Skip to main content

CNA, de acord cu reguli mai dure în dezbaterile despre sănătate: neapărat un medic în platou

 
CNA, de acord cu reguli mai dure în dezbaterile despre sănătate: neapărat un medic în platou

"Ar putea fi prevenită prin această propunere legislativă comunicarea iresponsabilă cu privire la vaccinare".

Publicitate

Noi reguli pentru dezbaterile TV despre sănătate. Deocamdată sunt propuneri, se vor concretiza dacă Parlamentul va fi de acord.

Cea mai importantă: în emisiunea care tratează astfel de subiecte trebuie să fie și opinia unui medic. Nu a oricărui medic, ci a unuia "cu experiență în tema abordată".

Propunerile vin de la un grup de parlamentari, care au o inițiativă legislativă în acest sens, iar Consiliul Național al Audiovizualului a votat, astăzi, un aviz favorabil pentru aceste idei.

Detalii, în continuare:

Consiliul Național al Audiovizualului, întrunit în ședință publică după mai multe săptămâni de concedii, a deschis ședința de astăzi cu discuții privind modificarea legii audiovizuale. 

Forul a dat aviz favorbail unei modificări privind emisiunile ce abordează subiecte din domeniul sănătății, o inițiativă legislativă ce aparține mai multor parlamentari. 

Practic, dacă articolul va trece de parlament, televiziunile vor fi trebui ca la dezbaterile pe teme de sănătate să aibă obligatoriu opinia unui medic specialist cu experiență în tema abordată. 

Ce spune noul articol de lege: „Din motive de sănătate publică și pentru a asigura informarea obiectivă a publicului, în cadrul unei emisiuni sau al unui program care abordează teme privind sănătatea, radiodifuzorii au obligația de a face distincția clară între opinii și fapte, de a încuraja prezentarea argumentelor medicale bazate pe dovezi și de a include în conținutul emisiunii sau al programului opinia unui medic specialist cu experiență în tema abordată.”

„O situație care ar putea fi prevenită prin această propunere legislativă este comunicarea iresponsabilă cu privire la vaccinare”, au arătat parlamentarii în expunerea de motive privind modificarea legislației.

Forul a dat avizul favorabil, cu mențiunea că anumite prevederi sunt redundante în sensul că se regăsesc și Legea Audiovizualului și în Codul de Reglementare la capitolul privind informarea corectă în general. Este susținută formula „obligativității” prezenței unui medic specialist într-o dezbatere pe subiectul sănătății. 

Avizul favrabail a fost votat în unanimitate de membrii prezenți în ședința de azi: Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu, Dorina Rusu, Radu Herjeu, Gabriel Tufeanu, Laura Georgescu, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Orsolya Borsos, Florin Gabrea.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu