Skip to main content

Jurnaliști și/sau PR-iști? Firma lui Octavian Hoandră și Rareș Bogdan, contract cu Bușoi. Grapini, contract cu Cronica Română.

 
Jurnaliști și/sau PR-iști? Firma lui Octavian Hoandră și Rareș Bogdan, contract cu Bușoi. Grapini, contract cu Cronica Română.

În loc de prolog: "Maria Grapini "tace și face", ducând război după război, în comisiile și plenul Parlamentului European. (...) Merge până la capăt de fiecare dată! Este temută și apreciată. Este europarlamentarul pe care românii ar trebui să-l cloneze". Cronica Română, publicație care are contract de PR cu Grapini.

Publicitate

Jurnaliști și/sau PR-iști? "Sunt două meserii care ar trebui să fie separate", explică Ioana Avădani, de la Centrul pentru Jurnalism Independent. Și totuși, deși "încalcă una dintre laturile definitorii pentru meseria de jurnalist", funcționează în România.

Cum se îmbină jurnalismul și activitatea de PR (prin contracte clare cu europarlamentari), în câteva cazuri descoperite și relatate de PressOne.

1. Trend Communication (firmă în care apar ca acționari Octavian Hoandră, Rareș Bogdan și Horia Bogdan, fratele realizatorului TV) are contract cu europarlamentarul Cristian Bușoi, dar și cu Primăria Cluj-Napoca.

2. Cronica Română are contract de PR cu Maria Grapini, europarlamentar. 

3. Caleaeuropeană.ro, site deținut de Daniel Cărbunaru, face PR pentru europarlamentarul Marian-Jean Marinescu

Câteva detalii despre fiecare caz, potrivit PressOne:

Trend Communication - Cristian Bușoi

La Registrul Comerțului, acționari ai Trend Communication apar Octavian Hoandră, Rareș Bogdan și fratele acestuia, Horia Bogdan.

Cristian Bușoi este unul dintre clienți:

"Relatia mea de colaborare este cu Horia Bogdan (fratele lui Rareș Bogdan - n.r.). Dupa o discutie cu el in care mi-a explicat cum pot imbunatati comunicarea, am decis sa colaborez cu Trend. (...) am avut în vedere experienta vasta pe care cei de la Trend o au pe piata de advertising din Romania si mai ales campaniile lor de marketing politic.

Rareș Bogdan a părăsit poziția de administrator al Trend în 2016. I-a lăsat locul lui Octavian Hoandră. Spune că a ieșit și din acționar, dar apare în continuare la Registrul Comerțului

Cronicaromână.ro - Maria Grapini

Textele despre Maria Grapini publicate pe Cronicaromână.ro sunt mai mult decât exerciții de PR. Perle de elogii la adresa europarlamentarului. Evident, nicio legătură cu faptul că publicația are contract cu europarlamentarul.

"Redactorul-șef (Iulian Badea n. red) este liber să elogieze pe cine vrea și să critice pe cine vrea", încearcă să se apere avocata firmei Apostrof, care editează site-ul.

Îi dă însă de gol chiar Maria Grapini:

"Legat de articolele elogioase de care vorbiți, sunt comunicatele de presa întocmite de un specialist in jurnalism,domnul Badea are doar rolul preluării.As fi interesată sa-mi dați exemplu de articolele elogioase si ce considerați ca nu este adevărat din conținutul articolului.

Câteva perle culese de PressOne:

- Maria Grapini este antreprenor strălucit; omul care știe în amănunt ce înseamnă turism; amfitrion al frumosului.

- Grapini are o implicare totală. Pune întrebări, cere explicații, oferă soluții, se luptă până când problema ridicată obține o rezolvare.

- Merge până la capăt de fiecare dată! Este temută și apreciată de colegii din PE.

- În cazul lui Grapini, faptele au fost mereu mai presus decât vorbele. Singurul său regret a fost timpul limitat, faptul că nu a putut să rezolve mai multe probleme și să ajute mai mulți oameni.

Marian-Jean Marinescu - Caleaeuropeană.ro

Europarlamentarul Marian-Jean Marinescu a încheiat un contract de prestări servicii cu firma European Media Connections SRL.

Asociat unic al European Media Connections este jurnalistul Daniel Cărbunaru, proprietar al site-ului caleaeuropeana.ro.

Întrebat de ce a ales un jurnalist pentru prestări servicii și nu o firmă de PR, Marinescu a răspuns:

"De ce am ales? Pentru că este Calea Europeană! Este vorba despre Europa și prezintă știri despre Europa. De unde sunteți dumneavoastră?

Articolul integral, pe PressOne.ro.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • De presedintele Federatiei Romane de Judo este vorba? Ce aveti cu el? De cand a venit la federatie au inceput sa apara si medaliile de aur. Asa ca nu mai vorbiti aiurea!
  • Mesajul meu pt Rareș Bogdan,si Cosmin Gusa,pe care-i unește un singur lucru CHELIA .
    Capul lui,privind la lună ,
    ***
  • Sa fim serosi...cat de incisiv poate fi Rares Bogdan cu politicienii invitati la Realitatea care platesc la firma de PR la care este actionar.

Trimite un comentariu