Skip to main content

Amendă la indigo. Realitatea TV, sancționată pentru jignirile aduse membrilor CNA la Jocuri de putere. Aceeași sumă ca data trecută

 
Amendă la indigo. Realitatea TV, sancționată pentru jignirile aduse membrilor CNA la Jocuri de putere. Aceeași sumă ca data trecută

Consiliul Național al Audiovizualului a amendat Realitatea TV cu 85.000 de lei pentru emisiunea lui Rareș Bogdan din 28 septembrie, în care invitații au atacat dur anumiți membri CNA, într-un limbaj agresiv, injurios.

Publicitate

În emisiunea amendată azi de CNA, cei din platou atacau forul pentru că amendase postul de televiziune, în aceeași zi, tot cu 85.000 de lei (ca și azi, cuantumul nefiind deloc întâmplător, după cum detaliem în continuare)

Concret, CNA a sancționat, pe 28 septembrie, cu suma de 85.000 de lei postul Realitatea TV pentru ediția Jocuri de putere pentru jignirile aduse comunității de maghiari.

În seara aceleiași zile, Rareș Bogdan și invitații au dedicat aproape toată emisiunea sancțiunii primite de la CNA, în care membrii au fost jigniți repetate rânduri. CNA s-a sesizat imediat.

În sancțiunea acordată astăzi s-a avut în vedere, printre altele, afirmațiile neadevărate potrivit cărora Orsolya Borsos, membru CNA, ar fi propus o sancțiune de 20.000 de lei, în timp ce „românii” ar fi propus 100.000 de lei. În realitate, sancțiunea de 20.000 nu fusese propusă la Realitatea TV, ci pentru B1 TV, care a fost discutat la pachet. 

CONTEXT. Cum s-a derulat emisiunea Jocuri de putere din 28 septembrie (după ce CNA a amendat postul):  

Pe post au rulat titluri pe burtieră precum „CNA ne cere să uităm istoria. Nu vom face asta!”, „Citiți istoria, nătărăilor! Vă mai spuneți români?”, „Slugile lui Dragnea, amendă maximă pentru Realitatea”, „CNA, joc îndreptat împotriva României”, „Ticăloșia din CNA vrea să îngroape România liberă”.

Nu au lipsit jignirile la adresa membrilor CNA, mai ales din partea lui Oreste:

Despre Radu Călin Cristea: "o conservă comunistoidă exportată la Europa Liberă."

Despre Radu Herjeu: "îl cunosc de la Antena 1. El traversa atunci tragicomedia lui Onan"; "s-a plictisit de atâta Onan - și nu era Onan 2 - și după aceea a început să se ungă cu Ben Gay."

Sancțiunea de astăzi a fost propusă de Valentin Jucan, membru CNA, care a considerat că, în mod simbolic, ar trebui dată aceeași amendă ca data trecută.

Au votat pentru Valentin Jucan, Monica Gubernat, Orsolya Borsos, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu.

Împotrivă au votat Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu și Viorel Vasile Buda au votat împotriva sancțiunii. Dorina Rusu nu a fost prezentă la discutarea acestui subiect. Întrebată de Paginademedia.ro de ce a refuzat să participe la acest subiect, Dorina Rusu a răspuns: „Nu am vrut să văd.”

Valentin Jucan, membru CNA, și-a justificat propunerea: „Atunci când Antena 3 a avut o problemă cu persoana mea, m-au făcut în fel și chip, dar nu mi-au zis ca sunt prost, idiot, nu au făcut referiri la orientarea mea sexuală. (...) Și eu am fost atacat de alte posturi de TV, dar nu așa. Nu într-un astfel de mod, de nivel de hazna. Ceea ce dl Oreste Teodorescu a spus în emisiune e de nivel de hazna. Dar mi se pare totuși, dincolo de orice bun simț, poți să i acuzi pe membri, inepții. Nu am să tolerez niciodată acest tip de mârlnănie când nu ai nici un fel de argument.”

Radu Călin Cristea, unul dintre membrii atacați cel mai dur la Jocuri de putere, a spus: „O să mă refer la acuzațiile care mi se aduc. Îi consider pe cei doi, pe Rareș Bogdan și pe Oreste Teodorescu, niște panglicari nemernici. Și voi renuța la această acuzație numai în momentul în care amândoi vor demonstra cu probe convingătoare că subsemnatul Radu Călin Cristea că a fost pe toată durata vieții lui înainte și după comunism că a fost într-un anumit acord cu orice serviciu din România și de pe planetă.”

Din discuțiile de la CNA: 

Gabriel Tufeanu, membru CNA – „Să mă refer la ce scrie pe ecran. Nu a propus Orsolya 20.000 de lei. Nu a fost la ei, ci pentru B1 TV. Ce e titrat în emisiune e greșit. Propunerile nu au fost acestea.”

