Skip to main content

Ghiță pe patru posturi, „parte dintr-o mare operațiune de manipulare”. Dorina Rusu, membru CNA, face autosesizare. Discuții în contradictoriu la CNA pe interviul lui Ghiță

 
Ghiță pe patru posturi, „parte dintr-o mare operațiune de manipulare”. Dorina Rusu, membru CNA, face autosesizare. Discuții în contradictoriu la CNA pe interviul lui Ghiță
CNA

Dorina Rusu, membru CNA, a anunțat în debutul ședinței de astăzi că va face o autosesizare după interviului luat de Ion Cristoiu lui Sebastian Ghiță și difuzat simultan pe Antena 3, România TV, B1 TV și TVR. 

„Ca simplu cetățeanu mi s-a părut destul de slab interviul. Ca membru CNA, am observat că încalcă legislația audiovizuală și am să fac o autosesizare. Evident că este decizia lor editorială de a difuza interviul, dar nu pot să nu remarc felul în care cele patru televiziuni au hotărât să difuzeze în același timp un interviu înregistrat. Consider că felul în care televiziunile au făcut asta face parte dintr-o mare operațiune de manipulare.”, a spus Dorina Rusu în ședința publică de astăzi. 

Publicitate

„Cel mai grav din ce s-a întâmplat aseară mi se pare ce a făcut televiziunea publică. Să intre în acest joc al manipulării, în această operațiune de manipulare, mi se pare foarte grav. Mi se pare că TVR a decăzut enorm dacă a ajuns să facă așa ceva.” 

Florin Gabrea, membru CNA, a fost de aceeași părere: 

„Cele trei televiziuni private pot să facă interviuri cu orice transfug, orice evadat, dar telebviziunea publică nu cred că poate să facă așa ceva. O persoană urmărită, fugită din țară, să facă cineva un interviu și să se dea pe post pe televiziunea publică ca și cum ar fi Henry Kissinger...(fost secretar de stat SUA în anii 70 - n.r.).”

De cealaltă parte, Radu Călin Cristea, membru CNA, a fost de altă părere –

„Vreau să atrag atenția colegilor mei că sunt interpretări, unele, din punctul meu de vedere, foarte subiective. (...)

Știți foarte bine că metoda asta a autosesizărilor nu era o practică în trecut, lăsam cetățenii să vină spre CNA. Suntem în situația în care multe ședințe din CNA sunt copleșite de autosesizările unor colegi. Poziția Dorinei o cunosc, o știu, o respect.   

Părerea mea este că lucrurile ar trebui lăsate libere. Toate observațiile pe care le-am auzit privesc politica editorială a unui radiodifuzor. Și în al doilea rând, mare atenție, aici nu e vorba de inculpatul Ghiță care a făcut și a dres, ci de interesul public. Ce conține acel interviu. Și în acest moment cred că ar trebui să fim puțin mai reticenți. (...)

A nu-l fi prezentatat (interviul - n.r.) ar fi însemnat să privezi cetățenii României și publicul larg de o informație de maxim interes public. Manipularea eu nu o văd la un interviu care e difuzat ca atare.”

Răsvan Popescu, vicepreședinte CNA:

„E un caz celebru al unei persoane care, dacă iese din ambasada aceea, este arestat (cazul Wikileaks - Julian Assange - n.r.) și care a dat tot felul de interviuri din situația lui de urmărit internațional. Ce să facem, să nu mai dăm interviurile cu el? Ți se pare că e o joacă să divulgi toate informațiile acelea? Nu poți să mergi pe ideea că dacă un om e sub o anumită apăsare judiciară să nu mai apară la televizor.” 

Monica Gubernat, membru CNA –

„Faptul că, din păcate, anumiți colegi nu privesc cu scepticism toate interviurile care se dau de ambele părți mă face să cred că nu e privit cu bună credință această autosesizare. Aș vrea să vă aduc aminte episodul caltaboșul. A existat atunci reacția CNA? Atunci era perfect legal, acum nu mai este să servim interesul public.”

Gabriel Tufeanu, membru CNA –

„Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt simple. Noi avem o lege pe care trebuie să o respectăm și acolo spune că decizia editorială este a radiodifuzorului. De ce am lua TVR un caz aparte? Nu avem voie să ne băgăm în decizia editorială.”

Răsvan Popescu

„Gândește-te și așa: dacă nu-l dădeau (TVR - n.r.), pierdeau audiență. Toți ceilalți îl dădeau, lumea se muta pe alte canale.”

Totodată, în ședința de astăzi, Orsolya Borsos, membru CNA, a anunțat că va face o autosesizare pe o altă emisiune de aseară, Jocuri de putere, de la Realitatea TV. 

„Cu prilejul zilei Naționale a maghiarilor de pretutindeni iar „ne-a fluturat lângă steag”, cum a fost celebra afirmație a fostului premier Tudose. 
(...) Nu au comentat că e Ziua Maghiarilor, ci că sunt steaguri și că trebuie să fluturăm lângă steag. Mi se pare extrem, extrem de grav. Chiar nu putem să avem și noi sărbătoarea noastră fără nici un scandal?”

