Skip to main content

Dragoș Pătraru: "Nimeni nu are voie sa intre peste noi. Am scris in contract. Le-am promis celor de la Prima ca daca plecam de la TVR semnez cu ei"

 
Dragoș Pătraru: "Nimeni nu are voie sa intre peste noi. Am scris in contract. Le-am promis celor de la Prima ca daca plecam de la TVR semnez cu ei"

INTERVIU. De ce a semnat Dragos Patraru cu Prima TV? "Le-am promis celor de la Prima TV ca daca plecam de la TVR, semnez cu ei, orice ar fi", spune Dragos Patraru, intr-un interviu acordat Paginademedia.ro. De ce sa le promita?

Publicitate

Anul trecut, inainte de TVR, Patraru a fost la un pas sa semneze cu Prima TV. L-a intors din drum Irina Radu, presedintele TVR la acea vreme.

Povesteste Dragos Patraru, pentru Paginademedia.ro:

Irina Radu și-a riscat 4 ani de liniște aducându-ne înapoi la TVR.

I-am arătat Irinei contractul cu Prima, anul trecut. Îl aveam în geantă, trebuia doar să-l semnez. Și a văzut că am renunțat la bani să revenim la televiziunea publică. Nici nu ne închipuiam că vom mai pleca de la TVR, de-aia am acceptat să și băgăm atâția bani.

Știam noi că va veni partidul să ne dea afară și pe noi și pe Irina? Acum, după ce i-am păcălit pe oamenii ăștia anul trecut, le-am promis că dacă plecăm de la TVR semnez cu ei orice-ar fi. Și așa am făcut.

Ce garantii are ca nu se va intampla si aici ca la TVR si ca la Digi 24?

"Nimeni nu are voie să intervină peste noi. Am scris asta în contract. Dar garanții am avut peste tot. Doar că apare un moment când garanțiile alea nu mai contează", spune Dragos Patraru, pentru Paginademedia.ro.

Cat despre clauzele de rating?

Dragos Patraru: Ne propunem, prin contract, să nu coborâm sub două puncte de rating, pe publicul Urban 18 plus. Atenție, ăsta e minimul sub care ne cărăm acasă. Dar sunt sigur că după o lună de acomodare, vom depăși această țintă.

Starea Natiei la TVR făcea peste două puncte medie, în condițiile în care aveam zile când plecam de la zero. Vorbesc foarte serios, iar voi știți asta, postul public, în care se bagă atâția bani, are în cea mai mare parte din zi audiență zero. La fel era și la Digi. 0,3 pe tronson înainte să venim noi, peste 2 cât timp am fost acolo, pac, 0,3 din nou după ce am plecat.

La Prima da, lucrurile stau cu totul altfel, pentru că Prima TV are și telespectatori ai ei la acea oră.

Emisiunea incepe luni, 20 august.

Dragos Patraru: Ne-am împrumutat, am investit aproape 100.000 de euro în echipamente și amenajări, avem propriul platou, mai construim unul în această toamnă, vom face mai multe producții.

Va fi de luni până joi, de la 22,30. Am discutat despre ediția best of, va fi duminică, la ora 17. Cred că reluarea va fi în fiecare dimineață, undeva la ora 06.00.

Echipa, marita:

Dragos Patraru: Vom fi mai mulți de acum, pentru că echipa va cuprinde și personalul tehnic. Suntem cu totul vreo 20 de oameni, cred că ajungem la 25, dacă îi punem la socoteală și pe juniorii care deocamdată învață.

Faza aia cu reducerea de personal în presă ține de imbecilitatea propietarilor de media din România, care cred că în presă e ca la o fabrică, poți trimite oameni acasă, producând mai puține piese, la aceeași calitate. Nu-i așa, inteligenților!

Dacă tu crezi, ca patron, că poți avea un produs de aceeași calitate cu cinci sau cu cincizeci de oameni ești pur și simplu tâmpit și n-ai ce să cauți în acest domeniu. Și la noi nu doar că-s cinci oameni în loc de cincizeci în multe redacții, dintre cei cinci, trei sunt foarte slabi.

Dragos Patraru: Ne-a fost sechestrat decorul din TVR

"Ne-a fost sechestrat decorul din TVR, spune Dragos Patraru". Nu ne lasa sa il luam. "Componentele acelui decor figureaza in registrele Starea Natiei", completeaza realizatorul.

Dragoș Pătraru, pentru Paginademedia.ro: Conform contractului, noi am pus banii pentru decor și amenajări, în total peste 35.000 de euro, iar ei puneau la dispoziție publicitate.

