Skip to main content

Când se întâlnesc șefii TVR ca să discute cazul Dragoș Pătraru. La ședința de ieri, subiectul nu a fost discutat. De ce?

 
Când se întâlnesc șefii TVR ca să discute cazul Dragoș Pătraru. La ședința de ieri, subiectul nu a fost discutat. De ce?

Conducerea TVR urmează să se întâlnească la începutul lunii august ca să discute cazul emisiunii Starea Nației, cu Dragoș Pătraru. Consiliul de Administrație s-a întâlnit și ieri, când s-a cerut votarea continuării emisiunii lui Pătraru.

Publicitate

Doina Gradea nu a fost de acord cu votul, din motive de procedură. Detalii, în continuare:

Consiliul de Administrație se va întruni, pe 2 august într-o ședință extraordinară. Este ședința extraordinară pe care șapte din cei 13 membri i-au cerut-o Doinei Gradea (președintele TVR), reproșându-i că a luat unilateral decizia de reziliere a contractului pentru emisiunea Starea Nației.

Pe 2 august, va fi o ședință în care se va analiza contractul Pătraru - TVR. S-a cerut și analiza contractului pentru emisiunea România 9. Fără succes. De ce? "Pentru contractele aferente emisiunii România 9 nu există acordul realizatorului Ionuț Cristache", au menționat pentru Paginademedia.ro surse din TVR.

Subiectul Pătraru, refuzat ieri de Doina Gradea. Pe procedură

Conducerea TVR s-a întâlnit și ieri, iar subiectul Dragoș Pătraru a fost "repus pe tapet". Doina Gradea nu a fost de acord cu subiectul, pe motive de procedură. Mai exact, "nu era pe ordinea de zi".

Ședința de ieri a Consiliului de Administrație a fost una "ordinară". Adică obișnuita întâlnire lunară. Cazul Pătraru era însă pe ordinea de zi la ședința "extraordinară" (cea specială, cerută de șapte membri, care a avut loc în urmă cu o săptămână, pe 20 iulie, dar de la care Doina Gradea a lipsit).

Ca urmare, ieri, conducerea TVR a hotârât că se va întâlni "extraordinar" pentru cazul Pătraru pe 2 august.

"Doina Gradea ar trebui să demisioneze din Consiliu"

Un membru al Consiliului de Administrație a povestit ședința de ieri într-un Apel către Liviu Dragnea, prin care cere demisia șefei TVR.

Sorin Ilieșiu, numit din partea PSD, în apelul către șeful Camerei Deputaților:

Ieri, 24 iulie, a avut loc o ședință ordinară a Consiliului de Administrație al TVR la care a fost prezentă și d-na Gradea. I-am cerut de două ori, foarte insistent, să votăm abrogarea interzicerii emisiunii „Starea Nației”. Dânsa a refuzat pe motiv că problema era pe ordinea de zi a ședinței anterioare, când dânsa era în Grecia.

Domnule Președinte, consider că d-na Gradea a încălcat legea obstrucționând exercitarea obligațiilor și a drepturilor legale al Consiliului de Administrație.

În prezent, echipa „Starea Nației”, dată afară pe nedrept de la TVR, e obligată să-și reia emisiunea la o altă televiziune, ceea ce ar înseamna o pierdere uriașă pentru telespectatorii TVR și totodată o mare lovitură dată TVR chiar de către d-na Gradea.

Ilieșiu cere șefului PSD să o "convingă pe Doina Gradea" să revină asuprea deciziei legate de Dragoș Pătraru"

"Fac apel la dvs să o convingeți pe d-na Gradea, desemnată de PSD în conducerea TVR, să inițieze AZI în Comitetul Director pe care-l conduce, abrogarea deciziei interzicerii pe nedrept a emisiunii „Starea Nației”.

