Skip to main content

Amendă la Sinteza zilei pentru încălcarea dreptului la imagine al Monicăi Macovei

 
Amendă la Sinteza zilei pentru încălcarea dreptului la imagine al Monicăi Macovei

Antena 3, sancţionată pentru acuzaţiile aduse Monicăi Macovei. Forul audiovizual a discutat în debutul şedinţei de astăzi două sesizări privind emisiunea Sinteza zilei din 24 mai, în care a fost difuzat un interciu cu generalul Panaitescu cu privire la Monica Macovei.

Publicitate

Acesta a spus printre altele că Monicăi Macovei nu i-a plăcut munca, că bea şi trăgea sfori; despre faptul că bătea femeile din arestul Poliţiei de la Gara de Nord.

Sancţiunea de 30.000 de lei a fost una intermediară după ce alte două variante, de 25.000 (la propunerea lui Radu Herjeu), respectiv 40.000 de lei (la propunerea lui Valentin Jucan).

Radu Herjeu, membru CNA: „Lucrurile sunt clare, încălcarea legii e clară. Un singur lucru nu reuşesc să-l înţeleg la anumiţi moderatori e că, indiferent de simpatiile sau antipatiile personale, să nu faci minimum cerut de lege. Nu-ţi cere nimeni să te dai peste cap, doar să încerci să-l contactezi pe X-ulescu şi să-i ceri părerea. Chiar nu-mi dau seama dacă doamna Macovei ar fi dat sau nu un răspuns, dar puteai să faci măcar acest gest minim: să trimiţi o hârtie la biroul de europarlamentar şi să-i ceri o opinie vis a vis de cele declarate de general. Aşa cum puteai foarte bine să-l întrebi pe general de unde ştie că (Monica Mavovei – n.r.) le bătea pe femei în puşcărie.”

Florin Gabrea, membru CNA: „Aş fi de acord şi cu 25.000 de lei dacă nu aş şti cu cine am de-a face. Asta este politica postului. Nu poţi folosi o televiziune ca mijloc coercitiv de răspândire a zvonurilor false. Postul respectiv nu este la prima abatere. Acest lucru se întâmplă de ani de zile.”

LEGISLAŢIA INVOCATĂ.

ART. 40

(1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.

(3) Orice material înregistrat în care se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale trebuie să conţină şi opinia acesteia. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.

(4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Răzvan Alexandru Răzvan Alexandru
    Nu ai ce "drept la imagine" să încalci în cazul lui M10. A renunţat benevol la el chiar ea în momentul în care a ieşit din casă cu bretonul ăla dubios al ei.
  • tbancu tbancu
    @Petrisor: Nimic insa despre aceasta stire despre media?
    https://www.antena3.ro/actualitate/media/mihai-gadea-in-juriu-la-premiile-emmy-443118.html

    Desigur ca nu... ce naiba, doar nu o sa spui tu stiri pozitive despre A3...
    Ai incalca ..... cunosti tu foarte bine ce!
  • stefan stefan
    Sile, nu injura basisti pe siteuri basiste. Macovei e din gasca lor. Evident ca vei fi cenzurat.
  • Sile Sile
    SECĂTÚRĂ, secături, s. f. 1. Om de nimic, neserios, netrebnic. De ca ati cenzurat acest cuvant?
  • Sile Sile
    macavei chiar e o *** comunistă, nu înțeleg pt ce s a dat amenda asta...

Trimite un comentariu

sus