Skip to main content

Cele mai scumpe drepturi de difuzare din lume. Primul nu e fotbalul. Cât dau Pro TV şi Dolce pe Champions League, cu cât se vinde în afară

 
Cele mai scumpe drepturi de difuzare din lume. Primul nu e fotbalul. Cât dau Pro TV şi Dolce pe Champions League, cu cât se vinde în afară

Care sunt cele mai scumpe drepturi de difuzare din lume cumpărate în 2017? Cine este în top? Cât plătesc pentru Champions League marile posturi din Europa şi cât plătesc posturile româneşti care au drepturile, Pro TV şi Dolce?

Publicitate

Chiar dacă fotbalul are cele mai multe locuri în topul mondial, prima poziţie nu e a "sportului rege". Postul TV Star India a plătit pentru câteva sezoane ale Ligii Naţionale de Cricket 2,14 miliarde de euro. Cricketul mai apare în Top 5: 1,12 miliarde de euro plătite de Sky UK, pentru patru sezoane.

De notat multe poziţii al UEFA Champions League. Liga Campionilor s-a vândut pe miliarde de euro în Anglia, Spania, Franţa şi Italia.

Cât se plăteşte în România?

În România, valoarea totală a drepturile de difuzare pentru UEFA Champions League şi Europa League (pay TV şi free TV) este de peste 15 milioane de euro pe an.

Telekom Sport (fostul Dolce Sport) are drepturile pentru toate meciurile acestor competiţii şi plăteşte cea mai mare parte din sumă (cam trei sferturi). Pro TV are o opţiune pe etapă.

O mişcare spectaculoasă a fost făcută de Pro TV, care a anunţat că a cumpărat meciurile de calificare ale Naţionalei la Euro 2020, Campionatul European 2020 şi Liga Naţiunilor. Potrivit informaţiilor Paginademedia.ro, valoarea contractului câştigat de Pro TV (în faţa TVR şi Digi) este între 12 şi 14 milioane de euro.

Paginademedia.ro vă prezintă Top 10 cele mai mari vânzări de drepturi TV din sport din 2017:

1. India - cricket, 2,14 miliarde de euro

Liga Naţională de Cricket, 2,14 miliarde Euro 2018-2022. Drepturile au fost luate de Star India (Murdoch).

2.Anglia - fotbal, 1,37 miliarde euro

BT cumpără Liga Campionilor şi Europa League cu 1,37 miliarde Euro pe 3 ani

3.SUA - fotbal american, 1,27 miliarde euro

FOX cumpără drepturile pentru Big Ten College Conference - 1,27 miliarde Euro, pe 10 ani.

4.Anglia - cricket, 1,12 miliarde de euro

SKY UK, canal pay TV, încheie cel mai mare contract semnat vreodată pentru drepturile de cricket englez - 1,12 miliarde Euro - pe anii 2020 - 2024 (valoare crescută cu 180% faţă de contractul anterior)

5.Spania - fotbal, 1,05 miliarde euro

Mediapro şi BEIN achiziţionează împreună Liga Campionilor şi Europa League pentru 1,05 miliarde Euro (2018/2019 - 2021/2022), cu o creştere de “doar” 75% faţă de dealul anterior

6.Franta - fotbal, 1,05 miliarde euro

Altice Telecom - care deţine canalul pay TV SFR Sport - a depăşit Canal Plus şi beIN Sports oferind pentru Liga Campionilor şi Europa League 1,05 miliard euro, pe 3 sezoane. 100% creştere faţă de contractul anterior între Canal+ si beIN

7.SUA - fotbal american, 1,01 miliarde euro

Canalul de sport ESPN va plăti 1,01 miliarde euro pentru 3 ediţii de Big Ten Conference

8.Argentina - fotbal, 978 milioane euro

Giganţii americani Fox/Turner au reuşit să intre pe piaţă argentiniană ca urmare a căderii agenţiei guvernamentale de fotbal Futbol Para Todos (care controla drepturile până acum). Au luat liga argentiniană de fotbal, pentru 978 milioane euro pe 4 ediţii începând cu anul acesta: 2017/2018, până la sezonul 2021-2022.

9.Italia - fotbal, 900 de milioane de euro

Sky Italia securizează drepturile pe Liga Campionilor şi Europa League pentru 900 de milioane de euro pe următoarele 3 ediţii 2018/19 - /2020/21. În Italia, lupta s-a dat între cei doi rivali PayTV locali: Mediaset Premium şi Sky Italia.

Mediaset difuzează acum ultimul an din contractul pe Liga Campionilor. Cresterea nu este prea mare, dar 900 de milioane de euro reprezinta o suma impresionanta in conditiile pietei din Italia.

10. Anglia - fotbal, 652 milioane de euro

SKY UK reuseste sa câstige, in fata competitorului BT, drepturile pentru English Football League (EFL) pentru suma de 652 milioane de euro (din 2019, până în 2024), pe o piaţaă unde cluburile de fotbal si-au pastrat dreptul de a-si transmite pe internet meciurile proprii. De retinut ca EFL vine clasata imediat dupa EPL (English Premier League).

Sursa: publicaţia specializată TV Sports Markets

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Adi Adi
    Titlul nu e foarte fericit, ca să nu spun că e total inexact! E vorba despre cele mai scumpe achiziții din 2017. Pentru că cele mai scumpe drepturi sunt, dacă nu mă înșel, cele vândute de NBA! Atât doar că nu s-au vândut în 2017.
  • ionel ionel
    La noi s-a anuntat cine va avea drepturile pentru UCL si Europa League in urmatoarele trei sezoane 2018-2021?
  • Bogdanel Bogdanel
    la ce salarii, la ce publicitate e in Romania cam mult totusi sa aruncat cam tare Teleckomul asta ...sper sa si castige ceva ca Pro tv e cel mai castigat din ce se vede
  • Cristi Cristi
    Cam pe ce planeta a comertului e ok sa faci un clasament neuniformizat, incat sa ai valoare per an macar?

Trimite un comentariu

sus