Skip to main content

VIDEO. Mihai Găinușă: Și dispariția lui Andrei Gheorghe m-a motivat să revin. Cred că e mai bine pentru moralul meu să mă reapuc

 
VIDEO. Mihai Găinușă: Și dispariția lui Andrei Gheorghe m-a motivat să revin. Cred că e mai bine pentru moralul meu să mă reapuc

INTERVIURILE PAGINADEMEDIA LIVE. După un an de pauză, Mihai Găinușă a revenit în FM. Ce l-a motivat? Cum va arăta Matinal Efervescent, de la National FM? De ce nu este Găinușă adeptul vulgarității? Cum ar trebui să fie limbajul pe radio și pe net? Întrebări la care Găinușă a răspuns la interviurile PaginademediaLIVE.

A lăsat să se înțeleagă că lucrează și la un proiect audiovizual nou. Nu a spus exact ce, dar "mie îmi place mult John Oliver".

Publicitate

Mihai Găinușă a povestit, live, din studioul Paginademedia despre revenirea sa în FM. Despre noul proiect, matinalul de la Național FM, pe care îl face împreună cu Oana Paraschiv și despre multe altele.

Mihai Găinușă, la PaginademediaLIVE:

"M-a sunat Denis Ciulinaru, pe care-l salut, și mi-a spus că ar fi interesat să facă un matinal nou. Oamenii cred că au început să perceapă sau să înțeleagă mai mult fraze scurte, burtiere galbene...

Cred că e foarte importantă starea pe care le-o transmiți oamenilor dimineața. De aceea se cheamă și „Matinal Efervescent”, pentru că o să fie un matinal care nu te adoarme, un matinal care te trezește, dinamic, cu muzică românească. "

Moartea lui Andrei Gheorghe l-a motivat și i-a grăbit revenirea în radio:

"Dacă vrei să fiu un pic sincer cu tine, cred că m-a motivat și dispariția lui Andrei Gheorghe. Mi s-a părut că omului îi lipsea radioul, și mie îmi lipsea radioul. Nu am avut o deprimare, dar cred că e mai bine și pentru moralul meu să mă reapuc de treabă."

Despre activitatea din ultimul an: Mi-am crescut copiii în ultimul an

Mi-am crescut copiii în ultimul an. M-am trezit dimineața, am alergat, am avut grijă de sănătate, am mâncat de toate, nu am ținut o dietă.

Am mai scris, am mai citit, am citit mai mult decât am scris, ceea ce este foarte bine și recomand și politicienilor noștri, în afară de doamna prim-ministru, fiindcă ar fi bine ca dânsa să o lase mai moale cu cititul.

Am făcut Cocoștirile și le fac în continuare. Cocoștiri cu Mihai Găinușă. Ce e interesant e că este cu Mihai Găinușă, Acolo omul își dă cu părerea despre subiecte la ordinea zilei.

Pentru Cocoștiri, Mihai Găinușă produce conținut, iar "compania lui Adrian Sârbu se ocupă de partea tehnică și de producție", a spus Mihai Găinușă.

Despre Adrian Sârbu: Pot să zic că s-a îmblânzit. La Pro TV, când făcea o ședință și țipa, se întuneca afară, începea tornada

"Îi mulțumesc foarte mult domnului Sârbu pentru oportunitate. El mi-a fost șef acum foarte, foarte mulți ani. Pot să zic că s-a îmblânzit, să știi.

Atunci când făcea o ședință și țipa, dar cei care au lucrat în PRO TV știu foarte bine, se întuneca afară, începea tornada. Îi lua pe unii pe sus cu tot cu case.

Dar să știi că din toți șefii pe care i-am avut eu în media, Sârbu e omul care se pricepe cel mai mult la meseria asta."

Despre revenirea în FM: Am avut o propunere de la un alt post de radio, dar pentru alte tronsoane

Am avut o propunere de la un alt post de radio, dar pentru alte tronsoane. Și propunerea actuală o aveam de câteva luni, dar am stat și m-am gândit dacă să o fac, dacă să nu o fac.

