Skip to main content

Pătraru: Politicienii au încercat prin interpuşi să ne şicaneze şi-n trecut. Cât timp telespectatorii sunt cu noi, n-au ce să ne facă

 
Pătraru: Politicienii au încercat prin interpuşi să ne şicaneze şi-n trecut. Cât timp telespectatorii sunt cu noi, n-au ce să ne facă

Dragoş Pătraru critică dur legătura televiziunii publice cu zona politică, prin modul de organizare al instituţiei, dar şi prin renunţarea la taxa TV. Dragoş Pătraru şi o serie de declaraţii contondente despre TVR şi politică, dar şi despre ce se întâmplă şi ce se va întâmpla cu Starea Naţiei, pentru Paginademedia.ro.

Publicitate

"Politicienii de la putere au vrut întotdeauna să controleze TVR. De multe ori, din păcate, au reuşit", spune Pătraru pentru Paginademedia.ro.

Politicienii au încercat, prin interpuşi, să ne şicaneze, şi-n precedentele două sezoane pe care le-am avut aici. Au încercat şi încearcă şi cu ştirile TVR, pe care vor să le controleze şi nu le merge.

Satira doare mai rău decât satârul când ai minte puţină."

Dacă vor să ne dea afară, aia e, vom pleca. Nu putem sta cu forţa. Doar că vrem să ne spună în faţă, nu să inventeze motive. Cât timp telespectatorii sunt cu noi, n-au ce să ne facă.

"Sunt multe lucruri de povestit, o să le povestesc pe toate începând de luni. Promit să le spun telespectatorilor tot ce s-a întâmplat începând de luni", declara Dragoş Pătraru săptămâna trecută, când starea Starea Naţiei era încă incertă.

Ce spune acum Dragoş Pătraru, pentru Paginademedia.ro.

Despre Starea Naţiei:

  • S-a rezolvat până la urmă. S-a făcut un act adiţional la contractul meu de dda, prin care eu cesionez TVR-ului licenţa şi formatul. Acum, pot spune că totul e în regulă. Deşi actul adiţional nu mi-a parvenit încă semnat de toată lumea.
  • Una peste alta, dincolo de frecuşurile astea ale unei negocieri pe care am început-o într-o formulă şi-am încheiat-o în alta, faptul că suntem pe post şi că facem emisiunea demonstrează că TVR 1 şi-a dorit să ne aibă în continuare în grilă, cel puţin până în martie. Şi că unii oameni din conducerea TVR au fost corecţi cu noi.
  • Pot să spun asta: TVR 1, canal reprezentat acum de Raico Cornea şi Eduard Dârvariu, şi-a dorit permanent ca noi să fim în grilă în continuare.
  • Doina Gradea ne-a susţinut când am revenit la TVR, a spus asta şi în Consiliul de Administraţie, mi-a spus-o şi mie atunci, personal. Chiar s-a bătut pentru noi atunci. Chiar s-a bătut pentru noi atunci, aşa mi-a lăsat mie impresia şi aşa cred că a fost. Am avut şi cu doamna Doina Gradea o discuţie între patru ochi sâmbătă, când a avut loc ultima negociere. Şi am stabilit până la urmă, după o discuţie destul de tensionată, că totul a fost o mare neînţelegere.
  • Eu am avut o singură solicitare în decembrie: să fim pe post din 8 ianuarie, nu din 5 februarie, cum ni se comunicase iniţial, încă din 18 decembrie, înainte de a se decide orice grilă, înainte de a se face orice discuţie cu noi.

