Skip to main content

BURTIERE. Posturile de ştiri şi cazul zilei: DNA - Cosma - Antena 3 - România TV. Canalele care au declanşat scandalul, cele mai părtinitoare

 
BURTIERE. Posturile de ştiri şi cazul zilei: DNA - Cosma - Antena 3 - România TV. Canalele care au declanşat scandalul, cele mai părtinitoare

BURTIERĂ LA MINUT. Câteva înregistrări difuzate duminică seara de România TV şi Antena 3 au dat subiectul zilei pe toate staţiile TV. Ce burtiere au pus pe ecran?

Publicitate

Cele mai părtinitoare titluri au fost date de posturile care au pornit cazul - România TV şi Antena 3.

Digi 24 a abordat cazul prezentând toate punctele de vedere: atât acuzaţiile aduse DNA prin înregistrări, cât şi poziţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Război total DNA - Antena 3 şi RTV, a fost burtiera zilei pe Digi 24 (un lucru mai puţin obişnuit, Digi evitând numele altor staţii, în general).

Totuşi, de notat că Digi 24 interpretează comunicatul DNA, spunând că "DNA acuză posturile de ştiri România TV şi Antena 3". Când, de fapt, poziţia DNA apropo de imagini "denaturate" şi "colaje" se referă la Vlad Cosma (despre el spune instituţia că a "denaturat" informaţiile, nu despre posturile de ştiri).

Înainte de burtiere, cazul, pe scurt:

Duminică seara, atât Antena 3, cât şi România TV au dat pe post înregistrări în care apar Vlad Cosma (fost deputat PSD şi fiul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova), Lucian Onea (procuror şef al DNA Ploieşti) şi Mircea Negulescu (fost procuror DNA).

Din înregistrări se poate înţelege că procurorii i-ar cere să fabrice probe astfel încât Sebastian Ghiţă să fie acuzat. (filmul, la finalul articolului).

DNA a recţionat printr-un comunicat, spunând că avea informaţii că urmează un atac mediatic. Lucian Onea, şeful DNA Ploieşti, a ieşit public spunând că înregistrările "sunt scoase din context". (comunicatul DNA, după Galeria foto).

Cum au titrat posturile de ştiri cazul?

România TV şi Antena 3, posturile care au pornit scandalul, au fost cele mai părtinitoare.

România TV. Burtiere sentenţioase (aici procurorii sunt "infractori") şi acuzatoare:

  • Explicaţiile şefului unităţii DNA unde s-au comis cele mai mari abuzuri
  • Kovesi şi locotenenţii ei, panică maximă
  • Surse: Mandate de arestare pregătite pentru procurorii infractori
  • Şeful unităţii unde s-au comis cele mai mari abuzuri: vorbesc zilnic cu Kovesi
  • Spaima care îi dă fiori lui Kovesi

La România TV (doar la România TV), spune burtiera, Urmează: Ministrul Justiţiei a luat decizia. Revocarea din funcţie a şefei DNA.

Antena 3. Burtierele Antena 3 nu sunt atât de agresive precum cele de pe România TV. Dar nici neutre nu sunt. "Şeful DNA se vaită că a fost ameninţat", pune pe burtieră Antena 3. Altă burtieră: "Procurorul acuzat de abuzuri nu demisionează".

Antena 3 o are în studio pe Andreea Cosma, sora lui Vlad Cosma, care îşi susţine punctul de vedere şi spune că "Avem noi înregistrări cu Onea" (procurorul şef al DNA Ploieşti). După-amiază, la Antena 3 apare o altă burtieră, în care "un lidere PSD cere restructurarea DNA" (e vorba de Şerban Nicolae). Apoi urmează dezbaterea "Coaliţia cere o anchetă în cazul DNA"

Digi 24. Război total DNA - Antena 3 şi RTV, a titrat Digi. Subtitlurile: DNA acuză cele două televiziuni că au difuzat înregistrări trunchiate şi Fostul deputat PSD Vlad Cosma acuză DNA Ploieşti că făcea dosare la ordin.

Digi 24 prezintă cazul cu toate punctele de vedere: sunt citate pe larg fragmentele prezentate la România TV şi Antena 3, cu toate acuzaţiile aduse DNA, dar şi poziţia DNA.

De remarcat, totuşi, că Digi 24 "întoarce" uşor comunicatul DNA şi îl interpretează: DNA acuză posturile de ştiri România TV şi Antena 3 că au difuzat imagini trunchiate este declaraţia pe care Digi 24 o reia oră de oră. De fapt, comunicatul DNA nu acuză România TV şi Antena 3, ci face referire la Vlad Cosma că ar fi trunchiat înregistrările (cel care a oferit înregistrările, "denaturat, prin "colaje").

O altă notă: în general, Digi 24 evită rostirea sau menţionarea posturilor TV concurente pe ecran şi pe burtieră.

B1 TV şi Realitatea TV au avut burtiere neutre în legătură cu cazul zilei.

GALERIE FOTO. Posturile TV şi cazul Cosma - DNA - Antena 3 - România TV

VIDEO. Filmul cu Vlad Cosma şi înregistrările cu procurorii

Comunicatul integral al DNA:

Cu referire la emisiunea difuzată de postul de televiziune Antena 3, în cursul serii de 11 februarie 2018, în care au fost prezentate o serie de înregistrări audio, ce redau presupuse discuţii purtate de procurorul şef al Serviciului Teritorial Ploieşti - Onea Lucian cu inculpatul Cosma Vlad, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să transmită următoarele:

1. Vlad Cosma, inculpat pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă într-un dosar aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu termen pe 19 februarie 2018, trimis în judecată de Serviciul Teritorial Ploieşti al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a prezentat denaturat situaţia dintr-un dosar penal aflat în curs de urmărire penală, folosindu-se de colaje ale unor înregistrări pe care le-a realizat personal.

2. Relevant este că, anterior difuzării înregistrărilor, persoane din anturajul acestuia, s-au prezentat în mod repetat la şeful Serviciului Teritorial Ploieşti şi, în lipsa acestuia, la alţi procurori/ofiţeri de poliţie judiciară – ultima dată vineri, 9 februarie 2018 – cerându-le procurorilor să facă demersuri astfel încât să îi creeze o situaţie juridică favorabilă lui şi tatălui său - inculpatul Cosma Mircea (cercetat pentru luare de mită şi abuz în serviciu în acelaşi dosar aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu termen pe 19 februarie 2018, în care este inculpat şi fiul său).

În concret, procurorilor li se cerea să nu deruleze o anchetă penală cu privire la presupuse infracţiuni aflate în legătură cu dosarul deja trimis în judecată, precum şi să întocmească şi să elibereze un înscris care să îi folosească inculpatului Cosma Mircea la îmbunătăţirea situaţiei juridice în dosarul aflat la ICCJ, în faza procesuală a apelului.

Persoanele respective au atras atenţie procurorilor că, în caz contrar, vor fi difuzate la diverse posturi de televiziune înregistrări video din anchetele acestora, constând în montaje, colaje, special realizate pentru compromiterea procurorilor şi ofiţerilor de poliţie care au instrumentat mai multe cauze penale, printre care şi cel privindu-i pe inculpaţii sus menţionaţi.

Transcriere discuţie dintre persoană din anturajul lui Mircea Cosma şi ofiţer de poliţie de la ST Ploieşti - 09.02.2018

Persoană: … Duminică iese pe televizor. Şi-au făcut nişte înregistrări, nişte chestii de genul ăsta… şi vor să iasă pe televizor să distrugă pe toată lumea.

… N-am ce să fac! Că asta… că n-au… Au făcut, au aranjat tot! Să… Vor să iasă duminică, să iasă pe televizor cu ele.

… Nici nu v-am spus!… Şi dacă va fi un scandal foarte mare şi o băşică foarte mare, care va exploda, pentru că el are nişte chestii foarte, foarte…

… O să iasă un scan… o să iasă un scandal fantastic, că se duce la presă, care presa e împotriva voastră! Şi o să fie o… întreg scandal. Eu acuma vă spun decât… vă spun… vă trag un semnal de alarmă… Adică, ce puteţi să faceţi?… că nu puteţi să le faceţi, că el le are… Oricum sunt toate date, montate…

… Ei au ce au, că… ăla mi-a zis: ”…Domn’e (…) nu mi-au dat nici măcar o caracterizare pentru tata!”

