Skip to main content

CIFRE ANCOM. 7,3 milioane de abonați la cablu, în România

 
CIFRE ANCOM. 7,3 milioane de abonați la cablu, în România

În jur de 98% dintre gospodăriile din România au cablu, ceea ce înseamnă 7,3 milioane de abonați, potrivit cifrelor Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), care a raportat datele pentru jumătatea acestui an. Cifrele sunt în creștere cu 2,5%, a anunțat instituția printr-un comunicat. 

Publicitate

Dintre aceștia, cei mai mulți - 4,9 milioane sunt abonați prin reţele de cablu, 2,4 milioane sunt abonaţi prin reţele satelit (DTH), iar 106.000 sunt abonaţi prin tehnologie IP (IPTV). 

Abonați TV urban vs. rural

În mediul urban, serviciile TV sunt recepționate în principal prin rețele de cablu (82% din abonații la servicii TV din mediul urban), în timp ce, în mediul rural, acestea sunt recepționate în principal prin rețele satelit de tip DTH (56% din abonații la servicii TV din mediul rural).
Abonați TV prin cablu

De asemenea, la nivel național, rețelele de cablu reprezintă principalul suport prin care abonații la serviciile TV recepționează programele audiovizuale (66% din totalul abonaților din România). Din cei 4,9 milioane de abonați la servicii furnizate prin rețele de cablu, 3,6 milioane locuiesc în mediul urban (+3% creștere anuală), iar 1,3 milioane în mediul rural (+12% creștere anuală). Rata de penetrare a serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale prin rețele de cablu a ajuns astfel la 65% la nivel național (84% urban, respectiv 40% rural).

Abonați TV în format digital

Numărul abonaților la servicii de retransmisie care recepționează programele media audiovizuale în format digital continuă să crească, atingând la jumătatea anului 2017 cifra de 4,6 milioane (+3% creștere anuală). Dintre cei care recepționează programe TV în format digital, aproximativ 2,4 milioane (-3% anual) erau abonați la servicii furnizate prin intermediul rețelelor cu transmisie prin satelit (DTH), în timp ce aproape 2,2 milioane (+10% anual) erau abonați la servicii furnizate prin rețele de cablu, iar, aproximativ 106 mii (+20% anual), prin tehnologia IP (IPTV).

Raportul de date statistice

Raportul de date statistice privind piața de comunicații electronice din România pentru primul semestru al anului 2017 este realizat de ANCOM pe baza datelor statistice raportate semestrial de furnizorii care au obligația de a transmite către ANCOM valorile indicatorilor corespunzători categoriilor de servicii conform Deciziei nr. 333/2013 și este disponibil aici.

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Bunea, vezi ca sunt 7 milioane de toti, scrie mai jos. Titlul corect este 7 milioane de abonați la distribuția TV (cablu, satelit, IPTV)

Trimite un comentariu