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

 • Interviul aceste e cusut cu ata alba.
  A fost comandat.
  Chiar Cristoiu a recunoscut ca a fost contactat de Ghiță, care i-a cerut să meargă la Belgrad.
  Nu prea înțeleg interesul TVR de a îl difuza, mai ales că, din câte am înțeles, l-a preluat de la România TV.
  Aici mi se pare un grav derapaj.
  Și Cristache ar trebui să plătească.
 • Mergeți pe pagina personală de fb alui Ionuț Cristache să vedeți că ascris că el adecis să difuzeze acel interviu.
 • Se vede clar din comentariile de aici ca lumea este divizata - dusmanii actualei conduceri a TVR si simpatizantii Opozitiei - sunt contra difuzarii interviului. Ar fi interesant - totusi - sa aflam cine a aprobat difuzarea interviului pe TVR si motivele care au stat la baza acestei decizii. Eventual daca se cunostea, la momentul luarii deciziei, ca interviul va mai fi difuzat si de alte televiziuni. Eu, in locul sefilor de la TVR, aprobam difuzarea doar daca era o exclusivitate si daca Ghita spuneaceva extraordinar - cu probe. Pentru ca, din cate am inteles, Ghita nu a facut cine stie de dezvaluiri.
 • Asteptam interviul pe TVR cu Mazare sau cu liderii unor clanuri interlope. Banuiesc ca este de interes national sa stie lumea ce mai zic hotii, nu de alta dar un 0.8% rating tot scot.
 • Cum interviul cu un alt roman cinstit, Elanu lu' raduleasca a lu' Dani, a fost ratat de secretara lui Sarbu, asteptam cu interes interviul cu Udrea& Bica din Costa Rica, cu Mazarica din Madagascar cu Popoviciu si Admaescu de la Londra si restul infractorilor pe care TVR are ca obiectiv sa-i promoveze!
  Toti romani cinstiti si corecti, cu taxele la zi, care s-au imbogatit prin munca cinstita, nu ca restul "hotilor" care traiesc din 2-3000 lei pe luna!
  ca asta-i obiectivul si misiunea TVR, sa promoveze inculpatii care ii critica pe cei care au indraznit sa-i trimita pe daddy si motocicleanu in judecata!
  Hai baieti ca s-a aprobat noul formular 600, treceti la coada la impozite, ca-i deficit excesiv si are prima coafata a tarii nevoie de marafeti ca sa micsoreze salariile marite!
 • Ce ridicol! Ce penibil! Este cea mai mare dezamagire pe care mi-o provoaca TVR!
  Cat despre membri CNA, ce mai poate fi de spus? O rusine! Mie imi provoaca sila! Si aveam alte pretentii de la Razvan Popescu.Care cica ar fi fost pe la BBC.Poate doar in vizita, ca nu a invatat nimic.
 • TVR 1 nu prindea locul 10 pe național dacă nu difuza interviul.
  Mi se pare fără obiect ”autosesizarea”, doamnei Rusu, fost consilier al PNL, omul preşedintelui Klaus Iohannis în CNA. Poate doamna Rusu nu cunoaște că nu CNAul este șeful Televiziunii publice, ca să o tragă la răspundere, ci Parlamentul României.
 • cna-ul vrea acum sa controleze politicile editoriale ale televiziunilor ? misto. duduia rusu pare incapabila sa explice de ce nu au voie televiziunile sa preia un inteviu cu un urmarit penal, care ,retineti, detine in mod cert informatii din interiorul sistemului. le foloseste subiectiv ? clar ! si ce ? nu-i nici un atac impotriva justitiei, libertatea editoriala nu-i atac ,ci drept, oricat de aiurea ar fi folosit. iar dna si sri au suficiente trompete in presa care sa ii spele. in plus, cand dna kovesi a facut o conferinta de presa, aceleasi televiziuni, ale penalilor, au transmis-o in direct fara intreruperi.
  mai are putin duduia si striga "pt ca nu-mi convine mie, d'aia fac sesizare ! "
 • Tovarasul Rpsvan Popescu nu are ochi? TVR 1 a avut 0, 8 rating, Cît de penibil a devenit acest om. Unde e scenaristul notabil de odinioară? S-a vindut degeaba.
 • S-au animat gastile. De ce il disemineaza pe Ghita pe postul national? Pentru ca e de interes bre de-aia. Se intampla lucruri in tara asta si lumea are dreptul sa stie. Macar sa-i auda si parerea lui nu neaparat sa-i dea dreptate. Si cine a sarit sa critice TVR? Exact tabara adversa care nici n-a dat interviul. Si uite asa s-au separat apele. Sunt curios ce audienta au facut. Cred ca e de finala de CL. E iures si pe saiturile afiliate s-a incins sarba ca da din casa Ghita.

Trimite un comentariu