Skip to main content

Mihai Rădulescu, fost realizator Ora de ştiri: singura soluţie e înlăturarea actualei conduceri a TVR

 
Mihai Radulescu
Mihai Radulescu

Mesaj public de la Mihai Rădulescu, fost realizator al emisiunii Ora de ştiri: “singura solutie pentru a putea spera ca TVR isi va recapata credibilitatea si, implicit, publicul este inlaturarea actualei conduceri”.

Publicitate

Ziaristul a postat pe Facebook mesajul de mai sus, în contextul interviului acordat Hotnews.ro de către Dragoş Pătraru. Într-un alt mesaj către colegii din TVR, Mihai Rădulescu îşi detaliază poziţia.

Mihai Rădulescu a prezentat emisiunea Ora de ştiri, pe TVR. În luna martie, Ora de ştiri, pe care o prezenta imediat după emisiunea lui Dragoş Pătraru, a fost oprită, iar în loc a fost programat un documentar.

Un jurnal de ştiri scurt, de 17 minute (doar cu ştiri, fără dezbateri în studio) a fost programat după acest documentar, la miezul nopţii, cu Rădulescu prezentator.

Contactat de Paginademedia.ro, Mihai Rădulescu şi-a exprimat nemulţumirea faţă de situaţia actuală din TVR. El a punctat că documentarul pus în loc Ora de ştiri face audienţe mai mici decât făcea, pe interval, Ora de ştiri. Dar şi că audienţa TVR în general a scăzut dramatic.

Mihai Rădulescu, pentru Paginademedia.ro:

S-a ajuns mult prea departe. Sau mult prea jos, in termeni de audienta si calitate. Dragos Patraru nu face decat sa confirme ceea ce si voi, cei de la Paginademedia.ro, care aveti acces la cifrele de rating, puteti verifica usor.

Actuala conducere a TVR isi bate joc de banii telespectatorilor si de meseria angajatilor sai. Am considerat ca e de datoria mea sa lansez acest avertisment public, cu atat mai mult cu cat sunt membru supleant al CA, ales de cateva sute de angajati.

Sunt si alti colegi de-ai mei care asteapta doar concluziile Comisiei de etica pentru a solicita, in scris, demisia actualei conduceri. Pe mine, unul, ceea ce s-a intamplat pana acum m-a convins deja.

Mihai Rădulescu, în mesajul către colegii din TVR:

"Legile ne protejează, dată fiind gravitatea celor afirmate de doamna Doina Gradea şi nu numai. Adică, domnul Eduard Dârvariu recunoaşte că PDG-ul decide tot din punct de vedere editorial, ceea ce nu are voie să facă, dar noi ne mirăm ca proastele: Vai, aşa ceva, i-a înregistrat când a discutat cu ei. Of, aşa ceva nu se face! Serios? Asta e discuţia? "

Inca o data, Patraru are dreptate. TVR a ajuns in situatia asta nu doar din cauza lor, a politrucilor care ne conduc, ci si a noastra. Sunt multi, prea multi printre noi care nu doar se mira 'ca proastele', ci accepta sau chiar apara o stare de lucruri jignitoare, umilitoare pentru orice jurnalist profesionist: aceea de a avea in fruntea institutiei oameni incompetenti (vezi audienta in prabusire din ultimele luni, vezi esecul de la Eurovision etc) si cu mentalitate de sluga ( puterea 'ne-a dat bani', nu trebuie sa o deranjam cu intrebari sau subiecte incomode).

Cu atat mai mult este de salutat, in acest context, atitudinea reprezentantului salariatilor in CA, Monica Simona Ghiurco, care a solicitat dezbaterea acestor probleme grave intr-o sedinta extraordinara. As fi vrut sa o pot sustine in discutia de azi, stiu ca ar fi avut nevoie... Ceilalti angajati ai TVR ajunsi in Consiliu sunt fie 'invizibili', fie executanti fideli ai ordinelor conducerii.

Din pacate, acesta pare sa reprezinte intocmai raportul de forte din institutie, dintre cei care mai spera sa-si poata face meseria si cei care au abandonat-o de mult, fara jena, in schimbul unor avantaje personale.

Le atrag atentia celor din urma: in ritmul actual, din esec in esec, profesional si de audienta, TVR va ajunge cu totul irelevanta si asta ne va costa pe toti.

TVR este complet decredibilizata in acest moment, iar conducerea poarta principala raspundere. Imaginea si deciziile acesteia fac inutile orice eforturi punctuale ale jurnalistilor profesionisti.

Productiile raman la cote infime de audienta, cata vreme telespectatorul stie ca institutia e condusa de oameni deranjati ca proprii angajati ii... deranjeaza pe politicienii zilei.

Si nu, nu putem pleca noi, cei care lansam avertizari in interes public si-i informam pe telespectatori ca banii lor sunt risipiti prin decizii editoriale care servesc interese politice, personale sau de grup, ori prin deplasari inutile in strainatate.

Sa plece ei, cei care nu inteleg nici ce e rusinea, nici - cel mai grav - ce inseamna meseria de jurnalist."

Interviul acordat HotNews de Dragoş Pătraru, aici

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Bogdan Roman Bogdan Roman
    E imposibil sa nu vezi asemanari cu situatia de la CNA de acum cativa ani. Laura Georgescu si Doina Gradea seamana ca doua picaturi de apa. UM0xyz, via PRO TV, via PSD. Limbaj suburban si atitudine de vataf.
    Le urez multa rezistenta angajatilor, sa aiba rabdare si pricepere sa infrunte nenorocirea.
  • Andreea Antonescu Andreea Antonescu
    Iane, Ghirco era fata buna care nu stie ce vrea psd, din stenogramele lui nastase. Ia toata propozitia, atunci cand dai un citat, nu doar ce iti convine. Si tu ai drept de vot in tara asta? Grav.
  • ian ian
    Genial, isi inchipuie cineva ca Ghiurco o sa salveze TVR? Fata buna din stenogramele lui Nastase... ce memorie scurta au oamenii?!
  • Principele Radu Principele Radu
    Orice om de tv stie ca un program se impune in grila dupa ani la rand de imbunatatiri continue si de promovare. Iar cand merge bine il mentii acolo. Sigur, audiențele Ora de Stiri nu erau imense precum la unele posturi comerciale, dar erau mult peste media jalnică a postului. Acestea nu țin doar de prezentator și/ sau de producător, orice profesionist cunoaște că e vorba de o mulțime de factori. Poți să o aduci și pe Andreea Esca în grilă, nu va face decât cu maximum 0.2-0.3 peste ce e acum pt ca ingredientele raman aceleasi. Păi Doina Gradea a bulversat toată grila eliminând producții bune care au crescut natural, neajutate tehnic, logistic sau cu PR, și introducând ca noutăți niște chestiuni îndoielnice. Nu neapărat rele, dar plasate ca nuca-n perete! Cand telespectatorul si-a creat niste obiceiuri si pe slotul ala ai niste rezultate pt care nu ai facut nimic ca top management, cum naiba sa anulezi tot?! Este extrem de curios, in schimb, mentinerea pe baricade a lui Ionuț Cristache în prime time. Omul este complet nepotrivit cu meseria de moderator: n-are charismă, reactiile îi sunt infantile, n-are cultura generală și profesională și, f grav, este părtinitor! Toate temele sale sunt cvasi politice, principalul program pe bani publici e o șuetă gen Antena 3 - Realitatea - RTV.
    Această bulă în care gravitează Doina Gradea și aplaudacii ei e *** la adresa onoarei TVR. Într-o industrie în care contează orice gest, tu ești pe buzele tuturor pentru chestiuni grave, dovedite, care fac ferfeniță jurnalismul liber și managementul decent. Este f greu de ieșit din această gaură neagră de imagine care va trage în jos ani la rând prestanța postului public.
  • Iuli Iuli
    Degeaba se schimba conducerea, daca grila TVR este plictisitoare si neinteresanta. Mai bine se inchide TVR-ul si banii pentru aceasta companie TV mai s-ar duce spre spitale si orfelinate!
  • Un fost fan TVR Un fost fan TVR
    Care ar fi modalitatea legal[ de a da jos actuala conducere? Sunt perfect de acord că e cea mai jenantă dintre toate, măcar cei dinainte aveau un nume şi o ţinută intelectuală...dar banii publici se risipeau în acelaşi mod. Problema e că PDG şi CA pot fi schimbaţi doar dacă este "trântit" raportul TVR. Nu cred că există majoritatea parlamentară care să pună Raportul TVR pe ordinea de zi şi să nu-l aprobe prin vot. Deci? PDG-DG :)) nu -şi dă demisia. Care e alternativa de a fi dată jos?
  • Nicu Necolae Nicu Necolae
    Comisia de etică ar trebui să dea de pământ și cu *** aia de hristache și cu *** nenorocite de mieleanu, mușcu și minescu, care au varanizat TVR-ul.
  • Paco Paco
    Comisia de Etică ar trebui, înainte de orice, să studieze următoarele situații cât se poate de neetice:
    1. Doina Gradea, PDG al TVR. Ar tb sa fie garantul moral si profesional al ideii de conducere pe bani publici. Experienta ei manageriala se rezuma la facut cafele pentru un mogul puscariabil pt evaziune fiscala si colportari injurioase la adresa colegilor. Plus cenzura, autocratie si smenuri dupa bunul plac cu grila de programe. Nu a explicat de ce a fost nevoie de 29 de insi in deplasarea Eurovision/ Lisabona, intre care particularul Petre Nastase si penalul Cristian Zgabercea, in plina austeritate bugetara. Un mega-esec (cea mai rusinoasa clasare din istoria participarii Romaniei) anuntat de la cele cinci semifinale inutile, plus o finala nationala organizata in sistem șușă de gang, platite cu 1 milion de euro din bani publici. Are, culmea, condamnare pt calomnii proferate la adresa unei jurnaliste-vedeta pe blogul ***.
    2. Cristian Zgabercea, director proiecte speciale. Numarul 2 in TVR, de facto. Penal cu acte si cu tot cu concubina din dotare. Celebru pentru ca, in ciuda functiilor de top, nu e in stare sa scrie un format sau sa conceapa un desfasurator. Vine cand vrea, are Range Rover-ul parcat pe locul producatorului general.
    3. Dorin Muntean, Director Stiri. E poreclit Vicleanul. Etern interimar in functie de vreo doua cincinale. Zero profesional, executantul ordinelor controversate venite de la Gradea. Cea mai mare performanta jurnalistica a lui este pastrarea emisiei in timpul Colectiv. TVR s-a acoperit de rusine: la cel mai dramatic eveniment din ultimii 30 de ani, desi avea reporteri pe teren, nu a transmis nimic pana a doua zi dimineata.
  • Gigi Gigi
    Orice emisiune in TVR a fost mutata de la o zi la o alta, intervalele orale se schimbau ca sosetele de te zapacea capul. Pai cum naibii sa fidelizezi pe cineva. Cine facea lucrurile astea, profesionistii din televiziune sau politrucii?

Trimite un comentariu

sus