu. În a doua emisiune am citata in extenso din dreptul la replică trimis de șeful firmei lui Urdăreanu. Deci am dat cuvântul și reprezentantului mafiei, adică acestui grup de indivizi cu îndeletniciri suspecte”, a mai adăugat Orcan. 

Varianta de amendă de 12.000 de lei a fost una intermediară, după ce altre trei propuneri nu au reușit să obțină cel puțin șase voturi. A fost o propunere de 15.000 de lei, de la Radu Herjeu, una de somație de la Dorina Rusu și una de 10.000 de lei de la Florin Gabrea. Sancțiunea a primit șase voturi pentru Dorina Rusu, Radu Herjeu, Gabriel Tufeanu, Laura Georgescu, Viorel Vasile Buda și Orsolya Borsos. Împotrivă au fost Dorina Rusus și Florin Gabrea. 

Din emisiunea XPress

  • Da, practic denunțător în serie pentru că domnul Urdăreanu înțeleg că umblă prin oraș cablat, practic umblă cablat, cam cum sunt eu acum doamnelor și domnilor, cu lavaliera aicea, dar eu nu plec la redacție sau acasă cu această lavalieră, domnul Urdăreanu umblă cu lavaliera pe el și se mai întâlnește cu niște prieteni și mai întreabă dacă mai vor niște bani. Cam asta e situația. Ei, cum vi se pare chestia asta? Deci așa arată guvernul acesta.
  • Și îi transmit pe această cale domnului Adrian Floarea, care mă amenință cu procese, că el crede că e ca la unitate la el acolo, la liceul militar, îi transmit că aștept cu nerăbdare să fiu dat în judecată, să sesizeze CNA pentru că vom continua să publicăm și să dezvăluim toate legăturile mafiotului Urdăreanu, care și-a recunoscut faptele, de altfel, la DNA.
  • Sabin Orcan: (...) vă anunț însă un lucru. Am primit un drept la replică de la un mafiot. Că în România mafioții nu te împușcă dacă ești jurnalist, te amenință fie cu CNA-ul că acolo sunt niște slugi ale politicienilor, fie te amenință cu procese și cu zeci de mii de euro. Ei, pe mine mă amenință un mafiot, sigur, nu el direct, a pus un angajat de al lui, mafiotul se numește Tiberiu Urdăreanu și mâine o să-i prezentăm dreptul ăsta la replică plin de minciuni și de dezinformări de altfel, al angajatului domnului Urdăreanu, și îi promit pe această cale că începând de mâine voi avea zilnic, sau cât oi mai apărea eu unul la B1 TV, o pastilă despre faptele de vitejie ale mafiotului Urdăreanu care a devalizat un miliard de euro din banii statului în afaceri IT la fel ca domnul Ghiță. Domnul Ghiță un miliard, Urdăreanu-UTI un miliard. Amândoi veniți din Servicii. Domnul Ghiță de la SRI și domnul Urdăreanu de la Direcția de Informații a Armatei. Și de mâine ne ocupăm de mafioți că ne place foarte mult subiectul acesta.

Legislația invocată:

Art 3 (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor. 

ART. 57
(1) Dreptul la replică va fi difuzat gratuit, fără comentarii ale radiodifuzorului, în termen de maximum 3 zile de la data aprobării cererii, în aceleaşi condiţii în
care drepturile sau interesele legitime ale persoanei au fost lezate: în cadrul aceluiaşi interval orar, al aceleiaşi emisiuni, în limitele aceleiaşi durate şi cu
precizarea emisiunii în care s-a produs lezarea.

ART. 40
(1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente
ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.

(2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et
altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut
acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt.

(5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să
instige la violenţă.

ART. 64 (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:
a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

ART. 66 În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate
imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în
care problemele sunt în dezbatere publică.

ART. 67 În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii.

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Celui ori celei care mi-a cenzurat mesajul, vedeti ca am pus ghilimele, este un citat din articolul de mai sus, este exact referirea lui Orcan la membrii CNA, deci, poate cenzurati si articolul ori voi aveti voie sa spuneti *** iar noi, fraierii nu?
  • Cate astfel de derapaje au loc zi de zi la Realitatea TV din partea moderatorilor ori a diversilor invitati iar cei de la monitorizare, din CNA nu iau plangerile pe care le primesc in seama. Daca unii membrii CNA nu ar mai lipsi de la sedinte exact cand trebuiesc sanctionate diverse televiziuni s-ar mai potoli unii cu astfel de iesiri, dar s-a vazut si in cazul de mai sus, nici daca-i dat in judecata moderatorul nu are de gand sa fie mai atent la apelativele pe care le foloseste la adresa unuia ori altuia si astfel de iesiri vor continua...bine ca pentru formularea: "dacă ești jurnalist, te amenință fie cu CNA-ul că acolo sunt niște *** ale politicienilor" membrii CNA nu au zis nimic, inseamna ca moderatorul are dreptate ori se pregatesc sa-l ierte pe Rares Bogdan si cei care au aruncat cu .... in ei.

Trimite un comentariu