Skip to main content

Elvețienii răspuns la întrebarea vor sau nu Taxă TV. Ce au decis duminică, la referendum

 
Elvețienii răspuns la întrebarea vor sau nu Taxă TV. Ce au decis duminică, la referendum

Elvețienii chemați duminică la vot la un referendum ce viza scoaterea taxei radio -TV au decis: 71% din ce prezenți vor menținerea taxei, potrivit BBC.com

Cu o prezență la vot de 54%, elvețienii au votat împotriva propunerii de a se elimina taxa TV care se ridică la 451 de franci elvețieni (480 de dolari), pe an, pentru fiecare gospodărie. 

Publicitate

SBC, instituția care gestioneaza zona de media publice, are programe în patru limbi - germană, franceză, italiană și retoromană. 

Cele șapte posturi TV și 17 stații radio sunt finanțate în principal de taxa TV, iar un sfert din venituri vin din publicitate. 

Cei care au susținut taxa TV au considerat că este esențial ca într-o țară mică precum Elveția, cu o populație de doar 8,4 milioane de persoane, să aibă o televiziune publică ce poate reflecta diversitatea culturală și lingivistă a acesteia. 

Pe de altă parte, cei care s-au poziționat împotrivă au considerat că cetățenii sunt obligați să plătească pentru programe la care nu se uită. 

Gilles Marchand, directorul general al postului public elvețian, a considerat că respingerea acestei propuneri este un puternic semnal pentru serviciul public și pentru cel privat. El a confirmat totodată că organizația va începe un proces de reducere a bugetului și se va concentra pe eficientizare, ca urmare a votului. 

Guvernul elvețian le-a transmis cetățenilor că cele mai multe gospodării vor vedea o „reducere importantă” în contribuția anuală, începând din 2019. 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Trimite un comentariu