Skip to main content

VIDEO. Vezi în timp real cine îți citește site-ul. Totul despre noul sistem SATI de măsurarea a traficului pe net

 

VIDEO. Publici un articol pe site și poți vedea profilul celor care au intrat să citească materialul. În timp real.

Publicitate

Este principala noutate a sistemului de măsurare a traficului pe internet SATI, relansat săptămâna trecută.

Orice site din SATI își poate ști, în timp real, profilul vizitatorilor - clienți unici, spune într-un interviu acordat Paginademedia.ro Arina Ureche, director executiv BRAT - Biroul Român de Audit Transmedia.

În funcție de datele despre comportamentul userilor, site-urile își pot adapta conțiutul, iar publicitarii își pot targeta mai eficient campaniile.

Câți clienți unici generează un singur om? În medie 7,2 clienți unici (pentru că o singură persoană poate naviga de pe mai multe dispozitive - telefon, tabletă, desktop - sau poate folosi mai multe browsere, fiecare considerat client unic).

Totul despre măsurarea traficului pe internet - SATI, dar și despre un nou instrument - platforma SATI DMP (profilarea audienței și integrarea într-un adserver), în continuare:

SATI 2.0:

 • Noutatea – profilarea clienților unici. Până în vechiul sistem, erau profilele oamenilor. Acum profilul se va putea face nu numai după oameni, ci și după clienți unici (Definiție client unic: o combinatie unica a adresei IP si a altor identificatori. In functie de metodologia aleasa, in afara adresei IP se mai pot lua in considerare si User Agent (tipul browserului si sistemul de operare), Registration ID, Cookies etc.)
 • Orice site din SATI își poate ști, în timp real, profilul vizitatorilor. 
 • Un om generează mai mulți clienți unici, în funcție de tipul de navigare (browsere diferite) sau de numărul de device-uri de pe care accesează (desktop, laptop, mobil, tabletă)
 • Un om are, în medie, 7,2 clienți unici. Aceștia sunt profilați.
 • Un site poate vedea, la nivel de secundă, nu numai câți clienți unici are, ci și profilul socio-demografic. (câte femei au văzut un articol lansat acum o oră, de exemplu)
 • Altă noutate: pe lângă datele socio-demografice, se pot ști date despre preferințe de consum de conținut.

Cât costă?

 • Site-urile plătesc în funcție de trafic. Un site cu până în 500.000 de afișări ar trebui să plătească undeva la 500-600 de euro pe an. Un site cu zeci de milioane ajunge la 2.000-3.000 de euro.
 • Bugetul pentru studiul SATI: aproximativ 300.000 de euro pe an.

Platforma SATI DMP:

 • Platformă construită pe sistemul-mamă SATI. SATI a generat integrarea datelor într-o platformă de tip DMP – integrează date despre userii online.

Ce face DMP și nu face SATI?

 • Publisherii pot, cu ajutorul DMP, să își personalizeze conținutul. Pot vedea istoricul de consum al userilor pe site și le pot propune conținut personalizat, newslettere etc

Publisherii pot, cu această platformă, să targeteze mai eficient campaniile.

 • DMP portează aceste date de profilare. Permite ca, odată ce ai identificat clienții unici în DMP, să îi acționezi (cu conținut personalizat, newslettere, publicitate targetată etc)
 • Un client de publicitate nu mai cumpără un număr de afișări bulk, ci poate să le cumpere direct targetate către un număr de useri care au un numitor comun
 • Pot fi folosite și în personalizarea conținutului de către publisheri.
 • Sistemul DMP permite, practic, portarea datelor ATI despre userii online în alte sisteme (adservere, de exemplu, pentru targetarea publicității). DMP-ul comunică cu un adserver și permite livrarea publicității exact la un segment de audiență predefinit

Costul?

 • DMP este separat de SATI. Costul e apropiat de cel al SATI.
 • Se plătește separat de SATI, prețul este asemănător, chiar mai mic.

Câte site-uri din SATI sunt și în DMP?

 • Din 200 de site-uri din SATI, peste 100 sunt și în DMP.
 • Cele 106 site-uri din DMP reprezintă 50 de milioane de clienți unici lunar, pe când SATI are 65 de milioane de afișări lunar.

VIDEO. Arina Ureche, totul despre măsurarea audienței online. SATI 2.0 și SATI DMP

Cresc bugetele către online? Ce spune un publicitar

Ce avantaje vede un publicitar în noul sistem de măsurare a audienței online? Au șanse de creștere bugetele de pe online?

Răspunde Cosmin Oțel, de la agenția Initiative.

VIDEO. Cosmin Oțel, despre noul SATI și efectele lui

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

 • Yoda, tu ai dreptate asa, per ansamblu. Piata de publicitate romanesca chiar e cu vreun deceniu in urma Statelor Unite (atentie!), insa doar atat. Europa insa este, si ea, poate nu la un deceniu, dar la vreo 5 ani tot e in urma gigantilor tech americani in materie de creare de tooluri de masurare a audientelor (daca gresesc, corecteaza-ma te rog). Solutia lor e de apreciat (si cer bani pe ea pentru ca nu sunt Google sau Facebook, care isi trag banii din alte parti, avand audiente-monstruase la nivel global - vezi Google cu 45.5 mld trafic lunar pe motor, numai pe .com) si merita incurajati, nu denigrati, pentru ca incearca sa scoata capul la lumina dupa un deceniu in care toata lumea s-a rezumat la a se folosi de toolurile oferite de Google, Facebook and Co., trimitand bugete imense prin Irlanda, in loc sa caute sa dezvolte inca de la inceput tooluri care sa ofere aceleasi servicii la nivel local si national si apoi, cine stie, poate ca acum s-ar fi batut umar la umar cu monstrii astia digitali. Nu poti sa ceri nimanui sa iti dezvolte acum un tool mai performant decat cele existente deja. Tool-ul va fi perfectionat, probabil, in timp.
 • ha-ha-ha, interes total!
  cohortele de specialisti publicitari, cu pareri maxim pertinente si viziuni atotstiutoare asupra domeniului prezent si viitor cu cea mai promitatoare dezvoltare, bleah-bleah-bleah... au reusit in doua zile zero comentarii.
  nici un comentariu.

Trimite un comentariu