Skip to main content

INTERVIU. Doina Gradea, TVR: Unul dintre cele mai frumoase mesaje a venit de la Adrian Sârbu (...) Nu putem să cheltuim un buget ca al marilor grupuri private și să avem audiența pe care o avem

 
INTERVIU. Doina Gradea, TVR: Unul dintre cele mai frumoase mesaje a venit de la Adrian Sârbu (...) Nu putem să cheltuim un buget ca al marilor grupuri private și să avem audiența pe care o avem

INTERVIU. "Unul dintre cele mai frumoase mesaje pe care le-am primit a fost de la Adrian Sârbu", spune într-un interviu acordat Paginademedia.ro Doina Gradea, președinte interimar al TVR. "M-a sunat și mi-a mulțumit pentru ce am făcut și pentru faptul că nu am uitat de unde am plecat, atunci când mi-am prezentat CV-ul în fața domnilor parlamentari", a adăugat ea.

Publicitate

Din direcțiile punctate de Doina Gradea în interviul acordat Paginademedia.ro:

Audiență: Voi face o evaluare a emisiunilor de pe post, de pe toate canalele si, dacă nu performează din punct de vedere al audienței, vor fi scoase din grile.

Acum este perioada lansărilor de grilă am anunțat managementul canalelor că vom face evaluarea la o lună, emisiune cu emisiune.

Repere de evaluare: Pentru noi, Starea Nației e un produs premium, cum e și O vedetă populară. Sau România 9, cu Ionuț Cristache. Intră și ele în evaluare, dar au alte repere, pentru că au prin contract ratinguri stabilite. Câștigă România, cu Virgil Ianțu, la fel. Cum spuneam, vom stabili reperele cu managementul canalelor.

Sper să putem identifica problemele, ca să creștem audiența. Audiența îți arată câți se uită la tine, nu putem să cheltuim un buget similar cu al marilor grupuri private și să avem audiența pe care o avem. Nu putem la nesfârșit.

Organizare: Am introdus o nouă regulă: ședința operațională zilnică. Tot managementul societății intră în ședință la prima oră a dimineții. Inclusiv managementul studiourilor editoriale. Șefii de structuri, de direcții, care nu sunt neapărat membrii ai Comitetului Director.

Vom intra de luni pe acest program. Fiecare spune ce probleme are în ziua respectivă. Pentru o mai bună comunicare. Totodată, o dată la două săptămâni, va fi un raport de management, cu aceiași manageri, care vin cu execuția bugetară, cu obiective. Pentru un mai bun control al costurilor.

Angajați prea mulți: Sunt oameni care nici nu vin deloc la serviciu sau care vin o dată pe săptămână și stau două ore. Sunt oameni care nu au mai produs nimic de ani de zile. Asta nu poate continua la nesfârșit, în detrimentul celor care muncesc zilnic peste zece ore. Mă gândesc serios la asta și o să găsesc o soluție. De reintroducere a lor în flxul normal sau, pur și simplu, de renunțare la ei dacă nu doresc să muncească

Despre numirile lui Sorin Burtea (unul dintre cei care în trecut s-a opus schimbării TVR) ca șef al studiourilor centrale și a lui Romeo Couți (dat la o parte din funcție în primăvară) la Cluj: Cred că au o experiență vastă, cunosc televiziunea și pot face față funcțiilor respective

Interviul acordat Paginademedia.ro de Doina Gradea, președinte interimar al TVR, pe larg:

Paginademedia.ro: Irina Radu a spus în Comitetul Director că a refuzat să aibă o poziție în management, propunere venită de la tine.

Doina Gradea: Primul Comitet Director a fost luni. Am considerat că este normal să o invit și i-am mulțumit pentru toate eforturile depuse. Am auzit și eu când a zis că refuză propunerea făcută de mine de a ocupa o poziție de management.

Prefer să nu comentez, dar, la momentul oportun, voi vorbi mai mult despre această perioadă de interimat, despre toate măsurile și despre ce am găsit în perioada de interimat. Voi face un raport, pe care îl voi face și public.

Vreau să spun că nu voi denigra niciodată Societatea Română de Televiziune, că nu voi vorbi niciodată de rău această instituție. Din păcate, am constatat în cei doi ani că oamenii din interior vorbesc prea mult de rău despre ceilalți colegi și consideră că televiziunea este a lor, că li se cuvine totul.

Important de adăugat că am găsit aici profesioniști cu care aș lucra oricând: jurnaliști, tehnicieni, producători de emisiuni, vedete, care au tot respectul meu.

Paginademedia.ro: Ce urmează, după numirea lui Sorin Burtea la studiourile centrale și Romeo Couți la TVR Cluj? Alte numiri?

Doina Gradea: Voi face o evaluare a emisiunilor de pe post, de pe toate canalele si, dacă nu performează din punct de vedere al audienței, vor fi scoase din grile.

Acum este perioada lansărilor de grilă am anunțat managementul canalelor că vom face evaluarea la o lună, emisiune cu emisiune. Până acum, am constatat că în grilă sunt unele emisiuni care nu au format, sunt unii producători care nu știu bugetul și, în perioada imediat următoare, vom trece la format și buget, iar producătorul să fie responsabil de bugetul pe care îl are. Nu vreau acum să dau exemple.

Paginademedia.ro: Care va fi reperul pentru evaluare?

Doina Gradea: Vom stabili împreună cu șefii canalelor, în perioada următoare. Aici nu includem emisiunile care țin de obligația legală (minorități, Ora regelui etc). Dar și acolo e potențial de îmbunătățire, sunt jurnaliști buni, receptivi.

Foarte important, am introdus o nouă regulă: ședința operațională zilnică.

Paginademedia.ro: Adică?

Doina Gradea: Tot managementul societății intră în ședință la prima oră a dimineții. Inclusiv managementul studiourilor editoriale. Șefii de structuri, de direcții, care nu sunt neapărat membrii ai Comitetului Director.

Vom intra de luni pe acest program.

Paginademedia.ro: Ce se discută?

Doina Gradea: Prioritățile zilei în curs. Fiecare spune ce probleme are în ziua respectivă. Pentru o mai bună comunicare. Totodată, o dată la două săptămâni, va fi un raport de management, cu aceiași manageri, care vin cu execuția bugetară, cu obiective. Pentru un mai bun control al costurilor.

Paginademedia.ro: Alte numiri?

Doina Gradea: Deocamdată lucrez foarte bine cu toți șefii de canale și cu directorul de la știri. Sper să putem identifica problemele, ca să creștem audiența. Audiența îți arată câți se uită la tine, nu putem să cheltuim un buget similar cu al marilor grupuri private și să avem audiența pe care o avem. Nu putem la nesfârșit.

Paginademedia.ro: Ce repere vor fi? Starea Nației, cu Dragoș Pătraru, care are de câteva ori audiența medie a stației, emisiunile pentru minorități, care au zero?

Doina Gradea: Pentru noi, Starea Nației e un produs premium, cum e și O vedetă populară. Sau România 9, cu Ionuț Cristache. Intră și ele în evaluare, dar au alte repere, pentru că au prin contract ratinguri stabilite. Câștigă România, cu Virgil Ianțu, la fel. Cum spuneam, vom stabili reperele cu managementul canalelor.

Paginademedia.ro: Producții interne și/sau externe?

Doina Gradea: Voi fi deschisă să discut cu orice furnizor de conținut premium, inclusiv din exterior. În Consiliul de Administrație, am fost pentru pentru discuții pentru începerea negocierilor cu toți producătorii care au venit la masă.

Paginademedia.ro: Strategia pe următoarea perioadă?

Doina Gradea: Abia vineri, săptămâna trecută, s-a publicat numirea în Monitorul Oficial. Până atunci nu am luat nicio decizie. Luni a fost prima zi de mandat interimar. Este prea devreme.

Paginademedia.ro: Despre salariații "virtuali"?

Doina Gradea: Sunt oameni care nici nu vin deloc la serviciu sau care vin o dată pe săptămână și stau două ore. Sunt oameni care nu au mai produs nimic de ani de zile. Asta nu poate continua la nesfârșit, în detrimentul celor care muncesc zilnic peste zece ore.

Paginademedia.ro: Cum vei rezolva?

Doina Gradea: Aici nu pot da încă detalii. Nu pot spune încă, dar mă gândesc serios la asta și o să găsesc o soluție. De reintroducere a lor în flxul normal sau, pur și simplu, de renunțare la ei dacă nu doresc să muncească.

Voi analiza cu mare atenție rolul fiecărui angajat, aportul lui în societate.

În momentul acesta sunt proceduri și regulamente extrem de vechi, care, dacă ar fi respectate cuvânt cu cuvât nu am mai avea activitate de TV.

Paginademedia.ro: Regulamentele protejează excesiv angajații sau sunt prea stufoase?

Doina Gradea: Și una, și alta. TVR trebuie să redevină stația publică din România cu capacitatea pe care a avut-o în trecut de a genera jurnaliști și profesioniști. 

Vreau să adaug că pentru mine a fost o surpriză plăcută și o recunoaștere a ceea ce sunt eu, în momentul în care în Comisiile din Parlament am fost votată în unanimitate, atât de cei care m-au propus, cât și de reprezentanții opoziției. De asemenea, au fost o recunoaștere și telefoanele și mesajele de la foștii mei colegi din Pro TV, dar și de la cei care acum lucrează pentru alte posturi. Dar și de la oameni cu care nu am lucrat.

Unul dintre cele mai frumoase mesaje pe care le-am primit a fost de la Adrian Sârbu. M-a sunat și mi-a mulțumit pentru ce am făcut și pentru faptul că nu am uitat de unde am plecat, atunci când mi-am prezentat CV-ul în fața domnilor parlamentari.

Doina Gradea: "Am ales oameni din interior, care au experiență și pot face față"

Paginademedia.ro: De ce au fost numiți Sorin Burtea și Romeo Couți? Sorin Burtea s-a opus acum câțiva ani schimbării legii TVR. Romeo Couți a fost dat la o parte de la Cluj, după ce angajații de acolo au acuzat managementul defectuos, dezbinarea redacției și altele.

Doina Gradea: Am ales din interiorul televiziunii oameni care sunt cunoscuți, respectați în televiziune. În calitatea mea de director general interimar, numită de Parlamentul României, am dreptul să aleg să numesc, echipa cu care vreau să lucrez.

Paginademedia.ro: De ce oameni din garda veche?

Doina Gradea: Cred că au o experiență vastă, cunosc televiziunea și pot face față funcțiilor respective. Oricum, este foarte important de notat că sunt interimari.

Paginademedia.ro: Romeo Couți a fost contestat de colegii lui. Sorin Burtea a fost vehement acum câțiva ani împotriva schimbării TVR. De ce ei?

Doina Gradea: Este o perioadă de interimat, nu știu cât va dura. Sper ca noul Consiliu de Administrație să fie numit într-un timp cât mai scurt, ca să se deblocheze situația și să se poată organiza concursuri. Nu știu cât de simplu ar fi să aduci oameni din afară, profesioniști. Nu pot aduce din afară. Plus că a aduce oameni din afară înseamnă încărcarea schemei de persoanal, care și așa este prea mare.

Mulți care lucrează aici au un trecut mai mult sau mai puțin controverstat.

Totul este interimar. Dacă nu vor face față, îi voi schimba.

Paginademedia.ro: Și dacă vor face față?

Doina Gradea: Oamenii vechi au experiență și îi cunosc pe toți ceilalți. Dar ei vor folosi modelul de management nou pe care eu îl dau, nu pe cel vechi. Este normal să lucrezi cu oamenii din interior.

Paginademedia.ro: Cristian Zgabercea, care și-a pierdut poziția de producător general din cauza procesului lui Nicușor Constantinescu, a fost și el invitat în Comitetul director.

Doina Gradea: Sunt persoane invitate permanent în Comitetul Director, dar care nu fac parte din Comitetul Director.

Paginademedia.ro: A fost invitat luni. Va fi invitat permanent?

Doina Gradea: Nu știu, nu am luat încă o decizie.

Citește și:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • @Dilimache - zici matale așa: ”Dinescu e in primele 10 ca audienta la TVR”. Hahaha! Pai daca TVR are, pe cifre, 0.3 media (e bătut de Disney), cand e pe 10 cat să aibă? Deci du-te la muncă Dilimache, bă băiete, nu mai sta la bătut câmpii pe holurile TVR...
  • Nu stiu de ce evaluare savanta e nevoie ca sa constati ca emisiunea lui Cristache este o ratare. Individul nu e moderator, face pe fata partizanat politic. In slujba PSD, fireste. Daca se spera ca Burtea e salvarea,ca el va aduce cinstea, el care a facut atitea nefacute, atunci sa-ti fie tărâna ușoara TVR! Gradea te ingroapa definitiv.
  • Misiunea TVR este sa faca educatie, Doina Gradea, nu circ ! Adica sa faca ceea ce altii nu isi permit !
    Daca nu intelegi, n-ai ce cauta acolo !
  • Păi dacă România 9 e negociată cu 0,1 rating și ea face 0,2 rating înseamnă că e performantă și nu ai cum să o scoți de pe post...chit că nu intră în topul 10 național al serii. Și dacă o elimini unde se duce Cristache...și ce pui în loc...pentru că ce era mai frumos și mai interesant a fost ”exilat” pe TVR 2...apropo, pe când treceți la un TVR 2 în format HD ?
  • In TVR ar trebui platit fiecare dupa cat produce. nu ai performata zbori, de genu' Dinescu cu 10.000 de euro pe luna si 0.5 audienta. Gata cu mentalitatea comunistoida: trece luna intinde mana sau timpul trece leafa merge.
  • Cum poți tu, ca PDG (chiar și interimar) al serviciului public de televiziune, să consideri că o emisiune de divertisment este o "emisiune premium" (nu discut calitatea divertismentuluii ci doar principiul). Păi asta e misiune de interes public?

    În urmă cu vreo zece... cinșpe' ani, serviciul public de televiziune francez își umplea în neștire grila de programe cu show-uri de divertisment cu scopul "recâștigarii audiențelor". A urmat un adevărat scandal public în care CSA-al și Ministerul Culturii și Comunicațiilor (autoritățile sub tutela cărora care se află audiovizualul public din Franța) au tranșat, comunicându-li-se conducerii televiziunii publice ceva de genul (recuperez din memorie): "Lăsați TF1 și M6 să distreze publicul. Misiunea France Télévisions este alta. Dacă nu știți care e, atunci sunteți liberi să plecați."

Trimite un comentariu