Skip to main content

Amendă la Sinteza zilei pentru încălcarea dreptului la imagine al Monicăi Macovei

 
Amendă la Sinteza zilei pentru încălcarea dreptului la imagine al Monicăi Macovei

Antena 3, sancționată pentru acuzațiile aduse Monicăi Macovei. Forul audiovizual a discutat în debutul ședinței de astăzi două sesizări privind emisiunea Sinteza zilei din 24 mai, în care a fost difuzat un interciu cu generalul Panaitescu cu privire la Monica Macovei.

Acesta a spus printre altele că Monicăi Macovei nu i-a plăcut munca, că bea și trăgea sfori; despre faptul că bătea femeile din arestul Poliției de la Gara de Nord. 

Publicitate

Sancțiunea de 30.000 de lei a fost una intermediară după ce alte două variante, de 25.000 (la propunerea lui Radu Herjeu), respectiv 40.000 de lei (la propunerea lui Valentin Jucan). 

Radu Herjeu, membru CNA: „Lucrurile sunt clare, încălcarea legii e clară. Un singur lucru nu reușesc să-l înțeleg la anumiți moderatori e că, indiferent de simpatiile sau antipatiile personale, să nu faci minimum cerut de lege. Nu-ți cere nimeni să te dai peste cap, doar să încerci să-l contactezi pe X-ulescu și să-i ceri părerea. Chiar nu-mi dau seama dacă doamna Macovei ar fi dat sau nu un răspuns, dar puteai să faci măcar acest gest minim: să trimiți o hârtie la biroul de europarlamentar și să-i ceri o opinie vis a vis de cele declarate de general. Așa cum puteai foarte bine să-l întrebi pe general de unde știe că (Monica Mavovei – n.r.) le bătea pe femei în pușcărie.”

Florin Gabrea, membru CNA: „Aș fi de acord și cu 25.000 de lei dacă nu aș ști cu cine am de-a face. Asta este politica postului. Nu poți folosi o televiziune ca mijloc coercitiv de răspândire a zvonurilor false. Postul respectiv nu este la prima abatere. Acest lucru se întâmplă de ani de zile.”

LEGISLAȚIA INVOCATĂ. 

ART. 40

(1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.

(3) Orice material înregistrat în care se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale trebuie să conţină şi opinia acesteia. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.

(4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea.

 

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Nu ai ce "drept la imagine" să încalci în cazul lui M10. A renunţat benevol la el chiar ea în momentul în care a ieşit din casă cu bretonul ăla dubios al ei.
  • @Petrisor: Nimic insa despre aceasta stire despre media?
    https://www.antena3.ro/actualitate/media/mihai-gadea-in-juriu-la-premiile-emmy-443118.html

    Desigur ca nu... ce naiba, doar nu o sa spui tu stiri pozitive despre A3...
    Ai incalca ..... cunosti tu foarte bine ce!

Trimite un comentariu