Despre TVR, conducerea TVR şi lumea politică:

  • În loc să lase televiziunea publică să-şi vadă de treabă, cu o conducere - bună, proastă, cum o fi - care să aibă mandat clar, politicienii menţin intenţionat starea asta de tensiune permanentă, de incertitudine, pentru ca televiziunea să nu se poată dezvolta, să nu lanseze proiecte de anvergură. (...)
  • Dar tot ce fac politicienii reprezintă forme de constrângere, de limitare a libertăţii, de cenzură. Conducere interimară asta înseamnă: te oblig să faci ce vreau eu. Dacă nu faci, te dau afară. Te ţin sărac, prost, te controlez politic, dar altfel da, tu eşti liber. Hai, spune ce vrei, dacă poţi!
  • Dacă e lăsată în pace, televiziunea publică poate face performanţă, îşi poate îndeplini misiunea publică oferindu-le oamenilor produse de calitate, la care să se uite. Din păcate, televiziunea nu e lăsată să se ridice. Televiziunea înseamnă oamenii care lucrează acolo, nu politrucii aflaţi vremelnic în funcţii.
  • TVR nu poate face nimic, atâta timp cât deciziile grele nu pot fi luate, cheltuielile mari nu pot fi angajate, pentru că depinzi de nişte funcţionari de la Ministerul Finanţelor şi de nişte legi cretine, iar dacă nu faci ce zice partidul zbori de pe scaun. E simplu. I s-a întâmplat Irinei Radu, care a fost dată jos de partid pentru că a dat afară pe cine nu trebuia şi a adus în TVR pe cine nu trebuia.
  • Ce-a păţit Irina Radu va păţi şi Doina Gradea dacă nu face ce trebuie.
  • Mi-e milă sincer de toţi cei puşi politic în funcţii, în ţara asta. Îţi dai seama, să te scoli în fiecare dimineaţă cu gândul că dacă ai supărat ieri pe vreun prost de la partid urmează să te cari acasă? Deşi tu poate ţi-ai făcut treaba foarte bine! Tristă viaţă. Chiar dacă ai ficatul tare, o iei razna. Te strici la mansardă.
  • Iar renunţarea la taxa radio-tv e măsura cu care PSD a vrut să pună cu botul pe labe televiziunea şi radioul publice. Scopul ăsta a fost, nu să mai taie o taxă, ci să deţină controlul absolut. Şi probabil îi enervează că la TVR încă nu le merge figura aşa cum îşi doresc ei.
  • Dar trebuie să spun că nimeni, la TVR 1, de când am revenit, n-a venit să-mi spună să zic ceva la emisiune sau să nu spun ceva. Şi asta e foarte important. La finalul zilei noi suntem TVR şi de noi depinde să aducem publicul înapoi pe canalele televiziunii publice.

Declaraţiile lui Dragoş Pătraru pentru Paginademedia.ro, integral:

Cum e, acum, că ai început emisiunea. S-au semnat hârtiile, totul e în regulă?

S-a rezolvat până la urmă. S-a făcut un act adiţional la contractul meu de dda, prin care eu cesionez TVR-ului licenţa şi formatul. Acum, pot spune că totul e în regulă. Deşi actul adiţional nu mi-a parvenit încă semnat de toată lumea. Au fost probleme în primele două zile, cum aţi remarcat şi voi emisiunea nu apărea anunţată nicăieri, nu s-a comunicat nimic, pe toate programele era dat pe tronsonul nostru altceva, am primit sute de mesaje de la oameni îngrijoraţi că emisiunea nu apare în niciun program, pe niciun teletext, nicăieri.

Cu toate astea, am reuşit să facem audienţe foarte bune, 2,3 luni, 2,5 marţi, 3 medie miercuri. Şi cele două reluări, de pe TVR 1 şi şi TVR 2, se mişcă foarte bine.

Înţeleg că lucrurile stau bine şi la TVR Moldova şi pe TVR Internaţional, unde oamenii din Diaspora ne urmăresc în număr impresionant. Deduc asta din mesajele pe care le primesc şi din sprijinul pe care aceşti români plecaţi din ţară îl dau în cazurile sociale pe care le prezentăm la emisiune.

Dacă adunăm toate cifrele astea... E normal să deranjăm atât de tare.
Oamenii ne-au aşteptat şi asta e cel mai important pentru noi, că nu i-am dezamăgit, că putem să le oferim în continuare, noi, cei de la TVR, acest produs. Şi că putem face în continuare împreună cu ei fapte bune.

Ai promis că vei spune ce s-a întâmplat. Ce-a fost până la urmă acolo?

Sincer, nici eu nu am înţeles. Tot încerc să înţeleg ce s-a petrecut, dar nu pot să pricep. Dintr-o dată, nu mai eram noi, cei de la TVR, erau ei, cei de la TVR, şi noi, cei de la Starea naţiei. Foarte ciudat a fost. Ce pot să spun este că în perioada asta am găsit susţinători şi acolo unde nu mă aşteptam.

Una peste alta, dincolo de frecuşurile astea ale unei negocieri pe care am început-o într-o formulă şi-am încheiat-o în alta, faptul că suntem pe post şi că facem emisiunea demonstrează că TVR 1 şi-a dorit să ne aibă în continuare în grilă, cel puţin până în martie. Şi că unii oameni din conducerea TVR au fost corecţi cu noi.

Unii oameni? Şi de ce până în martie?

Ni s-a spus că până în martie poate semna conducerea interimară contracte. Şi ”unii oameni”, da. Am avut o discuţie cu domnul Raico Cornea, directorul canalului, care şi înainte să plece în vacanţă, înainte de negocierile de foc dintre 27 decembrie şi 6 ianuarie, mi-a spus să-şi doreşte ca emisiunea să fie pe post şi că va face tot ce-i stă în putinţă ca asta să se întâmple.

De la dânsul nu mă aşteptam la susţinere, pentru că a fost cel mai vehement membru al CA împotriva noastră în august, când s-a pus problema revenirii la TVR. Acum, deşi dânsul n-a fost la negocieri şi nu ştie ce s-a întâmplat acolo - ne-am aşezat bărbăteşte la masă şi mi-a spus că mă va susţine în continuare cât timp va fi directorul canalului.

Şi da, pot să spun asta, TVR 1, canal reprezentat acum de Raico Cornea şi Eduard Dârvariu, şi-a dorit permanent ca noi să fim în grilă în continuare.

Şi de la TVR 2, unde reluarea noastră face cifre foarte bune, am primit susţinere. De ceilalţi angajaţi ai SRTv nu mai vorbesc, ne înţelegem minunat, ne susţin şi îi simţim alături, de-aia şi reuşim să creştem permanent emisiunea. Sprijinul din interior este evident.

La prima ediţie, am făcut o scenetă cu Dracula. Oana, de la machiaj, a venit de acasă, din concediu, să mă machieze.

Din altă parte a venit opoziţia.

Conducerea?

Am avut şi cu doamna Doins Gradea o discuţie între patru ochi sâmbătă, când a avut loc ultima negociere. Şi am stabilit până la urmă, după o discuţie destul de tensionată, că totul a fost o mare neînţelegere.

Doina ne-a susţinut când am revenit la TVR, a spus asta şi în Consiliul de Administraţie, mi-a spus-o şi mie atunci, personal. Chiar s-a bătut pentru noi atunci, aşa mi-a lăsat mie impresia şi aşa cred că a fost.

Eu am avut o singură solicitare în decembrie: să fim pe post din 8 ianuarie, nu din 5 februarie, cum ni se comunicase iniţial, încă din 18 decembrie, înainte de a se decide orice grilă, înainte de a se face orice discuţie cu noi.

Nu puteam să le facem asta telespectatorilor, să dăm reluări o lună. Nu poţi face televiziune decât raportându-te permanent la public şi la interesul lui. Le întorci oamenilor spatele, ţi-l întorc şi ei imediat.

Nu suntem funcţionari, suntem în slujba oamenilor 24 din 24. De aici a plecat totul. Normal că m-am întrebat de ce să nu fim pe post în ianuarie, în condiţiile în care celelalte emisiuni se reiau, iar ianuarie se anunţa o lună plină cu evenimente politice şi sociale.

La negocieri, am spus şi că eu accept să nu fiu plătit pe ianuarie, dacă asta e problema.

Doar să mă lase să anunţ contul meu bancar pe post, să poată lumea, dacă vrea, să-mi doneze bani. Până la urmă, iată că n-a fost cazul.

Dar problema nu este în SRTv.

Dar unde?

