Skip to main content

CNA somează RCS să respecte principiul must carry cu televiziunile locale și regionale. CNA către RCS: Unele posturi locale se plângeau că trebuie să dea sume exorbitante ca să-i băgați în seamă

 
CNA somează RCS să respecte principiul must carry cu televiziunile locale și regionale. CNA către RCS: Unele posturi locale se plângeau că trebuie să dea sume exorbitante ca să-i băgați în seamă

Discuții la CNA pe cazul relației dintre RCS și televiziunile locale, din lista must carry. Forul audiovizual a analizat în ședința de astăzi un amplu raport în care unele televiziuni locale sau regionale, care s-au declarat libere la retransmisie, se plângeau că nu sunt preluate de compania de cablu, deși au trimis solicitări. 

A fost luat în discuție inclusiv faptul că unele posturi ar trebui să facă plăți pentru diferite echipamente sau rețea de internet pentru a reuși să intre pe rețeaua de cablu, deși sunt posturi declarate libere la retransmisie. 

Publicitate

După mai bine de o oră de discuții între membrii CNA și un reprezentant al companiei de cablu, forul a decis să someze compania ca din primăvara lui 2018 să respecte principiul must carry în ce privește televiziunile locale și regionale: adică să aibă două televiziuni locale (pe fiecare oraș) și două regionale, fără să perceapă costuri. 

RCS susține, pe de altă parte, că televiziunile locale trebuie să-și acopere singuere costurile aducerii semnalului prin fibră optică de la studio și până la RCS (la headend - stație de recepție și distribuție a semnalului). 

Radu Herjeu, membru CNA, a solicitat raportul pe fiecare județ după ce a primit mai multe reclamații: „Am primit reclamații în fiecare post local din cele 150 de posturi locale și regionale pe care le-am vizitat în ultimii doi ani și jumătate. Pentru că singura lor problemă e cu dumneavoastră (RCS&RDS - n.r.): unii se plângeau că trebuie să dea sume exorbitante ca să-i băgați în seamă. Iar alții se plângeau că nici măcar cu bani nu vreți să-i băgați.”

„Oamenii spun că v-au făcut solicitare și nu le-ați răspuns. (...) Mie mi-au spus că au cumpărat de la dumneavoastră aparat, decodor, v-au pus semnalul și tot nu ați vrut să preluați până nu au plătit. Dumneavoastră le cereți bani. Ați camuflat acești bani sub formă de (servicii de - n.r.) internet. E treaba dumneavoastă și a dânșilor. Pe mine mă interesează că nu sunt retransmise posturile care doresc să fie retransmise și care, potrivit legii, au acest drept.”, a mai spus Herjeu. 

Lucian Mihai, reprezentantul RCS în relația cu CNA, a spus la rândul său:

„Dacă mie semnalul unui post local sau regional nu-mi vine la stație, eu cum să-l iau? Cu găleata nu pot. În 2012, am făcut o adresă pe care am transmis-o tuturor posturilor locale și regionale în care le-am spus localitatea în care se află stația, condițiile în care trebuie să-mi aducă semnalul și alte detalii tehnice care trebuiau respectate pentru a putea să-l preiau în rețea, pe articolul 82. Cei care nu au avut condiții pentru a asigura semnalul, le-am spus: putem închiria ca între două societăți comerciale un contract de transport, un contract de internet, practic, de la stația dumneavoastră de emisie, până la headend-ul meu. Un contract care este, bineînțeles, pe bani.”

Fragmente din discuțiile de la CNA: 

Radu Herjeu, membru CNA: Posturile trecute cu roșu (pe această listă) sunt posturi care au solicitat să fie introduse în grila RCS și fie nu au primit nici un răspuns, fie nu au primit nici un răspuns. Sunt și posturi care nu au solicitat. Veți vedea în toată țara sunt o mulțime de posturi, ca să vedeți amploarea fenomenului.

Lucian Mihai: Din această situație întocmită înțelegem că RCS ar trebui să retransmitem toate posturile locale sau regionale și nu face acest lucru, spre rușinea lui.

Radu Herjeu – Păi, scrie în lege.

Lucian Mihai – Am să vă explic. Legea este respectată. În acest an, am primit 33 de solicitări de la posturile locale și regionale, în total. Parte din ele au fost trimise cu mult peste termenul legal.

Radu Herjeu - Hai să nu ne prefacem că e vorba de data la care primiți dumneavoastră solicitarea. Vă citesc primul din tabel: postul Alba Caronlina. A fost transmis până în februarie 2017, după care retransmisia a fost oprită de către RCS, deși cu acord valabil, postul Alba Carolina TV a refuzat să mai plătească retransmisia acestui program în rețeaua RCS (aproximativ 3.800 de lei pe lună solicitați de operatorul de cablu).

Lucian Mihai – Situația este în felul următor: orice rețea de cablu are o stație de unde preia și retransmite programele. Partea vizată de articolul 82 (principiul must carry – n.r.) se referă de la partea de la stație în rețeaua mea. Aceea trebuie făcută fără condiționări financiare. Dacă mie semnalul unui post local sau regional nu-mi vine la stație, eu cum să-l iau? Cu găleata nu pot.
Practic, în 2012 am făcut o adresă pe care am transmis-o tuturor posturilor locale și regionale în care le-am spus localitatea în care se află stația, condițiile în care trebuie să-mi aducă semnalul și alte detalii tehnice care trebuiau respectate pentru a putea să-l preiau în rețea, pe articolul 82. Mai mult de 95% din posturile locale sau regionale s-au conformat și mi-au adus semnalul așa cum am spus. Cei care nu au avut condiții pentru a asigura semnalul, le-am spus: putem închiria ca între două societăți comerciale un contract de transport, un contract de internet, practic, de la stația dumneavoastră de emisie, până la headend-ul meu. Un contract care este bineînțeles pe bani. Acesta este contractul de care mi-ați spus (cel de 3.800 de lei pe lună – n.r.). Țineți cont că în legislație sunt sancțiuni foarte mari pentru cazul în care semnalul unui radiodifuzor se întrerupe. Pentru asta, eu trebuie să îi asigur o bandă garantată. De aceea nu este 10 lei ca pentru un internet pentru un consumator fizic. Este un contract serios între două firme.

Monica Gubernat: Dacă de exemplu, eu, ca televiziune locală, nu închei un contract de internet cu RCS, ci cu alte companii, îi preluați?

Lucian Mihai: Îi preluăm, doar că îi costă mai mult. Pentru că se mai adaugă la acel contract și interconectarea dintre RCS și cealaltă companie.

Radu Herjeu: Televiziunea Eveniment TV spune că au trimis solicitare, dar nu au primit nici un răspuns. La fel și Erdely TV.

Lucian Mihai: Este retransmis, la Sibiu.

Radu Herjeu: Noi vorbim de Alba Iulia. E un post regional. Dumneavoastră în județul Alba retransmiteți un singur post regional: ce să vezi, surpriză, surpriză, al dumneavoastră. Alte două posturi regionale au făcut solicitare la dumneavoastră pentru a intra pe slotul liber, pentru că ați considerat dumneavoastră din start că Digi 24 de Cluj are audiența cea mai mare, deci trebuie să fie clar pe slotul celor două posturi de acolo. Sunt două televiziuni regionale, iar una dintre ele trebuie să intre în slotul acela.

Lucian Mihai: Am înțeles. Nici noi nu ne preluăm toate posturile noastre regionale în toate rețelele că nu am găsit încă o soluție tehnică.

Radu Herjeu: Legea vă obligă să retransmiteți două posturi regionale.

Lucian Mihai: De acord, cele care îndeplinesc condițiile.

Radu Herjeu: Oamenii spun clar că nu au primit nici un răspuns de la dumneavoastră. Ce condiții.

Lucian Mihai: Ce răspuns să primească?

Radu Herjeu: Că nu îi retransmiteți pentru că nu îndeplinesc condițiile.

Lucian Mihai: La Eveniment TV, unde mi-a venit cu semnalul la stația mea, l-am transmis, unde nu, nu. Le-am trimis tuturor adresă în care le-am spus să-mi aducă semnalul la stație.

Radu Herjeu: Eu știu așa. Când nouă ne face cineva o solicitare, noi trebuie să-i și răspundem. Oamenii spun că v-au făcut solicitare și nu le-ați răspuns. Atâta timp cât patronii de televiziune sunt prea lași ca să aibă o acțiune comună împotriva dumneavoastră e treaba dânșilor. Pe mine mă interesează respectarea legii. Nu au decât să dea faliment dacă nu au curaj să vă confrunte și să vă spună care este adevărul despre semnal și despre banii aceștia luați. Mie mi-au spus că au cumpărat de la dumneavoastră aparat, decodor, v-au pus semnalul și tot nu ați vrut să preluați până nu au plătit. Dumneavoastră le cereți bani. Ați camuflat acești bani sub formă de internet. E treaba dumneavoastă și a dânșilor. Pe mine mă interesează că nu sunt retransmise posturile care doresc să fie retransmise și care, potrivit legii, au acest drept.

Lucian Mihai: Ați primit din partea lor diferite reclamații, sesizări. Ați venit să mă întrebați dacă am de la dânșii adresă, dacă le-am răspuns? Ca să pot să mă apăr. Nu pot să vă spun acum strict de Eveniment TV sau ce s-a întâmplat la Sibiu.

Radu Herjeu: Eu am primit reclamații în fiecare post local din cele 150 de posturi locale și regionale pe care le-am vizitat în ultimii doi ani și jumătate. Pentru că singura lor problemă e cu dumneavoastră: unii se plângeau că trebuie să dea sume exorbitante ca să-i băgați în seamă. Iar alții se plângeau că nici măcar cu bani nu vreți să-i băgați. De exemplu, în Bacău nu e niciuna dintre cele trei televiziuni locale, deși două v-au oferit bani.
(...)

Radu Herjeu: „Multe din posturi mi-au spus că ați adus semnalului la ușă, dar nu l-ați preluat pentru că nu era adus prin internetul dumneavoastră, ca să poată să fie plătit. Se poate găsi o soluție prin care, totuși, posturile locale din România să fie retransmise și de dumneavoastră? Vă întreb pentru că în localități în care dumneavoatsră nu le retransmiteți (posturi locale - n.r.), ce să vezi, UPC-ul îi retransmite. Deci nu văd, dacă se retransmite prin internet de către UPC, nu puteți și dumneavoastră să preluați acel semnal. Deci faptul că în aproape toate aceste localități, fie UPC, fie NextGen, fie Telekom retransmit o mulțime de posturi locale pe care dumneavoastră nu le retransmiteți, înseamnă că ori Telekomul se duce cu găleata și ia semnalului, ori că ia semnalul prin internet, ceea ce mă face să mă întreb de ce nu poate ajunge și la dumneavoastră. Răspunsul pe care îl găsesc eu e că nu e internetul dumneavoastră, că altă logică eu nu văd. Dacă UPC-ul, în Bacău, poate să retransmită Tele 1, de ce nu puteți și dumneavoastră?”

Lucian Mihai: „Cred că dacă ați face o comparație între marii cabliști ați avea o mare surpriză cine ar fi primul care retransmite cele mai multe posturi locale sau regionale. Ceea ce ați spus cu internetul, toate stațiile noastre sunt modificate în 2012 și sunt cu intrarea IP. Asta este diferența față de UPC și Telekom. Dânșii au în continuare stații analogice. Dacă cei care vin cu semnalul compatibil cu stația este preluat fără probleme.”

 

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • RCSul are dreptate dpdv tehnic. Vrei sa intri intr-o retea? Bun, respecti standardul acelei retele. Adevarul este ca majoritatea statiilor tv locale au echipamente complet depasite, unele chiar din anii 2000 si nu pot face fata noilor conditii tehnice decat cu investitii (nu mari, dar nici de 100 de euro).
    La fel, RCS are dreptate cand solicita ca preluarea semnalului sa se faca prin canalul propriu de internet intrucat raspunderea pentru intreruperile transmisiei o poarta compania de cablu. Ar fi chiar culmea ca o companie de cablu sa fie amendata din vina altora.
  • afara cu posturile locale de pe digital cablu ca nu se uita nimeni la iele ocupa unda degiaba , CNA trebuie sa somează RCS sa bage toate canalele de documentare si de filme toate la DIGI Ro si altor operatori de cablu care nu au toate genurile astea de canale , astea sunt inportante ( documentare si filme ) prin cablu tv , canalele locale sa le bage pe antenna teresta porcariile alea locale .

Trimite un comentariu