Skip to main content

Telekom Sport, somație publică, după ce nu a citat sursa unor imagini de la Digi Sport. Membru CNA: „E lipsit de colegialitate ce faceți”

 
Telekom Sport, somație publică, după ce nu a citat sursa unor imagini de la Digi Sport. Membru CNA: „E lipsit de colegialitate ce faceți”

Consiliul Național al Audiovizualului a decis să sancționeze cu somație publică postul Telekom Sport (fostul Dolce Sport). Motivul? A preluat imagini de la un meci al Simonei Halep de pe Digi Sport, fără a menționa verbal sursa imaginilor. 

Publicitate

Cazul a ajuns în atenția CNA ca urmare a unei sesizări venite de la un telespectator, potrivit căreia „Posturile de televiziune Dolce Sport preiau în mod constant imagini din surse externe redacției, iar sursa de unde este preluarea este întotdeauna cu caractere mici, indescifrabile, iar sigla radiodifuzorului primar este blurată”. 

Sergiu Panaite, redactor-șef Telekom Sport, în fața membrilor CNA: 

„Sigla era într-adevăr în dreapta sus și se suprapunea cu sigla Digi Sport și de aceea blur-ul respectiv. Sursa a fost pusă în stânga sus: DigiSport. În sensul fontului că este mic, aici nu vrem să luîm niciun model din piață, ne-am aliniat și noi precum fac și alte posturi, alți colegi când citează sursa. Este un scris vizbil.”

Întrebat de un reprezentant RCS&RDS dacă s-a menționat înainte de prezentarea imaginilor care este sursa, Panaite a recunoscut că pe textul prezentatorului „nu s-a precizat că am preluat aceste imagini de la altă televiziune, dar cred că legislația în vigoare nu este aplicată de foarte multă lume. Eu nu am remarcat”. 

Radu Herjeu: „Asta după opinia dumneavoastră e o scuză, sau cum?”

„Nu e o scuză. Era o informație de interes public”, i-a răspuns Panaite. 

„Știți ce mi se pare mie ciudat? Lipsa de colegialitate de care dați dovadă și dumneavoastră și dânșii. Chiar nu înțeleg ce vă costa să scrieți Digi Sport mai mare, dacă tot le folosiți imaginile. Într-o țară care nu are sport dar are o groază de canale de sport mie mi se pare, sincer, lipsit de colegialitate ce faceți, și dumneavoastră și dânșii și ceilalți.”, a mai adăugat Radu Herjeu, membru CNA. 

LEGISLAȚIE. Art 65, alineat e). „În emisiunile de ştiri şi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli:

e) în cazul prezentării de înregistrări provenind din surse externe redacţiei, să se precizeze acest lucru pe tot parcursul înregistrării; dacă imaginile provin
de un alt post de televiziune, trebuie precizat acest lucru înainte de difuzarea lor, iar sigla postului de la care au fost preluate trebuie să fie vizibilă pe tot
parcursul difuzării;”

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Citarea lipseste ori se face partial in 99,9% din cazuri! Daca ar fi sa se respecte regulile, asa cum scrie mai sus, atunci siglele tututor surselor ar trebui sa fie fizibile, dar ce sa vezi, sunt blurate si intr-un colt, cu un font putin vizibil si cu niste caractere foarte mici se scrie sursa...dar e o problema generala, fie ca vorbim de ce apare pe tv ori de online...sa mai zic de site-uri "de stiri" care de fapt se ocupa cu copy/paste? Nu-i nevoie, cine cunoaste, stie! In ROMANIA se FURA continut, nu se platesc taxe si se injura fara frica de a fi amendati de CNA pentru ca moderatorii vor tipa: "Cenzura!"
  • Adica aia de la Digi se simt nedreptatiti? Aia care ,, uita,, mereu sa precizeze sursa? Aia care pe site fura in continuu??

Trimite un comentariu