Sau, mai bine zis, problema cea mai mare a SRTv este politicul, nu oamenii din instituţie. În loc să lase televiziunea publică să-şi vadă de treabă, cu o conducere - bună, proastă, cum o fi - care să aibă mandat clar, politicienii menţin intenţionat starea asta de tensiune permanentă, de incertitudine, pentru ca televiziunea să nu se poată dezvolta, să nu lanseze proiecte de anvergură, să nu-şi facă decât calcule de pe azi pe mâine, să stea sub papuc, să angajeze pe cine trebuie, să facă sluj, aşteptând buget, Consiliu de Administraţie şi lumină.

O prostie care nu se întâmplă de acum, ci de aproape trei decenii. Televiziunea asta trebuie să funcţioneze exclusiv în interesul publicului, nu în interesului partidului aflat la putere.

Libertatea de exprimare nu ar trebui să fie pusă în discuţie nicăieri, deci nici la postul public.

Dar tot ce fac politicienii reprezintă forme de constrângere, de limitare a libertăţii, de cenzură. Conducere interimară asta înseamnă: te oblig să faci ce vreau eu. Dacă nu faci, te dau afară.

Te ţin sărac, prost, te controlez politic, dar altfel da, tu eşti liber. Hai, spune ce vrei, dacă poţi. Că avem noi pârghii să-ţi închidem gura.

Cum vezi ceea ce se întâmplă cu televiziunea publică?

Iar o să-mi pun pe toată lumea în cap, dar asta e. Dacă e lăsată în pace, televiziunea publică poate face performanţă, îşi poate îndeplini misiunea publică oferindu-le oamenilor produse de calitate, la care să se uite. Am văzut asta acum, din interior.

Oamenii ard să facă produse bune. Există proiecte, există profesionişti, oameni cu experienţă. Din păcate, televiziunea nu e lăsată să se ridice.

Televiziunea înseamnă oamenii care lucrează acolo, nu politrucii aflaţi vremelnic în funcţii. TVR nu poate face nimic, atâta timp cât deciziile grele nu pot fi luate, cheltuielile mari nu pot fi angajate, pentru că depinzi de nişte funcţionari de la Ministerul Finanţelor şi de nişte legi cretine, iar dacă nu faci ce zice partidul zbori de pe scaun. E simplu.

I s-a întâmplat Irinei Radu, care a fost dată jos de partid pentru că a dat afară pe cine nu trebuia şi a adus în TVR pe cine nu trebuia. Nu contează cum îţi faci meseria, se întâlnesc nişte ipochimeni într-o comisie - sanchi, de cultură, deşi ei abia leagă două vorbe - şi decid că te dau afară pe motiv că n-ai şapcă.

Ce-a păţit Irina Radu va păţi şi Doina Gradea dacă nu face ce trebuie. Mi-e milă sincer de toţi cei puşi politic în funcţii, în ţara asta.

Îţi dai seama, să te scoli în fiecare dimineaţă cu gândul că dacă ai supărat ieri pe vreun prost de la partid urmează să te cari acasă? Deşi tu poate ţi-ai făcut treaba foarte bine! Tristă viaţă. Chiar dacă ai ficatul tare, o iei razna. Te strici la mansardă. De-aia şi arată România aşa. De-aia puţini oameni competenţi, cu viziune şi cu personalitate, ajung în astfel de funcţii. Rar un om care ştie meserie poate accepta să fie la mâna unor coate-goale de la partid. Şi nu o face doar PSD. Au făcut-o toate partidele din 90 încoace.

Iar renunţarea la taxa radio-tv e măsura cu care PSD a vrut să pună cu botul pe labe televiziunea şi radioul publice. Scopul ăsta a fost, nu să mai taie o taxă, ci să deţină controlul absolut. Şi probabil îi enervează că la TVR încă nu le merge figura aşa cum îşi doresc ei.

Dai de înţeles că politicul vă vrea daţi afară de pe post.
Politicienii de la putere au vrut întotdeauna să controleze TVR-ul. De multe ori, din păcate, au reuşit. Ei au o gândire mică, în mintea lor nu încape critica. Şi ei cred sincer că televiziunea asta e a lor, nu a cetăţenilor.

Vă amintiţi ce s-a întâmplat acum nişte ani cu plecarea celor de la Divertis? La fel, tot politicul a fost acolo. Satira doare mai rău decât satârul când ai minte puţină. Şi ştirile supără foarte tare la partid.

Mă rog, de multe ori nici nu e vorba de cineva de la vârf, ci de vreun vierme d-ăsta care stă în beznă şi vrea să se facă util, fără să le spună şefilor cu ce se ocupă el.

Cred că atâta timp cât publicul va fi alături de noi încercările politicienilor nu vor reuşi. Dar nici nu mai vreau scandal. M-am cam săturat, am cam obosit. Dacă vor să ne dea afară, aia e, vom pleca. Nu putem sta cu forţa. Doar că vrem să ne spună în faţă, nu să inventeze motive.

Politicienii au încercat, prin interpuşi, să ne şicaneze, şi-n precedentele două sezoane pe care le-am avut aici. Au încercat şi încearcă şi cu ştirile TVR, pe care vor să le controleze şi nu le merge. Există dovezi zdrobitoare cu privire la aceste presiuni, oamenii de acolo sunt foarte supăraţi.

Eu cred că jocul ăsta prost al politicului se cam apropie de final. E o epocă aflată la final. Asistăm la ultimele zbateri securistice ale unor oameni incomptenţi şi răi. Iar fraierii din instituţii care fac jocurile partidelor şi sunt toată ziua pe la liderii politici să facă sluj vor rămâne în curând pe drumuri.

Dar trebuie să spun că nimeni, la TVR 1, de când am revenit, n-a venit să-mi spună să zic ceva la emisiune sau să nu spun ceva. Şi asta e foarte important. La finalul zilei noi suntem TVR şi de noi depinde să aducem publicul înapoi pe canalele televiziunii publice.

Cred că şi publicul ar trebui să fie mai activ, să ceară mai multă socoteală televiziunii publice, să se implice mai mult. Pentru că asta e televiziunea cetăţenilor.

Oamenii din TVR îşi doresc să facă treabă, vor. Trebuie doar să le dai de lucru, să-i pui la treabă, să le ceri să facă, să le dai proiecte, să aloci resurse. Cât timp cu toţii punem publicul pe primul loc nu putem decât să creştem. Noi asta facem de patru luni şi vrem să continuăm.

Am primit zeci de telefoane de la oameni care mi-au spus că ne acoperă ei salariile, din donaţii, dacă asta este problema, doar ca emisiunea să rămână la televiziunea publică. Şi e liniştitor să ştii că oamenii sunt dispuşi să te sprijine ca să-ţi poţi face meseria.

Deci, nu plecaţi de la TVR?

Nu vrem să plecăm de aici. N-am vrut nici prima dată. Doar că atunci când ţi se spune că nu mai poţi fi plătit pentru că sunt blocate conturile îţi cauţi de lucru. De-aia am şi revenit, pentru că aici ne simţim cel mai bine. TVR e singurul loc despre care când vorbesc folosesc pronumele personal la persoana întâi, plural.

Credem cu tărie - eu şi echipa mea - că emisiunea asta se potriveşte cel mai bine la postul public. Care e obligat să sancţioneze derapajele, indiferent de zona din care provin. Şi e obligat să taxeze abuzul de putere.

Dacă voiam să plecăm după un sezon nu mai aduceam atâţia bani de acasă pentru decor, pentru amenajarea birourilor. Vorbim de zeci de mii de euro, bani pe care încă nu i-am recuperat. Şi suntem pregătiţi să propunem TVR-ului următorul contract, în cele mai avantajoase condiţii pentru TVR şi pentru publicul TVR, noi acoperindu-ne şi în precedentele două sezoane banii încasaţi exclusiv din publicitatea încasată de TVR.

Rămâne doar să convingem noul Consiliu de Administraţie, în care sper ca politicienii să pună oameni normali la cap, care votează pentru cetăţeni - nu marionete care votează ce li se spune de la partid - că emisiunea zilnică cu cel mai numeros public merită să continue aici.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Bogdan n Bogdan n
    Corect. Starea natiei e f buna, insa are prea muuult continut politic
  • livia pila livia pila
    Comentariul semnat "livia pila" imi apartine. Nu mai induce lumea in eroare. Eu sunt Livia pila.
  • livia pila livia pila
    Comentariul semnat Livia Pilă nu imi apartine. Iar mi s=a furat identitatea
  • Livia Pila Livia Pila
    De ce cenzurezi adevarul, considerandu-l acuzatie neprobata, obae? Dar afirmatiile “satirice” ale lui patraru ca ar fi cheltuit zeci de mii de euro in tvr de ce nu il pui sa le probeze cu niste acte inainte de a publica articolul?
  • Principele Radu Principele Radu
    Patrare, pai Doina Gradea si-a calcat pe inima sa te scoata pe la partid, si tu ce faci? Tradareee, fratioare. Tradare! Daca esti scula, du-te nene pe Youtube si rupe internetul, ca si acolo se pot incasa banisori din donatii. Mai usor cu ipocrizia. Ia arata-ne mataluta daca la vreo televiziune a vreunui stat din UE se face *** ca a ta, ca esti unic in peisaj.
  • gicu gicu
    iar victima? cred ca si acasa s-a saturat nevasta sa il auda spunand " am fost la biblioteca,dar m-au rapit unii si m-au dus la baut":)) Atata zgomot pt 5 minute de emisiune. Acuma se apuca si Almasan sa zica ce nu-i convine si il bate pe Patraru :)
  • Livia Pila Livia Pila
    Ce a cheltuit patraru in tvr in afara de propriul confort? Nici un ban, se foloseste de infrastructura tvr si *** victimizandu-se. Nu va intrebati de unde a avut zeci de mii de euro sa investeasca in ce pretinde el ca a investit in tvr? ***. Daca il voia psd afara din tvr, nu mai era patraru in secunda doi pe post, indiferent de contract. Asta e stire doar pentru publicul lui, cu iq scazut.
  • Publicitar Publicitar
    Interviul se vrea incendiar, dar de fapt nu dezvaluie mai nimic in afara de o Romanie asa cum o stim. Intr-adevar, dl Patraru are dreptate cand spune ca programele de Stiri ale TVR sunt ok, le lipseste un ambalaj mai comercial, mai spectaculos. Chiar sunt impartiale si cu prezentatori f buni: Alina Stanciu, Ema Zeicescu, Mihai Radulescu, Dan Chiotea si seara cu Mihai Constantin. Reportaje excelente si invitati ff buni, au multi reporteri profesionisti din pacate nu le stiu numele tuturor. Sau programele cu spectacole unde in sfarsit scapi de manelistii si gunoaiele de la posturile private, e singurul loc unde vezi o muzica populara de calitate. Pacat ca imaginea e stricata de emisiunea de seara a lui Iulian Cristache unde sunt invitati toti ex-infractorii si toti cercetatii penali de DNA. De asemenea, multe emisiuni sunt ca nuca-n perete, foarte proaste gen Interes General, Tribuna Parlamentului sau foarte anti-romanesti gen in Limba Maghiara. Revenind la Dragos Patraru, emisiunea e foarte curajoasa si spune lucrurilor pe nume, dar ar trebui mai multa varietate. Nu zic ca nu trebuie criticati si ironizati cei de la Putere, dar s-ar putea gasi si alte subiecte ca slava Domnului sunt destule.
  • geo geo
    Nu le convine la TVR - ce e pe acolo, cum e pe acolo - dar nu vor sa plece de acolo. Pentru ca - cred ei - "că emisiunea asta se potrivește cel mai bine la postul public". Cine sa ii mai inteleaga. E clar ca nu au unde sa se duca, in acest moment...cand vor primi o oferta de la o alta televiziune sau vor dezvolta pe net un proiect viabil - cu sute / mii se abonati platitori - se vor refugia acolo. Pana atunci vor face "dezvaluiri" despre televiziunea care le face un mare bine de ii pastreaza in grila.

Trimite un comentariu

sus