… Dumneavoastră trebuie să înţelegeţi, că nu e de glumă! Au făcut nişte discuţii mari pe la C.S.M., pe la CONSILIUL MAGISTRATURII, pe la ÎNALTA CURTE… tot felul de discuţii… cu S.R.I.-ul… s-au înţeles… au fost toţi, împreună, la SEBI GHIŢĂ, în… în ăsta, cum îi spune? În… ă… în SERBIA.

… Au avut pe-acolo discuţii… le-a arătat… au montat împreună… Sunt montate oficial cu ăia după la R.T.V., cu GÂDEA, de la ANTENA 3… Deci, nu… nu e un scăndăluţ!

… E ditamai regia făcută! O să transmită două posturi în direct… şi ROMÂNIA TV… şi ANTENA 3! ANTENA 3 o să fie în direct, cu totul, absolut…!

… Doamna… trebuie găsită o variantă prin care să scăpaţi de ăştia după cap, că o să vi se rupă picioarele la toţi! Credeţi-mă, s-au făcut nişte…!

Ofiţer DNA: Ce variantă? Care ar fi varianta?
Persoană: Nu ştiu! Să-l lăsaţi, dracu’, în pace!
…trebuie să ne aşezăm undeva, să căutăm o variantă, să pice la o pace, să facă într-un fel, că o să vadă ce recul o să aibă prima…

….Duminică apare… Trebuia să apară pe data de 15… eu ştiam ceva, n-am fost sigur… da’ am avut noi… ne-a amânat nouă procesu’… şi acum avem pe 18 proces… şi s-ar putea să fie ultimul, că încep dezbaterile şi… a zis … „Ce să mai fac cu alea, dacă mă duc la puşcărie?”

…Cu cât ajungi mai sus, căderea e în jos… şi eu acuma vă spun în felul următor… asta, aşa… fac o discuţie… şi uit că am făcut-o! Vedeţi-vă de pielea dumneavoastră, că sunteţi la fel de băgată ca şi ceilalţi!

… Este vorba şi de serviciul, şi de salariile, şi …[neinteligibil]…, şi de familia dumneavoastră.

…Da! Eu, cu ochii mei am văzut! Mi-e milă de dumnea… Eu vă spun cinstit! Vedeţi-vă de pielea dumneavoastră!

…Oamenii-s nebuni! Nu vă daţi seama ce filme au făcut, ce discuţii, ce îmbârligări! Au discuţii cu CIUTACU, cu… cu nu ştiu care, cu nu ştiu care, cu nu ştiu care, cu nu ştiu… cu douăzeci de inşi… cu VICOL, cu BLAGA, cu UDREA, cu BICA, care intră în direct de nu ştiu unde, cu PONTA, care nu ştiu ce vine să zică.

O să fie un scandal monstru! N-au vrut să facă chestia asta c-a picat Guvernu’ şi n-au vrut să …[neinteligibil]… una cu alta! Cu DRAGNEA, care îi cere schimbarea lui KÖVESI… cu înregistrări, în care discută NEGULESCU la telefon…

… E ticluită ca lumea şi sunt pregătiţi rău de tot!

… Şi după ce vedem primul set şi vedem impactul care este… o să vă dau un telefon, că vin… şi vedem.

Transcriere discuţie dintre o altă persoană din anturajul familiei Cosma şi procuror ST Ploieşti - 29.01.2018

Persoană: Nu! Problema e că… o să înceapă un mare scandal la ANTENA 3… şi v-au filmat… şi pe dumneavoastră…...Nu ştiu! Au intrat doi… cablaţi cu interfoane, cu camere, cu tot…

… Intră şi GHIŢĂ de la BELGRAD, în direct… S-a dus VOICULESCU acolo… Adică, e o chestiune amplă, care e numa’ pe D.N.A. Ploieşti!.... VLĂDUŢ COSMA. Are termen în februarie şi acuma vrea să dea drumul…

…Şi… concluziile ajung la KÖVESI. că de aia s-a dus VOICULESCU, că vor să... habar n-am!… ă… ştiu doar că o să le dea drumu’… la ANTENA 3, la GÂDEA, …, tot se duc, fac repetiţii… montaje. Serios!