Radu Călin Crsitea, membru CNA – Am discutat prin diverse străi prin raportarea mea la această emisiune

„O să mă refer la acuzațiile care mi se aduc. Îi consider pe cei doi, pe Rareș Bogdan și pe Oreste Teodorescu, niște panglicari nemernici. Și voi renuța la această acuzație numai în momentul în care amândoi vor demonstra cu probe convingătoare că subsemnatul Radu Călin Cristea că a fost pe toată durata vieții lui înainte și după comunism că a fost într-un anumit acord cu orice serviciu din România și de pe planetă. (...) E o invitație la o luptă la care nu vreau să particip, ci vreau doar să pun ordine în aceste acuzații.

L-am cunoscut destul de bine pe Rareș Bogdan și într-o perioadă am avut relații apropiate, mi s-a părut foarte sincer. Relația noastră s-a stins, nu mai există.

Dl Bogdan spune un lucru, că săptămâna anterioară eu mi-am permis cu nonșalanță și nesimțire să-l sun șă-i spun că tipăresc o carte și să l invit la lansarea mea de carte. (...) A fost o minciună curată. Îl invit, în discreția lui, pe acel om sincer pe are l-am cunoscut cu ani în urmă, să-și reamintească de acea zi în care nu eu l-am sunat pe Rareș Bogdan ci Rareș Bogdan m-a sunat pe mine spunând că e vorba de o greșeală. Ca jurnalist mă întreb cum Dumnezeu să fii atât de imprudent să spui atât de ușor neadevăruri. Când se poate veriufica ușor.

Mi se pare că noi ne luptăm cu morile de vânt. În cazul Realității TV și, probabil că lucrurile se vor confirma într un anumit viitor, e mai mult decât o entitate media. Mă gândesc cu oarecare tristețe, văzând că suntem prea slabi și prea moi într-o confruntare cu o entitate media foarte puternică. Știu că și printre cei care sunt acum în sală sau nu sunt au fost mari frământări legat de această emisiune. O colegă de a noastră nu a vrut să participe la acest subiect.

Radu Herjeu, membru CNA:

„Despre alegațiile legate de CNA, că i-am interzis noi să o asculte pe Veta Biriș sau că i-am interzis să vorbească despre istoria României, nu are rost să discutăm, sunt niște caraghioslâcuri. Oricine a participat la ședință sau a ascultat ședința și-ar da seama că nu s-a pus problema nici un pic despre așa ceva. Problema nu a fost cu patriotismul celor din studio.

Afirmațiile din studio au fost în aceeași linie, în care ei au povestit alt film. Din alte punct de vedere, toți fac la fel, și Banciu și Mircea Badea. Ei povestesc, la televizor, ca un film, în care ei prezintă cu totul alte motive pentru care noi i-am amendat. Asta nu se va opri la nicio televiziune din România orice amenzi am da.

În privința fanteziilor de un anumit gen pe care unul dintre invitați le are la adresa mea, e caraghios, dar dacă aș avea specializarea necesară poate aș comenta, dar nu o am. (...) Mie mi-ar plăcea să avem posibilitatea să le dăm amenda un leu simbolic. Putem să le dăm 200.000 de lei. Că ei nu vor înțelege absolut nimic. Orice amendă am propune noi astăzi, am fi nevoiți peste o săptămână, două, trei, să vedem din nou astfel de imagini.” 

Monica Gubernat, membru CNA – „Observ că s-a reușit - acesta este un mesaj pentru anumiți colegi - s-a reușit, să temperați, să amânați, ca să treacă și nervii și frustrarea, drept pentru care...Cu Dumnezeu înainte. (...) Nimeni nu ne-a atacat în halul acesta. Niciodată.” 

Gabriel Tufeanu, membru CNA – „Eu o să votez orice propunere. (...) Ce s-a relatat în emisiune e cu totul alt film și este fals. E păcat ca instituția să fie atât de mult denigrată și în raport cu celelalte posturi. E fals ce au spus dânșii.” 

 

Răsvan Popescu, membru CNA: „Suntem persoane publice, opinia despre noi nu poate fi sancționată. Poate să aibă o părere proastă despre mine, nu am ce să fac. Nu poți sancționa așa ceva. Amenda care s-a dat și care s-a dat îndreptăți s-a dat la sesizarea UDMR pentru modul în care au tratat relația româno- maghiară. Acum, dacă riposta lor a fost la adresa noastră nu cred că trebuie să mergem prea mult pe jocul acesta. Poate ar trebui să se ia o măsură mai moderată.”

LEGISLAȚIA INVOCATĂ. 

Art 3, alineat 2 din Legea Audiovizualului - Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

ART. 30, din Codul Audiovizual:
Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Câinii latră, ursu' trece… De cele mai multe ori…
    Dar, câteodată, se opreşte, face o excepţie şi *** cna la m**e…
  • si totusi, cand decide cna sa ia masurile legale fata de realitatea? amenzile sunt 0, atata timp cat sunt in insolventa. de ce nu iau atitudine si retrag licenta, conform legii ?

Trimite un comentariu