Skip to main content

DERAPAJ ÎN LANȚ. Cum răspunde Ambasada Suediei la un fake news de pe Antena 3, B1 TV, EVZ, Știripesurse și Cotidianul

 
DERAPAJ ÎN LANȚ. Cum răspunde Ambasada Suediei la un fake news de pe Antena 3, B1 TV, EVZ, Știripesurse și Cotidianul

Ambasada Suediei reacționează după un "derapaj în lanț" în care au fost implicate mai multe surse media, de la televiziuni la publicații online.

Publicitate

Cum să ochești o știre falsă”, scrie Ambasada Suediei, alături de câteva sfaturi pentru public, după un fake news "rostogolit" de Antena 3, B1 TV Știripesurse, Evz și alții. Un fake news despre Laura Codruța Kovesi și Ambasada Suediei, din care lipsește chiar ...poziția Ambasadei Suediei. Nicio publicație nu i l-a cerut, deși Ambasada era subiectul materialului.

Detalii, în continuare:

Ambasada a reacționat astăzi pe pagina sa de Facebook, după ce Antena 3 și mai multe surse de presă au difuzat ieri știri despre ștergerea de pe contul de Youtube al ambasadei a unui filmuleț realizat în noiembrie 2016, când Laura Codruța Kovesi a primit titlul de Comandor al Ordinului Steaua Polară.

Filmul ar fi fost șters de pe net de Ambasada Suediei după ce Kovesi ar fi fost demisă de la șefia DNA, au susținut mai multe surse media. Din toate au lipsit și un punct de vedere al Ambasadei. 

Lovitură pentru Laura Codruța Kovesi! Ambasada Suediei a șters filmul în care o omagia pe fosta șefă DNA”, a titrat Antena 3 bombastic pe site.

Subiectul a fost amplu dezbătut și pe post la emisiunea Esențial, prezentată de Ana Maria Roman. Jurnalista Antenei 3 a „căutat” motivele dispariției filmulețului cu Mugur Ciuvică și cu Sorin Roșca Stănescu, în rol de comentatori, dar fără un punct de vedere al Ambasadei Suediei. 

Mugur Ciuvică a considerat că filmulețul a dispărut pentru că era... „cretin” și „penibil”.  

Un site e ca un cinematograf, ca o vitrină, când nu mai ai public, îl scoți. Mai grav pentru doamna Kovesi ar fi să-i fie retrasă decorația”, a fost de părere Sorin Roșca Stănescu. 

Subiectul a fost pe Antena 3 și la Știrile de la ora 16.00, prezentate de Cătălina Porumbel. Și de data aceasta a lipsit punctul de vedere al Ambasadei. 

Știripesurse.ro a avut de asemenea știrea: „Lovitură pentru Laura Codruța Kovesi! Ambasada Suediei a șters filmul în care o omagia, după demiterea de la șefia DNA”.

EVZ a păstrat aceeași linie: „Șoc pentru Kovesi. Sprijin retras la NIVEL ÎNALT. Știrea face ocolul cancelariilor europene”. 

Și B1 TV a constatat cu „cu stupoare” dispariția filmulețului. „Vă întreb de ce. E apus de soare la DNA, vorba lui Delavrancea”, și-a întrebat Laurențiu Botin, moderatorul B1 TV, invitații Daniel Constantin și avocatul Florin Constantin Durgheu. 

Și de aici a lipsit punctul de vedere al Ambasadei, dar a reacționat astăzi pe pagina de Facebook, cu o imagine sugestivă cu câteva reguli de urmat ca să „ochești o știre falsă”.

Ambasada a reacționat, după "derapajul în lanț": 

„Clipul video despre Kovesi a fost făcut pentru ceremonia la care Laura Codruța Kovesi a primit titlul de Comandor al Ordinului Steaua Polară.

A fost scos în 2017, la câteva luni după ceremonie, la fel cum s-a întâmplat  și cu alte materiale de la diferite evenimente. (...).

Orice afirmație că filmul ar fi fost scos ca urmare a demiterii Laurei Codruța Kovesi este falsă”, mai spun reprezentanții Ambasadei Suediei. 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu