Skip to main content

„Minciuni gogonate, ce transformă emisiunea într-un spațiu SF". România TV, amendată pentru „gogonatele” despre Casa Regală

 
„Minciuni gogonate, ce transformă emisiunea într-un spațiu SF". România TV, amendată pentru „gogonatele” despre Casa Regală

Uimirea este cum Dumnezeu puteți lăsa libere într-o emisiune atâtea și atâtea și atâtea minciuni? Minciuni gogonate, ce transformă emisiunea într-un spațiu SF”. A fost reacția lui Radu Călin Cristea, membru CNA, după vizionarea mai multe programe de știri de pe Romania TV, ce aveau ca subiect Casa Regală.

Publicitate

Ce a văzut CNA la România TV de a reacționat așa?

Regele Mihai, la ora asta, este întreținut în viață chiar dacă este mort și mare lucru să nu fi fost înmormântat la Câmpulung Muscel, odată cu regina Ana, fără să știe nimeni, pentru că au fost prea multe fasturi acolo, cum a spus distinsa doamnă de ieri care a fost cu noi în transmisie directă”.

Vorbele au ieșit din gura lui Miron Cozma într-o emisiune din noiembrie, înainte ca Regele Mihai să se stingă din viață. 

Consiliul Național al Audiovizualului a analizat în ședința de astăzi emisiuni de știri din perioada 10  - 12 noiembrie, ce aveau ca subiect scandalul din jurul Casei Regale, ce-l vizau inclusiv pe prințul dezmoștenit, Nicolae.

Printre comentatorii „avizați” ai acestui subiect a fost inclusiv „prințul” huilei Miron Cozma, care a spus, printre altele, despre Regele Mihai că este mort de doi ani sau că nu ar fi fost niciodată recunoscut de familia de Hohenzollern „ca descendent al familiei Imperiale”.

Trei propuneri de sancțiuni s-au făcut: 50.000 de lei (propusă de Radu Călin Cristea), 65.000 de lei (de Dorina Rusu) și 20.000 de lei la propunerea lui Radu Herjeu. 

Varianta de 25.000 de lei a primit cele mai multe voturi din partea membrilor: Marius Badea, Orsloya Borsos, Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Radu Herjeu și Răsvan Popescu

Din discuțiile de la CNA: 

România TV are o pasiune morbidă pentru astfel de subiecte

Dorina Rusu, membru CNA:

„Nu am mai văzut pe niciun alt post asemenea monstruozități. Nu mai spun de chestiunile acelea îngrozitoare cu fiul ilegitim al Regelui. Aceasta este presă? Cum puteți spune că ce s-a întâmplat pe TV era presă?

Radu Călin Cristea, membru CNA:

„România TV are o pasiune morbidă pentru astfel de subiecte. Ceea ce nu înțeleg eu e următorul lucru: dincolo de faptul că-l socotiți pe Miron Cozma un fel de reper și pentru Casa Regală și pentru submarine și pentru sateliți și orice.

Nu înțeleg de ce un om ca Miron Cozma trebuie să apară neapărat la televizor. E un om care a făcut atât de mult rău României, care a stat la pușcărie, un om care, după părerea mea, e dus cu pluta total.

De ce trebuie să-l chemați în studio știind că vă va infecta emisiunea? Mă întreb: în redacția aceea a voastră sunt jurnaliști cu mare experiență, oameni lucizi, care știu să trateze și să prelucreze anumite știri, ori uimirea mea este cum Dumnezeu puteți lăsa libere într-o emisiune atâtea și atâtea și atâtea minciuni, minciuni gogonate, care transformă emisiunea într-un spațiu SF. Nimic nu mai pare că are legătură cu realitatea.

Cum poți să spui că regele era mort de doi ani și a fost ascuns? Ce minte care știe căt decât ce se întâmplă pe lumea asta poate să gândească în felul acesta? Sunt o sumedenie de minciuni. Nici nu știu exact pe care să le iau. Domnul Bolcaș care s-a comportat ca un fel de doberman mușcând în dreapta și în stânga.”

Roxana Niculescu, reprezentant România TV, ironică:

„Fac parte dintr-o monstruoasă televiziune, orice aș spune va fi monstruos. Nu putem, totuși, în anul 2018 să facem liste de invitați buni sau răi. Ok, Miron Cozma... sunt mulți alții care ar merita puși pe o astfel de listă. Dar așa este în democrație, libertatea de exprimare. Miron Cozma și-a ispășit pedeapsa."

Radu Călin Cristea, membru CNA, la propunerea sancțiunilor:

„La România TV e o politică editorială care merge pe mondenizarea știrilor. Din păcate, nu chiar toate știrile pot fi încadrate în tot felul de glumițe proaste și minciunele de tip Miron Cozma. Avem de-a face cu o cascadă de minciuni, mi-a luat foarte mult să le înșir unele după altele.

E o avalanșă de fake news.”

Dorina Rusu:

"Emisiunea de la Romania TV mi se pare una dintre cele mai urâte și mai groaznice din câte am văzut la TV. În momente atât de sensibile să faci de dragul audienței și nu numai, așa ceva, emisiuni de felul acesta. (...) E treaba lor pe cine invită în emisiune, dar dacă tot îl ai pe Miron Cozma, nu-l lăsa să spună pe post tot ce vrea.

Nu e acceptabil ca un post de televiziune să fie așa ceva."

Legislația invocată:

ART. 3 (2), din Legea Audiovizualului, potrivit căreia, Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.intervenită în documentele şi în datele declarate, prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. b) şi e).

ART. 40 (4), din Codul de re Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea.

ART. 64 (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:

a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii;

b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • @Raducu "Singura televiziune de stiri in care pot sa am incredere este Digi 24" ...tu chiar vornesti serios?
  • daca ar fi corect CNA ul , aproximativ in fiecare zi au stiri de acest gen ... asa ca faceti va datoria stimati membri CNA
  • Aceasta televiziune de propaganda pesedista cu stiri tabloide, fake news si elemente oteviste trebuie inchisa definitiv, asa cum a fost inchis si OTV-ul la inceputul anului 2013. Singura televiziune de stiri in care pot sa am incredere este Digi 24.
  • Sigur ca sunt minciuni gogonate, dar ma intreb daca CNA-ul ar fi fost la fel de revoltat daca nu era despre rege, ci despre Denisa manelista. Dublul standard este problema. Poate un om mai simplu sufera mai mult din cauza unor astfel de minciuni, decat un rege care se poate apara. Bine ca am scapat de monarhie, acum astept telenovela Margareta-Duda vs. Nicolae, ca nu se vor lasa asa usor.

Trimite un comentariu