Skip to main content

Pătraru: Politicienii au încercat prin interpuși să ne șicaneze și-n trecut. Cât timp telespectatorii sunt cu noi, n-au ce să ne facă

 
Pătraru: Politicienii au încercat prin interpuși să ne șicaneze și-n trecut. Cât timp telespectatorii sunt cu noi, n-au ce să ne facă

Dragoș Pătraru critică dur legătura televiziunii publice cu zona politică, prin modul de organizare al instituției, dar și prin renunțarea la taxa TV. Dragoș Pătraru și o serie de declarații contondente despre TVR și politică, dar și despre ce se întâmplă și ce se va întâmpla cu Starea Nației, pentru Paginademedia.ro.

"Politicienii de la putere au vrut întotdeauna să controleze TVR. De multe ori, din păcate, au reușit", spune Pătraru pentru Paginademedia.ro.

Politicienii au încercat, prin interpuși, să ne șicaneze, și-n precedentele două sezoane pe care le-am avut aici. Au încercat și încearcă și cu știrile TVR, pe care vor să le controleze și nu le merge.

Satira doare mai rău decât satârul când ai minte puțină."

Dacă vor să ne dea afară, aia e, vom pleca. Nu putem sta cu forța. Doar că vrem să ne spună în față, nu să inventeze motive. Cât timp telespectatorii sunt cu noi, n-au ce să ne facă.

Publicitate

"Sunt multe lucruri de povestit, o să le povestesc pe toate începând de luni. Promit să le spun telespectatorilor tot ce s-a întâmplat începând de luni", declara Dragoș Pătraru săptămâna trecută, când starea Starea Nației era încă incertă.

Ce spune acum Dragoș Pătraru, pentru Paginademedia.ro.

Despre Starea Nației:

 • S-a rezolvat până la urmă. S-a făcut un act adițional la contractul meu de dda, prin care eu cesionez TVR-ului licența și formatul. Acum, pot spune că totul e în regulă. Deși actul adițional nu mi-a parvenit încă semnat de toată lumea.
 • Una peste alta, dincolo de frecușurile astea ale unei negocieri pe care am început-o într-o formulă și-am încheiat-o în alta, faptul că suntem pe post și că facem emisiunea demonstrează că TVR 1 și-a dorit să ne aibă în continuare în grilă, cel puțin până în martie. Și că unii oameni din conducerea TVR au fost corecți cu noi.
 • Pot să spun asta: TVR 1, canal reprezentat acum de Raico Cornea și Eduard Dârvariu, și-a dorit permanent ca noi să fim în grilă în continuare.
 • Doina Gradea ne-a susținut când am revenit la TVR, a spus asta și în Consiliul de Administrație, mi-a spus-o și mie atunci, personal. Chiar s-a bătut pentru noi atunci. Chiar s-a bătut pentru noi atunci, așa mi-a lăsat mie impresia și așa cred că a fost. Am avut și cu doamna Doina Gradea o discuție între patru ochi sâmbătă, când a avut loc ultima negociere. Și am stabilit până la urmă, după o discuție destul de tensionată, că totul a fost o mare neînțelegere.
 • Eu am avut o singură solicitare în decembrie: să fim pe post din 8 ianuarie, nu din 5 februarie, cum ni se comunicase inițial, încă din 18 decembrie, înainte de a se decide orice grilă, înainte de a se face orice discuție cu noi.

Despre TVR, conducerea TVR și lumea politică:

 • În loc să lase televiziunea publică să-și vadă de treabă, cu o conducere - bună, proastă, cum o fi - care să aibă mandat clar, politicienii mențin intenționat starea asta de tensiune permanentă, de incertitudine, pentru ca televiziunea să nu se poată dezvolta, să nu lanseze proiecte de anvergură. (...) 
 • Dar tot ce fac politicienii reprezintă forme de constrângere, de limitare a libertății, de cenzură. Conducere interimară asta înseamnă: te oblig să faci ce vreau eu. Dacă nu faci, te dau afară. Te țin sărac, prost, te controlez politic, dar altfel da, tu ești liber. Hai, spune ce vrei, dacă poți!
 • Dacă e lăsată în pace, televiziunea publică poate face performanță, își poate îndeplini misiunea publică oferindu-le oamenilor produse de calitate, la care să se uite. Din păcate, televiziunea nu e lăsată să se ridice. Televiziunea înseamnă oamenii care lucrează acolo, nu politrucii aflați vremelnic în funcții.
 • TVR nu poate face nimic, atâta timp cât deciziile grele nu pot fi luate, cheltuielile mari nu pot fi angajate, pentru că depinzi de niște funcționari de la Ministerul Finanțelor și de niște legi cretine, iar dacă nu faci ce zice partidul zbori de pe scaun. E simplu. I s-a întâmplat Irinei Radu, care a fost dată jos de partid pentru că a dat afară pe cine nu trebuia și a adus în TVR pe cine nu trebuia.
 • Ce-a pățit Irina Radu va păți și Doina Gradea dacă nu face ce trebuie.
 • Mi-e milă sincer de toți cei puși politic în funcții, în țara asta. Îți dai seama, să te scoli în fiecare dimineață cu gândul că dacă ai supărat ieri pe vreun prost de la partid urmează să te cari acasă? Deși tu poate ți-ai făcut treaba foarte bine! Tristă viață. Chiar dacă ai ficatul tare, o iei razna. Te strici la mansardă.
 • Iar renunțarea la taxa radio-tv e măsura cu care PSD a vrut să pună cu botul pe labe televiziunea și radioul publice. Scopul ăsta a fost, nu să mai taie o taxă, ci să dețină controlul absolut. Și probabil îi enervează că la TVR încă nu le merge figura așa cum își doresc ei.
 • Dar trebuie să spun că nimeni, la TVR 1, de când am revenit, n-a venit să-mi spună să zic ceva la emisiune sau să nu spun ceva. Și asta e foarte important. La finalul zilei noi suntem TVR și de noi depinde să aducem publicul înapoi pe canalele televiziunii publice.

Declarațiile lui Dragoș Pătraru pentru Paginademedia.ro, integral:

Cum e, acum, că ai început emisiunea. S-au semnat hârtiile, totul e în regulă?

S-a rezolvat până la urmă. S-a făcut un act adițional la contractul meu de dda, prin care eu cesionez TVR-ului licența și formatul. Acum, pot spune că totul e în regulă. Deși actul adițional nu mi-a parvenit încă semnat de toată lumea. Au fost probleme în primele două zile, cum ați remarcat și voi emisiunea nu apărea anunțată nicăieri, nu s-a comunicat nimic, pe toate programele era dat pe tronsonul nostru altceva, am primit sute de mesaje de la oameni îngrijorați că emisiunea nu apare în niciun program, pe niciun teletext, nicăieri.

Cu toate astea, am reușit să facem audiențe foarte bune, 2,3 luni, 2,5 marți, 3 medie miercuri. Și cele două reluări, de pe TVR 1 și și TVR 2, se mișcă foarte bine.

Înțeleg că lucrurile stau bine și la TVR Moldova și pe TVR Internațional, unde oamenii din Diaspora ne urmăresc în număr impresionant. Deduc asta din mesajele pe care le primesc și din sprijinul pe care acești români plecați din țară îl dau în cazurile sociale pe care le prezentăm la emisiune.

Dacă adunăm toate cifrele astea... E normal să deranjăm atât de tare.
Oamenii ne-au așteptat și asta e cel mai important pentru noi, că nu i-am dezamăgit, că putem să le oferim în continuare, noi, cei de la TVR, acest produs. Și că putem face în continuare împreună cu ei fapte bune.

Ai promis că vei spune ce s-a întâmplat. Ce-a fost până la urmă acolo?

Sincer, nici eu nu am înțeles. Tot încerc să înțeleg ce s-a petrecut, dar nu pot să pricep. Dintr-o dată, nu mai eram noi, cei de la TVR, erau ei, cei de la TVR, și noi, cei de la Starea nației. Foarte ciudat a fost. Ce pot să spun este că în perioada asta am găsit susținători și acolo unde nu mă așteptam.

Una peste alta, dincolo de frecușurile astea ale unei negocieri pe care am început-o într-o formulă și-am încheiat-o în alta, faptul că suntem pe post și că facem emisiunea demonstrează că TVR 1 și-a dorit să ne aibă în continuare în grilă, cel puțin până în martie. Și că unii oameni din conducerea TVR au fost corecți cu noi.

Unii oameni? Și de ce până în martie?

Ni s-a spus că până în martie poate semna conducerea interimară contracte. Și ”unii oameni”, da. Am avut o discuție cu domnul Raico Cornea, directorul canalului, care și înainte să plece în vacanță, înainte de negocierile de foc dintre 27 decembrie și 6 ianuarie, mi-a spus să-și dorește ca emisiunea să fie pe post și că va face tot ce-i stă în putință ca asta să se întâmple.

De la dânsul nu mă așteptam la susținere, pentru că a fost cel mai vehement membru al CA împotriva noastră în august, când s-a pus problema revenirii la TVR. Acum, deși dânsul n-a fost la negocieri și nu știe ce s-a întâmplat acolo - ne-am așezat bărbătește la masă și mi-a spus că mă va susține în continuare cât timp va fi directorul canalului.

Și da, pot să spun asta, TVR 1, canal reprezentat acum de Raico Cornea și Eduard Dârvariu, și-a dorit permanent ca noi să fim în grilă în continuare.

Și de la TVR 2, unde reluarea noastră face cifre foarte bune, am primit susținere. De ceilalți angajați ai SRTv nu mai vorbesc, ne înțelegem minunat, ne susțin și îi simțim alături, de-aia și reușim să creștem permanent emisiunea. Sprijinul din interior este evident.

La prima ediție, am făcut o scenetă cu Dracula. Oana, de la machiaj, a venit de acasă, din concediu, să mă machieze.

Din altă parte a venit opoziția.

Conducerea?

Am avut și cu doamna Doins Gradea o discuție între patru ochi sâmbătă, când a avut loc ultima negociere. Și am stabilit până la urmă, după o discuție destul de tensionată, că totul a fost o mare neînțelegere.

Doina ne-a susținut când am revenit la TVR, a spus asta și în Consiliul de Administrație, mi-a spus-o și mie atunci, personal. Chiar s-a bătut pentru noi atunci, așa mi-a lăsat mie impresia și așa cred că a fost.

Eu am avut o singură solicitare în decembrie: să fim pe post din 8 ianuarie, nu din 5 februarie, cum ni se comunicase inițial, încă din 18 decembrie, înainte de a se decide orice grilă, înainte de a se face orice discuție cu noi.

Nu puteam să le facem asta telespectatorilor, să dăm reluări o lună. Nu poți face televiziune decât raportându-te permanent la public și la interesul lui. Le întorci oamenilor spatele, ți-l întorc și ei imediat.

Nu suntem funcționari, suntem în slujba oamenilor 24 din 24. De aici a plecat totul. Normal că m-am întrebat de ce să nu fim pe post în ianuarie, în condițiile în care celelalte emisiuni se reiau, iar ianuarie se anunța o lună plină cu evenimente politice și sociale.

La negocieri, am spus și că eu accept să nu fiu plătit pe ianuarie, dacă asta e problema.

Doar să mă lase să anunț contul meu bancar pe post, să poată lumea, dacă vrea, să-mi doneze bani. Până la urmă, iată că n-a fost cazul.

Dar problema nu este în SRTv.

Dar unde?

Sau, mai bine zis, problema cea mai mare a SRTv este politicul, nu oamenii din instituție. În loc să lase televiziunea publică să-și vadă de treabă, cu o conducere - bună, proastă, cum o fi - care să aibă mandat clar, politicienii mențin intenționat starea asta de tensiune permanentă, de incertitudine, pentru ca televiziunea să nu se poată dezvolta, să nu lanseze proiecte de anvergură, să nu-și facă decât calcule de pe azi pe mâine, să stea sub papuc, să angajeze pe cine trebuie, să facă sluj, așteptând buget, Consiliu de Administrație și lumină.

O prostie care nu se întâmplă de acum, ci de aproape trei decenii. Televiziunea asta trebuie să funcționeze exclusiv în interesul publicului, nu în interesului partidului aflat la putere.

Libertatea de exprimare nu ar trebui să fie pusă în discuție nicăieri, deci nici la postul public.

Dar tot ce fac politicienii reprezintă forme de constrângere, de limitare a libertății, de cenzură. Conducere interimară asta înseamnă: te oblig să faci ce vreau eu. Dacă nu faci, te dau afară.

Te țin sărac, prost, te controlez politic, dar altfel da, tu ești liber. Hai, spune ce vrei, dacă poți. Că avem noi pârghii să-ți închidem gura.

Cum vezi ceea ce se întâmplă cu televiziunea publică?

Iar o să-mi pun pe toată lumea în cap, dar asta e. Dacă e lăsată în pace, televiziunea publică poate face performanță, își poate îndeplini misiunea publică oferindu-le oamenilor produse de calitate, la care să se uite. Am văzut asta acum, din interior.

Oamenii ard să facă produse bune. Există proiecte, există profesioniști, oameni cu experiență. Din păcate, televiziunea nu e lăsată să se ridice.

Televiziunea înseamnă oamenii care lucrează acolo, nu politrucii aflați vremelnic în funcții. TVR nu poate face nimic, atâta timp cât deciziile grele nu pot fi luate, cheltuielile mari nu pot fi angajate, pentru că depinzi de niște funcționari de la Ministerul Finanțelor și de niște legi cretine, iar dacă nu faci ce zice partidul zbori de pe scaun. E simplu.

I s-a întâmplat Irinei Radu, care a fost dată jos de partid pentru că a dat afară pe cine nu trebuia și a adus în TVR pe cine nu trebuia. Nu contează cum îți faci meseria, se întâlnesc niște ipochimeni într-o comisie - sanchi, de cultură, deși ei abia leagă două vorbe - și decid că te dau afară pe motiv că n-ai șapcă.

Ce-a pățit Irina Radu va păți și Doina Gradea dacă nu face ce trebuie. Mi-e milă sincer de toți cei puși politic în funcții, în țara asta.

Îți dai seama, să te scoli în fiecare dimineață cu gândul că dacă ai supărat ieri pe vreun prost de la partid urmează să te cari acasă? Deși tu poate ți-ai făcut treaba foarte bine! Tristă viață. Chiar dacă ai ficatul tare, o iei razna. Te strici la mansardă. De-aia și arată România așa. De-aia puțini oameni competenți, cu viziune și cu personalitate, ajung în astfel de funcții. Rar un om care știe meserie poate accepta să fie la mâna unor coate-goale de la partid. Și nu o face doar PSD. Au făcut-o toate partidele din 90 încoace.

Iar renunțarea la taxa radio-tv e măsura cu care PSD a vrut să pună cu botul pe labe televiziunea și radioul publice. Scopul ăsta a fost, nu să mai taie o taxă, ci să dețină controlul absolut. Și probabil îi enervează că la TVR încă nu le merge figura așa cum își doresc ei.

Dai de înțeles că politicul vă vrea dați afară de pe post.
Politicienii de la putere au vrut întotdeauna să controleze TVR-ul. De multe ori, din păcate, au reușit. Ei au o gândire mică, în mintea lor nu încape critica. Și ei cred sincer că televiziunea asta e a lor, nu a cetățenilor.

Vă amintiți ce s-a întâmplat acum niște ani cu plecarea celor de la Divertis? La fel, tot politicul a fost acolo. Satira doare mai rău decât satârul când ai minte puțină. Și știrile supără foarte tare la partid.

Mă rog, de multe ori nici nu e vorba de cineva de la vârf, ci de vreun vierme d-ăsta care stă în beznă și vrea să se facă util, fără să le spună șefilor cu ce se ocupă el.

Cred că atâta timp cât publicul va fi alături de noi încercările politicienilor nu vor reuși. Dar nici nu mai vreau scandal. M-am cam săturat, am cam obosit. Dacă vor să ne dea afară, aia e, vom pleca. Nu putem sta cu forța. Doar că vrem să ne spună în față, nu să inventeze motive.

Politicienii au încercat, prin interpuși, să ne șicaneze, și-n precedentele două sezoane pe care le-am avut aici. Au încercat și încearcă și cu știrile TVR, pe care vor să le controleze și nu le merge. Există dovezi zdrobitoare cu privire la aceste presiuni, oamenii de acolo sunt foarte supărați.

Eu cred că jocul ăsta prost al politicului se cam apropie de final. E o epocă aflată la final. Asistăm la ultimele zbateri securistice ale unor oameni incomptenți și răi. Iar fraierii din instituții care fac jocurile partidelor și sunt toată ziua pe la liderii politici să facă sluj vor rămâne în curând pe drumuri.

Dar trebuie să spun că nimeni, la TVR 1, de când am revenit, n-a venit să-mi spună să zic ceva la emisiune sau să nu spun ceva. Și asta e foarte important. La finalul zilei noi suntem TVR și de noi depinde să aducem publicul înapoi pe canalele televiziunii publice.

Cred că și publicul ar trebui să fie mai activ, să ceară mai multă socoteală televiziunii publice, să se implice mai mult. Pentru că asta e televiziunea cetățenilor.

Oamenii din TVR își doresc să facă treabă, vor. Trebuie doar să le dai de lucru, să-i pui la treabă, să le ceri să facă, să le dai proiecte, să aloci resurse. Cât timp cu toții punem publicul pe primul loc nu putem decât să creștem. Noi asta facem de patru luni și vrem să continuăm.

Am primit zeci de telefoane de la oameni care mi-au spus că ne acoperă ei salariile, din donații, dacă asta este problema, doar ca emisiunea să rămână la televiziunea publică. Și e liniștitor să știi că oamenii sunt dispuși să te sprijine ca să-ți poți face meseria.

Deci, nu plecați de la TVR?

Nu vrem să plecăm de aici. N-am vrut nici prima dată. Doar că atunci când ți se spune că nu mai poți fi plătit pentru că sunt blocate conturile îți cauți de lucru. De-aia am și revenit, pentru că aici ne simțim cel mai bine. TVR e singurul loc despre care când vorbesc folosesc pronumele personal la persoana întâi, plural.

