Skip to main content

Tolo: “Un mesaj despre un polițist de cartier”. Cum a pornit ultima anchetă GSP. Ce posturi au preluat ancheta în care apare și numele fratelui șefului SIE

 
Tolo: “Un mesaj despre un polițist de cartier”. Cum a pornit ultima anchetă GSP. Ce posturi au preluat ancheta în care apare și numele fratelui șefului SIE

Pedofilie, chinezi (acum chiar condamnați), trafic de persoane, foști ofițeri SRI, procurori, fratele șefului SIE. O nouă investigație jurnalistică a echipei Cătălin Tolontan, Răzvan Luțac, Mirela Neag.

Despre un caz finalizat cu condamnarea unor chinezi și cu “mușamalizarea” unui aspect important: numele grele care apar în dosar nu au pățit nimic.

Publicitate

De la ce a pornit investigația echipei Tolontan – Mirela Neag – Răzvan Luțac? Un mesaj scurt primit la redacție, legat cumva de sport. Mesajul, în articol.

Ce televiziuni au fost preluat ancheta GSP? Înainte însă, ce televiziuni NU au preluat investigația jurnalistică:

Până acum, patru posturi de știri din cinci au preluat ancheta lui Tolontan! Nimic pe Digi 24 (de notat că și în cazul Hexi Pharma, primele episoade au fost preluate “cu prudență”. La Digi 24, de exemplu, primul care a preluat atunci ancheta a fost Moise Guran, în emisiunea lui de seară Biziday).

Până și Realitatea TV a dat ceva. Și a citat Tolo.ro. Realitatea TV, post la care Tolontan a fost "executat" săptămâna trecută, pentru că a scris de Federația de Judo condusă de Cozmin Gușă, proprietarul Realitatea TV.

Înainte însă, pe scurt, rezumatul celor patru materiale publicate până acum:

- Minore aduse din colțurile țării, de la Borșa sau Vișeu de Sus, crescute în familii sărmane, erau obligate să se prostitueze la restaurantul Shanghai, unde funcționa și un “salon de masaj”. Capul era un chinez, poreclit Mihai. Chinezul a fost condamnat la 5 ani de închisoare.

- Reporterii Gazetei au consultat dosarul, public, vechi de 14 ani și au găsit acolo nume de polițiști, procurori, inspectori la Garda Financiarâ, care îi ajutau pe chinezi și care nu au pățit nimic. Nume din agenda de telefon a chinezului Mihai.

- Câteva dintre fetele i-au indicat în fotografii, în ancheta DIICOT, pe câțiva dintre cei care “veneau des la salonul de masaj”, “vorbeau cu șeful”, “cu care mi s-a spus să fac sex” sau erau de față când se intermedia traficul cu minore.

- În convobirile de la dosa apar zeci de polițiști, procurori, comisari de Gardă Financiară și persoane din alte instituții de forță care discută cu traficantul chinez Mihai.

- Ancheta GSP îi punctează pe câțiva:

- Gabriel Predoiu (pe atunci în SRI), fratele șefului SIE Silviu Predoiu. Șeful SIE, Silviu Predoiu, recunoaște că fratele său este cel indicat de fete, dar că acesta s-ar fi aflat în misiune.

- Marius Olteanu Felician, procuror-șef de secție la Curtea de apel militară, la vremea respectivă șef al Gărzii Financiare București.

- Ion Craiu, fost fotbalist la Steaua, polițist în 2004, care răspundea de restaurantul Shanghai, dar îi proteja pe cei de acolo. A ieșit între timp la pensie, ca șef al Poliției Parlamentului României.

- Liviu Bărbos, pe atunci polițist la Secția 7 (acum pensionat).

GSP: O “aroganță postcoitum” a polițistului, după o partidă cu o minoră: ”Auzi, fată, ar trebui să te amendez pentru ce ai făcut acum!”.

GSP: “E un moment unic. Un polițist cu nădragii în vine își flutură drapelul și autoritatea în fața minorei. ”Bărbatul a scos o legitimație de tip buletin de culoare albă cu albastru, cu tricolorul pe o parte, și mai avea și o insignă pusă într-o copertă de culoare neagră”.


Poliția proteja rețeaua de proxenetism: în vara lui 2005, una dintre fete reușește să plece din apartamentul cu gratii în care era ținută și anunță un polițist. Polițiștii vin la ușă și …pleacă.

La 14 ani de la ancheta DIICOT în care apar nume grele, doar chinezii au fost condamnați. Niciunul din marile nume nu a fost anchetat. “S-a mușamalizat situația”

Tolontan: ancheta a pornit de la un mesaj. Despre un polițist, fost fotbalist la Steaua

Cătălin Tolontan a povestit pentru Paginademedia.ro cum a pornit investigația jurnalistică. S-a întâmplat la începutul anului, când redacția a primit un mesaj pe Facebook, despre un polițist de circă, fost fotbalist la Steaua.

Am primit un mesaj”, spune Tolontan:

“Apropo de cazul polițistului pedofil*, cercetați cazul lui Ion Craiu, fostul fotbalist de la Steaua, care a ajuns șeful Poliției Parlamentului, deși era într-un dosar de prostituție pedofilă. Ce s-a întâmplat cu dosarul?”

*cazul celui care a agresat minore, în luna ianuarie, dovedindu-se apoi că era polițist.

Ziariștii au pornit investigația.

“Am mers și am consultat dosarul de atunci. L-am găsit la Tribunalul București, este public”, spune Tolontan.

Au aflat despre Ion Craiu că îi proteja pe cei de la Shanghai când era polițist și că a ieșit la pensie ca șef al Poliției Parlamentului României!.

- “Ion Craiu este unul dintre polițiștii interceptați de DIICOT când îi considera ”jegoși” pe cetățenii care reclamau lucrurile dubioase de la restaurantul ”Shanghai”, unul din locurile unde fetele erau duse să se prostitueze. Într-o discuție purtată ieri cu Gazeta, colonelul pensionar Craiu, 50 de ani, a recunoscut că mergea frecvent la restaurantul Shanghai și la salonul de acupunctură de acolo, obiectiv de care răspundea, dar a negat ferm că i-a protejat pe chinezi.”

Pe lângă numele publicate până acum, vor urma și alte episoade. “Sunt foarte multe nume de verificat”, spune Tolontan.

De exemplu, “azi noapte am descoperit că Gabriel Predoiu, cel din dosar, este fratelel lui Silviu Predoiu, șeful SIE. Nu știam. Dimineața, la prima oră, cred că era 7.00, sunam la SIE. Am găsit numărul pe net, cred că era acolo doar ofițerul de serviciu. I-am spus că e ceva importan legat de șeful lor.

Cine a preluat și cine nu: pe larg la B1 TV, nimic la Digi 24 și la Realitatea TV

Dintre posturile de știri, unul nu a dat nimic de noua investigație a Gazetei Sporturilor (până la ora publicării articolului): Digi 24. La ora la care Tolontan intra pe B1 TV, apoi pe România TV, Digi 24 vorbea de pedofilie infntilă, pe larg, dar despre alt caz, al unui profesor.

A preluat ancheta și Realitatea TV (post unde Tolontan a fost “executat” săptămâna trecută de Cozmin Gușă, pentru că GSP a scris despre Federația de Judo, condus de patronul Realitatea TV).

B1 TV a dat pe larg din ancheta lui Tolontan, și astăzi, dar și ieri, cu redactorul-șef al Gazetei prin telefon. Cazul a fost reflectat și de Antena 3.

Cătălin Tolontan a intrat în direct și la România TV.

Dintre posturile de radio, Europa FM a citat pe larg din anchetă.

GALERIE FOTO. Posturile de știri și ultima anchetă a GSP:

Episoadele de până acum ale anchetei GSP:

1. Stenograme: Bandă de polițiști interceptați de DIICO cum protejau o rețea de prostituției de minore! Unul a fost șeful Poliției Parlamentului până acum cinci luni: Comisarul Ion Craiu! Cine i-a scăpat?

2. "Mamă. sunt sechestrată în Strada Brândușelor, Apartamentul...! Mama fetei de 15 ani a sunat la poliție, iar ofițerii nici măcar n-au intrat în apartamentul unde mafioții țineau minorele!

3. Recunoașteri la DIICOT: Marius Olteanu Felician, procuror-șef de secție la Curetea de Apel Militară, a fost indicat de o victimă de 16 ani drept prezent la discuții, când minora a fost obligată de chinezi să satisfacă un polițist. Victima scrie că procurorul a rămas în timpul acela cu o altă fată.

4. Ultima oră: Gabriel Predoiu, fratele șefului SIE, recunoscut la DIICOT de către una dintre victimele rețelei de trafic sexual! Fata: "I se spunea Gabi SRI"

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • @con
    Cine ascunde pedofilia mai exact, con? Și ce legătură are cu #metoo?

    Sau doar faci niste corelații la nimereală?
  • Cu tot respectul pentru victimele care s-au alaturat campaniei METOO am convingerea ca la nivel international totul este ''fum in ochi''. Ceea ce se ascunde cu adevarat este p e d o f i l i a.

Trimite un comentariu