M-a sunat Denis Ciulinaru, pe care-l salut, și mi-a spus că ar fi interesat să facă un matinal nou. Mie mi s-a aprins becul când am auzit de un matinal fiindcă mai avusesem propuneri, inclusiv când am plecat de la Radio 21, conducerea de acolo mi-a propus să mă duc la Europa FM pe un program după amiaza.

Cum va arată noul matinal de National FM: E o provocare, pentru că vin din radiouri care au difuzat muzică englezească și proastă la greu

Pentru mine e o provocare, pentru că vin din radiouri care au difuzat muzică englezească și proastă la greu. O să fie interesant să asculți numai muzică românească. Din ceea ce privește rubricile, or să fie cele interesante pentru ascultătorii de radio, adică oamenii vor să știe cum e afară, și putem să-i lăsăm pe ei să ne sune să ne spună cum e afară.

O să avem și știri (n.r.) din trafic, o să avem și telefoane cu ascultătorii noștri și îi invităm pe această cale să stăm de vorbă.

O să avem o rubrică interesantă, în colaborare cu Electrecord cu momente vesele din anii trecuți, din arhiva de aur, cu Nea Mărin, Jean Constantin, Amza Pellea.

O să avem și o rubrică de sport, cu Horațiu Ciornei.

Un posibil proiect în televiziune: Mie-mi place foarte mult John Oliver

Încă lucrez la el, nu pot să-ți spun cam ce ar fi. Mie-mi place foarte mult John Oliver.

Aș avea nevoie de ceva mai mult decât prezentator, aș avea nevoie de un departament puternic de ancheta.

Începusem chestia asta când a plecat de la Prima TV, făceam emisiunea Cusurgii, și îmi formasem o rețea de corespondenți prin orașele și zonele țării.

Erau reportaje sociale într-un ton satiric, ceea ce la ni nu prea se face. Am vrut să fac un program mai dinamic, cu revenire în platou, să faci un mic comentariu, o mică analiză.

Despre limbajul de pe radio și de pe net: Nu sunt de acord cu limbajul vulgar. Nu aș vrea să mă asculte copiii mei vorbind urât

Mihai Găinușă: Pe internet, știi foarte bine, intra și alții care sunt neaveniți, în sensul că nu își adaptează limbajul și vin cu cel de graffiti scris pe blocuri și ți-l aruncă ție acolo. Se pare că Zuckerberg nu are o problemă cu treaba asta.

Am trimis mai multe sezizări: „Măi, cutare vorbește așa” și știți ce mi-a răspuns Zuckerberg o dată? „Trimiteți în engleză.” Păi eu mă apuc acum să traduc înjurăturile? Nu o să fac treaba asta.

Cred că e important să-ți folosești propriile ștachete, să lași deoparte vulgaritatea... eu vorbesc despre stilul meu de a face radio. Alții fac din asta un titlu de mândrie, e treaba lor, au publicul lor... eu, nu știu, nu am luat niciun avertisment de la CNA pentru limbaj vulgar sau așa ceva...

Nu sunt de acord cu limbajul vulgar, nu îl practic.

Reținerea mea e legată și de faptul că nu aș vrea să mă asculte copiii mei vorbind urât, în primul rând. Aș vrea ca lumea care mă ascultă în mașini, în bucătărie și care e cu familia să nu aibă o jenă să asculte programul matinal, adică să poată să asculte și cu copiii.

Știu, e ușor să faci aluzii la un anumit nivel, e adevărat, e ușor să faci umorul ăla „sub centură”, dar dacă știi să-l ridici cu două trepte și să-l faci metaforic, lumea s-ar putea să accepte și părinții să râdă, chiar dacă acei mici copii nu înțeleg.

VIDEO. Mihai Găinușă, la PaginademediaLIVE:

INTERVIUL PE LARG, ÎN CONTINUARE: 

Paginademedia: Mișu Găinușă revine în FM după o pauză de 1 an. Ce ai făcut tu în ultimul an? 

Mihai Găinușă: Mi-am crescut copii în ultmul an. M-am trezit dimineața, am alergat, am avut grijă de sănătate, am mâncat de toate, nu am ținut o dietă. Am mai scris, am mai citit, am citit mai mult decât am scris, ceea ce este foarte bine și recomand și politicienilor noștri, în afară de doamna prim-ministru, fiindcă ar fi bine ca dânsa să o lase mai moale cu cititul.

Paginademedia: Și profesional, pe zona de media, ce ai făcut?

Mihai Găinușă: Am făcut ceea ce faci și tu, pe internet, acum este un domeniu accesibil tuturor, chiar și mie. Am făcut Cocoștirile și le fac în continuare. Cocoștiri cu Mihai Găinușă. Ce e interesant e că este cu Mihai Găinușă, Acolo omul își dă cu părerea despre subiecte la ordinea zilei.

Paginademedia: Ai vazut cum este publicul pe radio. Acum ai interacționat cu mediul online. Cum este publicul pe online? E diferență între publicul online și publicul radio?

Mihai Găinușă: În primul rând, publicul de pe online este mult mai educat și aici intră toată paleta, de la educație propriu-zisă la comportament. Sunt oameni care sunt în pas cu tehnologia, nu ține neapărat de vârstă treaba asta. Nu ține neapărat de vârstă, pot fi și tineri, dar pot fi și oameni de 70 de ani, de 101 ani... sunt oameni care sunt în pas cu vremurile.

Paginademedia: Trebuie să le vorbești puțin altfel? Cum te adaptezi, apropo de discurs?

Mihai Găinușă: Pe internet, știi foarte bine, intra și alții care sunt neaveniți, în sensul că nu își adaptează limbajul și vin cu cel de graffiti scris pe blocuri și ți-l aruncă ție acolo. Se pare că Zuckerberg nu are o problemă cu treaba asta. Am trimis mai multe sezizări: „Măi, cutare vorbește așa” și știți ce mi-a răspuns Zuckerberg o dată? „Trimiteți în engleză.” Păi eu mă apuc acum să traduc înjurăturile? Nu o să fac treaba asta.

Paginademedia: Ai zis că te trezești de dimineață. Acum, dacă revii în radio, la matinal, o să te trezești și mai de dimineață.

Mihai Găinușă:  O să mă trezesc și mai de dimineață, dar pentru mine e ok. Cu cât mă trezesc mai de dimineață, cu atât sunt mai treaz. Dacă aș face o emisiune seara ar fi mai greu. De aceea nici nu am acceptat, fiindcă am avut niște propuneri de emisiuni de radio după amiaza, în prime time, și nu am acceptat așa ceva pentru că eu sunt un om de dimineață, mă simt bine dimineața, mă simt treaz dimineața și îmi place să îi trezesc și pe alții.

Paginademedia: De la cine au fost propunerile?

Mihai Găinușă:  Am avut de la un alt post de radio. Și propunerea actuală o aveam de câteva luni, dar am stat și m-am gândit dacă să o fac, dacă să nu o fac. Până la urmă, dacă vrei să fiu un pic sincer cu tine, cred că m-a motivat și dispariția lui Andrei Gheorghe. Mi s-a părut că omului îi lipsea radioul, și mie îmi lipsea radioul. Nu am avut o deprimare, dar cred că e mai bine și pentru moralul meu să mă reapuc de treabă.

Paginademedia: Cum a venit propunerea de la Național FM?

Mihai Găinușă: M-a sunat Denis Ciulinaru, pe care-l salut, și mi-a spus că ar fi interesat să facă un matinal nou. Mie mi s-a aprins becul când am auzit de un matinal fiindcă mai avusesem propuneri, inclusiv când am plecat de la Radio 21, conducerea de acolo mi-a propus să mă duc la Europa FM pe un program după amiaza. Nu mă împac cu programele de după-amiaza pentru că eu așa știu să fac radio, de dimineața. Și acum este foarte târziu să vorbesc, din cauză că ne îndreptăm spre șase seara. Dacă era dimineață, era altceva.

Paginademedia: Deci aveai propuneri și momentul acela te-a motivat puțin

Mihai Găinușă: M-a motivat, parcă m-a scos un pic din sucul propriu treaba asta. M-a impresionat, aș zice.

Și dacă mă întrebi, dar numai dacă mă întrebi, am avut și propuneri de TV.

Paginademedia: Uite, te intreb. Ai avut și propuneri de TV?

Mihai Găinușă: Am avut și propuneri de TV, dar nu le-am dat curs fiindcă nu se pupau cu ceea ce știu eu să fac, adică satiră. Am promis că nu o să dezvălui dar era ceva cu invitați și nu mă interesează aspectul ăsta.

Paginademedia: Un late night?

Mihai Găinușă: Nici măcar. Tot de după-amiază cred că era.

Paginademedia: Publicul de după amiază e în general public feminin...

Mihai Găinușă: Dar publicul de după-amiază e și public de dimineață pentru că oamenii se trezesc de dimineață ca să se uite după-amiază. Lumea crede greșit că publicul e împărțit. Sunt oameni care se uită sau ascultă de dimineață radioul, se uită și la prânz la știri, se uită și la Teo, se uită și la Cabral.

Paginademedia: Suntem în 2018. Cum vei face matinalul acum?

Mihai Găinușă: Să știi că e foarte interesant că eu sunt din 1970 dar iată-mă și în 2018, dacă vrei să spui că s-au schimbat lucrurile. Lucrurile nu s-au schimbat mult, dar conținutul s-a schimbat. Și apropo de discursul ăsta media, oamenii cred că au început să perceapă sau să înțeleagă mai mult fraze scurte, burtiere galbene... cred că e foarte importantă starea pe care le-o transmiți oamenilor dimineața.

De aceea se cheamă și „Matinal Efervescent”, pentru că o să fie un matinal care nu te adoarme, un matinal care te trezește, dinamic, cu muzică românească. Tot amalgamul ăsta te va face să te dai jos din pat, măcar că vrei să închizi radioul.

Paginademedia: Unii ar spune că radioul de acum nu mai e radioul în care ai început...

Mihai Găinușă: Așa e, a apărut „Despacito”. Pe vremea aia era „Coco Jamboo”

Paginademedia: Atunci era un tip de glume, acum alt tip de glume...

Mihai Găinușă: Ideea e că percepția publicului e cam aceeași. Dacă ești bun, publicul te înghite, îți înghite și poantele, chiar dacă unele sunt mai nesărate. Publicul înghite lucrurile bune în general sau lucrurile care se pliază pe înțelesul lui, pe percepția lui.

Eu cred că e foarte important ca în 2018 să vii cu chestii de bun simț, nu neapărat să fie niște chestii updatate. Cred că e important să-ți folosești propriile ștachete, să lași deoparte vulgaritatea... eu vorbesc despre stilul meu de a face radio. Alții fac din asta un titlu de mândrie, e treaba lor, au publicul lor... eu, nu știu, nu am luat niciun avertisment de la CNA pentru limbaj vulgar sau așa ceva...

Paginademedia: Niciodată?

Mihai Găinușă: N-am luat niciodată amendă, poate avertismente au mai fost, dar dacă se uita lumea pe stenograme vedea că nu ne aparțin.

Paginademedia: Dacă publicul vrea și vorbește asa, atunci așa vorbesc și eu. Nu ai fost tentat să faci așa?

Mihai Găinușă: Asta e dilema aia cu ce a fost întâi, oul sau găina? Dacă publicul cere sau tu îi dai. Bineînțeles că tu îi dai publicului, nu publicul cere. Asta e o prostie că publicul cere. Nu sună și zice: „Băi, dați-mi, vă rog frumos, în momentul ăsta nu știu ce... Exatlonul. Dați-mi Exatlonul!” Dacă publicul era disperat după Exatlon, suna la Kanal D și spunea: „Dați-mi de la 8 dimineața până la 8 seara Exatlon!” Și ce făcea Kanal D? Dădea că așa a zis publicul?

Paginademedia: Ei spun așa: vorbim cum vorbește omul pe stradă. Și atunci, de multe ori, nivelul limbajului este cel care generează o grămadă de reclamații la CNA

Mihai Găinușă: Eu cred că ar trebui să se vorbească ca pe strada CNA-ului. Dar asta nu mai ține de mine, ține de CNA. Nu sunt de acord cu limbajul vulgar, nu îl practic.

Paginademedia: Care e reținerea ta?

Mihai Găinușă: Reținerea mea e legată și de faptul că nu aș vrea să mă asculte copiii mei vorbind urât, în primul rând. Aș vrea ca lumea care mă ascultă în mașini, în bucătărie și care e cu familia să nu aibă o jenă să asculte programul matinal, adică să poată să asculte și cu copii. Știu, e ușor să faci aluzii la un anumit nivel, e adevărat, e ușor să faci umorul ăla „sub centură”, dar dacă știi să-l ridici cu două trepte și să-l faci metaforic, lumea s-ar putea să accepte și părinții să râdă, chiar dacă acei mici copii nu înțeleg.

Paginademedia: Cum va fi emisiunea structurată? Ai un matinal care se întinde pe câteva ore, de la 7 la 10. Ce o să fie în matinal, ca puncte fixe? O să fie muzică românească pentru că, nu întâmplător, formatul Național FM este bazat pe muzică românească.

Mihai Găinușă: Pentru mine e o provocare pentru că vin din radiouri care au difuzat muzică englezească și proastă la greu. Pe de altă parte și cântăreții români cântă în engleză. O să fie interesant să asculți numai muzică românească.

Am ascultat Național FM și sunt melodii mai vechi care mie îmi plac foarte mult, pe care cei tineri nu le știu încă și o să fie frumos că poate cântăm împreună dimineața.

Din ceea ce privește rubricile, or să fie cele interesante pentru ascultătorii de radio, adică oamenii vor să știe cum e afară, și putem să-i lăsăm pe ei să ne sune să ne spună cum e afară. Putem să le spunem doar cum e în București: e urât, sunt gropi, e praf, e poluare... doar când plouă se mai așează știrea. Am zis știrea, nu Firea, nu? O să avem și din trafic, o să avem și telefoane cu ascultătorii noștri și îi invităm pe această cale să stăm de vorbă. O să avem o rubrică interesantă, în colaborare cu Electrecord cu momente vesele din anii trecuți, din arhiva de aur, cu Nea Mărin, Jean Constantin, Amza Pellea.

Prefer să ascult așa ceva decât să ascult cine știe ce de astăzi, din 2018, nu că ar mai fi foarte multe. O să avem și o rubrică de sport, cu Horațiu Ciornei și o să o avem pe Oana. Oana Paraschiv este o rubrică în sine. Ea a fost cunoscută ca și purtătoarea de cuvânt a cercetătorilor englezi care sunt ca un fel de rubrică. Eu cu Oana am mai lucrat și știe să dea replica, ceea ce e foarte important la radio.

Paginademedia: Va avea niște rubrici speciale?

Mihai Găinușă: Nu, dar va da și știrile, într-un început, dar cred că toate intervențiile noastre or să fie speciale. O să fie interesant fiindcă eu sunt ușor acid, mie nu-mi convin multe. S-ar putea să nu-mi convină nici Oana dar asta e interesant, că poate nici eu nu-i convin ei și din ciocnirea ideilor vor ieși ori cucuie, ori momente frumoase.

Paginademedia: O să mai intre cineva în echipă?

Mihai Găinușă: Deocamdată nu. Noi suntem echipa. Aș vrea să aduc pe cineva pe știri. Putem să aducem pe cineva din afara radioului și spun pe această cale că dacă aveți impresia și nu ați fost la Românii au talent că aveți un talent jurnalistic sau umoristic, noi vă așteptăm, stăm de vorbă la telefon, putem să facem rubrici cu voi.

Paginademedia: La muzică aveți drept de veto?

Mihai Găinușă: O să avem niște rubrici foarte interesante, că m-ai intrebat de muzică, cu dreptul de veto al meu sau al Oanei. Ea o să vină cu niște melodii, eu cu niște propuneri de melodii și alege publicul. Bineînțeles că o să avem și să nu se supere Denis dar i-am zis că eu vreau muzică dinamică de dimineață iar el a înțeles și a zis „ok, nu e nicio problemă”. Dacă mă întrebi dacă am veto pentru cineva care mă supără din paleta asta românească de muzică, nu mă supără nimeni.

Paginademedia:Cam despre asta va fi matinalul vostru. Tu faci în continuare Cocoștirile, nu?

Mihai Găinușă: Fac în continuare și Cocoștirile pe platforma ComedySmall

Paginademedia: Și te gândești să integrezi Cocoștirile în matinal?

