Skip to main content

Membru CNA, mesaj către Ambasada SUA: Vă asigura de disponibilitatea mea de a răspunde oricăror întrebări legate de domeniul audio-vizual

 
Membru CNA, mesaj către Ambasada SUA: Vă asigura de disponibilitatea mea de a răspunde oricăror întrebări legate de domeniul audio-vizual
Radu Herjeu

Radu Herjeu, membru în Consiliul Național al Audiovizualului, reacționează în cazul raportului Departamentului de Stat al Statelor Unite, cu privire la situația din România. Documentul publicat în luna aprilie, vizează anul 2017, și face referiri și la zona de media.   

Înainte de poziția lui Radu Herjeu, pe scurt din raportul Departamentului de Stat: 

Publicitate

Potrivit News.ro, care a relatat despre raport, Departamentul de Stat a nominalizat posturile Antena 3 şi România TV, despre care a menționat că sunt controlate de oameni de afaceri care sunt susţinători fervenţi ai puterii guvernamentale, posturi care au relatat inexact despre protestele antiguvernamentale din luna ianuarie.

De altfel, în document se menţionează că politicieni sau persoane cu strânse legături cu politicienii deţin sau controlează indirect numeroase instituţii medii la nivel naţional şi local, ştirile şi orientarea acestora reflectând frecvent opiniile propietarilor.

Același document menționează că pe 29 ianuarie 45.000 de persoane au protestat în fața sediului Consiliului Național al Audiovizualului, acuzând lipsa de reacție a forului în privința derapajelor de la posturile TV în refelctarea protestelor. „Ca urmare a presiunilor publicului și ale ONG-urilor, Consiliul a amendat cele două posturi (Antena 3 și România TV - n.r.) cu câte 50.000 de lei (13.000 de dolari)”, arată raportul. 

De cealaltă parte, Radu Herjeu, membru CNA, a trimis Ambasadei SUA o scrisoare prin care își arată disponibilitatea „de a răspunde, pe viitor, oricăror întrebări legate de modul în care este tratată instituțional orice suspiciune sau orice confirmare a unei abateri de la lege în domeniul audio-vizual din România”. 

Mesajul integral, în continuare: 

Către Departamentul de Stat al Statelor Unite
Către Ambasada U.S.A la București
În atenția Excelenței sale, Ambasadorul Hans G. Klemm

Excelența Voastră,

Ca membru al Consiliului Național al Audiovizualului, singurul organism de reglementare a spațiului mass-media audivizual din România, și ca fost jurnalist (21 de ani în televiziune și radio), nu pot decât să fiu bucuros de interesul arătat de Departamentul de Stat situației presei din România, concretizat prin referirile făcute la aceasta în ROMANIA 2017 HUMAN RIGHTS REPORT, dat publicității de curând. De aceea am citit cu mare atenție paragrafele care se referă la aspecte ce țin de domeniul de activitate al Consiliului din care fac parte.

Deoarece sunt convins de preocuparea continuă a Departamentului de Stat de a obține și folosi cât mai multe și cât mai puțin subiective informații legate de presa audio-vizuală din țara mea, astfel încât raportul să fie cât mai echilibrat și exhaustiv, v-am scris această scrisoare pentru a vă asigura de disponibilitatea mea de a răspunde, pe viitor, oricăror întrebări legate de modul în care este tratată instituțional orice suspiciune sau orice confirmare a unei abateri de la lege în domeniul audio-vizual din România. De asemenea, voi putea pune la dispoziția celor care strâng informații pentru raport multe și complexe date obiective privind raportul dintre televiziuni și societate, clasa politică, ong-uri, instituții.

Cu considerație,
Radu Herjeu
Membru al Consiliului Național al Audiovizualului

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

 • Cred ca CNA va fi mai apreciat de SUA cand sef va fi pus un reprezentant public al LGBT din Romania.
  Ce surpriza? Chiar avem unul, domnul Herjeu.
 • Hai că asta e tare. De la o vreme, văd că am ajuns să le dăm ăstora socoteală până şi pentru ce se difuzează la televiziunile noastre. Cât de curând o să ne ia la 11 metri Departamentul de Stat şi pentru că sunt prea despuiaţi ăia de la Exatlon sau pentru că e prea mult zahăr în clătitele ălora de la Chefi la cuţite.

  Să-i fie ruşine lui Radu Herjeu pentru servilismul de care a dat dovadă prin scrisoarea trimisă Înaltei Porţi. Nu-i priveşte pe ei cum se comportă presa dintr-un stat care se presupune că e suveran.

  Dacă-i chinuie atât de tare libertatea presei, ar putea să înceapă prin a sparge monopolurile corporatiste din presa lor, după care pot să vină şi să dea lecţii altora.
 • Cand il vezi pe asta nici nu stii daca sa razi sau sa plangi. Doamne in ce hal am ajuns: reprezentati de herjei, dancile...
 • sinistru si periculos... parca o sa il vedem in fruntea CNA acusica.. peste putin timp... ca doar ii expira mandatul actualei....
 • Daca or sa te intrebe de ce lasati sa se prescrie sesizarile impotriva Romania tv si si Antena 1 si Antena 3, ce o sa le raspunzi? Ca sunteti foarte ocupati si ca nu reusiti sa intruniti cvorumul, la sedintele voatre PSD-iste?
 • Pe scurt,Herjeu repeta aceeasi placa ca si RTV si A3 si anume :"sunteti prost informat,lasa ca va informez eu mai bine".Penibil!Foarte penibil!Ditamai departamentul de stat SUA care are buget cat un sfert din pib-ul Romaniei nu are informatii obiective.Noroc ca vine Herjeu,fost angajat la antene si RTV sa le spuna "obiectiv" cum e treaba cu posturile amintite.

Trimite un comentariu