Skip to main content

"E un cadou dat PSD şi un pumn în gura presei libere". Adrian Voinea, Gazeta de Sud: am fost concediat de George Constantin Păunescu după 23 de ani la ziar. La fel redactorul-șef Ina Voinea

 
"E un cadou dat PSD şi un pumn în gura presei libere". Adrian Voinea, Gazeta de Sud: am fost concediat de George Constantin Păunescu după 23 de ani la ziar. La fel redactorul-șef Ina Voinea

UPDATE. Bobby Păunescu i-a răspuns lui Adrian Voinea printr-o postare pe Facebook: Daca-mi spui ca tatal meu a intervenit in politica editoriala a ziarului... (...) Nu pot sa cred ca spui tu asta (...)... Poti sa numeri pe degetele de la o mana de cate ori ti-a cerut ceva in 23 de ani? Iti raspund eu...nu poti". Poziția lui Bobby Păunescu, în articol.

Publicitate

"Într-o vizită fulger făcută de George Constantin Păunescu vineri seara la sediul Gazetei, am aflat că am fost revocat din funcţia de administrator", scrie Adrian Voinea, într-o postare pe Facebook. A fost concediată și soția acestuia, Ina Voinea, redactor-șef Gazeta de Sud, cel mai citit ziar regional.

"Această decizie a acţionarilor este un cadou dat PSD-ului şi un pumn în gura presei libere", scrie Adrian Voinea în postare, într-un text care trece în revistă istoria ziarului și momentele de criză ale publicației.

Voinea a lucrat 23 de ani la ziar. A fost redactor-șef până în 2000, iar mai apoi administrator al publicației cu sediul în Craiova.

Adrian Voinea:

"Tot timpul am încercat să protejez redactorii de orice influenţă a acţionarilor, a politicienilor şi a clienţilor de publicitate. Am fost garantul libertății editoriale.

Gazeta de Sud a fost tot timpul un ziar de opoziţie, iar coloana vertebrală a noastră a fost jurnalismul de investigaţie. Când Gazeta a scris despre construcții care stau acum în paragină, probabil am supărat acționarii. Atunci când am scris despre afacerile necurate de la groapa de gunoi a Craiovei, sigur am supărat din nou acţionarii.

Când n-am scris despre concurenți în afaceri n-a fost bine. Iar acum, când am scris din nou despre mişcarea #rezist şi am chemat în prima pagină craiovenii în stradă, picătura a umplut paharul.

Am înţeles că acţionarii au nevoie de linişte, nu vor să facem valuri."

Care a fost motivul invocat de George Constantin Păunescu?

Contactat de Paginademedia.ro, Adrian Voinea a declarat că, în scurta vizită pe care a avut-o în redacția Gazeta de Sud, Păunescu a vorbit puțin. Păunescu a spus, în redacție că "Domnul Voinea a zis că nu mai poate, că atât poate el, așa că am decis să îl schimb".

Adrian Voinea spune că a avut mai multe întâlniri cu Păunescu în ultimele luni, în care acesta spunea că "vrea să înțeleagă". Pe scurt, tipografia deținută de Gazeta de Sud a tipărit manuale pentru mai multe edituri. Pentru că prodcția de manuale a fost blocată de la minister, editurile nu au mai fost plătite și, evident, nici tipografia, care a rămas, la răndul ei, cu datorii către furnizori. "Am obținut bilete la ordin și le-am dat, mai departe, furnizorilor noștri. George Constantin Păunescu nu a fost mulțumit de soluție", a mai spus Voinea.

"Timp de 20 de ani, am funcționat independent, iar domnul Păunescu ne-a încurajat. Nu îmi trebuie profit de la voi, voi reinvestiți ce câștigați și mergeți mai departe, ne spunea. În ultimii doi ani, atitudinea lui s-a schimbat - să facem business. A zis și că vrea să vândă", a mai declarat Adrian Voinea. 

Adrian Voinea a fost revocat prin hotărârea Adunării Generale. În cazul soției lui - Ina Voinea, concedierea s-a făcut prin desființarea poziției de redactor-șef.

Bobby Păunescu: Poti sa numeri pe degetele de la o mana de cate ori ti-a cerut ceva in 23 de ani?

Bobby Păunescu i-a răspuns lui Adrian Voinea printr-o postare pe Facebook:

"Daca-mi spui ca tatal meu a intervenit in politica editoriala a ziarului, ca s-a opus miscarii "rezist" :))) hai pe bune...ii erai incomod...:))) dupa 23 de ani... nu pot sa cred ca spui tu asta.

Poti sa numeri pe degetele de la o mana de cate ori ti-a cerut ceva in 23 de ani? Iti raspund eu...nu poti".

Daca tu poti sa dormi linistit cu postarea aia...ai pierdut un camarad."

Postarea lui Adrian Voinea:

De trei zile încerc să găsesc un titlu (vax, încerc sa înțeleg dar nu am ce) și “adio, arme” îmi sună cel mai bine. Căci gata, eu renunț.

Prin textul care urmează nu cer nimic, nici măcar compasiune. Nu sunt nici Făt-Frumos, nici Albă ca Zăpada. Sunt un om obișnuit care iși acceptă soarta.

Am lucrat la Gazeta de Sud timp de aproape 23 de ani. Am construit împreună cu o echipă minunată cel mai citit cotidian regional din România.

În 2008, când a venit criza financiară, industria presei a fost una dintre cele mai afectate. Criza a început pentru noi atunci şi nu s-a terminat nici până azi. Am fost nevoiţi sa ne redimensionăm şi să regândim felul în care ne desfăşurăm activitatea, din cauza scăderii continue a tirajului şi a veniturilor din publicitate. Dacă în 2012 Gazeta a publicat 130.000 de anunţuri de mică publicitate, în 2017 am avut doar 51.000.

Am fost forţaţi să închidem cele cinci reţele de distribuţie din medul rural, deoarece abonamentele subvenţionate generau pierderi.

Schimbarea comportamentului de citire şi explozia folosirii internetului ne-au afectat foarte mult tirajul. De la 45.000 de exemplare tipărite am ajuns la 8.000.

În tot acest timp, în jurul nostru, sute de publicaţii au dispărut şi mii de jurnalişti au rămas fără un loc de muncă. Am fost tot timpul mândri că reuşim să supravieţuim fără susţinere externă. Că reuşim să ne autofinanţăm din vânzarea ziarului şi publicitate. Că jurnaliştii noştri primesc premii şi recunoaştere naţională.

Alături de Gazeta de Sud şi Radio Sud, o componentă a trustului Media Sud care ne-a ajutat să ne autosusţinem a fost tipografia. Dar industria tipografică de presă s-a prăbuşit. Dacă în 2008 tipăream uneori și 200.000 de exemplare pe zi, pentru 8 publicaţii, acum tipărim Gazeta de Sud - 8000 de copii zilnic și Curierul Național - 2-300.

Am reorientat producţia tipografică spre singura nişă profitabilă, compatibilă cu dotarea noastră, tiparul de carte şcolară. Acest lucru ne-a adus o perioadă de stabilitate. Dar anul acesta, o aberație existențială a unui ministru a dinamitat întreaga piaţă a manualelor şi pur şi simplu ne-a închis această sursă de venituri.

Am lucrat o vara întreagă pentru edituri care au fost puse în imposibilitatea de a vinde și deci de a ne plăti. Trebuia să recuperăm banii de la aceste edituri, pentru a plăti furnizorii de hârtie. Sunt bucuros că am reuşit să facem asta. Dar producția de carte școlara, așa cum o știam, s-a blocat iar tipografia nu mai poate funcţiona doar tipărind Gazeta de Sud, cred eu.

Toate aceste influenţe externe ne-au redus de la un trust care angaja peste 400 de persoane, la o echipă de mai puţin de 120. În acest timp în care am fost fost nevoiţi să tăiem continuu din cheltuieli, am încercat să inovăm şi să ne îndreptăm spre alte direcţii.

Cu ajutorul celei mai bune echipe de jurnalişti locali şi al unei echipe de vânzări extraordinare, am dezvoltat prezenţa online a Gazetei de Sud şi am încercat să impunem pe piaţă Alege TV. Din păcate veniturile din internet sunt limitate, iar Alege TV nu a reuşit să se autosusţină financiar.

La această oră situaţia noastră este echilibrată. Media Sud nu are datorii la stat, obligaţiile au fost plătite întotdeauna la zi iar salariile s-au primit, până acum, în fiecare lună. Dar acum ne aflăm într-un moment foarte greu, cauzat de comportamentul recent al acţionarilor editorului Gazetei de Sud.

Tot timpul am încercat să protejez redactorii de orice influenţă a acţionarilor, a politicienilor şi a clienţilor de publicitate. Am fost garantul libertății editoriale.

Gazeta de Sud a fost tot timpul un ziar de opoziţie, iar coloana vertebrală a noastră a fost jurnalismul de investigaţie. Când Gazeta a scris despre construcții care stau acum în paragină, probabil am supărat acționarii. Atunci când am scris despre afacerile necurate de la groapa de gunoi a Craiovei, sigur am supărat din nou acţionarii.

Când n-am scris despre concurenți în afaceri n-a fost bine. Iar acum, când am scris din nou despre mişcarea #rezist şi am chemat în prima pagină craiovenii în stradă, picătura a umplut paharul.

Am înţeles că acţionarii au nevoie de linişte, nu vor să facem valuri. Noi nu putem să le dăm această linişte. Într-o vizită fulger făcută de George Constantin Păunescu vineri seara la sediul Gazetei, am aflat că am fost revocat din funcţia de administrator. Încă de lunea trecută.

Această decizie a acţionarilor este un cadou dat PSD-ului şi un pumn în gura presei libere. Închei cu un mesaj pentru foştii colegi de la Gazeta de Sud. Vă rog să vă faceţi treaba în continuare cu acelaşi profesionalism. Să încercaţi, cât timp vi se va permite, să respectaţi aceleaşi standarde etice pe care le-am avut în aceşti ani. Vă mulţumesc pentru toţi anii pe care i-am petrecut împreună construind ziarul oltenilor de pretudindeni.

PS: Azi au concediat-o și pe Ina. Cred că au considerat-o de neînlocuit, de vreme ce i-au desființat postul de redactor-șef.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • Tirajul acela de 8000 de exemplare este mai mare decât cel al Evenimentului Zilei și decât al altor cotidiene centrale.
    Probleme de solvabilitate au și România Liberă și Adevărul, d'apoi un cotidian local.

    Cred că este o greșeală gonirea celor doi Voinea (sau 3, pentru că mai este un Voinea acolo) și cred că plecarea lor va grăbi dezintegrarea grupului MediaSud.
  • GDS nu a fost niciodată un ziar de opoziție, ci a fost un ziar aservit tot timpul *** Verificați in arhiva ziarului ce osanale le aduceau “ziariștii” de la GdS portocaliilor când ăștia erau la guvernare si tăiau fara mila salarii. In Craiova ii cunoaște toată lumea si de aceea nu se mai vinde fițuica lor.

Trimite un comentariu