Skip to main content

Elveţienii răspuns la întrebarea vor sau nu Taxă TV. Ce au decis duminică, la referendum

 
Elveţienii răspuns la întrebarea vor sau nu Taxă TV. Ce au decis duminică, la referendum

Elveţienii chemaţi duminică la vot la un referendum ce viza scoaterea taxei radio -TV au decis: 71% din ce prezenţi vor menţinerea taxei, potrivit BBC.com.

Publicitate

Cu o prezenţă la vot de 54%, elveţienii au votat împotriva propunerii de a se elimina taxa TV care se ridică la 451 de franci elveţieni (480 de dolari), pe an, pentru fiecare gospodărie.

SBC, instituţia care gestioneaza zona de media publice, are programe în patru limbi - germană, franceză, italiană şi retoromană.

Cele şapte posturi TV şi 17 staţii radio sunt finanţate în principal de taxa TV, iar un sfert din venituri vin din publicitate.

Cei care au susţinut taxa TV au considerat că este esenţial ca într-o ţară mică precum Elveţia, cu o populaţie de doar 8,4 milioane de persoane, să aibă o televiziune publică ce poate reflecta diversitatea culturală şi lingivistă a acesteia.

Pe de altă parte, cei care s-au poziţionat împotrivă au considerat că cetăţenii sunt obligaţi să plătească pentru programe la care nu se uită.

Gilles Marchand, directorul general al postului public elveţian, a considerat că respingerea acestei propuneri este un puternic semnal pentru serviciul public şi pentru cel privat. El a confirmat totodată că organizaţia va începe un proces de reducere a bugetului şi se va concentra pe eficientizare, ca urmare a votului.

Guvernul elveţian le-a transmis cetăţenilor că cele mai multe gospodării vor vedea o „reducere importantă” în contribuţia anuală, începând din 2019.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus