Skip to main content

Cum a încercat CNA să „spele” rușinea emisiunii nesancționate cu „Pupați-o în *** pe Kovesi”. A dat o amendă „la pachet”

 
Cum a încercat CNA să „spele” rușinea emisiunii nesancționate cu „Pupați-o în *** pe Kovesi”. A dat o amendă „la pachet”

Un derapaj care a expirat, pentru că au trecut șase luni de când s-a întâmplat, a ajuns, totuși, în discuția Consiliului Național al Audiovizualului.

Publicitate

CNA s-a agățat o „chichiță” juridică pentru a analiza sesizările privind emisiunea Sinteza zilei, în care Mihai Gâdea îi spunea unui invitat să o pupe în *** pe Kovesi. Forul audiovizual a monitorizat în ședința de astăzi, prima după o vacanță de mai multe săptămâni, o „salată” de emisiuni cu subiecte diferite care stăteau să expire, ca să poată cuprinde și sancționa și derapajul lui Gâdea. 

Au fost vizate reclamații privind Antena 3 din perioada 14 februarie - 26 martie, pentru emisiuni precum Sinteza zilei, Știri, Exces de putere sau În gura presei.

Care e logica CNA? Dacă postul încalcă legea în formă continuată, pe aceleași articole de lege (sau din același capitol al legislației), pot fi analizate „la pachet” și sesizările care s-au prescris. Cum a  fost cazul „pupați-o în *** pe Kovesi”, incident care s-a petrecut în luna februarie. 

Verdictul: a trecut cea mai mică sancțiune dintre cele trei propuneri. S-a propus amenda maximă de 200.000 de lei (Dorina Rusu), amenda de 80.000 de lei (Florin Gabrea) și 40.000 de lei (propusă de Radu Herjeu). Sancțiunea de 40.000 de lei a trecut după votul a șase membri: Radu Herjeu, Răsvan Popescu, Gabriel Tufeanu, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Orsolya Borsos. Ceilalți membri prezenți - Dorina Rusu și Florin Gabrea - au votat pentru sancțiunile mai mari. 

Ce derapaje au „intrat” în amenda de 40.000 de lei: 

- Ediția Sinteza zilei din 14 februarie, pentru care CNA a primit 149 de reclamații. 

- Plus uriașa campanie de victimizare „Dați un chior pentru Kovesi”, desfășurată între 20 și 26 martie, după ce Antena 3 și alți angajați ai postului au pierdut procesul cu Laura Codruța Kovesi, fiind obligați să plătească daune de 300.000 de lei. (decizia nu este definitivă, detalii AICI

Radu Herjeu, membru CNA: 

„Ce a făcut domnul Gâdea acolo mi se pare unul dintre cele mai grave lucruri pe care le-am văzut eu la televiziunile românești în ultimii 28 de ani. Nu e doar despre un simplu limbaj injurios. Uitați-vă la imagini cum se ridică de la masă și se repede la invitatul lui, pe care el l-a chemat în studio. Mi se pare unul dintre cele mai grave lucruri pentru că și-a bătut joc de acest statut de moderator. Și-a bătut joc! (...) Mi se pare că și-a abandonat total acel rol de mdoerator și a abuzat de poziția lui de șef de platou pentru a-i spune unui invitat...nespuse.”

„Eu nu aș fi vrut să leg aceste emisiuni. Chestiunea cu „pupați-o în....” aș fi vrut să fie discutată separat, ca să dăm un semnal că oi fi tu mdoerator, oi fi tu Dumnezeul în studioul ăla, dar nu poți să faci chiar ce vrei tu”, a mai adăugat Herjeu, care i-a reproșat lui Răsvan Popescu, vicepreședintele CNA și cel care conduce ședințele, că acest caz ar fi trebuit discutat înainte de termenul de prescripție. 

Legislația invocată: 

ART. 40 (…) (2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt (…) (5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

ART. 64 (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

ART. 67 În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii.

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Nu "e ok sa zica cozmin gusa ca dragnea i-a dat #*** lu birchall". Nu era dragnea, era geoana ;-)
    In alta ordine de idei, balanta e clar dezechilibrata: iRealitatea a primit anul trecut doua amenzi de cate 85.000 de lei (total 170.000) pentru doua emisiuni din zile consecutive, in mai putin de 2 saptamani de la emisie... Atunci viteza CNA a fost mare, ca si pedeapsa. La A3 se judeca "la pachet" si amenda e mult mai mica.
  • Ce mi place mie dubla masura a lu' petrisor obae. E ok sa zica cozmin gusa ca dragnea i-a dat #*** lu birchall si sa zica rares bogdan pe post "sunati-o pe carmen dan, ce si-a bagat telefonu in priza in loc de vibrator" si altele.... in schimb pe nasol rau sa zici "***"
  • Qrul e qr oricum l-ai ambala... Trebuie să recunoaștem că domnul Gâdea a dat-o nasol aici... Nu e ok să folosim chestii din astea la tv, gen pupat în qr.
  • Ce mizerie! CNA este instirutie care trebuie sa apere dreptatea, adevarul si telespwctatorul! In realitate CNA apara infractorii! 9000 de euro amenda pentru atatea miciuni si atacuri murdare, inseamna de fapt un premiu! Rusine este putin spus! Cum oare or putea dormi linistiti membri CNA cand atatia oameni sunt batjocoriti, mintiti si umiliti in aceste emisiuni?

Trimite un comentariu