Skip to main content

Uite ştirea, nu e ştirea! Publicată, scoasă, uitată şi repusă pe Adevărul.ro: acordul Romarm cu firma americanului care l-a dus pe Dragnea la Trump

 
Fotografia cu care Adevărul a ilustrat articolul. Explicaţia foto din Adevărul:
Fotografia cu care Adevărul a ilustrat articolul. Explicaţia foto din Adevărul:

UITE ŞTIREA, NU E ŞTIREA! A fost publicată, a fost scoasă, apoi "uitată" şi repusă pe site-ul Adevărul.ro.

Publicitate

Povestea unei ştiri şterse. Dar deloc "ştearsă". Dimpotrivă: o ştire în care apar mize consistente (180 de milioane de euro), companii strategice (Romarm), un lobbyist cu legături atât la Casa Albă (e cel care l-a dus pe Liviu Dragnea la Donald Trump), cât şi în România (s-a întâlnit în trecut, în secret - potrivit Hotnews.ro - cu ministrul apărării Mihai Fifor şi cu patronul Adevărul, Cristian Burci).

Faptele, dar şi explicaţia redactorului-şef al Adevărul, Dan Marinescu (cel care a "sunat să dea unpublish, pentru rectificare", după care "a uitat de ea"):

Faptele:

1. Vineri, 2 februarie:

Adevărul publică o ştire cu titlul "Acord pentru dotarea Armatei Române cu programe moderne de comandă, control şi comunicare în standard NATO".

Ştirea vorbeşte despre un acord între compania românească Romarm (din subordinea Ministerului Economiei) şi firma americană Circinus Defense. Acord "în urma căruia vor implementa, pentru Armata română, un program de comandă, control, comunicare şi filtrare a informaţiilor după standardele NATO". Se spune că firma americană furnizează soluţii pentru US Army.

O ştire neutră, spre pozitivă.

Sunt citaţi CEO-ul firmei americane (care "a declarat pentru Adevărul"), ministrul economiei (tot cu citat) şi alţi oameni de la firma americană. (declaraţiile veneau, însă dintr-un "draft" de comunicat, după cum veţi vedea în continuare).

2. Luni, 5 februarie:

Articolul dispare de pe site-ul Adevărul.ro. "Am sunat să dea unpublished", spune redactorul-şef Adevărul, Dan Marinescu, pentru Paginademedia.ro. De ce l-a scos? Mai jos.

3. Joi, 8 februarie:

Hotnews publică un text cu titlul "Acord semnat in secret intre Romarm si compania lui Eliot Broidy, lobbyistul american care l-a adus pe Dragnea langa Trump".

Aflăm, din articolul care scoate la iveală o miză financiară consistentă, că:

Acordul dintre Romarm şi Circinus (specializată în servicii hi-tech pentru armată) a fost semnat fără ca presa să fie de faţă (au participat miniştrii econimiei şi al apărării şi oficialii americani).

În spatele companiei Circinus este Elliot Broidy, "lobbistul care l-a invitat pe Liviu Dragnea in ianuarie 2017 la ceremonia de investire a presedintelui Donald Trump".

O publicaţie americană, citată de Hotnews sugerează o legătură între invitarea lui Liviu Dragnea şi a lui Sorin Grindeanu în Statele Unite, de către lobbistul american cu dezvoltarea afacerilor acestuia în domeniul militar în România.

Miza financiară este uriaşă: 180 de milioane de euro

Hotnews.ro remarcă faptul că doar Adevărul.ro a scris despre acord şi că, apoi, a scos articolul de pe site. Mai scrie că:

"În luna septembrie 2017, ministrul Apărării Mihai Fifor ar fi avut, în timpul vizitei sale oficiale din SUA şi o o intalnire neoficiala, in afara programului oficial transmis public, cu Cristian Burci (patronul Adevarul) şi controversatul lobbyst Elliott Broidy."

4. Vineri, 9 februarie:

Articolul reapare pe Adevărul.ro. Apare publicat la aceeaşi dată (2 februarie), iar din el (faţă de varianta iniţială), lipsesc citatele oficialilor.

Explicaţia:

Dan Marinescu, Adevărul: Am avut informaţia dintr-o sursă, care mi-a spus apoi că e greşită. Nu am vorbit cu Cristian Burci pe tema asta

Paginademedia.ro l-a contactat pe redactorul-şef al ziarului Adevărul, Dan Marinescu.

Povestea ştirii, potrivit lui Marinescu, fără alte adnotări.

Dan Marinescu, pentru Paginademedia.ro:

"Vinerea trecută, o sursă din Ministerul Economiei mi-a dat informaţia despre acordul semnat. Era, de fapt, un draft de comunicat, care ar fi urmat, spunea sursa mea, să ajungă apoi în presă. Mi s-a părut interesant şi l-am trimis în redacţie.

Articolul a fost pus pe site vineri seara (2 februarie). Apoi, luni dimineaţă, sursa m-a sunat şi mi-a spus că este ceva greşit acolo, că urmează să apară un comunicat oficial în care se va rectifica."

Paginademedia.ro: Ai întrebat ce anume era greşit?

Dan Marinescu: Da, dar nu mi-a spus. Doar că e greşit şi că va trimite Ministerul varianta corectă. M-am gândit că poate nu s-a semnat sau poate că oamenii care apar cu citate nu mai vor să fie acolo. Am sunat în redacţie să îl scoatem pentru a-l rectifica.

Le-am zis doar "daţi unpublished până vin datele corecte şi îl punem apoi din noi". Nu au mai trimis nimic şi am uitat de el.

Abia ieri mi-am amintit (joi, 8 februarie, când HotNews a publicat materialul, n. red) şi l-am rugat pe cel care a scris materialul să documenteze la Ministerul Economiei şi la Ministerul Apărării. Să ia toate detaliile şi să scrie."

Paginademedia.ro: Ai vorbit cu Cristi Burci de subiect? Cristi Burci s-ar fi întâlnit cu Broidy în 2017 la Washington, scrie Hotnews, într-un cadru neoficial, la care a fost prezent şi Mihai Fifor. A zis sau a sugerat Burci să scoateţi articolul?

Dan Marinescu: Habar nu aveam că este ceva legat sau nu cu Cristian Burci. Nu am abordat acest subiect cu el. Nu are nicio legătură. Fix aşa afost, cum am povestit. Nu am vorbit cu Cristi Burci pe tema asta.

Articolul de pe Adevărul Acord pentru dotarea Armatei Române cu programe moderne de comandă, control şi comunicare în standard NATO, aici

Articolul de pe Hotnews, Acord semnat in secret intre Romarm si compania lui Eliot Broidy, lobbyistul american care l-a adus pe Dragnea langa Trump, AICI

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • geo geo
    Adevarul este ca cei de la Hotnews au "fabricat" o stire mai interesanta.
  • Damian Damian
    Asa fac serviciile se acuza ori scuza, ca Nici ele nu mai stiu ce trebuie sa dea prin presa. Intrebatil Sorin ovidiu balan despre creeierul limpede si profunzimea tuturor informatiilor din presa. In epoca vitezei astea se incurca. Si nu mai I spalati Atat imaginea lui burci prin injuraturi(((=
  • Gelu Gelu
    Dan Marinescu e finul lui Cristian Burci. Este singura calitate care l-a recomandat pentru funcția de redactor șef la Adevărul. Cristian Burci e și cetățean american, și *** în anii '90. Este clar că nu se bagă în conținutul editorial și că e un tip de o probitate morală impecabilă. Dan MArinescu are dreptate, eu merg pe mâna lui.

Trimite un comentariu

sus