Skip to main content

RAPORT Active Watch. Cum s-a văzut discursul instigator la ură în media

 
RAPORT Active Watch. Cum s-a văzut discursul instigator la ură în media

„Realitatea TV şi B1 TV, discurs instigator la ură împotriva maghiarilor”. Concluzia apare în raportul anual cu privire la discursul intolerant şi instigator la ură în România, pentru anul 2017.

Publicitate

Raportul lansat astăzi de ActiveWatch acoperă zeci de derapaje din spaţiul public, unele şi din zona media.

Înainte de detalii despre zona media, iată câteva manifestări ale intoleranţei în spaţiul public, potrivit raportului AvtiveWatch:

  • Maghiarii, romii şi minorităţile sexuale au fost ţinta predilectă a discursurilor intolerante şi instigatoare la ură.
  • Discursul instigator la ură de factură violentă tinde să fie utilizat mai degrabă de comunicatori activi la nivel local, nu naţional.
  • De regulă, manifestările publice care au ca scop exprimarea unor mesaje intolerante sau de ură (adunări, proteste etc.) tind să atragă un număr mic de persoane.
  • Există în continuare manifestări extreme ale antisemitismului.
  • Discursul islamofob şi anti-refugiaţi s-a diminuat odată ce presa şi-a pierdut interesul faţă de criza refugiaţilor, însă nu a dispărut cu totul.

Ce spune raportul ActiveWatch despre zona de media:

„Deşi nu este la prima sancţiune din partea CNA, Realitatea TV a continuat să fie unul dintre principalele canale de propagare a discursului instigator la ură împotriva maghiarilor, în principal prin intermediul emisiunii „Jocuri de putere” moderată de Rareş Bogdan”, notează raportul ActiveWatch.

În timpul ediţiei din 19 iunie, care avea ca temă negocierile dintre PSD şi UDMR referitoare la moţiunea de cenzură depusă contra guvernului Grindeanu, pe burtiera emisiunii au rulat titluri precum „Nu ne vindem ţara, o dăm gratis” sau „UDMR, noul partid balama”. UDMR a făcut o sesizare la Consiliul Naţional al Audiovizualului spunând că prin astfel de declaraţii s-a creat o atmosferă ostilă şi s-a folosit un limbaj injurios pentru a instiga audienţa la sentimente antimaghiare. CNA a aplicat o amendă de 85.000 de lei postului TV .

Şi B1TV a jucat cartea ameninţărilor maghiare cu aceeaşi ocazie. Într-un moment din emisiunea „Se întâmplă acum” în care Mihai Neamţu sugera că ar putea să se ducă la Târgu Secuiesc să le explice în maghiară celor de acolo despre „cât de mult sunt înşelaţi”, Tudor Barbu i-a răspuns: „Au încercat oameni care vorbesc maghiara perfect şi care gândesc ca tine curat, româneşte, adevărat, cu înţelepciunea celui care vrea să facă bine. Adică muncă de mecenat. Nu te primesc pentru că acolo sunt elite murdare, elite murdare este o sintagmă cu ghilimele de rigoare, care au enclavizat, nu lasă mesaje... Ei îşi pierd pâinea dacă te duci. Tu dacă ai vorbi maghiară, Mihai Neamţu, şi te-ai duce într-o zonă de influenţă a UDMR-ului, ca şi secuimea, ţi-ar lua capul UDMR-ul.” B1 a primit o amendă de 20.000 de lei.

ActiveWatch a identificat 5 sancţiuni aplicate de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) pentru discurs intolerant sau instigator la ură în anul 2017.

Din cele 5 sancţiuni din 2017, 4 făceau referire la cazuri de discurs intolerant sau instigator la ură împotriva comunităţii maghiare. O sancţiune a fost aplicată pentru discurs intolerant la adresa aromânilor. 

Despre raport

Cercetarea s-a orientat asupra următoarelor domenii:

  • manifestări ale intoleranţei în spaţiul public;
  • manifestări publice de susţinere a diversităţii;
  • activitatea principalelor instituţii cu competenţe în sancţionarea discursului instigator la ură;
  • autoreglementări existente la nivelul redacţiilor, organizaţiilor de media, partidelor politice şi federaţiilor sportive;
  • legislaţie în vigoare şi propuneri legislative.

Cercetarea este în principal calitativă, realizată prin desk research, prin urmare rezultatele ei nu pot fi considerate ca fiind relevante din punct de vedere statistic.

Ne-am propus să recoltăm şi să ilustrăm principalele tipuri de probleme care şi-au făcut cel mai vizibil prezenţa în spaţiul public.

De asemenea, conceptul de discurs intolerant şi instigator la ură (DIU) cu care am operat nu s-a rezumat strict la acele forme de discurs care pot genera sancţiuni; mai degrabă, am inclus în această categorie orice discurs care reprezintă sau încurajează neacceptarea grupurilor sociale în situaţie de risc. Prin grupuri sociale în situaţie de risc ne referim la acele grupuri care reprezintă minorităţi (naţionale, sexuale, religioase etc.), se află într-o situaţie economică dezavantajată sau sunt victime tradiţionale ale discriminării. Din aceste motive, cercetarea nu a inclus discursuri instigatoare la ură împotriva creştinilor ortodocşi sau politicienilor, ca să dăm numai două exemple.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus