Skip to main content

BURTIERE. Posturile de știri și cazul zilei: DNA - Cosma - Antena 3 - România TV. Canalele care au declanșat scandalul, cele mai părtinitoare

 
BURTIERE. Posturile de știri și cazul zilei: DNA - Cosma - Antena 3 - România TV. Canalele care au declanșat scandalul, cele mai părtinitoare

BURTIERĂ LA MINUT. Câteva înregistrări difuzate duminică seara de România TV și Antena 3 au dat subiectul zilei pe toate stațiile TV. Ce burtiere au pus pe ecran?

Publicitate

Cele mai părtinitoare titluri au fost date de posturile care au pornit cazul - România TV și Antena 3.

Digi 24 a abordat cazul prezentând toate punctele de vedere: atât acuzațiile aduse DNA prin înregistrări, cât și poziția Direcției Naționale Anticorupție.

Război total DNA - Antena 3 și RTV, a fost burtiera zilei pe Digi 24 (un lucru mai puțin obișnuit, Digi evitând numele altor stații, în general).

Totuși, de notat că Digi 24 interpretează comunicatul DNA, spunând că "DNA acuză posturile de știri România TV și Antena 3". Când, de fapt, poziția DNA apropo de imagini "denaturate" și "colaje" se referă la Vlad Cosma (despre el spune instituția că a "denaturat" informațiile, nu despre posturile de știri).

Înainte de burtiere, cazul, pe scurt:

Duminică seara, atât Antena 3, cât și România TV au dat pe post înregistrări în care apar Vlad Cosma (fost deputat PSD și fiul fostului președinte al Consiliului Județean Prahova), Lucian Onea (procuror șef al DNA Ploiești) și Mircea Negulescu (fost procuror DNA).

Din înregistrări se poate înțelege că procurorii i-ar cere să fabrice probe astfel încât Sebastian Ghiță să fie acuzat. (filmul, la finalul articolului).

DNA a recționat printr-un comunicat, spunând că avea informații că urmează un atac mediatic. Lucian Onea, șeful DNA Ploiești, a ieșit public spunând că înregistrările "sunt scoase din context". (comunicatul DNA, după Galeria foto).

Cum au titrat posturile de știri cazul?

România TV și Antena 3, posturile care au pornit scandalul, au fost cele mai părtinitoare.

România TV. Burtiere sentențioase (aici procurorii sunt "infractori") și acuzatoare: 

 • Explicațiile șefului unității DNA unde s-au comis cele mai mari abuzuri
 • Kovesi și locotenenții ei, panică maximă
 • Surse: Mandate de arestare pregătite pentru procurorii infractori
 • Șeful unității unde s-au comis cele mai mari abuzuri: vorbesc zilnic cu Kovesi
 • Spaima care îi dă fiori lui Kovesi

La România TV (doar la România TV), spune burtiera, Urmează: Ministrul Justiției a luat decizia. Revocarea din funcție a șefei DNA.

Antena 3. Burtierele Antena 3 nu sunt atât de agresive precum cele de pe România TV. Dar nici neutre nu sunt. "Șeful DNA se vaită că a fost amenințat", pune pe burtieră Antena 3. Altă burtieră: "Procurorul acuzat de abuzuri nu demisionează".

Antena 3 o are în studio pe Andreea Cosma, sora lui Vlad Cosma, care își susține punctul de vedere și spune că "Avem noi înregistrări cu Onea" (procurorul șef al DNA Ploiești). După-amiază, la Antena 3 apare o altă burtieră, în care "un lidere PSD cere restructurarea DNA" (e vorba de Șerban Nicolae). Apoi urmează dezbaterea "Coaliția cere o anchetă în cazul DNA"

Digi 24. Război total DNA - Antena 3 și RTV, a titrat Digi. Subtitlurile: DNA acuză cele două televiziuni că au difuzat înregistrări trunchiate și Fostul deputat PSD Vlad Cosma acuză DNA Ploiești că făcea dosare la ordin.

Digi 24 prezintă cazul cu toate punctele de vedere: sunt citate pe larg fragmentele prezentate la România TV și Antena 3, cu toate acuzațiile aduse DNA, dar și poziția DNA.

De remarcat, totuși, că Digi 24 "întoarce" ușor comunicatul DNA și îl interpretează: DNA acuză posturile de știri România TV și Antena 3 că au difuzat imagini trunchiate este declarația pe care Digi 24 o reia oră de oră. De fapt, comunicatul DNA nu acuză România TV și Antena 3, ci face referire la Vlad Cosma că ar fi trunchiat înregistrările (cel care a oferit înregistrările, "denaturat, prin "colaje").

O altă notă: în general, Digi 24 evită rostirea sau menționarea posturilor TV concurente pe ecran și pe burtieră.

B1 TV și Realitatea TV au avut burtiere neutre în legătură cu cazul zilei.  

