Skip to main content

VIDEO. Şeful Ringier, despre relaţia cu Cătălin Tolontan şi echipa GSP: "Nimeni nu o să pună niciun fel de stavilă libertăţii jurnalistice"

 
VIDEO. Şeful Ringier, despre relaţia cu Cătălin Tolontan şi echipa GSP: "Nimeni nu o să pună niciun fel de stavilă libertăţii jurnalistice"

VIDEO. "Ne-am privit în ochi! Atât! Nu a fost nevoie de nicio măsură de siguranţă". A fost răspunsul lui Mihnea Vasiliu, director general Ringier legat de relaţia cu Cătălin Tolontan şi echipa Gazeta Sporturilor (preluată de compania elveţiană). O echipă care a mai fost în Ringier, în trecut, şi care a plecat la vremea respectivă, în bloc.

Publicitate

"Am 100% încredere că nu se va mai întâmpla. Mie în sută încredere!", a spus Mihnea Vasiliu, la Interviurile Paginademedia LIVE.

Mihnea Vasiliu:

„Pe mine nu mă deranjează anchetele. Poate să facă un milion de anchete. Nimeni nu o să pună niciun fel de stavilă libertăţii jurnalistice. Aceasta este, de altfel, ADN-ul grupului Ringier. În Ringier cred că niciodată nu s-a întâmplat, sau cel puţin pe perioada mandatului meu, ca să fie oprit cineva de la a face ceva. Cred că e locul cel mai potrivit pentru echipa Gazetei să se manifeste.”

„Tolontan nu rămâne doar pe zona de sport. O să ocupe o poziţie mai mult decât pe zona sportivă. Şi spun, din nou: la Ringier nu există cenzură. Oricine poate testa lucrul acesta. Atâta timp cât ancheta este profesionist făcută din punct de vedere jurnalistic, nu există alt criteriu.”

Despre relaţia dintre echipa lui Cătălin Tolontan şi Ringier, despre cum va funcţiona parteneriatul cu Sportal (partenerul bulgar împreună cu care Ringier a preluat GSP), dar şi despre ce se va întâmpla în Ringier după preluarea titlului, în clipurile video de mai jos.

VIDEO 1. Sunt oameni de cuvânt şi nu am niciun fel de temeri

"Ştiu că sunt oameni de cuvânt. Nu am niciun fel de temeri în acest sens", spune Mihnea Vasiliu despre echipa Gazetei sporturilor, care a fost preluată de Ringier.

Mihnea Vasiliu:

"S-au schimbat foarte mult condiţiile faţă de ce s-a întâmplat în trecut. Atunci a fost alt context, a fost decizia lor atunci. Istoria e istoria, iar prezentul este prezent."

"Businessul nu se face cu emoţie. Numai în România sunt patroni care să spună ai plecat de la mine, nu te mai întorci niciodată. De ce? Poate plec într-un loc mai bine pentru mine în momentul respectiv şi, după trei ani, dacă mă răzgândesc şi mă apreciezi profesional, mă primeşti înapoi."

VIDEO 1. Relaţia Ringier - Cătălin Tolontan - echipa Gazeta sporturilor

VIDEO 2. Relaţia cu Sportal.bg: Ringier asigură managementul, Sportal.bg cu platforma tehnică

„Legal vorbind, Gazeta se va transfera pe o nouă companie care e deţinută de Ringier în proporţie de 51% şi de Sportal în proporţie de 49%. Managementul va fi la Ringier.

Platforma tehnologică va fi contribuţia majoră a Sportal şi, bineînţeles, know-how-ul în IT şi development şi tehnologie, customizat pe sport. Pentru că acesta este marele lor atu, că au dezvoltat în Bulgaria o platformă tehnologică extraordinară pentru site-ul lor de sport, pe care o vom implementa şi noi upgradând practic platforma Gazetei.”

VIDEO 2. Cum va funcţiona relaţia cu Sportal

VIDEO 3. De ce am luat Gazeta? Căutam o verticală pe zona de sport. Calitatea jurnalismului aduce cifre mai bune

Cum au fost convinşi elveţienii să cumpere Gazeta Sporturilor? Care a fost strategia din spate şi raţiunile preluării?

Dincolo de strategii, un răspuns scurt: "Calitatea jurnalismului aduce cifre mai bune"

Mihnea Vasiliu, la Interviurile Paginademedia Live:

„Gazeta pentru noi este, în primul rând, un brand şi o echipă jurnalistică extraordinară. Noi am cumpărat un brand care e lider în sport şi în calitatea conţinutului jurnalistic în general.”

„Noi avem de mult planuri în zona de sport, pentru că e o verticală de care consideram că aveam nevoie în mixul nostru - de digital mai ales, dar şi în print. Pentru că suntem ok pe zona de ştiri generale cu Libertatea. Suntem foarte bine pe zona de conţinut feminin cu toate revistele, cu Unica.ro care este numărul unu ca portal de lifestyle feminin şi bineînţeles că aveam nevoie şi de o verticală care se adresează bărbaţilor. Aveam demult în plan să ne dezvoltăm pe zona asta.”

