Skip to main content

CNA, încă o amendă pentru Radu Banciu și atacurile la comunitățile de maghiari

 
CNA, încă o amendă pentru Radu Banciu și atacurile la comunitățile de maghiari
Radu Banciu

Consiliul Național al Audiovizualului a decis astăzi să amendeze postul B1 TV cu 10.000 de lei pentru o emisiune din octombrie 2017, în care acesta a făcut referiri la comunitatea de maghiari.  

Publicitate

Concret, în emisiunea din 4 octombrie, Banciu a comentat respingerea proiectului de lege propusă de UDMR privind reducerea pragului de reprezentare de la 20% la 10% pentru folosirea limbii materne în administrația publică locală. 

Din afirmațiile lui Radu Banciu: 

„Maghiarii n-au nici un fel de respect față de legile acestei țări. Nu le-au respectat niciodată iar mărturie stau cetățenii români. (...) toți românii care sunt minoritari în Harghita, Covasna, sau Mureș, în zonele, în localitățile, în satele respective, pot fi martori oricând la așa ceva.”

„Nu avem practic absolut nimic de comentat în plus decât că ei niciodată n-au respectat nici cele mai elementare reguli de bun simț, nu vorbesc de legi pe care le calcă în picioare. Dar altfel, sigur că maghiarii prin vocea liderilor UDMR consideră asta ca fiind un eșec și pe undeva în ochii lor demonstrează că România nu este o țară deschisă dialogului, nu este o țară care să respecte minimum absolut în ceea ce privește conviețuirea între majoritate și minoritate, este o țară care practic încalcă regulile astea care ar trebui să fie sfinte în secolul XXI.

Deci cam asta este poziția UDMR-ului. Marton Arpad, deputat al acestui partid, ,,a declarat chiar că votul este surprinzător. S-a votat înainte de a se discuta pe articole, mulți colegi au venit pregătiți să-l respingă.” Exact cum ar fi făcut și minoritatea maghiară dacă ar fi trebuit să depindă de ea. Da? Minoritatea maghiară face același lucru în Transilvania în fiecare zi.

Nu știu dacă e bine spus ,,minoritatea”, e majoritară acolo în locurile respective, călcând în picioare practic drepturile minorității românești. Deci nu e absolut nimic ieșit din comun.

Sigur că vine anul centenarului, sigur că după 2018 o să vină 2019, apoi o să vină 2020. Nu se întrevede deocamdată o pace la acest nivel dar încă o dată, oricum nici maghiarii nu erau pregătiți pentru așa ceva pentru că ei nu sunt pregătiți niciodată la nivel declarativ pentru nimic. Da? Ei n-au niciodată franchețe, n-au niciodată tărie de caracter, vorbesc acum de oamenii lor politici, n-au niciodată coloana aia vertebrală să-ți spună domnule, verde în față. Însă pe la spate te vorbesc cu toții. Da? Pe la spate îi fac pe români albie de porci.”

Sancțiunea a fost propusă de Orsolya Borsos, membru CNA, și votată de încă șase membri: Florin Gabrea, Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Radu Herjeu, Dorina Rusu şi Răsvan Popescu.

Laura Georgescu și Radu Călin Cristea au votat împotrivă. Cel din urmă propusese o sancțiune mai mare, de 25.000 de lei, care nu a mai fost supusă însă la vot, întrucât a trecut amenda de 10.000 de lei. De la ședință a lipsit Gabriel Tufeanu, membru CNA. 

LEGISLAȚIE

Art. 3 (2) – „Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor”;

art. 47 (3) „Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu