Skip to main content

„Ce spune președintele TVR reflectă o mentalitate șocantă”. Dorina Rusu, membru CNA, despre înregistrările cu șefa TVR, Doina Gradea

 
„Ce spune președintele TVR reflectă o mentalitate șocantă”. Dorina Rusu, membru CNA, despre înregistrările cu șefa TVR, Doina Gradea
Dorina Rusu - Sursa foto: EVZ

Dorina Rusu, membru CNA, reacționează în cazul înregistrărilor cu președintele TVR, Doina Gradea. „ Nu m-a interesat atât limbajul doamna Gradea, cât chestiunile de libertatea de exprimare, pentru că ce spunea doamna acolo reflecta o mentalitate școantă”, a spus Dorina Rusu, membru CNA. 

„Cum să fii președintele unei televiziuni și să spui că cei care își fac treaba sunt hateri pentru că atacă puterea?”, a spus membrul CNA în debutul ședinței publice de astăzi. 

Publicitate

Pe de altă parte, Monica Gubernat, membru CNA, i-a spus Dorinei Rusu că aceasta nu este „problema” CNA. „Libertate de exprimare în mediul privat?!”, i-a replicat Dorinei Rusu, în timp ce părăsea sala.  

Reamintim că Dragoș Pătraru, realizatorul emisiuniI Starea Nației, a prezentat fragmente de înregistrări cu șefa TVR. Aceasta a fost înregistrată spunând, printre altele despre jurnaliștii postului: „Când a fost PNL-ul la guvernare s-au luat de PNL, când a fost PD-ul la guverbare s-au luat de PD. Acum, când sunt ăștia (PSD - n.r.), se iau de ăștia. Au o ură, așa. Ies din niște scorburi, așa. Hateri de profesie. Ei nu sunt împotriva unui partid, ei sunt împotrivă de profesie. Și atât.”

Din discuțiile de la CNA

Dorina Rusu, membru CNA:

„Am văzut ce s-a întâmplat la TVR. Cred că ar trebui să fim atenți la ce se întâmplă acolo. Nu m-a interesat atât limbajul doamna Gradea, cât chestiunile de libertatea de exprimare, pentru că ce spunea doamna acolo reflecta o mentalitate școantă.

Dânsa spune că oricare guvern, că acolo nu a fost vorba doar de PSD, ci și de PNL și PD - ea considerp că dacă cineva de la guvern îți dă bani ca să funcționezi ca televiziune publică, tu nu trebuie să ataci deloc nici guvernul și nici puterea. Mi s-a părut o mentalitate absolut șocantă. Și i-a numit pe jurnaliștii care își fac treaba „hateri”.

Cum să fii președintele unei televiziuni și să spui că cei care își fac treaba sunt hateri pentru că atacă puterea? Nu asta e treaba unui jurnalist, să incomodeze puterea? Din punct de vedere strict al libertății de exprimare, care intră în atribuțiile noastre, cred că ar trebui să fim atenți la ce se întâmplă. Acest tip de mentalitate e foarte periculos pentru democrație, indiferent cine e la putere. Mi se pare șocant să vorbești așa: «Ne-au dat bani, puteau să nu ne dea, dar ne-au dat, trebuie să fim cuminți».”  

Radu Călin Cristea, membru CNA:

„Dorina are dreptate în ce spune, dar asta e treaba Comisiei de Cultură.”

Răsvan Popescu, vicepreședintele CNA:

„Dincolo de un limbaj regretabil și pe care înțeleg că îl regretă și doamna președinte nu s-a întâmplat nimic. Nu a fost nimeni scos de pe post. Cel puțin din infromațiile pe care le am până acum nu s-a întâmplat nimic. Așa că nu cred că ne putem pune problema ingerinței în vreun fel în politica editorială, mai ales că este șefa instituției.”

La ședința publică de astăzi a CNA sunt prezenți următorii membri: Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu, Dorina Rusu, Radu Herjeu, Gabriel Tufeanu, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda și Orsolya Borsos. 

Sunt absenți Laura Georgescu și Florin Gabrea. 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu