Skip to main content

RAPORT Active Watch. Cum s-a văzut discursul instigator la ură în media

 
RAPORT Active Watch. Cum s-a văzut discursul instigator la ură în media

„Realitatea TV și B1 TV, discurs instigator la ură împotriva maghiarilor”. Concluzia apare în raportul anual cu privire la discursul intolerant și instigator la ură în România, pentru anul 2017. 

Publicitate

Raportul lansat astăzi de ActiveWatch acoperă zeci de derapaje din spațiul public, unele și din zona media. 

Înainte de detalii despre zona media, iată câteva manifestări ale intoleranței în spațiul public, potrivit raportului AvtiveWatch

  • Maghiarii, romii și minoritățile sexuale au fost ținta predilectă a discursurilor intolerante și instigatoare la ură.
  • Discursul instigator la ură de factură violentă tinde să fie utilizat mai degrabă de comunicatori activi la nivel local, nu național.
  • De regulă, manifestările publice care au ca scop exprimarea unor mesaje intolerante sau de ură (adunări, proteste etc.) tind să atragă un număr mic de persoane.
  • Există în continuare manifestări extreme ale antisemitismului.
  • Discursul islamofob și anti-refugiați s-a diminuat odată ce presa și-a pierdut interesul față de criza refugiaților, însă nu a dispărut cu totul.

Ce spune raportul ActiveWatch despre zona de media: 

„Deși nu este la prima sancțiune din partea CNA, Realitatea TV a continuat să fie unul dintre principalele canale de propagare a discursului instigator la ură împotriva maghiarilor, în principal prin intermediul emisiunii „Jocuri de putere” moderată de Rareș Bogdan”, notează raportul ActiveWatch.

În timpul ediției din 19 iunie, care avea ca temă negocierile dintre PSD și UDMR referitoare la moțiunea de cenzură depusă contra guvernului Grindeanu, pe burtiera emisiunii au rulat titluri precum „Nu ne vindem țara, o dăm gratis” sau „UDMR, noul partid balama”. UDMR a făcut o sesizare la Consiliul Național al Audiovizualului spunând că prin astfel de declarații s-a creat o atmosferă ostilă și s-a folosit un limbaj injurios pentru a instiga audiența la sentimente antimaghiare. CNA a aplicat o amendă de 85.000 de lei postului TV .

Și B1TV a jucat cartea amenințărilor maghiare cu aceeași ocazie. Într-un moment din emisiunea „Se întâmplă acum” în care Mihai Neamțu sugera că ar putea să se ducă la Târgu Secuiesc să le explice în maghiară celor de acolo despre „cât de mult sunt înșelați”, Tudor Barbu i-a răspuns: „Au încercat oameni care vorbesc maghiara perfect și care gândesc ca tine curat, românește, adevărat, cu înțelepciunea celui care vrea să facă bine. Adică muncă de mecenat. Nu te primesc pentru că acolo sunt elite murdare, elite murdare este o sintagmă cu ghilimele de rigoare, care au enclavizat, nu lasă mesaje... Ei își pierd pâinea dacă te duci. Tu dacă ai vorbi maghiară, Mihai Neamțu, și te-ai duce într-o zonă de influență a UDMR-ului, ca și secuimea, ți-ar lua capul UDMR-ul.” B1 a primit o amendă de 20.000 de lei.

ActiveWatch a identificat 5 sancțiuni aplicate de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) pentru discurs intolerant sau instigator la ură în anul 2017. 

Din cele 5 sancțiuni din 2017, 4 făceau referire la cazuri de discurs intolerant sau instigator la ură împotriva comunității maghiare. O sancțiune a fost aplicată pentru discurs intolerant la adresa aromânilor. 

Despre raport

Cercetarea s-a orientat asupra următoarelor domenii:

  • manifestări ale intoleranței în spațiul public;
  • manifestări publice de susținere a diversității;
  • activitatea principalelor instituții cu competențe în sancționarea discursului instigator la ură;
  • autoreglementări existente la nivelul redacțiilor, organizațiilor de media, partidelor politice și federațiilor sportive;
  • legislație în vigoare și propuneri legislative.

Cercetarea este în principal calitativă, realizată prin desk research, prin urmare rezultatele ei nu pot fi considerate ca fiind relevante din punct de vedere statistic.

Ne-am propus să recoltăm și să ilustrăm principalele tipuri de probleme care și-au făcut cel mai vizibil prezența în spațiul public.

De asemenea, conceptul de discurs intolerant și instigator la ură (DIU) cu care am operat nu s-a rezumat strict la acele forme de discurs care pot genera sancțiuni; mai degrabă, am inclus în această categorie orice discurs care reprezintă sau încurajează neacceptarea grupurilor sociale în situație de risc. Prin grupuri sociale în situație de risc ne referim la acele grupuri care reprezintă minorități (naționale, sexuale, religioase etc.), se află într-o situație economică dezavantajată sau sunt victime tradiționale ale discriminării. Din aceste motive, cercetarea nu a inclus discursuri instigatoare la ură împotriva creștinilor ortodocși sau politicienilor, ca să dăm numai două exemple.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Trimite un comentariu