… Da, nu ştiu. Că miza e alta, miza e de distrugere, nu de cancan!

… Adică, nu e o situaţie de cancan, că vor să dea nişte înregistrări! Ideea e să-l distrugă pe domnul ONEA… nu ştiu!… să ajungă la KÖVESI… Dacă e şi VOICULESCU băgat… şi GHIŢĂ… în treaba asta, e o chestiune mai serioasă! Nu e făcută doar aşa, de… VLĂDUŢ!

3. Difuzarea înregistrărilor, cum - de altfel - a afirmat şi unul dintre cei doi interlocutori, are ca scop compromiterea procurorilor şi a ofiţerilor de poliţie care au instrumentat cauzele privind pe Cosma Mircea, Cosma Vlad şi pe fostul deputat Ghiţă Sebastian Aurelian, în condiţiile în care, aşa cum am menţionat, pe rolul ICCJ se află dosarul penal cu termen la data de 19 februarie 2018.

La acest moment, alte detalii nu pot fi furnizate, deoarece aspectele menţionate fac obiectul unui dosar penal având ca obiect, între alte infracţiuni, şi infracţiunea de şantaj.

Transcrierile înregistrărilor prezentate de Antena 3 şi România TV, pe site-ul Antena 3, aici

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • david david
    Deci Valcov condamnat in prima instanta la 8 ani poate ramane in guvern, iar Kovesi trebuie sa isi dea demisia ca niste urmariti penal (cu televiziuni la purtator) o acuza de ....whatever. Serios acu, e noaptea mintii!!
  • Brutus Brutus
    @Amelia91: eu n-am treabă cu familia Cosma, să plătea dacă ai făcut ilegalități. Pe mine mă interesează și îngrijorează metodele abuzive și securistice ale procurorilor DNA.
  • Amelia 91 Amelia 91
    @Brutus "Cum adică părtinitoare? Faptul că au prezentat dovezi în CLAR cum procurorii fabrică dosare la comandă înseamnă că-s părtinitoare? Hello, treziți-vă. "

    Intrebarea este dupa parerea mea ,chiar sunt inocenti, nu au nimic de ascuns oamenii acela, nu au facut nimic ilegal ?
  • stefan stefan
    Unii vin cu inregistrari audio, altii cu texte pe o foaie :))
  • prapastiosu prapastiosu
    Patronii celor doua televiziuni sunt certati cu legea, unul deja condamnat si celalalt asteapta in Serbia sentinta. Cum sa nu puna umarul la debarcarea sefului de la DNA. Pentru ei este obiectivul primordial si unicul scop in viata si anume razbunarea, nu se dau in laturi de la nimic. Oare toti spalatii pe creier care se uita la cele doua latrine sunt diagnosticati cu dizabilitati severe incat sa creada toate *** spuse pe post? Intrebare retorica! Varanul e in stare sa -si puna toti banii in joc pentru injosirea celor care l-au condamnat, iar Ghitza ii calca pe urme. Toate dovezile audio-video pot fi editate si in plus mai pui si cativa parerologi sa-si dea cu parerea, iar rezultatul este unul credibil pentru tarla majoritara, vorba lui Stelian Tanase.
  • Mihai Mihaii Mihai Mihaii
    Incepe sa iasa adevarul la suprafata. Gasca mafiota Kovesi & Co.
    Jos cu statu paralel!
  • marian marian
    O LUCRATURA A COMUNISTILOR , TOTUL ESTE O FACATURA A PSD
  • PUSCAS VASILE PUSCAS VASILE
    RESPECT ACELOR TELEVIZIUNII,*** STATULUI PARALEL .
  • Brutus Brutus
    Cum adică părtinitoare? Faptul că au prezentat dovezi în CLAR cum procurorii fabrică dosare la comandă înseamnă că-s părtinitoare? Hello, treziți-vă.

Trimite un comentariu

sus