Credem cu tărie - eu și echipa mea - că emisiunea asta se potrivește cel mai bine la postul public. Care e obligat să sancționeze derapajele, indiferent de zona din care provin. Și e obligat să taxeze abuzul de putere.

Dacă voiam să plecăm după un sezon nu mai aduceam atâția bani de acasă pentru decor, pentru amenajarea birourilor. Vorbim de zeci de mii de euro, bani pe care încă nu i-am recuperat. Și suntem pregătiți să propunem TVR-ului următorul contract, în cele mai avantajoase condiții pentru TVR și pentru publicul TVR, noi acoperindu-ne și în precedentele două sezoane banii încasați exclusiv din publicitatea încasată de TVR.

Rămâne doar să convingem noul Consiliu de Administrație, în care sper ca politicienii să pună oameni normali la cap, care votează pentru cetățeni - nu marionete care votează ce li se spune de la partid - că emisiunea zilnică cu cel mai numeros public merită să continue aici.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

 • De ce cenzurezi adevarul, considerandu-l acuzatie neprobata, obae? Dar afirmatiile “satirice” ale lui patraru ca ar fi cheltuit zeci de mii de euro in tvr de ce nu il pui sa le probeze cu niste acte inainte de a publica articolul?
 • Patrare, pai Doina Gradea si-a calcat pe inima sa te scoata pe la partid, si tu ce faci? Tradareee, fratioare. Tradare! Daca esti scula, du-te nene pe Youtube si rupe internetul, ca si acolo se pot incasa banisori din donatii. Mai usor cu ipocrizia. Ia arata-ne mataluta daca la vreo televiziune a vreunui stat din UE se face *** ca a ta, ca esti unic in peisaj.
 • iar victima? cred ca si acasa s-a saturat nevasta sa il auda spunand " am fost la biblioteca,dar m-au rapit unii si m-au dus la baut":)) Atata zgomot pt 5 minute de emisiune. Acuma se apuca si Almasan sa zica ce nu-i convine si il bate pe Patraru :)
 • Ce a cheltuit patraru in tvr in afara de propriul confort? Nici un ban, se foloseste de infrastructura tvr si *** victimizandu-se. Nu va intrebati de unde a avut zeci de mii de euro sa investeasca in ce pretinde el ca a investit in tvr? ***. Daca il voia psd afara din tvr, nu mai era patraru in secunda doi pe post, indiferent de contract. Asta e stire doar pentru publicul lui, cu iq scazut.
 • Interviul se vrea incendiar, dar de fapt nu dezvaluie mai nimic in afara de o Romanie asa cum o stim. Intr-adevar, dl Patraru are dreptate cand spune ca programele de Stiri ale TVR sunt ok, le lipseste un ambalaj mai comercial, mai spectaculos. Chiar sunt impartiale si cu prezentatori f buni: Alina Stanciu, Ema Zeicescu, Mihai Radulescu, Dan Chiotea si seara cu Mihai Constantin. Reportaje excelente si invitati ff buni, au multi reporteri profesionisti din pacate nu le stiu numele tuturor. Sau programele cu spectacole unde in sfarsit scapi de manelistii si gunoaiele de la posturile private, e singurul loc unde vezi o muzica populara de calitate. Pacat ca imaginea e stricata de emisiunea de seara a lui Iulian Cristache unde sunt invitati toti ex-infractorii si toti cercetatii penali de DNA. De asemenea, multe emisiuni sunt ca nuca-n perete, foarte proaste gen Interes General, Tribuna Parlamentului sau foarte anti-romanesti gen in Limba Maghiara. Revenind la Dragos Patraru, emisiunea e foarte curajoasa si spune lucrurilor pe nume, dar ar trebui mai multa varietate. Nu zic ca nu trebuie criticati si ironizati cei de la Putere, dar s-ar putea gasi si alte subiecte ca slava Domnului sunt destule.
 • Nu le convine la TVR - ce e pe acolo, cum e pe acolo - dar nu vor sa plece de acolo. Pentru ca - cred ei - "că emisiunea asta se potrivește cel mai bine la postul public". Cine sa ii mai inteleaga. E clar ca nu au unde sa se duca, in acest moment...cand vor primi o oferta de la o alta televiziune sau vor dezvolta pe net un proiect viabil - cu sute / mii se abonati platitori - se vor refugia acolo. Pana atunci vor face "dezvaluiri" despre televiziunea care le face un mare bine de ii pastreaza in grila.

Trimite un comentariu