Skip to main content

CIFRE ANCOM. 7,3 milioane de abonaţi la cablu, în România

 
CIFRE ANCOM. 7,3 milioane de abonaţi la cablu, în România

În jur de 98% dintre gospodăriile din România au cablu, ceea ce înseamnă 7,3 milioane de abonaţi, potrivit cifrelor Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), care a raportat datele pentru jumătatea acestui an. Cifrele sunt în creştere cu 2,5%, a anunţat instituţia printr-un comunicat.

Publicitate

Dintre aceştia, cei mai mulţi - 4,9 milioane sunt abonaţi prin reţele de cablu, 2,4 milioane sunt abonaţi prin reţele satelit (DTH), iar 106.000 sunt abonaţi prin tehnologie IP (IPTV).

Abonaţi TV urban vs. rural


În mediul urban, serviciile TV sunt recepţionate în principal prin reţele de cablu (82% din abonaţii la servicii TV din mediul urban), în timp ce, în mediul rural, acestea sunt recepţionate în principal prin reţele satelit de tip DTH (56% din abonaţii la servicii TV din mediul rural).
Abonaţi TV prin cablu

De asemenea, la nivel naţional, reţelele de cablu reprezintă principalul suport prin care abonaţii la serviciile TV recepţionează programele audiovizuale (66% din totalul abonaţilor din România). Din cei 4,9 milioane de abonaţi la servicii furnizate prin reţele de cablu, 3,6 milioane locuiesc în mediul urban (+3% creştere anuală), iar 1,3 milioane în mediul rural (+12% creştere anuală). Rata de penetrare a serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale prin reţele de cablu a ajuns astfel la 65% la nivel naţional (84% urban, respectiv 40% rural).

Abonaţi TV în format digital

Numărul abonaţilor la servicii de retransmisie care recepţionează programele media audiovizuale în format digital continuă să crească, atingând la jumătatea anului 2017 cifra de 4,6 milioane (+3% creştere anuală). Dintre cei care recepţionează programe TV în format digital, aproximativ 2,4 milioane (-3% anual) erau abonaţi la servicii furnizate prin intermediul reţelelor cu transmisie prin satelit (DTH), în timp ce aproape 2,2 milioane (+10% anual) erau abonaţi la servicii furnizate prin reţele de cablu, iar, aproximativ 106 mii (+20% anual), prin tehnologia IP (IPTV).

Raportul de date statistice

Raportul de date statistice privind piaţa de comunicaţii electronice din România pentru primul semestru al anului 2017 este realizat de ANCOM pe baza datelor statistice raportate semestrial de furnizorii care au obligaţia de a transmite către ANCOM valorile indicatorilor corespunzători categoriilor de servicii conform Deciziei nr. 333/2013 şi este disponibil aici.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Pavelescu Pavelescu
    Bunea, vezi ca sunt 7 milioane de toti, scrie mai jos. Titlul corect este 7 milioane de abonați la distribuția TV (cablu, satelit, IPTV)

Trimite un comentariu

sus