Skip to main content

INTERVIU. Doina Gradea, TVR: Unul dintre cele mai frumoase mesaje a venit de la Adrian Sârbu (...) Nu putem să cheltuim un buget ca al marilor grupuri private şi să avem audienţa pe care o avem

 
INTERVIU. Doina Gradea, TVR: Unul dintre cele mai frumoase mesaje a venit de la Adrian Sârbu (...) Nu putem să cheltuim un buget ca al marilor grupuri private şi să avem audienţa pe care o avem

INTERVIU. "Unul dintre cele mai frumoase mesaje pe care le-am primit a fost de la Adrian Sârbu", spune într-un interviu acordat Paginademedia.ro Doina Gradea, preşedinte interimar al TVR. "M-a sunat şi mi-a mulţumit pentru ce am făcut şi pentru faptul că nu am uitat de unde am plecat, atunci când mi-am prezentat CV-ul în faţa domnilor parlamentari", a adăugat ea.

Publicitate

Din direcţiile punctate de Doina Gradea în interviul acordat Paginademedia.ro:

Audienţă: Voi face o evaluare a emisiunilor de pe post, de pe toate canalele si, dacă nu performează din punct de vedere al audienţei, vor fi scoase din grile.

Acum este perioada lansărilor de grilă am anunţat managementul canalelor că vom face evaluarea la o lună, emisiune cu emisiune.

Repere de evaluare: Pentru noi, Starea Naţiei e un produs premium, cum e şi O vedetă populară. Sau România 9, cu Ionuţ Cristache. Intră şi ele în evaluare, dar au alte repere, pentru că au prin contract ratinguri stabilite. Câştigă România, cu Virgil Ianţu, la fel. Cum spuneam, vom stabili reperele cu managementul canalelor.

Sper să putem identifica problemele, ca să creştem audienţa. Audienţa îţi arată câţi se uită la tine, nu putem să cheltuim un buget similar cu al marilor grupuri private şi să avem audienţa pe care o avem. Nu putem la nesfârşit.

Organizare: Am introdus o nouă regulă: şedinţa operaţională zilnică. Tot managementul societăţii intră în şedinţă la prima oră a dimineţii. Inclusiv managementul studiourilor editoriale. Şefii de structuri, de direcţii, care nu sunt neapărat membrii ai Comitetului Director.

Vom intra de luni pe acest program. Fiecare spune ce probleme are în ziua respectivă. Pentru o mai bună comunicare. Totodată, o dată la două săptămâni, va fi un raport de management, cu aceiaşi manageri, care vin cu execuţia bugetară, cu obiective. Pentru un mai bun control al costurilor.

Angajaţi prea mulţi: Sunt oameni care nici nu vin deloc la serviciu sau care vin o dată pe săptămână şi stau două ore. Sunt oameni care nu au mai produs nimic de ani de zile. Asta nu poate continua la nesfârşit, în detrimentul celor care muncesc zilnic peste zece ore. Mă gândesc serios la asta şi o să găsesc o soluţie. De reintroducere a lor în flxul normal sau, pur şi simplu, de renunţare la ei dacă nu doresc să muncească

Despre numirile lui Sorin Burtea (unul dintre cei care în trecut s-a opus schimbării TVR) ca şef al studiourilor centrale şi a lui Romeo Couţi (dat la o parte din funcţie în primăvară) la Cluj: Cred că au o experienţă vastă, cunosc televiziunea şi pot face faţă funcţiilor respective

Interviul acordat Paginademedia.ro de Doina Gradea, preşedinte interimar al TVR, pe larg:

Paginademedia.ro: Irina Radu a spus în Comitetul Director că a refuzat să aibă o poziţie în management, propunere venită de la tine.

Doina Gradea: Primul Comitet Director a fost luni. Am considerat că este normal să o invit şi i-am mulţumit pentru toate eforturile depuse. Am auzit şi eu când a zis că refuză propunerea făcută de mine de a ocupa o poziţie de management.

