
Ore de publicitate în plus și o amendă maximă pentru Pro TV. Stațiile locale ale Pro TV, închise de curând, au difuzat, peste limita legală, nu mai puțin de zece ore de publicitate. Aproape 11 chiar. În doar două săptămâni!
”Mi se pare o depășire colosală”, a spus Radu Herjeu, membru CNA.
Apărarea Pro TV a venit cu două argumente:
1. Depășirea este adunarea tuturor stațiilor care au dat publicitate peste cele 12 minute legale.”Nu mi se pare corect”, a spus reprezentantul Pro TV la CNA.
2. Publicitatea la nivel local se vinde foarte ieftin.
Chiar și luate separat, depășirile sunt mari: peste două ore numai la stația Pro TV Constanța.
”Indiferent cu câtă indulgență am privi, aceste depășiri sunt uriașe. Iar toate aceste depășiri se fac în baza unor contracte de publicitate. Toate sunt făcute cu Pro TV. Nu putem lua în considerare cea mai mare depășire de publicitate, ci toate, pentru că pentru toate au existat contracte”, a argumentat Radu Herjeu.
Amenda: Maximă. 310 de lei pe minutul depășit
Forul a votat amenda maximă. Adică 200.000 de lei pentru Pro TV SRL (adică puțin peste 40.000 de euro), societatea care a operat până recent licențele locale, ca urmare a unor numeroase depășiri ale timpului alocat publicității, de 12 minute pe oră.
Monica Gubernat, cea care s-a autosesizat în acest caz și a cerut monitorizarea stațiilor locale, a propus amenda maximă. Mai exact: 200.000 de lei. Adică aproximativ 43.000 de euro.
Cât a fost ”amenda pe minut”? Aproximativ 310 de lei.
”Am calculat. Am împărțit amenda maximă - de 200.000 de euro - la timpul depășit și a ieșit 310 lei pe minutul depășit. Nu cred că Pro TV a încasat doar atât”, a spus Radu Herjeu.
Ce a descoperit monitorizarea CNA:
Cele 12 stații locale ale Pro TV, care difuzau câteva minute de știri locale, în rest doar program de la București, au avut depășiri uriașe ce au însumat peste 10 ore, în doar două săptămâni: 12-26 octombrie 2017.
Iată lista depășirilor pe fiecare stație în parte:
O practică obișnuită
Monitorizarea publicității stațiilor locale este una neobișnuită pentru CNA, forul analizând în istoria recentă exclusiv publicitatea la posturile centrale. Cazul a ajuns să fie monitorizat ca urmare a unei autosesizări a unui membru CNA, Monica Gubernat, însă din luna octombrie. A ajuns abia acum să fie analizat, când aproape se împlinește termenul de prescripție, de șase luni.
În mod „tradițional”, Kanal D a avut cele mai mai depășiri în ultimii ani. Numai la început de 2018, postul a atras două sancțiuni maxime, de câte 200.000 de lei, pentru depășiri.
Stațiile locale, închise de Pro TV
Stațiile locale au fost închise de Pro TV în urmă cu câteva săptămâni. De la 1 aprilie, Pro TV a decis să oprească emisia stațiilor regionale pe care le deținea, după cum Paginademedia.ro a scris în EXCLUSIVITATE aici.
Citește și:
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
Nu conteaza daca e privata sau nu televiziunea tara asta are legi sunt incalcate inseamna ilegal gandesti ca o persoana fara minte elena!!