GALERIE FOTO. Posturile TV și cazul Cosma - DNA - Antena 3 - România TV

VIDEO. Filmul cu Vlad Cosma și înregistrările cu procurorii

 

Comunicatul integral al DNA:

Cu referire la emisiunea difuzată de postul de televiziune Antena 3, în cursul serii de 11 februarie 2018, în care au fost prezentate o serie de înregistrări audio, ce redau presupuse discuții purtate de procurorul șef al Serviciului Teritorial Ploiești - Onea Lucian cu inculpatul Cosma Vlad, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

1. Vlad Cosma, inculpat pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență într-un dosar aflat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție cu termen pe 19 februarie 2018, trimis în judecată de Serviciul Teritorial Ploiești al Direcției Naționale Anticorupție, a prezentat denaturat situația dintr-un dosar penal aflat în curs de urmărire penală, folosindu-se de colaje ale unor înregistrări pe care le-a realizat personal.

2. Relevant este că, anterior difuzării înregistrărilor, persoane din anturajul acestuia, s-au prezentat în mod repetat la șeful Serviciului Teritorial Ploiești și, în lipsa acestuia, la alți procurori/ofițeri de poliție judiciară – ultima dată vineri, 9 februarie 2018 – cerându-le procurorilor să facă demersuri astfel încât să îi creeze o situație juridică favorabilă lui și tatălui său - inculpatul Cosma Mircea (cercetat pentru luare de mită și abuz în serviciu în același dosar aflat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu termen pe 19 februarie 2018, în care este inculpat și fiul său).

În concret, procurorilor li se cerea să nu deruleze o anchetă penală cu privire la presupuse infracțiuni aflate în legătură cu dosarul deja trimis în judecată, precum și să întocmească și să elibereze un înscris care să îi folosească inculpatului Cosma Mircea la îmbunătățirea situației juridice în dosarul aflat la ICCJ, în faza procesuală a apelului.

Persoanele respective au atras atenție procurorilor că, în caz contrar, vor fi difuzate la diverse posturi de televiziune înregistrări video din anchetele acestora, constând în montaje, colaje, special realizate pentru compromiterea procurorilor și ofițerilor de poliție care au instrumentat mai multe cauze penale, printre care și cel privindu-i pe inculpații sus menționați.

Transcriere discuție dintre persoană din anturajul lui Mircea Cosma și ofițer de poliție de la ST Ploiești - 09.02.2018

Persoană: … Duminică iese pe televizor. Și-au făcut niște înregistrări, niște chestii de genul ăsta… și vor să iasă pe televizor să distrugă pe toată lumea.

… N-am ce să fac! Că asta… că n-au… Au făcut, au aranjat tot! Să… Vor să iasă duminică, să iasă pe televizor cu ele.

… Nici nu v-am spus!… Și dacă va fi un scandal foarte mare și o bășică foarte mare, care va exploda, pentru că el are niște chestii foarte, foarte…

… O să iasă un scan… o să iasă un scandal fantastic, că se duce la presă, care presa e împotriva voastră! Și o să fie o… întreg scandal. Eu acuma vă spun decât… vă spun… vă trag un semnal de alarmă… Adică, ce puteți să faceți?… că nu puteți să le faceți, că el le are… Oricum sunt toate date, montate…

… Ei au ce au, că… ăla mi-a zis: ”…Domn’e (…) nu mi-au dat nici măcar o caracterizare pentru tata!”

… Dumneavoastră trebuie să înțelegeți, că nu e de glumă! Au făcut niște discuții mari pe la C.S.M., pe la CONSILIUL MAGISTRATURII, pe la ÎNALTA CURTE… tot felul de discuții… cu S.R.I.-ul… s-au înțeles… au fost toți, împreună, la SEBI GHIȚĂ, în… în ăsta, cum îi spune? În… ă… în SERBIA.

… Au avut pe-acolo discuții… le-a arătat… au montat împreună… Sunt montate oficial cu ăia după la R.T.V., cu GÂDEA, de la ANTENA 3… Deci, nu… nu e un scăndăluț!

… E ditamai regia făcută! O să transmită două posturi în direct… și ROMÂNIA TV… și ANTENA 3! ANTENA 3 o să fie în direct, cu totul, absolut…!

… Doamna… trebuie găsită o variantă prin care să scăpați de ăștia după cap, că o să vi se rupă picioarele la toți! Credeți-mă, s-au făcut niște…!

Ofițer DNA: Ce variantă? Care ar fi varianta?
Persoană: Nu știu! Să-l lăsați, dracu’, în pace!
…trebuie să ne așezăm undeva, să căutăm o variantă, să pice la o pace, să facă într-un fel, că o să vadă ce recul o să aibă prima…

….Duminică apare… Trebuia să apară pe data de 15… eu știam ceva, n-am fost sigur… da’ am avut noi… ne-a amânat nouă procesu’… și acum avem pe 18 proces… și s-ar putea să fie ultimul, că încep dezbaterile și… a zis … „Ce să mai fac cu alea, dacă mă duc la pușcărie?”

…Cu cât ajungi mai sus, căderea e în jos… și eu acuma vă spun în felul următor… asta, așa… fac o discuție… și uit că am făcut-o! Vedeți-vă de pielea dumneavoastră, că sunteți la fel de băgată ca și ceilalți!

… Este vorba și de serviciul, și de salariile, și …[neinteligibil]…, și de familia dumneavoastră.