Prefer să nu comentez, dar, la momentul oportun, voi vorbi mai mult despre această perioadă de interimat, despre toate măsurile şi despre ce am găsit în perioada de interimat. Voi face un raport, pe care îl voi face şi public.

Vreau să spun că nu voi denigra niciodată Societatea Română de Televiziune, că nu voi vorbi niciodată de rău această instituţie. Din păcate, am constatat în cei doi ani că oamenii din interior vorbesc prea mult de rău despre ceilalţi colegi şi consideră că televiziunea este a lor, că li se cuvine totul.

Important de adăugat că am găsit aici profesionişti cu care aş lucra oricând: jurnalişti, tehnicieni, producători de emisiuni, vedete, care au tot respectul meu.

Paginademedia.ro: Ce urmează, după numirea lui Sorin Burtea la studiourile centrale şi Romeo Couţi la TVR Cluj? Alte numiri?

Doina Gradea: Voi face o evaluare a emisiunilor de pe post, de pe toate canalele si, dacă nu performează din punct de vedere al audienţei, vor fi scoase din grile.

Acum este perioada lansărilor de grilă am anunţat managementul canalelor că vom face evaluarea la o lună, emisiune cu emisiune. Până acum, am constatat că în grilă sunt unele emisiuni care nu au format, sunt unii producători care nu ştiu bugetul şi, în perioada imediat următoare, vom trece la format şi buget, iar producătorul să fie responsabil de bugetul pe care îl are. Nu vreau acum să dau exemple.

Paginademedia.ro: Care va fi reperul pentru evaluare?

Doina Gradea: Vom stabili împreună cu şefii canalelor, în perioada următoare. Aici nu includem emisiunile care ţin de obligaţia legală (minorităţi, Ora regelui etc). Dar şi acolo e potenţial de îmbunătăţire, sunt jurnalişti buni, receptivi.

Foarte important, am introdus o nouă regulă: şedinţa operaţională zilnică.

Paginademedia.ro: Adică?

Doina Gradea: Tot managementul societăţii intră în şedinţă la prima oră a dimineţii. Inclusiv managementul studiourilor editoriale. Şefii de structuri, de direcţii, care nu sunt neapărat membrii ai Comitetului Director.

Vom intra de luni pe acest program.

Paginademedia.ro: Ce se discută?

Doina Gradea: Priorităţile zilei în curs. Fiecare spune ce probleme are în ziua respectivă. Pentru o mai bună comunicare. Totodată, o dată la două săptămâni, va fi un raport de management, cu aceiaşi manageri, care vin cu execuţia bugetară, cu obiective. Pentru un mai bun control al costurilor.

Paginademedia.ro: Alte numiri?

Doina Gradea: Deocamdată lucrez foarte bine cu toţi şefii de canale şi cu directorul de la ştiri. Sper să putem identifica problemele, ca să creştem audienţa. Audienţa îţi arată câţi se uită la tine, nu putem să cheltuim un buget similar cu al marilor grupuri private şi să avem audienţa pe care o avem. Nu putem la nesfârşit.

Paginademedia.ro: Ce repere vor fi? Starea Naţiei, cu Dragoş Pătraru, care are de câteva ori audienţa medie a staţiei, emisiunile pentru minorităţi, care au zero?

Doina Gradea: Pentru noi, Starea Naţiei e un produs premium, cum e şi O vedetă populară. Sau România 9, cu Ionuţ Cristache. Intră şi ele în evaluare, dar au alte repere, pentru că au prin contract ratinguri stabilite. Câştigă România, cu Virgil Ianţu, la fel. Cum spuneam, vom stabili reperele cu managementul canalelor.

Paginademedia.ro: Producţii interne şi/sau externe?

Doina Gradea: Voi fi deschisă să discut cu orice furnizor de conţinut premium, inclusiv din exterior. În Consiliul de Administraţie, am fost pentru pentru discuţii pentru începerea negocierilor cu toţi producătorii care au venit la masă.

