Skip to main content

De ce s-a scurtat Cooltura de pe TVR 1. Doina Gradea: „O decizie de management”. Care management?

 
De ce s-a scurtat Cooltura de pe TVR 1. Doina Gradea: „O decizie de management”. Care management?
Doina Gradea - Foto: HotNews

ALTĂ ÎNTREBARE? „Este o decizie de management”, „este pur și simplu o decize de management”, a repetat Doina Gradea, șefa interimară a TVR. De șase ori, în mai puțin de cinci minute. Întrebarea era: De ce a redus la jumătate emisiunea Cooltura, prezentată de Mirela Nagâț, începând de săptămâna viitoare

Publicitate

Doina Gradea a venit astăzi în fața CNA, la invitația unora dintre membrii forului pentru a discuta despre grila TVR.  

„Pentru deciziile legate de management răspundem în fața forului nostru superior care este Parlamentul României”, a mai spus Gradea la CNA, fără a detalia. 

După discuțiile de la CNA, nu a fost clar ce înseamnă "decizie de management".

Reamintim că emisiunea Cooltura, de pe TVR 1, a fost redusă de la o oră la 30 de minute. Cooltura este o emisiune de actualitate culturală. În varianta de 60 de minute, avea mai multe rubrici, printre care interviuri, pe larg, cu personalități din domeniu (unele cunoscute pentru pozițiile lor legate de evenimentele politice (antiPSD). Gabriel Liiceanu, Andrei Pleșu, Horia Roman Patapievici, Mircea Cărtărescu, Marcel Iureș, Cristi Mungiu, Cristi Puiu au fost printre cei intervievați. 

Din discuțiile de la CNA: 

Doina Gradea, TVR:

Apreciem foarte mult rolul Consiliului Național al Audiovizualului, așa cum am apreciat întotdeaua existența acestui consiliu care veghează la respectarea legislației audiovizualului și la sancționarea tuturor derapajelor. Nicidecum nu e vreo imixtiune în managementul companiilor de broadcasting și apreciem foarte mult acest lucru. 

În cele cinci luni de când am preluat mandatul, am observat că Societeta Română de Televiziune e cel mai puțin expusă, face cele mai puține greșeli și le mulțumesc colegilor de la TVR pentru că înțeleg rolul televiziunii publice, de a informa corect, de a prezenta toate materialele într-o formă gramaticală cât mai corectă.

Dorina Rusu, membru CNA: 

Am avut o întrebare legată de emisiunea Cooltura și nu mi-a putut răspunde colegul dumneavoatsră. Am și văzut proteste legate de această emisiune. De ce s-a înjumătățit timpul? Misiunea televiziunii publice nu este de a promova cultura și valorile culturale? Nu văd de ce TVR ar exclude cultura, chiar dacă e un canal generalist.

Doina Gradea:

Este o decizie de management. În niciun caz nu afectăm procentele pe care le-am transmis și care sunt la dumneavoastră. În urmă cu un an și jumătate, identitatea canalelor Srtv a fost ușor schimbată. V-am transmis atunci noua identitate cu noua structură de grile, cu procentele de programe pe tipuri de programe. Noi nu afectăm în niciun caz structura programelor.

Este pur și simplu o decizie de management. Da, s-a redus de acolo jumătate de oră, dar o altă emisiune de cultură a căptătat o jumătate de oră, probabil. Este o decizie de management, cum v-am spus mai devreme.

Pentru deciziile legate de management răspundem în fața forului nostru superior care este Parlamentul României și care la final de an când reprezentăm raportul de activitate ne judecă și constată dacă am greșit sau nu. În ce privește respectarea legislația audiovizuală și a tuturor reglementărilor audiovizuale suntem în ceea ce v-am transmis și ați aprobat.

Dorina Rusu, membru CNA:

Vă cred că e o decizie de management. Noi nu putem interveni în politica editorială. Eu am spus că am dreptul să-mi exprim interesul pentru ceea ce faceți. (...) Mă interesează, dincolo de decizia de management, care a fost motivul pentru care o emisiune la care mă uit a fost redusă. Sunt alte motive, legate de audiență? Care anume? E o întrebare pur și simplu, nu este un amestec. 

Doina Gradea:

Este o întrebare personală sau este o întrebare ca membru al Consiliului Național al Audiovizualului?

Dorina Rusu:

Este o întrebare în calitate de membru al CNA. 

Doina Gradnea: 

Și eu v-am răspuns, mă scuzați, revin și vă spun: este o decizie pură de management. Nu am afectat structura, procentele, din grilele de programe, și acum o să-l las pe colegul meu, directorul canalului TVR 1, să vă spună cum am modificat grila de programe, care este o decizie de management, nimic altceva.

Raico Cornea:

Această emisiune la care vă referiți, am considerat, așa cum a spus și domna Gradea că, neafectând procentele poate deocamdată să rămână într-o producție eventual de portofoliu. În constituirea acestei grile de programe am pus accentul pe reflectarea Centenarului pentru că este o prioritate pentru noi. Aceasta este una din explicații.

Cultura rămâne categoric atât pe TVR 1 cât și pe TVR 2. (...) Aș vrea să vă spun legat de Centenar. Vom porni un proiect deosebit de important, unul din cele 13 pe care le avem în vedere, și anume Jurnalul de Centenar, după cum ați putut vedea, deja unele proiecte au fost începute de colegii mei de la TVR 2, de la TVR Internațional. Un alt poriect care va fi realizat de noi va fi caravana Cenetenarului, vom avea filme documentare cu tematica Centenarului.

Carla Tompea, director de programe TVR:

„Aceasta este grila de programe care respectă structura de programe pe care ați aprobat-o. Dar canalul TVR 1, cel puțin în 2017, a transmis nenumărate evenimente culturale: 20 și ceva de evenimente culturale de avengură.”

Monica Gubernat, membru CNA:

„Nu aș vrea ca reprezentanții TVR și ai presei să plece cu impresia că ne interesăm de o emisiune a unei persoane. Căci aceasta este și impresia mea. Apropo de diversitate de opinie, eu apreiez foarte mult filmele de artă. Aș prefera emisiuni de artă decât niște emisiuni seci legate de diverse subiecte. Domnul Raico Cornea, vă felicit că sunteți un reprezentant al minorităților și vă ocupați de proiectul Centenar. 

Florin Gabrea, membru CNA:

„Nu știu dacă e vorba de o emisiune punctuală a unei persoane care este mai mult sau mai puțin agreată. Ați dat ca exemplu evenimente importante publice pe care le transmiteți. Acelea au o cadență cunoscută dinainte și dumneavoastră nu ați avea o motivare serioasă în a refuza transmiterea lor.

Dar eu mă așteptam totuși ca TVR să aibă inițiative proprii în promovarea culturii. (...) Țineți cont că sunteți televiziune publică, luați alte exemple de televiziuni publice cum este BBC, unde este un nesfârșit izvor de cultură din toate direcțiile posibile. Nu vă închistați doar în ce credem noi că sunt evenimente culturale. 

Doina Gradea: „În ultimele șase luni, s-a scris despre TVR cât nu s-a scris în 15 ani. (...) De la funeraliile Regelui s-a tot scris de TVR de bine”

Radu Herjeu:

„Cred că cei care nu au chef de treabă în TVR nu au o viață prea ușoară. În altă ordine de idei: eu tot aștept redenumirea canalelor. (...) Eu cred că anul Centenarului ar fi trebuit să prindă postul public cu o identitate foarte clar definită pentru cele trei canale.

O problemă ar fi promovarea emisiunilor TVR, care din păcate se reduce doar la promo-urile TVR. Dacă domnul Cristache nu se ceartă cu domnul Liiceanu pe Facebook, nu se scrie nimic despre emisiunile TVR. Nu zic că e vina dumneavoastră, dar cred că ar trebui să dați un imbold departamentului dumneavoastră de promovare sau de marketing să-și ia misiunea în serios. Acum doi ani, m-am uitat la Eurovision, mi-a plăcut cum a fost făcut și am fost absolut șocat de audiență. Nu știu cum au stat audiențele la acest efort și mai mare de anul acesta. 

Aveți în proiect producerea unor filme sau seriale de televiziune? Cred că suntem printre puținele țări din Europa în care postul public nu face așa ceva.

Al treilea lucru pe care aș vrea să vi-l spun: mie îmi place TVR 3. Mi se pare o idee extraordinară, și pentru că am fost în toate stațiile locale și regionale și am văzut ce se produce acolo. 

Doina Gradea:

„În ultimele șase luni, s-a scris despre TVR cât nu s-a scris în 15 ani. Nu vreau să vă contrazic, dar de la funeraliile Regelui s-a tot scris de TVR de bine. S-au întâmplat lucruri în ulimele cinci lui. Și asta nu pentru că sunt eu, ci pentru că le-am dat încredere oamenilor și le-am dat curajul să facă lucruri, ceea ce în ultima vreme, din cauze financiare, și nu numai, nu s-a întâmplat. Eu lucrez cu aceeași echipă care a fost în TVR până acum. Nu am făcut schimbări majore. 

TVR nu trebuie să fie concurent cu televiziunile private, de aceea nu ne vom bate cu ei pentru audiențe. Nu este misiunea noastră. Noi trebuie să scriem o altfel de istorie în Televiziune.

Legat de redenumirea canalelor TVR, da, este în planul nostru, vom judeca cu mult discernământ, pentru că brandul TVR este extrem de puternic și în toate cercetările de piață, brandul TVR rămâne ca unul dintre cele mai puternice. Sper să o facem anul acesta de Centenar. Avem și resursele financiare.

Sunt de acord că nu este suficientă autopromovare, dar trebuie să construim.

Vom cere suportul dumneavoastră. Anul acesta, până la final, în planul nostru este ca toate canalele TVR să fie HD. Este în planul nostru de investiții și trebuie să reușim. Avem sprijinul suficient financiar vorbesc, bugetul ne permite acest lucru. Plus această rebranduire, pe care o vom face cu multă grijă.

Vom face un serial istoric, anul acesta, și va fi difuzat. Este prima dată în istoria televiziunii din România când o televiziune, Televiziunea Publică, va produce un serial istoric. Și nu numai, vom face și filme de televiziune.

Cerbul de Aur de asemenea va fi anul acesta. Este ediție aniversară, se fac 50 de ani de la prima ediție.

Vom face și Mamaia copiilor.”

Dorina Rusu:

 „Chiar voiam de la început să vă zic de Funeraliile Regelui, TVR a fost foarte bun în zilele acelea și a dovedit că are oameni profesioniști.

În al doilea rând vreau să vă mai pun o problemă. Este vorba despre emisiunea România 9. Ați spus mai devreme că TVR nu are sesizări. Uitați că are și multe sunt legate de această emisiune și de faptul că domnul Cristache nu respectă exigențele de imparțialitate și echilibru.

Și atitudinea dânsului este nepotrivită, nu mai zic de atitudinea pe care a avut-o aici mi s-a părut nepotrivită. Principala emisiune a TVR dă imaginea televiziunii publice.

Vă spun asta fără să mă amestec în zona de editorial. Dar ca spectator, am remarcat că dânsul de foarte multe ori nu respectă exigențele de echilibru și imparțialitate.”

Doina Gradea:

„TVR 1 este un post de actualitate și eveniment, prin urmare un talk-show politic trebuie să existe. În ce privește echidistanța dânsului, aș vrea să vă spun că nu numai emisiunea dânsului, dar toate emisiunile sunt monitorizate de noi să fie cât mai imparțiale.

Așa, dacă luăm fiecare emisiunea în parte, să ne uităm bine, avem probleme și cu alte emisiuni, dar ne vom redresa în timp. 

Acest talk-show trebuie să existe, că îl face domnul Cristache sau altcineva. Eu pot să vă spun că trebuie să țin cont de faptul că dânsul este acolo și că trebuie să-i asigurăm toate resursele exact cum asigurăm și pentru domnul Pătraru, pentru Starea Nației, și pentru alte emisiuni, și pentru știri și pentru filme.

Ne uităm cu foarte mare atenție la fiecare emisiune. Dacă vor fi vreodată derapaje, noi suntem aici, vă rog să ne chemați.” 
 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Dar ce ne trebuie cultura TVR. Sa devenim prosti ca cei ce ne conduc, inculti, prost educati, agramati si vulgari.TVR VREM CULTURA NU EMISIUNI DEDICATE PSD SI MARELUI SI BRAVULUI CONDUCATOR LIVIU DRAGNEA, INCONJURAT DE MEDIOCRITATI SI RATATI SOCIAL
  • Nu se vede in nici un caz rolul CNA-ului in televiziunile particulare, motiv pentru care exista peste 50% emisiuni VULGARE sau de calitate execrabila. Pe ecranele unor posturi TV apar persoane agramate, cu comportament rudimentar, precum si reclame dezgustatoare, care cuprind explicit imagini intime, aproape de pornografie si comentarii extrem de lungi si vulgare. Pe anumite canale se face chiar o apologie a relatiilor sexuale. Retelele de cablu nu permit excluderea unor posturi, din abonament. Daca se continua asa, aceste canale contribuie din plin la degradarea audiovizualului.
  • Astept ca CNAul să invite și posturile private de televiziune ca să le întrebe despre o emisiune sau alta. Că una e prea lungă, că alta e prea scurtă, că nu se difuzează cultură. Pe bune, eu credeam misiunea CNA este alta...nu să chestioneze TVR de ce s-a micșorat timpul alocat unei emisiuni.

Trimite un comentariu