Când aţi mers la Zurich pentru a le prezenta planul pentru Gazeta Sporturilor, care a fost argumentul principal prin care i-aţi convins?

„Business planul. Se poate compara ce ar însemna să lansezi ca investiţie un brand de la zero până să ajungi la maturitate şi câţi bani poţi să produci cu un brand lansat de la zero şi ce înseamnă să cumperi un brand existent.

Nu sunt doar cifre la mijloc. Pe lângă asta, este onoare de a achiziţiona un brand care e extrem de puternic şi o echipă extrem de puternică, pe care o respect enorm. Acesta este un argument care este în zona intangibilului, dar care se reflectă şi el în cifre, indirect. Calitatea jurnalismului aduce cifre mai bune.”

„Era mai riscant - nu ştiu dacă neapărat mai scump, dar mai riscant (să lansez un nou produs - n.r.). Poţi să estimezi mai bine valoarea unui produs existent, decât să faci un business plan pentru un produs care nu există. Acolo intervin mult mai multe incertitudini. Intoruduceai un nou element de fragmentatare pe o piaţă deja extrem de fragmentată. Celor care se tem că elveţienii nu se pricep le spun să stea liniştiţi. E un „deal” foarte bun.”

Care sunt paşii următori?

"Aşteptăm acceptul de la Consiliul Concurenţei, pe care sperăm că îl vom obţine cât se poate de repede, după care vom integra efectiv Gazeta în Ringier, inclusiv fizic. Ei se vor muta la noi în sediu şi vor lucra cu colegii de la Libertatea în acelaşi newsroom."

Ştiricurate.ro se va transforma în site de ştiri

Mihnea Vasiliu a vorbit şi despre felul în care va fi orientat proiectul Ştiricurate.ro, lansat la începutul acestui an printr-o finanţare de la Google.

Ştiricurate.ro: Trebuie să acopere zona premium şi hard-news

  • Vrem să dăm utilizatorului posibilitatea să vadă ce a scris şi cel din dreapta spectrului şi cel din stânga lui.
  • Pe lângă toate acestea vom introduce propriile analize şi comentarii.
  • Se va adresa unui public premium care va fi interesat de hard-news: politică internă sau internaţională, analize sau comentarii. Va fi mai mult decât e acum.
  • Se va ocupa Cătălin Tolontan, pe zona de editorial şi Cristi Coman, redactorul-şef, care este deja acolo

Paginademedia.ro: Pe zona aceasta de quality, în afară de repoziţionarea Libertatea şi achiziţia Gazetei Sporturilor, ce altceva mai aveţi în strategia de dezvoltare?

Mihnea Vasiliu: Pe zona de quality este site-ul Ştiricurate.ro care este început ca un proiect finanţat de Google, iniţial. Aici ar trebui să îi mulţumesc lui Cătălin Alistari pentru că pe vremea lui a început proiectul acesta, a fost ideea lui.

Iniţial trebuia să fie un agregator şi un identificator de ştiri false într-un sens în care utilizatorul poate vedea sursele pe un topic, se poate informa din toate părţile, nu doar dintr-o singură sursă, mai ales pe topicuri controversate fără ca noi să pune ştampilă cu “adevărat sau fals”.

Vrem să dăm utilizatorului posibilitatea să vadă ce a scris şi cel din dreapta spectrului şi cel din stânga lui. Pe lângă toate acestea vom introduce propriile analize şi comentarii.

Astfel, o să creştem mult şi în zona asta. Vrem să ducem acest site în zona de quality cu adevărat. Vrem să punem content de calitate în zona premium şi hard-news. Trebuie să acopere actualitatea din această perspectivă.

Se va adresa unui public premium care va fi interesat de hard-news, politică internă sau internaţională, analize sau comentarii. Va fi mai mult decât e acum.

Paginademedia.ro: Adică va fi un site de ştiri?

Mihnea Vasiliu: Da, un site de ştiri premium în zona hard-news. De ştiricurate.ro se va ocupa Cătălin Tolontan, pe zona de editorial şi redactorul-şef Cristi Coman care este deja acolo.

Paginademedia.ro: După aceasta preluare a GSP va fi şi o reorganizare a redacţiei din perpectiva resurselor umane?

Mihnea Vasiliu: Nu, vreau să spun că nu se restructurează nimic. Chiar cred că o să avem nevoie de mai multe resurse, de exemplu în zona video. Vom creşte studioul şi pentru nevoile Gazetei Sporturilor.

Paginademedia.ro: Ce alte producţii va mai avea studioul video?

Mihnea Vasiliu: Deocamnadată studioul are producţii video legate de fiecare brand în parte. Libertatea are interviuri şi nişte formate pe zona de travel. Unica, Elle şi Avantaje au câteva formate video pe care le difuzează pe Facebook live, dar şi în materiale separate pe site.

