Skip to main content

Autosesizare CNA după ce România TV a anunțat protestul cu furci și topoare la Guvern

 
Autosesizare CNA după ce România TV a anunțat protestul cu furci și topoare la Guvern

Dorina Rusu, membru CNA, a anunțat în ședința publică de astăzi că a depus o autosesizare ce vizează emisiuniel România TV din data de 12 mai, pentru „modul manipulator” în care au prezentat protestele de stradă care urmau să aibă loc sâmbătă. 

„Am făcut o autosesizare în legătură cu modul în care România TV a prezentat informații despre protestele de pe 12 mai. Am văzut că au spus că protestatarii vin la Guvern cu furci, bâte și chiar cu topoare. Au confundat probabil protestul din Piața Victoriei cu Răscoala de la 1907”, a spus Dorina Rusu, în ședința CNA. 

Publicitate

Ulterior, aceasta a trimis și un comunicat de presă, în care a menționat: 

„În ianuarie 2017, România TV anunța că participanții la protestele antiguvernamentale din piața Victoriei ar fi fost plătiți, lansând celebra expresie: 100 de lei de participant, 50 de lei pentru tineri si 30 de lei pentru câini. Sâmbăta trecută, același post a confundat protestele din Piața Victoriei cu răscoala de la 1907 și a anunțat, începând cu ora 15, că se pregătește un protest cu violențe, la care manifestanții vor veni cu furci, bâte și chiar topoare.

Informația a fost prezentă în mai multe jurnale de știri, atât pe burtiere, cât și în anunțurile prezentatorilor. Consider că, la fel ca în ianuarie 2017, modul în care postul a prezentat informațiile a avut scopul de a discredita protestele.”

Aceasta a reamintit că România TV a fost amendată anul trecut 50.000 de lei pentru modul în care televiziunea de știri a reflectat protestele. 

Paginademedia.ro a semnalat derapajul postului România TV marți (pe larg, AICI

„Mii de oameni au anunțat că vin în Piața Victoriei. Unii cu furci, bâte, topoare. Manifestanții suțin că trebuie să treacă moda protestelor pașnice, în contextul în care o nouă revoluție va naște România Unită”, a menționat Cristina Șincai într-o știre difuzată pe post în miezul zilei.

Un reporter a completat: „Pentru prima oară, pe rețelele de socializare, românii au fost îndemnați să vină în număr cât mai mare și - un lucru cât mai important - să aducă cu ei furci, bâte și topoare. Și "s-au distribuit mesaje care îndeamnă la violență."

Ulterior, România TV a venit cu un drept la replică, semnat de consiliul editorial al postului, în care a menționat: 

„Informaţiile la care faceţi referire au fost difuzate înainte de a începe protestele şi au ca sursă pagina unui protestatar care s-a fotografiat cu o furcă în mână spunând ,,am observat că se anunţă proteste paşnice pe data de 12 mai, dar eu voi ieşi cu bâte, furci şi topoare; câţi vor fi alături de mine să le fărâmăm capetele”; acest mesaj are sute de like-uri, share-uri si mesaje de susţinere din partea utilizatorilor facebook, care la rândul lor spuneau că vor veni cu bâte, furci şi topoare la proteste.”

Postul TV menționează că abordarea cu ”furci și topoare” a fost „înainte de a începe protestele” (lucru menționat în articolul Paginademedia.ro) și că, seara protestele ”au fost reflectate cu obiectivitate și echidistanță”.

Citește și:

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

 • @Sorin Radulescu, pentru ca sunt convins ca nu esti de rea credinta, ci doar neinformat, incerc sa te ajut.

  In 3 ani de mandat:
  Antena 1
  – am propus 515.000 de lei (din care s-au votat 405.000 de lei)
  Pro TV
  – am propus 325.000 de lei (din care s-au votat 225.000 de lei)
  Kanal D
  – am propus 520.000 de lei (din care s-au votat 605.000 de lei)
  România TV
  – am propus 242.500 de lei (din care s-au votat 219.500 de lei)
  Realitatea TV
  – am propus 227.000 de lei (din care s-au votat 217.000 de lei)
  Antena 3
  – am propus 206.000 de lei (din care s-au votat 211.000 de lei)
  B1 TV
  – am propus 204.500 de lei (din care s-au votat 202.500 de lei)
 • Ar fi bine ca doamna Dorina Rusu sa se autosesizeze si in cazul derapajelor celor de la Realitatea TV. Nu de alta dar remarc ca, de ceva vreme, reprezentantii partidelor guvernamentale in CNA stau cu ochii pe Realitatea iar cei ai partidelor opozitiei pe A 3 si Romania TV.

Trimite un comentariu