Skip to main content

CNA a respins licența pentru postul RTR Iași. Au fost temeri că postul ar putea face propaganda rusească în România

 
CNA a respins licența pentru postul RTR Iași. Au fost temeri că postul ar putea face propaganda rusească în România
CNA

Membrii CNA au votat în ședința de astăzi, în unanimitate, respingerea intrării pe piața din România a unei televiziuni generaliste cu program rusești. 

Motivul? Au fost temeri că postul ar putea face propaganda rusească în România. 

Publicitate

Este a doua oară în ultima jumătate de an când societatea Telecontent Production SRL a venit în fața CNA pentru a cere o licență prin satelit pentru RTR Iași. Dacă în vară postul a amânat luarea unei decizii, în ședința de marți, CNA a decis să respingă solicitarea, cu unanimitatea celor prezenți.

Firma a fost reprezentată la CNA de Hristea Veaceslav, administrator al Teleconten, și doi avocați, Alexander Popa și Alin Constantinescu. Acționarii Telecontent Production sunt, potrivit notei de la CNA: Sergheev Evghenii și Stețco Victor, cu câte 50% fiecare. 

Același Sergheev Evghenii este și directorul RTR din Republica Moldova, un post despre care un raport al Asociației Presei Independente arată că a transmis „sistematic informații distorsionate și mesaje anti-ucrainene, anti-americane și anti-europene” (monitorizare realizată în martie - aprilie 2017). 

Din discuțiile de la CNA: 

Dorina Rusu: „Au apărut foarte multe informații despre activitatea dumneavoastră din Republica Moldova. Știm, de exemplu, că postul a fost amendat în mai multe rânduri de CCA-ul din Republica Moldova, pentru lipsă de imparțialitate și în mod special pentru propagandă rusească”

„Noi cerem o licență pentru un post nou”, i-a replicat Hristea Veaceslav membrului CNA. 

Dorina Rusu: „Așa este, cereți licență pentru un post nou, însă e de datoria noastră să ne informăm cu privire la ce a făcut postul respectiv. De exemplu, mă interesează în mod deosebit și activitatea dumneavoastră din Republica Moldova. Am citit şi un raport al Asociaţiei Presei Independente din Moldova în care se menționează căpostul dumneavoastră este printre cele care fac permanent propagandă, prin intermediul emisiunilor retransmise din Rusia. Toţi invitaţii pe care îi are postul vorbesc despre cât de rele sunt NATO şi Uniunea Europneaă, vorbesc numai despre realizările Rusiei şi despre faptul că Uniunea Europneană decade, că Rusia este singurul garant al păcii în regiune. Noi nu putem când dăm licenţă unui post de televiziune să facem abstracţie de faptul că el a fost acuzat în Republica Moldova de propagandă rusească. Cine garantează că dumneavoastră nu veţi face acelaşi lucru şi în România?”, i-a replicat Dorina Rusu reprezentantului Telecontent.

Hristea Veaceslav: „Nu știu despre care emisiuni se vorbește de Asociația Presei Independente din Republica Moldova. Avem o emisiune unde sunt invitați politicieni, da. Suntem un post apolitic. Noi cerem licență pentru RTR Iași, care va veni cu un program nou. Va fi un canal filmat și împachetat la Iași”. 

Alexander Popa, avocat: „Să nu uităm cum a spus și domnul administrator, că în cazul de față vorbim de două entități juridice diferite, cea care solicită licența fiind o entitate pe teritoriul României. Pe de altă parte, cred că din perspectiva noastră ar trebui să solicităm consiliului să plece de la precumția de nevinovăție și nu să ne atribuie niște sancțiuni care poate au fost date în Republica Moldova pentru o altă entitate.”

Radu Călin Cristea, membru CNA: „E destul de complicat si pe noi ne puneți într o situatie foarte delicata. Dumeavoastră ati dori ca noi, CNA, sa va tratăm într-o forma virginală, sa facem abstracție de tot ceea ce ați performat sau nu ați perfromat. Iar acum ne faceți o oferat identica oarecum și cerându-ne să facem abastracție de aceste acuzații care sunt foarte grave si care sunt lansate de asociatii serioase ale presei. Cred că vom avea o mică dificultate să ne raportăm la cerinta dumneavoastră pentru ca ceea ce ne cereți, acel statut virginal.

Radu Herjeu – „Eu aș fi favorabil și cred că nu ar strica un canal cultural cu producții rusești. Din păcate, din varii motive, latura asta culturală a schimburilor româno-ruse a fost aproape inexistentă. (...) Dacă veneați cu o televiziune care difuza seriale și filme de dimineața până seara, eu unul nu aș fi avut nimic împotrivă. Dar aveți în cadrul programului pentru ieșeni niște emisiuni cu care ei nu au nicio legătură, matinalul care e făcut de la Chișinău și talk-show-ul lui Anatolie Golea.”

 

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Sunt curios cine ar urmări un asemenea post tv la Iași, dacă să luăm în considerare că nici la Chișinău, serialele rusești care ocupă 85% din timpul de emisie nu sunt urmărite, ci doar buletinele de știri cu fake-news de la Moscova, de lumea zombată de Uniunea Euroasiatică și de Vestul spurcăt de psd-știi basarabeni
  • Si cum ramane cu libertatea de opinie, de exprimare, de informare? E foarte corect, raman sa ma informez de la Russia Today, ca tot tine direct de Kremlin.

Trimite un comentariu