Paginademedia.ro: Strategia pe următoarea perioadă?

Doina Gradea: Abia vineri, săptămâna trecută, s-a publicat numirea în Monitorul Oficial. Până atunci nu am luat nicio decizie. Luni a fost prima zi de mandat interimar. Este prea devreme.

Paginademedia.ro: Despre salariaţii "virtuali"?

Doina Gradea: Sunt oameni care nici nu vin deloc la serviciu sau care vin o dată pe săptămână şi stau două ore. Sunt oameni care nu au mai produs nimic de ani de zile. Asta nu poate continua la nesfârşit, în detrimentul celor care muncesc zilnic peste zece ore.

Paginademedia.ro: Cum vei rezolva?

Doina Gradea: Aici nu pot da încă detalii. Nu pot spune încă, dar mă gândesc serios la asta şi o să găsesc o soluţie. De reintroducere a lor în flxul normal sau, pur şi simplu, de renunţare la ei dacă nu doresc să muncească.

Voi analiza cu mare atenţie rolul fiecărui angajat, aportul lui în societate.

În momentul acesta sunt proceduri şi regulamente extrem de vechi, care, dacă ar fi respectate cuvânt cu cuvât nu am mai avea activitate de TV.

Paginademedia.ro: Regulamentele protejează excesiv angajaţii sau sunt prea stufoase?

Doina Gradea: Şi una, şi alta. TVR trebuie să redevină staţia publică din România cu capacitatea pe care a avut-o în trecut de a genera jurnalişti şi profesionişti.

Vreau să adaug că pentru mine a fost o surpriză plăcută şi o recunoaştere a ceea ce sunt eu, în momentul în care în Comisiile din Parlament am fost votată în unanimitate, atât de cei care m-au propus, cât şi de reprezentanţii opoziţiei. De asemenea, au fost o recunoaştere şi telefoanele şi mesajele de la foştii mei colegi din Pro TV, dar şi de la cei care acum lucrează pentru alte posturi. Dar şi de la oameni cu care nu am lucrat.

Unul dintre cele mai frumoase mesaje pe care le-am primit a fost de la Adrian Sârbu. M-a sunat şi mi-a mulţumit pentru ce am făcut şi pentru faptul că nu am uitat de unde am plecat, atunci când mi-am prezentat CV-ul în faţa domnilor parlamentari.

Doina Gradea: "Am ales oameni din interior, care au experienţă şi pot face faţă"

Paginademedia.ro: De ce au fost numiţi Sorin Burtea şi Romeo Couţi? Sorin Burtea s-a opus acum câţiva ani schimbării legii TVR. Romeo Couţi a fost dat la o parte de la Cluj, după ce angajaţii de acolo au acuzat managementul defectuos, dezbinarea redacţiei şi altele.

Doina Gradea: Am ales din interiorul televiziunii oameni care sunt cunoscuţi, respectaţi în televiziune. În calitatea mea de director general interimar, numită de Parlamentul României, am dreptul să aleg să numesc, echipa cu care vreau să lucrez.

Paginademedia.ro: De ce oameni din garda veche?

Doina Gradea: Cred că au o experienţă vastă, cunosc televiziunea şi pot face faţă funcţiilor respective. Oricum, este foarte important de notat că sunt interimari.

Paginademedia.ro: Romeo Couţi a fost contestat de colegii lui. Sorin Burtea a fost vehement acum câţiva ani împotriva schimbării TVR. De ce ei?

Doina Gradea: Este o perioadă de interimat, nu ştiu cât va dura. Sper ca noul Consiliu de Administraţie să fie numit într-un timp cât mai scurt, ca să se deblocheze situaţia şi să se poată organiza concursuri. Nu ştiu cât de simplu ar fi să aduci oameni din afară, profesionişti. Nu pot aduce din afară. Plus că a aduce oameni din afară înseamnă încărcarea schemei de persoanal, care şi aşa este prea mare.

Mulţi care lucrează aici au un trecut mai mult sau mai puţin controverstat.

Totul este interimar. Dacă nu vor face faţă, îi voi schimba.

Paginademedia.ro: Şi dacă vor face faţă?

Doina Gradea: Oamenii vechi au experienţă şi îi cunosc pe toţi ceilalţi. Dar ei vor folosi modelul de management nou pe care eu îl dau, nu pe cel vechi. Este normal să lucrezi cu oamenii din interior.

Paginademedia.ro: Cristian Zgabercea, care şi-a pierdut poziţia de producător general din cauza procesului lui Nicuşor Constantinescu, a fost şi el invitat în Comitetul director.

Doina Gradea: Sunt persoane invitate permanent în Comitetul Director, dar care nu fac parte din Comitetul Director.

Paginademedia.ro: A fost invitat luni. Va fi invitat permanent?

Doina Gradea: Nu ştiu, nu am luat încă o decizie.

Citeşte şi:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Stan Pățitul Stan Pățitul
    @Dilimache - zici matale așa: ”Dinescu e in primele 10 ca audienta la TVR”. Hahaha! Pai daca TVR are, pe cifre, 0.3 media (e bătut de Disney), cand e pe 10 cat să aibă? Deci du-te la muncă Dilimache, bă băiete, nu mai sta la bătut câmpii pe holurile TVR...
  • Dilimache Dilimache
    @Comisarul - emisiunea cu Dinescu e in primele 10 ca audienta la TVR, intereseaza-te inainte sa bati campii...
  • livia pila livia pila
    Nu stiu de ce evaluare savanta e nevoie ca sa constati ca emisiunea lui Cristache este o ratare. Individul nu e moderator, face pe fata partizanat politic. In slujba PSD, fireste. Daca se spera ca Burtea e salvarea,ca el va aduce cinstea, el care a facut atitea nefacute, atunci sa-ti fie tărâna ușoara TVR! Gradea te ingroapa definitiv.
  • mile mile
    geo, ne e asa , tvr 1 trebuie sa fie generalist ca rai uno , italia e fara educatie
  • Geo Geo
    Misiunea TVR este sa faca educatie, Doina Gradea, nu circ ! Adica sa faca ceea ce altii nu isi permit !
    Daca nu intelegi, n-ai ce cauta acolo !
  • geo geo
    Păi dacă România 9 e negociată cu 0,1 rating și ea face 0,2 rating înseamnă că e performantă și nu ai cum să o scoți de pe post...chit că nu intră în topul 10 național al serii. Și dacă o elimini unde se duce Cristache...și ce pui în loc...pentru că ce era mai frumos și mai interesant a fost ”exilat” pe TVR 2...apropo, pe când treceți la un TVR 2 în format HD ?
  • Comisaru' Comisaru'
    In TVR ar trebui platit fiecare dupa cat produce. nu ai performata zbori, de genu' Dinescu cu 10.000 de euro pe luna si 0.5 audienta. Gata cu mentalitatea comunistoida: trece luna intinde mana sau timpul trece leafa merge.
  • danu. danu.
    Cum poți tu, ca PDG (chiar și interimar) al serviciului public de televiziune, să consideri că o emisiune de divertisment este o "emisiune premium" (nu discut calitatea divertismentuluii ci doar principiul). Păi asta e misiune de interes public?

    În urmă cu vreo zece... cinșpe' ani, serviciul public de televiziune francez își umplea în neștire grila de programe cu show-uri de divertisment cu scopul "recâștigarii audiențelor". A urmat un adevărat scandal public în care CSA-al și Ministerul Culturii și Comunicațiilor (autoritățile sub tutela cărora care se află audiovizualul public din Franța) au tranșat, comunicându-li-se conducerii televiziunii publice ceva de genul (recuperez din memorie): "Lăsați TF1 și M6 să distreze publicul. Misiunea France Télévisions este alta. Dacă nu știți care e, atunci sunteți liberi să plecați."

Trimite un comentariu

sus