Dacă d-na Gradea nu se va conforma, vă solict să-i cereți demisia, având în vedere deciziile ilegale și nedrepte pe care le-a luat, precum și numeroasele scandaluri de presă în care a fost implicată în doar patru luni de când a devenit președinte director general

(...)

Limba română e prea săracă pentru a caracteriza așa cum se cuvine tot ce a făcut d-na Doina Gradea. Vă solicit să-i cereți demisia spre binele Televiziunii Naționale și a telespectatorilor.

Subliniez că nu doresc să-i iau locul d-nei Gradea și că nu voi candida în locul dânsei. Consider că după tot ce a făcut, d-na Gradea ar trebui să demisioneze și din Consiliu."

Apelul lui Sorin Ilieșiu, integral:

Apel către d-l Liviu Dragnea, președintele PSD și al Camerei Deputaților, pentru a-i cere demisia d-nei Doina Gradea, președinte director general al TVR

Domnule Președinte,

În ultimii ani românii se uitau la TVR mai ales pentru emisiunea cu cea mai mare audiență: „Starea Nației”, realizată de d-l Dragoș Pătraru.

În 21 iunie 2018, d-na președinte director general Doina Gradea al TVR a impus Comitetului Director hotărârea de a interzice pe nedrept această emisiune, pe baza acuzației false de defăimare a TVR.

În decizia pe care a impus-o Comitetului Director, d-na Gradea a sfidat Raportul Comisiei de Etică și Arbitraj a TVR considerându-l neavenit întrucât ...d-l Pătraru nu e angajat cu carte de muncă al TVR. Dar Comisia de Etică și Arbitraj i-a demonstrat că nu are dreptate și apoi a făcut apel la Consiliul de Administrație al TVR să analizeze aspectele de audiență și de interes public care au stat la baza denunțării contractului cu „Starea Nației”.

Imediat după interzicerea emisiunii fără avizul Consiliului de Administrație, am solicitat o ședință extraordinară în care să votăm abrogarea deciziei nedrepte impuse de d-na Gradea.

În mod revoltător, dânsa a absentat de la această ședință preferând o vacanță în Grecia fără măcar să-și anunțe colegii din Timișoara, Târgu-Mureș și Iași să nu mai vină degeaba la ședință.

Pe de altă parte, cu o zi înainte de ședința extraordinară, toți membrii Consiliului am primit din ordinul d-nei Gradea mesaje individuale, personalizate, de amenințare directă sau indirectă, constând într-un denunț calomnios referitor la colega noastră de Consiliu, d-na Nagy Debreczeni Hajnalka.

Denunțul redactat pe 26 de pagini format A4, a „decis” ilegal că dânsa ar fi incompatibilă, „demisionată de drept” și că „votul dânsei în cadrul ședințelor Consiliului riscă să atragă nulitatea hotărârilor Consiliului”. De ce a fost „denunțată” colega noastră? Ca pedeapsă că de trei luni încoace a cerut foarte insistent - dar în zadar - să citim contractul TVR cu d-l Pătraru pentru a putea constata eventuala nerespectare a acestuia, așa cum a pretins d-na Gradea.

Domnule Președinte, ieri, 24 iulie, a avut loc o ședință ordinară a Consiliului de Administrație al TVR la care a fost prezentă și d-na Gradea. I-am cerut de două ori, foarte insistent, să votăm abrogarea interzicerii emisiunii „Starea Nației”. Dânsa a refuzat pe motiv că problema era pe ordinea de zi a ședinței anterioare, când dânsa era în Grecia.

Domnule Președinte, consider că d-na Gradea a încălcat legea obstrucționând exercitarea obligațiilor și a drepturilor legale al Consiliului de Administrație.

În prezent, echipa „Starea Nației”, dată afară pe nedrept de la TVR, e obligată să-și reia emisiunea la o altă televiziune, ceea ce ar înseamna o pierdere uriașă pentru telespectatorii TVR și totodată o mare lovitură dată TVR chiar de către d-na Gradea.

Domnule Președinte, poate că AZI încă n-ar fi prea târziu: fac apel la dvs să o convingeți pe d-na Gradea, desemnată de PSD în conducerea TVR, să inițieze AZI în Comitetul Director pe care-l conduce, abrogarea deciziei interzicerii pe nedrept a emisiunii „Starea Nației”.

Dacă d-na Gradea nu se va conforma, vă solict să-i cereți demisia, având în vedere deciziile ilegale și nedrepte pe care le-a luat, precum și numeroasele scandaluri de presă în care a fost implicată în doar patru luni de când a devenit președinte director general:

1) Scandalul “Cap de porc” și limbajul d-nei Gradea de o vulgaritate inimaginabilă chiar și „la ușa cortului”.

2). Scandalul audierii d-nei Gradea în Parlament fără nicio întrebare și fără niciun răspuns, performanță demnă de Absurdistan.

3). Scandalul Festivalului-Concurs Eurovision 2018, unde Cipru s-a clasat pe locul 2, Rep.Moldova pe locul 10, iar România nici măcar pe locul 26, acest eșec al României prezidat de d-na Gradea — „dedicat” Centenarului Marii Uniri a Românilor? —, fiind vizionat de sute de milioane de telespectatori de pe toate continentele.

4). Scandalul interzicerii pe nedrept la TVR a celei mai iubite emisiuni a Televiziunii Române: „Starea Nației” realizată de d-l Dragoș Pătraru.

5). Scandalul amenințărilor și a denunțului calomnios la adresa unui membru incomod din conducerea TVR, d-na Nagy Debreczeni Hajnalka, a tentativei de înlăturare a dânsei din Consiliu, precum și a acreditării ideii că prezența dânsei la ședințele Consiliului riscă să atragă nulitatea hotărârilor din respectivele ședințe, și, implicit, a încercării de a ne determina pe noi, ceilalți membri ai Consiliului, să respingem prezența colegei noastre fiind avertizați asupra riscului nulității hotărârilor Consiliului dacă ar participa la vot și colega noastră.

Vă mărturisesc că eu personal am perceput acest denunț calomnios ca pe o amenințare la adresa mea din partea d-nei Gradea: „Fii atent, Sorin Ilieșiu! O vei păți și tu ca d-na Nagy Debreczeni dacă soliciți audierea în Consiliu a membrilor Comitetului Director al TVR care au hotărât denunțarea contractului cu Dragoș Pătraru!

Domnule Președinte, limba română e prea săracă pentru a caracteriza așa cum se cuvine tot ce a făcut d-na Doina Gradea. Vă solicit să-i cereți demisia spre binele Televiziunii Naționale și a telespectatorilor.

Subliniez că nu doresc să-i iau locul d-nei Gradea și că nu voi candida în locul dânsei. Consider că după tot ce a făcut, d-na Gradea ar trebui să demisioneze și din Consiliu.

Data: 25 iulie 2018

Prof. univ. dr. Sorin Ilieșiu, membru al Consiliului de Administrație al TVR, fost senator PSD, membru în Comisia pentru Cultură și Media în Senatul României între annii 2016-2012.

POST SCRIPTUM. Citez dintr-un articol recent publicat de revista „Pagina de Media”: „Dintre brandurile vechi românești, atrage atenția involuția brandului TVR, care pierde valoare și alunecă spre baza clasamentului. /.../ TVR a coborât anul acesta pe penultimul loc, ca urmare a scăderii atât a performanței economice, cât și a relevanței sale”, explică Mihai Bogdan, managing director la „Brand Finance Romania”. Cred că orice comentariu e de prisos.

Citește și:

Șefa TVR, acuzată că sfidează Consiliul de Administrație. Nu a venit la ședința despre Dragoș Pătraru

Șapte membri din Consiliul de Administrație al TVR se delimitează de Doina Gradea în scandalul Starea Nației

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu