Skip to main content

Elena Udrea si Dan Andronic au fost trimisi in judecata in dosarul Evenimentul Zilei-Hidroelectrica

 
Dan Andronic-Gandul
Dan Andronic-Gandul

Elena Udrea si Dan Andronic, patronul Evenimentul zilei, au fost trimisi miercuri in judecata de procurorii DNA, in dosarul un care fostul ministru al Dezvoltarii este acuzata ca a acceptat o mita de aproape 5 milioane de dolari de la "baiatul destept" Bogdan Buzaianu pentru a interveni in sensul pastrarii conditiilor negociate la o serie de contracte cu Hidroelectrica, scrie HotNews.ro.

Publicitate

Elena Udrea a fost trimisa in judecata pentru trafic de influenta si spalare a banilor iar Dan Andronic pentru marturie mincinoasa.

Într-o intervenţie la Antena 3, Dan Andronic a declarat despre trimiterea în judecată:

„Este vorba de un dosar care din 2015-2016 am fost martor şi la un moment dat au schimbat tactica şi mi-a spus procurorul că pentru că mărturia mea e în favoarea doamnei Udrea, o consider mincinoasă. A fost clar că e o campanie clasică pe care am mai văzut-o. Este vorba despre faptul că, în calitate de director de ziar, avem discuţii cu toată lumea. Mi se pare foarte ciudată această trimitere în judecată. În doi ani de zile, au luat cu acul tot ce se putea lua, a rămas povestea cu mărturie mincinoasă. (...) La ultima audiere care a durat mult, a fost o audiere inutilă, pentru că aşa cum a început s-a şi terminat.”

Ce spun procurorii despre acest dosar: Ei sustin ca Elena Udrea "a acceptat promisiunea facuta de un om de afaceri, prin intermediari, de a primi suma de 5.000.000 USD pentru a-si exercita influenta asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei si a celor din cadrul SC Hidroelectrica SA, in vederea mentinerii, in conditiile deja negociate (pret si cantitate de energie furnizata), contractele pe care societatea omului de afaceri le incheiase cu SC Hidroelectrica SA". Este vorba de Bogdan Buzaianu, considerat cel mai puternic "baiat destept" din energie.

Din aceasta suma, Udrea ar fi primit, in noiembrie 2011, prin intermediari, 3.800.000 de dolari, si o creanta de 900.000 de euro, respectiv "o suma pe care o firma a omului de afaceri o imprumutase unui tert si care era garantata cu parti sociale ale unei societati comerciale care detinea doua publicatii". Dan Andronic era patronul Evenimentului Zilei.

Potrivit procurorilor, pentru a ascunde ca era beneficiara reala a creantei de 900.000 euro (care i-ar fi conferit pe cale de consecinta si puterea de a influenta activitatea societatii cu activitate media - Evenimentul Zilei, n.r.), Elena Udrea "a preluat creanta de la firma controlata de omul de afaceri, prin interpunerea unei alte firme paravan, apartinand unei cunostinte".

In timpul audierilor, Dan Andronic a facut afirmatii mincinoase cu privire la aspectele esentiale ale cauzei, spun procurorii, care citeaza cateva exemple:
ca nu a avut cunostinta de imprejurarea ca Elena Udrea este beneficiara reala a creantei amintite, care i-ar fi permis acesteia sa controleze societatea media, sa dobandeasca parti sociale, sa se implice in politica editoriala a unui cotidian detinut de aceasta societate; ca ii comunica Elenei Udrea date privind situatia financiara a cotidianului detinut de societatea media si indicatori de performanta, doar pentru a se lauda, pentru a o incunostinta ca publicatiei ii "merge bine";
ca nu i-a cerut Elenei Udrea acordul pentru a publica anumite articole, ci doar s-a consultat cu aceasta pentru a "verifica veridicitatea" informatiilor obtinute.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Bucuresti.

Radu Budeanu, fostul patron al Cancan, este cercetat intr-un dosar distinct.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Ando22 Ando22
    Nu-i nimic, gaseste rapid Cristache alti "Andronici", e plina Romania de ei.
  • Cetatean platitor de taxe Cetatean platitor de taxe
    Cum se comenteaza despre Udrea,Basescu sau cineva din apropiere, hop si livia pila!!!! Coincidenta?! Nu! Ori esti platita ori conf proverbului: cainele moare de drum lung si prostul de grija altuia!
  • livia pila livia pila
    Il umflă pe Andronic? Ce se face Cristoiu? Ce se face EVZ? Ce se face Cristache de la TVR unde infractorul Andronic este om de bază? Asa se explica faptul ca aseara Cristache l-a adus pe Năstase? Pe post de inlocuitor.

Trimite un comentariu

sus