Skip to main content

Comisia de etică din TVR, primele concluzii în scandalul Pătraru - TVR: ”neconcordanţe, contradicţii şi evaluări diferite”

 
Comisia de etică din TVR, primele concluzii în scandalul Pătraru - TVR: ”neconcordanţe, contradicţii şi evaluări diferite”

„Cea mai categorică şi amplă poziţie pe care Comisia de Etică a TVR a avut-o în ultimii ani, dacă nu în toată existenţa sa, a fost redactată şi este una extrem de critică la adresa conducerii televiziunii publice”, notează jurnalistul Cătălin Tolontan, despre concluziile Comisiei de Etică din TVR, pe tema scandalului Pătraru - TVR - Gradea.

Publicitate

Comisia încearcă să distingă între esenţă şi ceea ce ea însăşi numeşte ”neconcordanţe, contradicţii şi evaluări diferite”, practic subiectivităţi, atât ale conducerii, cât şi ale lui Dragoş Pătraru, notează Tolontan.

De altminteri, Comisia spune că unele afirmaţiile critice făcute la ”Starea naţiei” la adresa şefilor TVR, ”deşi susţinute cu argumente valabile, sunt discutabile din punctul de vedere al interesului public”.

Aceeaşi Comisie susţine însă că este inacceptabil ca un actual membru în CA al TVR, Cătălin Blebea, să procedeze aşa cum a procedat când a încercat să intervină pentru protejarea lui Gabriel Oprea la emisiunea ”Starea naţiei”, intervenţie denunţată de realizator.

În raport se atrage atenţia conducerii TVR că nu este posibilă nicio condiţionare a jurnaliştilor sub aspect editorial, aşa cum există destule repere că s-a încercat în cazul emisiunii ”Starea naţiei” şi că ziariştii au misiunea de a relata inclusiv despre problemele televiziunii publice.

Raportul acoperă doar o parte a conflictului: cea în care Dragoş Pătraru a reclamat ingerinţe editoriale ale managementului TVR în conţinutul Starea Naţiei.

Cea de-a doua parte a scandalului, respectiv înregistrările cu Doina Gradea şi Eduard Dârvariu (şeful TVR 1), e analizată separat de Comisia de Etică. În cazul înregistrărilor, concluziile nu au fost încă formulate.

Iată câteva dintre concluziile Comisiei după ce au fost audiaţi Dragoş Pătraru, Doina Gradea, Raico Cornea şi Eduard Dârvariu:

  • Acţiunile fostului director interimar TVR 1, Raico Cornea, de a-i cere lui Dragoş Pătraru ca, în schimbul semnării unor documente ce ţin de relaţia contractuală dintr TVR şi echipa emisiunii Statrea naţiei, să publice, contrar convingerilor proprii, afirmaţii favorabile conducerii TVR şi să prezinte o analiză cu caracter cel mult colateral faţă de obligaţiile contractuale nu pot fi justificate. Chiar dacă condiţionările domnului Cornea nu au avut consecinţe editoriale sau materiale, ele sunt reprobabile.
  • Unele dintre comentariile critice ale domnului Dragoş Pătraru formulate în ediţiile din 11 şi 12 aprilie la adresa unor decizii manageriale ale TVR, deşi susţinute cu argumente valabile, sunt discutabile din punct de vedere al interesului public invocat de realizator.

În schimb, referirile la numirea în Consiliul de Administraţie a unei persoane care, într-un mandat anterior, a intervenit personal în zona editorială în favoarea unui politician sunt de cert interes public.

Faptul că informaţia, deşi a fost făcută publică la vremea respectivă, a fost ignorată din cauza demiterii conducerii de atunci a TVR, nu contrazice demersul jurnalistic de a o readuce în actualitate odată cu numirea unui nou consiliu. Mai mult, asumarea prezentării publice a acestui episod se înscrie în prevederile Statutului jurnalistului SRTV.

  • Având în vedere că decizia Comitetului director al SRTv de denunţare a contractului referitor la emisiunea Starea Naţiei a fost luată înainte de finalizarea redactării concluziilor Comisiei de Etică şi Arbitraj, comisia recomandă Consiliului de Administraţie să examineze argumentele care au stat la baza acestei decizii în raport cu rezultatele analizei comisiei.
  • Comisia a constatat existenţa unor neconcordanţe, contradicţii, evaluări şi/sau interpretări substanţial diferite ale celor două părţi referitor la clauze contractuale, date financiare, acţiuni şi măsuri manageriale, cifre statistice privind indicatori de performanţă ş.a. Întrucât se află în imposibilitate obiectivă de a accesa informaţii indispensabile clarificării acestor dezacorduri şi în scopul realizării unei analize complete a cazului, Comisia recomandă Consiliului de Administraţie al SRTv ca, în baza prerogativelor sale, să solicite conducerii executive să studieze, din perspectiva îndeplinirii obligaţiilor şi a autenticităţii argumentelor invocate de părţi, următoarele documente:

- Contracte de drepturi de autor ale membrilor echipe Starea Naţiei - obligaţiile părţilor, clauzele privind colaborarea/controlul editoriale, atribuţiile producătorului desemnat de TVR, clauzele de audienţă, clauzele de reziliere.

- Situaţia lunară a veniturilor din publicitate aduse de emisiune (cu distincţia cu şi fără pauza publicitară) raportată la situaţia costurilor lunare ale emisiunii; destinaţia veniturilor din pauza publicitară introdusă în ianuarie 2018.

- Clasamentul lunar al audienţelor 18+ ale emisiunilor TVR 1 difuzate de luni până joi în perioada 1 septembrie 2017 - 13 iunie 2018.

- Analiza comparativă a audienţelor 18+ obţinute de emisiunea Starea Naţiei înainte şi după introducerea pauzei publicitare;

- Situaţia comparativă a mediei audienţelor obţinute de reluările Starea Naţiei difuzate de TVR 2 faţă de media audienţelor emisiunilor difuzate în acelaşi interval orar după eliminarea reluării emisiunii în luna martie.

- Situaţia comparativă a audienţelor obţinute de reluările difuzate pe TVR 1 în variantele de programare 6.00 - 7.00 (septembrie 2017 - februarie 2018) şi 5.00 - 6.30 (martie - iunie 2018).

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Mihai Mihai
    Se mai plange mult Dragoș Pătraru? El peste tot se plange ca este persecutat, ca nu este lasat sa isi faca treaba, dar niciodata nu se uita si pe audiente. Asa a facut si la Digi 24, asa a facut si inainte cand a plecat de la TVR si vai, cand a venit inapoi. Incearca sa il copieze pe Moise Guran, dar sa se uite ca Moise Guran a renuntat la tv. Daca era bun Dragoș Pătraru nu era dat afara si de la Digi 24 care post este anti-psd.
    Degeaba se pozeaza in victima, ca mai victima sunt posturile unde ajunge el si apoi iese pe usa de la spate.
  • VLX VLX
    Juriul Romanii au talent este incert.. Încă nu s-a ajuns la un numitor comun de aceea este pentru prima dată în istoria show-ului în România când în luna august nici macar nu s-a dat drumul la înscrieri! Viitorul sezonului 9 este incert dacă nu se definitiveaza această situație!
  • Liviu Sora Liviu Sora
    Parerea mea. TVR-ul ar trebui dizolvat si apoi recladit pe o temelie solida. Sa fie doar 3 canale (TVR 1 HD, TVR 2 HD si TVR International HD). Toate angajarile sa se faca pe criterii de performanta si sa nu se mai faca angajari pe relatii sau nepotisme. In felul asta cred ca tvr-ul ar performa. Cum merg lucrurile acum nu-i normal. Chiar nimeni nu vrea sa se ocupe cum trebuie?
  • alt Sclav alt Sclav
    @Sclav
    Ai sintetizat perfect situația. Comisia asta de Etică ar trebui să se autosesizeze:

    - dacă e corect ca unii să tragă la jug pe 25 de milioane, cu concedii restante și zile de sărbători legale neplătite, în timp ce alții să se lăfăie cu câte 3-4 luni de zile libere pe an (in afara concediilor) trăind apoi din reluări. Cum ar veni, iau leafa o dată pt emisia în premieră, a doua oară pt reluarea din iarnă sau din vară. N-am prea văzut asta la BBC, ZDF, TVE, RAI și la alte televiziuni de stat din UE.
    - dacă e ok ca un individ precum Cr Zgabercea, care a fraudat statul si TVR și este condamnat penal (nedefinitiv) pt asta, să fie băgat în toate zonele de decizie de unde se pot păpa bani, gen Eurovision, Cerbul de Aur. Recomand Comisiei sa ii ia la puricat si studiile, pentru ca va avea surprize placute.
    - în cele peste 300 de cazuri de posturi blocate, situații folosite de tot felul de piloși pentru a-și rezolva diverse afaceri personale. "Detașările" sunt la ordinea zilei. Vrei să câștigi mai bine la alții, te cari cu anii, apoi dacă nu-ți mai ies ploile dincolo revii în TVR când ai chef. În tot timpul ăsta treaba ta și-au făcut-o sclavii nevoiți să preia sarcinile tale.
  • Sclav Sclav
    Adevarul este ca in CA al TVR sunt personaje de-a dreptul sinistre, fara nicio valoare profesionala certa. La fel stau lucrurile si in Consiliul Director. Nu mai vorbim de moralitate, de anvergura publica, de meritocratie etc. Acesti oameni sunt incapabili, necunoscand meserie si neavand nicio calitate de leadership, sa directioneze un colos catre o idee anume.
    La nivelul celor ce muncesc în TVR nu se simte nimic de ani de zile. Nicio îmbunatatire. Salariile sunt aceleasi de 11 ani, investitii zero in tehnica, spatii ne-renovate inca de la infiintare. Un control independent ar releva ceea ce stie toata lumea: ca din cei peste 2.800 de salariati (din care vreo 85 sunt directori!!!) la munca vin zi de zi cam 20%. Nicio conducere nu se poate lega de restul 80%, care sunt diversi pilosi bagati pe gat de puterile politice pentru a lua salarii din banul public.
    Din aceste motive, in TVR nu exista ideea de apartenenta la o echipa. Chiar daca pe ecrane ruleaza un clip cu cei de la Stiri, in care, sanchi, sunt toti solidari, nici acolo nu e vorba despre asa ceva. Totul e o masa eterogena de bisericute, in care fiecare e cu treaba (adica interesele) lui si in care nimeni nu comunica, de fapt, cu nimeni. Intrebarea care bantuie mintea oricarui TVR-ist atunci cand are de-a face cu oricare coleg e "asta a cui pila o mai fi?" In tot acest marasm al nepasarii, de regula cei mai expusi sunt cei care n-au pe nimeni in spate. Sclavii, cum ar veni. Astia sunt criticati, dati la o parte, re-pozitionati, frunze in vant (indispensabile, totusi) la cheremul faunei de combinatori care ocupa pozitiile de decizie.
  • Livia Pila Livia Pila
    Reclam, in calitate de semafor public: - actiuni de intimidare (s-a intrerupt curentul aseara in tot cartierul, dar sigur a fost pentru mine); - amenintari (a batut vantul cu 30km/h era sa ma spulbere, desi eu rezist pana la 300 km/h); - cenzura (m-au trecut pe galben intermitent dupa 12 noaptea); - abuz de putere (a intrat unul ca prostul in mine pentru ca mergea in timp ce se uita in telefonul mobil). E o victima dom’ne. Sa semnam o petitie pt patraru, ca moare de foame de la toamna, nu mai face zeci de mii de euro pe luna, o sa faca doar doua-trei mii, saracu! Apropo de poza: cu stanga ne arata care clase are (4) si cu dreapta se tine ori de burta ori de turul pantalonilor. Nu e clar, l-a cenzurat tvr-ul de la brau in jos? Cert este ca asa se avertizeaza corespunzator publicul sau de cartier. Ce satira!
  • Buratino77 Buratino77
    Ion Delavrancea esti un *** patentat un pupin.urist si atat.Hai ***.
  • Ion Delavrancea Ion Delavrancea
    Comisia de etica a tvr este de departe ne-etica. E formata din nulitati profesionale si umane care isi castiga banii degeaba in tvr. Prin urmare nu poate emite o judecata morala pentru nimeni. In al doilea rand, incetarea contractului nu are nicio legatura cu pseudo-dezvaluirile lui patraru, care le-a prezentat doar atunci cand i-a servit interesului lui. In al treilea rand, daca incetarea contractului reprezinta un abuz de putere, atunci si inceperea contractului a fost un abuz de putere de care a beneficiat comediantul fara vreo remuscare, caci el nu a participat la vreun concurs pentru o emisiune de gen, i s-a incheiat un contract datorita irinei radu, servindu-i interesele in permanenta. Sa nu uitam ca patraru a plecat cu scandal si de la digi24, sa nu uitam ca a activat ani buni la romania tv si sa nu uitam nenumaratele afirmatii facute in emisiune in care a jignit fara nicio dovada oameni si institutii doar pentru a avea o emisiune comerciala din care sa castige bine. Un calcul simplu: 25000 euro/luna x 5 ani + 100000 de euro luati de la digi24 = 1,6 milioane de euro. Dupa plata echipei a ramas cu cel putin jumatate in mana. In plus a fost foarte profitabil sa faca afaceri cu tvr in conditiile in care angajatii care au lucrat la emisiune sunt platiti de stat, la fel echipamentele, studio-ul si spatiile de lucru. Sa te tot victimizezi pe banii astia si in conditiile acestea e un lucru necesar daca ai o afacere profitabila. Patraru ramane o eterna telenovela latino-americana care inca vinde bine pentru 1%. Investigatii serioase si cu impact direct asupra mersului societatii facute in scop altruist si non-omercial sunt realizate de echipa gsp condusa de tolo. Restul: fum si umbre.

Trimite un comentariu

sus