Skip to main content

TRANZACȚIE-RECORD. Walt Disney vrea să preia 21st Century Fox, cu peste 52 de miliarde de dolari

 
TRANZACȚIE-RECORD. Walt Disney vrea să preia 21st Century Fox, cu peste 52 de miliarde de dolari

Gigantul Walt Disney a decis să achiziționeze aproape toate afacerile unui alt gigant, 21st Century Fox fondat de Rupert Murdoch, într-o tranzacție de 52,4 miliarde de dolari, scrie BBC, într-o amplă analiză. 

Ca parte a înțelegerii dintre cele două părți, acționarii Fox, inclusiv Murdoch, vor primi 25% din compania Disney, care va încorpora și noile achiziții, menționează sursa citată. 

Publicitate

Tranzacția este estimată să dureze între 12 și 18 luni, cu menționea că aceasta este supusă și analizei organismelor privind concurența. 

Ce cumpără Disney:

  • Gigantul Disney va achiziționa studiourile de film și TV Dox, rețele regionale de sport și holdinguri internaționale. 
  • Totodată, Disney primește și un amplu catalog de filme deja lansate cu mari încasări, cum ar fi seria originală Star Wars, filmele cu supereroi Marvel, Avatar, Deadpool, precum și serii TV de succes (Modern Family sau The Simpsons). 
  • Oferta de televiziuni prin cablu a grupului Disney va încorpora și FX și National Geographic și posturile regionale de sport ale FOX, din Statele Unite. 
  • Tranzacția presupune și extinderea afacerilor internaționale ale Disney, întrucât urmează să preia comania Star India (companie de divertisment din India) și acțiunile Fox din compania Sky (companie paneuropeană ce deține televiziuni și servicii de cablu, telefonie etc) și Tata Sky (companie din India, de televiziune prin satelit). 
  • Disney devine acționar majoritar și în serviciul de video on demand Hulu, care mai are acționari Comcast și Time Warner. 
  • Tot Disney îşi va asuma şi datoria Fox ce se ridică la aproximativ 13,7 miliarde de dolari. 

Afacerile Disney (colaj realizat de BBC)

 

Ce rămâne la Fox: 

  • Fox va deveni o companie mai mică ce se va concentra pe zona de știri și evenimente sportive din SUA.
  • Va rămâne cu Fox News Channel, Fox Business Network, Fox Broadcasting Company, Fox Sports, Fox Television Stations Group, și televiziunile prin cablu FS1, FS2, Fox Deportes și Big Ten Network. 

Imperiul lui Rupert Murdoch (colaj realizat de BBC): 

 

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Trimite un comentariu