Skip to main content

Jurnalist german ridicat de jandarmi în faţa Guvernului, în timpul protestelor de miercuri seara

 
Jurnalist german ridicat de jandarmi în faţa Guvernului, în timpul protestelor de miercuri seara
Jurnalistul Paul Arne Wagner, ridicat de jandarmi - Foto: News.ro

UPDATE. Reacția Jandarmeriei în cazul jurnalistului german: 

Publicitate

Într-un comunicat remis presei, Jandarmeria susține că jurnalistul ar fi încercat să forțeze cordonul de jandarmi de pe Bulevardul Aviatorilor, moment în care jandarmii l-ar fi săltat și dus la secția de poliție, unde a fost amendat cu 500 de lei, notează Digi24.ro.

De asemenea, mai precizează Jandarmeria, Paul Arne Wagner nu ar fi prezentat un act oficial care să ateste faptul că este jurnalist, afirmând că un badge inscripționat „Press” nu reprezintă „un act oficial”. Jandarmeria nu spune însă ce tip de acte sunt recunoscute de ei ca fiind „oficiale”.

Pe de altă parte, Ioana Avădani, șeful Centrului pentru Jurnalism Independent, îi contrazice pe reprezentanții Jandarmeriei. 

Ioana Avădani:

Aflăm de la Jandarmeria Română că "Purtarea, la vedere, a unui badge inscripţionat 'PRESS' nu reprezintă un act oficial". Îi răspundem pe această cale că ba da, este. Și că în toate trainingurile legate de prezența jurnaliștilor în situații de conflict (intern sau extren), una dintre regulile de bază este că îți agăți legitimația de gât, tocmai ca să o vadă oricine, să știe că te afli acolo "la serviciu".

Și le mai cităm și din Declarația de la Medellin a UNESCO privind asigurarea siguranței jurnaliștilor și combaterea impunității:

Call on member states:

"To promote awareness and train their armed forces and police forces to respect and promote the safety of journalists in situations of risk, and to ensure that journalists are able to work in full security and independence in their territory;"

ȘTIREA INIȚIALĂ. 

Jurnalistul german Paul Arne Wagner, ridicat miercuri seară de jandarmi în timpul protestelor din faţa Guvernului, a povestit cum forţele de ordine au creat "diversiune şi haos" în mod "organizat" şi că a fost acuzat de "lucruri contradictorii", "diferite de la jandarm la jandarm, minciuni", notează News.ro.

Aflat de doi ani în România, Wagner a realizat un documentar despre Liviu Dragnea, în judeţul Teleorman, intitulat "Aici nu-l avem decât pe Dragnea".

El realatează că se afla în Piaţa Vctoriei pentru a documenta protestele românilor faţă de coaliţia de guvernare.

„Am fost ridicat brusc din mulţime în timp ce documentam protestul din Piaţa Victoriei, de pe trecerea de pietoni. Semaforul a fost verde. Mă uit acum la filmări şi fotografii şi incerc şi eu să înţeleg ce s-a întâmplat de fapt acolo. Pentru mine, cea mai importantă întrebare este: de ce au fost aduse forţele speciale, "ţestoase" cum sunt supranumiţi, şi s-au aruncat pe protestatarii care s-au dovedit paşnici în mai bine de 500 de zile; şi de ce Jandarmeria Română a creat iarăşi diversiune şi haos? (ne readucem aminte ca Jandarmeria Română aproape a lipsit cu totul de la mitingul partidelor aflate la putere, noi am documentat şi asta)", a scris jurnalistul.

Paul Arne Wagner mărturiseşte că în urma incidentului are "doar o vânătaie la genunchi". "Dar gândurile mele merg la toţi oamenii care au fost astăzi loviţi de braţul armat al statului, şi ridicaţi, şi abuzaţi, aşa cum văd acum în filmările colegilor de la Passport Productions, pe care le publicăm mâine. Pentru aceşti oameni loviţi şi învineţiţi nimeni nu a sunat la Ambasada Germaniei, la Ministerul de Externe German sau alte instituţii care au fost imediat avertizate de ceea ce mi se întâmpla mie - eu, jurnalist german".

Jurnalistul face şi un apel către români: "Nu vă lăsaţi intimidaţi de abuzuri!". "Vestea cea bună este: braţul armat al lui Dragnea se termină acolo. Poate eşti luat la secţie, dar stai acolo un pic, iei o amendă abuzivă şi te întorci la protest. Chiar am auzit discuţii între poliţiştii ieşiţi la ţigară care se întrebau cum vor mai face treabă dacă intră în vigoare modificările la codul penal. Îmi pare rău că românii au ajuns să lupte încă o dată în 30 de ani pentru libertate, dar sunt alături de voi".

„O parte a Jandarmeriei Română a devenit o instituţie scăpată de sub control", este de părere Paul Arne Wagner, care afirmă că este "o forţă opresivă care face abuzuri sistematice - deci organizate, ca sa ne înţelegem".

„În secţia de poliţie am văzut astăzi o harababură. În miezul nopţii aproape, jandarmi intrau şi ieşeau din camere, alergau, oameni erau aduşi, inclusiv oameni bătrâni, cu care "organele" nu ştiau ce să facă. În acest timp, însuşi jandarmul care m-a ridicat, cu nişte ochi tulburi şi o atitudine extrem de violentă, de brută, a stat doar lângă mine în secţia de poliţie, deşi am spus că este acolo ca să mă intimideze şi aş prefera sa iasă. Am fost acuzat de lucruri contradictorii, diferite de la jandarm la jandarm, minciuni, cum că i-aş fi agresat şi tot aşa. Apoi ceva ciudat s-a întâmplat, şi au încercat să mă facă să semnez un avertisment "ca să nu primesc amenda". Şi să plec. Dar eu nu am fost lăsat nici măcar să îl citesc, aşa că nu am putut semna!", a povestit el.

 

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Foarte bine ca spune tot ce are de spus, dar mi-ar placea sa scrie si despre ce se intampla in Germania cu Ursula Haverbeck si alte cazuri in care politia ii cere presei sa nu scrie nimic. La fel in UK cu Tommy Robinson, presa nu a avut voie sa relateze. In Romania lucrurile se intampla cu scandal, dar tot e bine, decat ce fac Germania si UK care stiu sa lucreze ''curat''. Stiti bine care sunt infractorii din Germania, care sunt protejati in numele diversitatii, iar guvernul ii interzice presei sa vorbeasca despre asta.

Trimite un comentariu