Mihai Găinușă: Într-o primă fază, nu. Cocoștirile sunt mai mult o satiră socială, dacă vrei. Eu pe programul de radio o să merg mai mult pe umor, pe divertisment, pe ceva comestibil dimineața care ar merge cu o cafeluță. Nu vreau să îi stea omului în gât dimineața. Pot să fiu și enervant social, dar nu vreau să fiu așa dimineața și pot să trec în registrul ăsta de divertisment.

Paginademedia: Apropo de divertisment și de umor. Făcând o paralelă între umorul de acum și umorul de acum câțiva ani, care sunt diferențele?

Mihai Găinușă: Acum trebuie să aduci ceva mai mult decât Facebook, de exemplu. Deocamdată Facebook Audio nu a apărut, și e mai bine că nu a apărut că avem și noi de lucru. Oamenii nu or să fie întotdeauna cu ochii în telefon deși, în traficul bucureștean am văzut foarte mulți care și conduc și sunt cu ochii în Facebook în același timp, ceea ce este îngrozitor. Conținutul este foarte important în programul de radio. Dacă e ceva umoristic, dacă e ceva dinamic, care să te facă să fredonezi o melodie, care să te facă să pufnești în râs la o intersecție eu zic că ne-am îndeplinit scopul și iată că am luat fața Facebook-ului.

Paginademedia: Pe vremuri, dacă îmi aduc aminte, voi l-ați descoperit pe Mărgineanu

Mihai Găinușă: Da, și au fost mai mulți cântăreți care au venit și s-au lansat. Dar și acum voi alege piesele împreună cu Denis Ciulinaru, vom avea și invitați... Eu mi-aș dori foarte mult să o aduc și pe Corina Chiriac dar să pot să o aduc și pe Delia, să avem toată paleta reprezentativă a muzicii românești și trupe ca Holograf și trupele mai noi... îi aștept pe toți.

Paginademedia: Spuneai la început că oamenii pricep propoziții scurte. E un efect al Facebook?

Mihai Găinușă: Lumea nu mai are răbdare, e bombardată cu informații, dar asta știm foarte bine, nu vă spun eu. Avem o tornadă de informații, de dimineață, de când deschide ochii. Înainte să deschidă ochii, omul deschide Facebook-ul. Deci ajungi să fii bombardat de la prima oră până seara. Ochii tăi s-au închis, dar Facebook rămâne deschis.

Paginademedia: Vorbeam despre cum vorbesc oamenii la radio acum și cum vorbeau oamenii la radio acum 20 de ani.

Mihai Găinușă: Poate excesul acesta de informații te face să iei cu picătura din toate, ceea ce nu e ok. Unele sunt niște banalități. Iei din banalități ca să fii super informat? Știu ce a spus și Tony Poptamas, și ce e pe eustiu.com, și Teo și trebuie să le știi pe toate. Și sfaturi despre viață, ce să nu mănânci, tot felul de chestii din acestea de ultimă oră. Nu, fă și tu o selecție. Te uiți la ceva haios, la ceva interesant sau științific...

Paginademedia: Poate nu are cine să te ghideze...

Mihai Găinușă: Asta e o problemă și se numește școală. Ministerul Educației ar trebui să facă asta, să te ghideze în viață.

Paginademedia: Se citează tot felul de pseudo surse pe care oamenii nu le pot percepe și atunci le distribuie, ajung să se discute și pe la radio de multe ori...

Mihai Găinușă: Vezi, diferența dintre ploaia asta de meteoriți informatici de pe Facebook și un program matinal de radio este că aici totul e mult mai acceptabil, te lasă cu o stare bună, e un melanj între vorbele realizatorului și muzică. Dacă îți place, rămâi acolo, dacă nu-ți place sunt o grămadă de posturi de radio unde poți să te duci să asculți absolut orice este pe placul tău. Dar eu cred că merită să veniți pe Național FM dimineața, începând de luni, pentru că o să fie pe placul vostru.

Paginademedia: Grupul Național are și o televiziune și lumea se întreabă...

Mihai Găinușă: Am semnat un contract doar cu Național FM. Acolo am emisiunea „Matinal Efervescent”, cu Oana Paraschiv și Mihai Găinușă.

Paginademedia: Ți-au spus ceva și de o posibilitate de TV?

Mihai Găinușă: Deocamdată nu vreau să fac televiziune. Pregătesc un proiect, nu pot să îți spun acum, care să înlocuiască Cocoștirile, cumva, care va fi unde va fi.

Paginademedia: Va fi doar pe online sau va fi și pe un post?

Mihai Găinușă: Nu pot să fac acum televiziune, nu se poate. Scopul meu în viață nu este să fiu văzut. Cred că îmi doream foarte mult să fiu ascultat, fiindcă pasiunea mea, de la începuturile mele media, a fost radioul. Nu țin morțiș să fiu văzut la televizor, să fiu văzut pe Facebook.

Paginademedia: Ultima ta experiență pe tv a fost la TVR.

Mihai Găinușă: Da, 3 luni și jumătate la TVR. Toate sunt niște experiențe interesante. Sunt ulți care spun: „Păi nu ai avut succes că ai avut doar 3 luni și jumătate”. Pentru mine sunt o experiență, sunt un succes pentru că am reușit să rezist la TVR, fiindcă am reușit să fac emisiunile alea la TVR și nu e ușor să faci o jumătate de oră în fiecare zi, fie ea și înregistrată, de materiale scrise de tine, cu un singur ajutor sau chiar două la un moment dat, dar sporadice. Pătraru are 5 scenariști, eu mi le scriam singur. Ajunsesem să scriu și la Seven, dimineața, între intervenții. Au fost cele mai extenuante emisiuni.

Paginademedia: Din cauza asta a fost greu să reziști sau au fost și alte motive?

Mihai Găinușă: După ce am plecat de la TVR, după 4-5 luni, lumea îmi spunea: „A, te-a văzut la TVR”. Abia atunci lumea aflase. Și ratingurile nu erau rele, deși la televiziunea națională nu contează, să fim serioși, că altfel n-am vedea atâtea emisiuni pe post. Ratingurile nu erau rele pentru o emisiune care era difuzată la ora aceea târzie, în fiecare zi, numai cu un om.

Paginademedia: Și de ce s-a oprit?

Mihai Găinușă: Fiindcă mi-au mulțumit pentru colaborare. În general, eu nu rămân și nici nu stau pe la uși. Mie dacă mi s-a spus „mulțumim pentru colaborare” eu nu rămân pe la ușă. Am stat de vreo două trei ori la ușă în viața mea, în media și mi-a ajuns, nu mai fac chestia asta. Oamenii care mă cunosc știu treaba asta; nu e obiceiul meu să ma duc să zic: „Dar o emisiune, un tronson orar nu aveți liber cumva?”. Eu sunt ăsta. Dacă vrei să te uiți la ce fac eu, să râd de toți de la un capăt la altul al politicii, chiar și de prietenii tăi, mă lași. Dacă nu mă lași, atunci „mulțumesc pentru colaborare”.

Paginademedia: Ți s-a sugerat să fii altfel cu ei?

Mihai Găinușă: Nu comentez chestiile astea dar pot să vă spun ceva. Eu am rămas prieten cu toți foștii mei colaboratori și colegi, și din TVR, o salut pe Adriana, producătoarea mea de acolo și pe toți cameramanii, și pe cei care veneau și stăteau acolo. Poate era mai multă lume pe băncuțele alea decât la televizor. Îi salut și pe cei de la Seven. Eu am rămas prieten cu aproape toate colectivele pe unde am fost, mai puțin cu șefii.

Paginademedia: Cu Șerban Huidu?

Mihai Găinușă: Îl salut și pe el și îi urez succes pe această cale. Prefer să nu vorbesc, de dragul trecutului nostru împreună.

Paginademedia: Când ați vorbit ultima dată?

Mihai Găinușă: Acum foarte mult timp, dar hai să vorbim despre proiectul meu viitor, nu despre trecut, vrei?

Paginademedia: Proiectul celălalt, de televiziune.

Mihai Găinușă: Încă lucrez la el, nu pot să-ți spun cam ce ar fi. Mie-mi place foarte mult John Oliver. Nu inventează nimeni roata.

Paginademedia: Chiar și în State sunt mai multe formate asemănătoare...

Mihai Găinușă: Eu cred că ține foarte mult de carisma prezentatorului, dar și ceea ce spune și eu am spus întotdeauna ceea ce am scris eu. Cred că mie mi-ar fi foarte dificil să spun opiniile altora, să fiu un simplu transmițător. Eu sunt cumva un realizator, nu un prezentator.

Paginademedia: Ai testat cam cum ar prinde o astfel de emisiune la noi?

Mihai Găinușă: Eu cred că ar prinde bine dar aș avea nevoie de ceva mai mult decât prezentator, aș avea nevoie de un departament puternic de ancheta. Începusem chestia asta când a plecat de la Prima, făceam emisiunea Cusurgii, și îmi formasem o rețea de corespondenți prin orașele și zonele țării. Era interesant că erau oameni care lucrau sau au lucrat în radio, și oamenii care au lucrat în radio stăpânesc limbajul audiovizual.

Este important ca la televizor să nu fii Denise Rifai, să poți să te exprimi. Erau reportaje sociale într-un ton satiric, ceea ce la ni nu prea se face. Am vrut să faac un program mai dinamic, cu revenire în platou, să faci un mic comentariu, o mică analiză. Într-adevăr, e nevoie de oameni care să facă anchete. Uite, când publicul nu mai are răbdare, fiindcă vrea să vadă ultima înjurătură a lui Giani Kiriță la Exatlon, este foarte greu să explici o anchetă punct cu punct.

Paginademedia: Și în ce fază e acest proiect?

Mihai Găinușă: Se constituie, lucrez la el.

Paginademedia: Și va fi pe un post TV...

Mihai Găinușă: Nu se lasă. Noi, jurnaliștii de școală veche, nu ne lăsăm.

Paginademedia: Ne întreabă lumea. L-ai lăsat pe Mișu să vorbească, dar nu ne-a spus ce era mai important.

Mihai Găinușă: Ți-am spus ce e mai important. De luni începe, la Național FM, Matinal Efervescent, cu mine și cu Oana Paraschiv.

Paginademedia: Pe platforma cocoștiri.ro tu produci conținut, compania lui Adrian Sârbu face partea tehnică și de producție. Cu Adrian Sârbu ai alte planuri, pe lângă Cocoștiri?

Mihai Găinușă: Îi mulțumesc foarte mult domnului Sârbu pentru oportunitate. El mi-a fost șef acum foarte, foarte mulți ani. Pot să zic că s-a îmblânzit, să știi.

Paginademedia: Care era interacțiunea ta cu el? Tu erai scenarist la Chestiunea Zilei.

Mihai Găinușă: Nu eram în interacțiune foarte des, nici acum nu sunt. E ok, toate sunt în creștere.

Paginademedia: Și atunci cum era? Era mult mai exigent?

Mihai Găinușă: Atunci când făcea o ședință și țipa, dar cei care au lucrat în PRO TV știu foarte bine, se întuneca afară, începea tornada. Îi lua pe unii pe sus cu tot cu case. Dar să știi că din toți șefii pe care i-am avut eu în media, Sârbu e omul care se pricepe cel mai mult la meseria asta.

Paginademedia: Acum implicarea lui în zona de TV e foarte mică, mai degrabă în conținut video.

Mihai Găinușă: Dar să știi că și anul 2018, după cum vezi, se desfășoară mai mult pe telefon, mai puțin pe televiziune. Deși România e o piață atipică, se uită foarte mult la televizor, știm treaba asta. Dar e atipică pentru că are foarte mult timp liber.

Paginademedia: Luni va fi ceva special la Național FM?

Mihai Găinușă: Da, eu... nu voi face nimic special, toate emisiunile vor fi speciale. O să stăm de vorbă cu ascultătorii, să ne spună părerea lor, o să-i mulțumim fostului coleg, Mihai, care a făcut matinalul timp de 10 ani, ceea ce e o performanță să faci, și eu știu cum e să faci o emisiune foarte mulți ani. Uneori ai nevoie de o schimbare sau chiar de mai multe schimbări.

Paginademedia: Aveți un slogan?

Mihai Găinușă: „Matinal Efervescent, te trezește cu talent” sau „te trezești inteligent”. E la alegere, putem să inventăm oricând altele.

 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Trimite un comentariu