Skip to main content

Jurnalişti şi/sau PR-işti? Firma lui Octavian Hoandră şi Rareş Bogdan, contract cu Buşoi. Grapini, contract cu Cronica Română.

 
Jurnalişti şi/sau PR-işti? Firma lui Octavian Hoandră şi Rareş Bogdan, contract cu Buşoi. Grapini, contract cu Cronica Română.

În loc de prolog: "Maria Grapini "tace şi face", ducând război după război, în comisiile şi plenul Parlamentului European. (...) Merge până la capăt de fiecare dată! Este temută şi apreciată. Este europarlamentarul pe care românii ar trebui să-l cloneze". Cronica Română, publicaţie care are contract de PR cu Grapini.

Publicitate

Jurnalişti şi/sau PR-işti? "Sunt două meserii care ar trebui să fie separate", explică Ioana Avădani, de la Centrul pentru Jurnalism Independent. Şi totuşi, deşi "încalcă una dintre laturile definitorii pentru meseria de jurnalist", funcţionează în România.

Cum se îmbină jurnalismul şi activitatea de PR (prin contracte clare cu europarlamentari), în câteva cazuri descoperite şi relatate de PressOne.

1. Trend Communication (firmă în care apar ca acţionari Octavian Hoandră, Rareş Bogdan şi Horia Bogdan, fratele realizatorului TV) are contract cu europarlamentarul Cristian Buşoi, dar şi cu Primăria Cluj-Napoca.

2. Cronica Română are contract de PR cu Maria Grapini, europarlamentar.

3. Caleaeuropeană.ro, site deţinut de Daniel Cărbunaru, face PR pentru europarlamentarul Marian-Jean Marinescu

Câteva detalii despre fiecare caz, potrivit PressOne:

Trend Communication - Cristian Buşoi

La Registrul Comerţului, acţionari ai Trend Communication apar Octavian Hoandră, Rareş Bogdan şi fratele acestuia, Horia Bogdan.

Cristian Buşoi este unul dintre clienţi:

"Relatia mea de colaborare este cu Horia Bogdan (fratele lui Rareş Bogdan - n.r.). Dupa o discutie cu el in care mi-a explicat cum pot imbunatati comunicarea, am decis sa colaborez cu Trend. (...) am avut în vedere experienta vasta pe care cei de la Trend o au pe piata de advertising din Romania si mai ales campaniile lor de marketing politic.

Rareş Bogdan a părăsit poziţia de administrator al Trend în 2016. I-a lăsat locul lui Octavian Hoandră. Spune că a ieşit şi din acţionar, dar apare în continuare la Registrul Comerţului

Cronicaromână.ro - Maria Grapini

Textele despre Maria Grapini publicate pe Cronicaromână.ro sunt mai mult decât exerciţii de PR. Perle de elogii la adresa europarlamentarului. Evident, nicio legătură cu faptul că publicaţia are contract cu europarlamentarul.

"Redactorul-şef (Iulian Badea n. red) este liber să elogieze pe cine vrea şi să critice pe cine vrea", încearcă să se apere avocata firmei Apostrof, care editează site-ul.

Îi dă însă de gol chiar Maria Grapini:

"Legat de articolele elogioase de care vorbiţi, sunt comunicatele de presa întocmite de un specialist in jurnalism,domnul Badea are doar rolul preluării.As fi interesată sa-mi daţi exemplu de articolele elogioase si ce consideraţi ca nu este adevărat din conţinutul articolului.

Câteva perle culese de PressOne:

- Maria Grapini este antreprenor strălucit; omul care ştie în amănunt ce înseamnă turism; amfitrion al frumosului.

- Grapini are o implicare totală. Pune întrebări, cere explicaţii, oferă soluţii, se luptă până când problema ridicată obţine o rezolvare.

- Merge până la capăt de fiecare dată! Este temută şi apreciată de colegii din PE.

- În cazul lui Grapini, faptele au fost mereu mai presus decât vorbele. Singurul său regret a fost timpul limitat, faptul că nu a putut să rezolve mai multe probleme şi să ajute mai mulţi oameni.

Marian-Jean Marinescu - Caleaeuropeană.ro

Europarlamentarul Marian-Jean Marinescu a încheiat un contract de prestări servicii cu firma European Media Connections SRL.

Asociat unic al European Media Connections este jurnalistul Daniel Cărbunaru, proprietar al site-ului caleaeuropeana.ro.

Întrebat de ce a ales un jurnalist pentru prestări servicii şi nu o firmă de PR, Marinescu a răspuns:

"De ce am ales? Pentru că este Calea Europeană! Este vorba despre Europa şi prezintă ştiri despre Europa. De unde sunteţi dumneavoastră?

Articolul integral, pe PressOne.ro.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • judoka judoka
    De presedintele Federatiei Romane de Judo este vorba? Ce aveti cu el? De cand a venit la federatie au inceput sa apara si medaliile de aur. Asa ca nu mai vorbiti aiurea!
  • Cr19 Cr19
    Vândutul corect? :)) Și când te gândești câți nu se lasă păcăliți de el..
  • Cris Cris
    Mesajul meu pt Rareș Bogdan,si Cosmin Gusa,pe care-i unește un singur lucru CHELIA .
    Capul lui,privind la lună ,
    ***
  • geo geo
    Sa fim serosi...cat de incisiv poate fi Rares Bogdan cu politicienii invitati la Realitatea care platesc la firma de PR la care este actionar.
  • mile mile
    *** , Rares Bogdan . De la Hoandra nu ne asteptam mai mult , *** ...

Trimite un comentariu

sus