Paginademedia.ro: Zona de video din ce produce ca business?

Mihnea Vasiliu: Deocamdata nu e un business, costurile sunt destul de mari, iar veniturile nu, dar cresc. Adică în momentul de faţă 50-60% din costurile departamentului video sunt acoperite de vânzarea de advertising video, iar cifra e în creştere. Probabil că într-un an din acest moment ne vom acoperi costurile în totalitate.

E un lucru făcut pentru creşterea brandurilor. Nu poţi să nu ai genul acesta de conţinut în ziua de astăzi. Este o investiţie necesară în marketarea brandurilor.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Grigoar Ecrivoa Grigoar Ecrivoa
    De unde atata discutie despre nimeni? Astia de la "ringie" sunt vai de mama lor. Au cateva slugi pe la ei pe care ii platesc cu netul pe economie si restul in mana ca sa faca valuri, dar in rest nimic. Elena udrea a fugit, ceilalti sunt la fund... nu mai vin sacose ca odata. Cunoscatorii stiu de ce... si de asta sunt si agitati. Cum ziceam, sunt niste nimeni cu pretentii si atat.
  • Mirela Popa Mirela Popa
    Știu că toată presa este în suferință, însă există niște titluri de care îmi pare rău în mod deosebit:
    - Gazeta de Informatică (și Electronică) - este prezentă doar în online, are câteva materiale interesante însă cei câțiva colaboratori nu reușeșc să posteze materiale noi și ignoră zona de actualitate în informatică, tehnologie, telecomunicații și chiar programe TV dedicate domeniilor promovate de gazetă; Gazeta ar merita un nou restart! (probabil al 4-lea).
    - Revista Știință și Tehnică, fusese resuscitată de Adevărul Holding, acum văd că nici situl acesteia nu mai este activ. Probabil și-a întrerupt din nou apariția.
    - CHIP pare să se fi oprit la numărul din aprilie anul acesta. După ce își reluase apariția la începutul lui 2015.
    - TV Satelit era pe vremuri o revistă tehnică care a fost succedată de Info Satelit (nici de aceasta nu mai știu nimic).

    - Poate Ringier să înfieze una din aceste reviste?
    - Poate fi relansat Computer Bild (titlul este controlat acum de Ringier în România)?
  • the Performer the Performer
    Cum, "campionii presei sportive" costă la transfer mult mai puțin decât oricare din gloabele aduse de Gigi la FCSB în ultimele două cincinale? Doar atât valorează marele brand care a băgat în pârnaie, pe prejudicii estimate, atâția și atâția oameni de sport?
  • un fost si actual un fost si actual
    Pretul platit pentru Gazeta Sporturilor, sub 2 milioane de euro, e unul de marunțiș, care reflectă până la urmă valoarea brandului. A ajuns rau presa in romania, daca comparam de pilda cu alte industrii. Cristi Borcea, pe care il balacaresc cum pot campionii presei sportive, a facut business de 60 milioane euro/ 2017. Ar putea cumpara tot Ringier-ul din Europa Centrala si de Est fara probleme. Vasile Armenean a incasat de la Nestle 100 milioane euro pe Betty Ice, barosanul ala din Insula Mare a Brailei a primit 200 milioane de la arabi sa puna aia lucerna pt camile pe acolo.
    Din ce deduc pe aici, miza Ringier e extinderea pe digital. Printul e mort, tipografia lor de 15 milioane a dat faliment dupa ce Kaufland a renuntat la contractul pt publicatia proprie. Libertatea scade dramatic luna de luna. Gazeta abia se taraie. Revistele de femei nu depasesc 6-8.000 copii vandute, de 5-6 ori mai putin decat intr-o luna proasta din perioada buna. Toate declaratiile astea, cu uite ce tari suntem noi, ce strategii avem, cat crestem etc, sunt praf in ochii advertiserilor. Zona de video, la ziare, e vai de capul ei. Niste studiouri anoste in care oameni fara chemare pt meseria de moderator sunt pusi sa faca interviuri trase de par, lungite artificial. Jurnalistii sunt luati la snop si pe principiul sa fie ieftini. La ce salarii ofera Ringier, e o dovada crasa de lipsa de respect fata de aia mai buni in meseria asta.
  • Radu F Gabor Radu F Gabor
    In teorie, Mihnea vorbeste ok. Realitatea il va da insa cu capul de pereti. Omul mai are o problema: se crede super-jurnalist, genul care le stie pe toate. E doar o chestiune de timp pana cand va injura de mama focului prin sedinte echipa gsp, asa cum a facut-o si cu altii inainte.
  • geo geo
    Lasa-ne cu brandul si cu presupusa calitate...cand publici atatea articole cu Gigi Becali ce inseamna ca faci...

Trimite un comentariu

sus