…Da! Eu, cu ochii mei am văzut! Mi-e milă de dumnea… Eu vă spun cinstit! Vedeți-vă de pielea dumneavoastră!

…Oamenii-s nebuni! Nu vă dați seama ce filme au făcut, ce discuții, ce îmbârligări! Au discuții cu CIUTACU, cu… cu nu știu care, cu nu știu care, cu nu știu care, cu nu știu… cu douăzeci de inși… cu VICOL, cu BLAGA, cu UDREA, cu BICA, care intră în direct de nu știu unde, cu PONTA, care nu știu ce vine să zică.

O să fie un scandal monstru! N-au vrut să facă chestia asta c-a picat Guvernu’ și n-au vrut să …[neinteligibil]… una cu alta! Cu DRAGNEA, care îi cere schimbarea lui KÖVESI… cu înregistrări, în care discută NEGULESCU la telefon…

… E ticluită ca lumea și sunt pregătiți rău de tot!

… Și după ce vedem primul set și vedem impactul care este… o să vă dau un telefon, că vin… și vedem.

Transcriere discuție dintre o altă persoană din anturajul familiei Cosma și procuror ST Ploiești - 29.01.2018

Persoană: Nu! Problema e că… o să înceapă un mare scandal la ANTENA 3… și v-au filmat… și pe dumneavoastră…...Nu știu! Au intrat doi… cablați cu interfoane, cu camere, cu tot…

… Intră și GHIȚĂ de la BELGRAD, în direct… S-a dus VOICULESCU acolo… Adică, e o chestiune amplă, care e numa’ pe D.N.A. Ploiești!.... VLĂDUȚ COSMA. Are termen în februarie și acuma vrea să dea drumul…

…Și… concluziile ajung la KÖVESI. că de aia s-a dus VOICULESCU, că vor să... habar n-am!… ă… știu doar că o să le dea drumu’… la ANTENA 3, la GÂDEA, …, tot se duc, fac repetiții… montaje. Serios!

… Da, nu știu. Că miza e alta, miza e de distrugere, nu de cancan!

… Adică, nu e o situație de cancan, că vor să dea niște înregistrări! Ideea e să-l distrugă pe domnul ONEA… nu știu!… să ajungă la KÖVESI… Dacă e și VOICULESCU băgat… și GHIȚĂ… în treaba asta, e o chestiune mai serioasă! Nu e făcută doar așa, de… VLĂDUȚ!

3. Difuzarea înregistrărilor, cum - de altfel - a afirmat și unul dintre cei doi interlocutori, are ca scop compromiterea procurorilor și a ofițerilor de poliție care au instrumentat cauzele privind pe Cosma Mircea, Cosma Vlad și pe fostul deputat Ghiță Sebastian Aurelian, în condițiile în care, așa cum am menționat, pe rolul ICCJ se află dosarul penal cu termen la data de 19 februarie 2018.

La acest moment, alte detalii nu pot fi furnizate, deoarece aspectele menționate fac obiectul unui dosar penal având ca obiect, între alte infracțiuni, și infracțiunea de șantaj.

Transcrierile înregistrărilor prezentate de Antena 3 și România TV, pe site-ul Antena 3, aici

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

 • Deci Valcov condamnat in prima instanta la 8 ani poate ramane in guvern, iar Kovesi trebuie sa isi dea demisia ca niste urmariti penal (cu televiziuni la purtator) o acuza de ....whatever. Serios acu, e noaptea mintii!!
 • @Amelia91: eu n-am treabă cu familia Cosma, să plătea dacă ai făcut ilegalități. Pe mine mă interesează și îngrijorează metodele abuzive și securistice ale procurorilor DNA.
 • @Brutus "Cum adică părtinitoare? Faptul că au prezentat dovezi în CLAR cum procurorii fabrică dosare la comandă înseamnă că-s părtinitoare? Hello, treziți-vă. "

  Intrebarea este dupa parerea mea ,chiar sunt inocenti, nu au nimic de ascuns oamenii acela, nu au facut nimic ilegal ?
 • Patronii celor doua televiziuni sunt certati cu legea, unul deja condamnat si celalalt asteapta in Serbia sentinta. Cum sa nu puna umarul la debarcarea sefului de la DNA. Pentru ei este obiectivul primordial si unicul scop in viata si anume razbunarea, nu se dau in laturi de la nimic. Oare toti spalatii pe creier care se uita la cele doua latrine sunt diagnosticati cu dizabilitati severe incat sa creada toate *** spuse pe post? Intrebare retorica! Varanul e in stare sa -si puna toti banii in joc pentru injosirea celor care l-au condamnat, iar Ghitza ii calca pe urme. Toate dovezile audio-video pot fi editate si in plus mai pui si cativa parerologi sa-si dea cu parerea, iar rezultatul este unul credibil pentru tarla majoritara, vorba lui Stelian Tanase.
 • Cum adică părtinitoare? Faptul că au prezentat dovezi în CLAR cum procurorii fabrică dosare la comandă înseamnă că-s părtinitoare? Hello, treziți-vă.

Trimite un comentariu