Noi am făcut amenajările, am băgat banii, există facturile, avem evidența fiecărui cui bătut acolo, dar cei care ne-au ajutat au spus că vor cere publicitate atunci când vor avea ceva de comunicat, vreo campanie.

Ei bine, acum, TVR spune că asta e, ne pare rău, nu ați cerut reclamă, nu e vina noastră, numai bine vă dorim, ați pierdut banii, tot ce ați adus acolo e al nostru.

E bezna minții ce se întâmplă acolo. Mă rog, mergem în instanță, vom cere despăgubiri și pentru că am fost nevoiți să ne facem decor de la zero, pentru că ne-a fost sechestrat decorul în TVR.

Sechestrat e cuvântul potrivit, pentru că toate componentele acelui decor figurează în contabilitatea firmei Starea nației, nu ni s-a permis să-l luăm, e un bun cu care noi produceam bani, TVR l-a reținut acolo, deși nu există niciun proces-verbal de predare-primire, operațiune care s-ar fi făcut în momentul stingerii datoriei.

Interviul cu Dragos Patraru, pe larg:

Paginademedia.ro: Ce productii va face Starea Natiei pentru Prima TV?

Dragoș Pătraru: De pe 20 august, dacă terminăm cu amenajările, Starea nației. Dar noi suntem de acum casă de producție.

Ne-am împrumutat, am investit aproape 100.000 de euro în echipamente și amenajări, avem propriul platou, mai construim unul în această toamnă, vom face mai multe producții. Știm să facem content, pe asta ne vom axa. 

Paginademedia.ro: Veti avea si productii online?

Dragoș Pătraru: Da, unele dintre ele vor fi online. Cele pe care le vom simți bine și pentru tv, le vom duce și acolo. Discutăm de la caz la caz. Și vom face încercări.

Paginademedia.ro: Vor fi schimbari de format? Noutati? Rubrici?

Dragoș Pătraru: Mereu sunt noutăți la noi. Ne permitem luxul ăsta, să greșim în fiecare zi. Produsul evoluează, noi evoluăm odată cu el.

Așa cum am introdus în ultimele două sezoane Ceasul bun și partea muzicală de joi, plus rubrica Pe drum, vom avea și anul acesta lucruri noi. Nu sunt în forma lor finală, încă facem încercări.

Vrem să păstrăm partea de început, cu sceneta, chiar dacă ne va fi foarte greu cu recuzita și costumele.

Probabil vom apela la prieteni, teatre și chiar la telespectatori pentru costume, pentru a avea, știu eu, în timp, 20 de personaje bine conturate. Am făcut peste 150 de scenete anul trecut, a fost o experiență extraordinară pentru mine. Iar audiența arată că telespectatorilor le-a plăcut.

Paginademedia.ro: Dupa mutarea de la TVR, ce inseamna emisiunea din punct de vedere al productiei? Unde veti filma? In studiourile Prima TV? Cu ce echipa?

Dragoș Pătraru: De multe ori, naivitatea mea, care se traduce printr-o încredere totală în oameni, devine prostie pură. Asta s-a întâmplat la TVR, unde noi am mers pentru a doua oară, cum am mai spus, ca la echipa națională.

Am fost ca într-o căsnicie unde noi am venit cu aproape tot ce ne trebuia pentru emisiune și după nici un sezon, am fost dați afară doar pentru că ne-am făcut treaba și am acționat în interesul publicului, nu al partidului.

E, nu mai vreau să fiu prost. E destul de scump. Ne-am luat spațiul nostru acum, investim din nou și bani pe care nu-i avem, ne-am împrumutat, am mobilizat din nou oameni care pot și vor să ne ajute, dar nu mai vrem să avem de-a face cu nimeni.

Suntem pe sabia noastră. Producem conținut, predăm conserva. Cine plătește primește produsul. Facem produse bune, stăm pe piață, fără să depindem de vreun șef cretin sau care are nu știu ce ordin de la partid. Nu reușim să fim competitivi, ne cărăm acasă. E atât de simplu.

Nu vrem să facem profit, cred că dorința asta nebună de profit cu orice preț deturnează cumva scopul presei, vrem doar să ne facem meseria în condiții decente.

Paginademedia.ro: Cati oameni sunt in echipa Starea Natiei care a semnat cu Prima TV?

Dragoș Pătraru: Vom fi mai mulți de acum, pentru că echipa va cuprinde și personalul tehnic. Suntem cu totul vreo 20 de oameni, cred că ajungem la 25, dacă îi punem la socoteală și pe juniorii care deocamdată învață. Dar toți facem de toate. Pentru a face o producție bună e nevoie doar de oameni foarte buni.

Faza aia cu reducerea de personal în presă ține de imbecilitatea propietarilor de media din România, care cred că în presă e ca la o fabrică, poți trimite oameni acasă, producând mai puține piese, la aceeași calitate. Nu-i așa, inteligenților! Tu plătești niște oameni să facă un ziar. Un exemplar. Unul singur. Pentru restul costurile sunt neglijabile. Dar ca să ai acea primă ediție, care e apoi copiată, îți trebuie jurnaliști buni, care să acopere toate domeniile.

Dacă tu crezi, ca patron, că poți avea un produs de aceeași calitate cu cinci sau cu cincizeci de oameni ești pur și simplu tâmpit și n-ai ce să cauți în acest domeniu. Și la noi nu doar că-s cinci oameni în loc de cincizeci în multe redacții, dintre cei cinci, trei sunt foarte slabi.

M-a sunat zilele trecute o fătucă de la un site, să-i dau o declarație, cu mutarea asta. Deși am decis de vreo doi ani că nu mai dau declarații la telefon, eram pe fugă și, pentru că de multe ori încă mi-e jenă să spun nu, am acceptat. Trei fraze i-am zis. Și le-a notat. Ei bine, a reușit să amestece tot ce-am zis într-o chestie fără sens, care a fost apoi preluată de vreo 20 de publicații.

Și acum am jurat: nu mai dau niciodată declarații prin telefon, unor jurnaliști pe care nu-i cunosc, despre care nu am auzit. Revenind la noi, reducând aproape de zero calculele pentru profit - și, cum am mai spus, asta cred că e anormal, dat fiind punctul în care a ajuns lumea, să-ți propui să faci profit din presă - am adus la Starea nației oameni foarte buni. Și vom aduce în continuare.

Dacă nu pui destinele organizației în mâinile celor care compun organizația, împărțind cu ei totul, pierzi aproape sigur.

Paginademedia.ro: Care vor fi “vecinii” emisiunii în grila Prima TV?

Dragoș Pătraru: Nu știu încă ce strategie și-au făcut oamenii de la Prima pentru toamnă, am înțeles că se pregătesc și ei intens, noi livrăm emisiunea Starea nației, care va fi de luni până joi, de la 22,30. Am discutat despre ediția best of, va fi duminică, la ora 17. Cred că reluarea va fi în fiecare dimineață, undeva la ora 06.00.

Paginademedia.ro: In contractul pentru Starea Natiei cu Prima TV, aveti clauza de rating? Care este ratingul minimi pe care vi l-ati propus voi?

Dagoș Pătraru: Noi avem un spațiu acolo, livrăm un produs. Suntem colaboratori externi. Da, avem clauză de rating, noi doar așa lucrăm.

Ne propunem, prin contract, să nu coborâm sub două puncte de rating, pe publicul Urban 18 plus. Atenție, ăsta e minimul sub care ne cărăm acasă. Dar sunt sigur că după o lună de acomodare, vom depăși această țintă.

Paginademedia.ro: Credeti ca sunt diferente de public intra Starea Natiei la TVR si Starea Natiei la Prima?

Dragoș Pătraru: Pentru noi vorbesc cifrele. Starea Natiei la TVR făcea peste două puncte medie, în condițiile în care aveam zile când plecam de la zero. Vorbesc foarte serios, iar voi știți asta, postul public, în care se bagă atâția bani, are în cea mai mare parte din zi audiență zero. La fel era și la Digi. 0,3 pe tronson înainte să venim noi, peste 2 cât timp am fost acolo, pac, 0,3 din nou după ce am plecat.

La Prima da, lucrurile stau cu totul altfel, pentru că Prima TV are și telespectatori ai ei la acea oră. Sper să nu îi dezamăgim. Oamenii care se uită la emisiune vin cu noi, ce să facă, săracii, îi chinuim de cinci sezoane! Deci, teoretic, lucrurile arată bine. Să vedem și practic.

Paginademedia.ro: Avand in vedere trecutul relatiilor tale cu posturile TV, ce garantii v-ati luat in legatura cu libertatea si independenta editoriala?

Dragoș Pătraru: Păi, ne-am luat. Nimeni nu are voie să intervină peste noi. Am scris asta în contract. Dar garanții am avut peste tot. Doar că apare un moment când garanțiile alea nu mai contează.

La naiba, apar momente când nu mai contează nici legea, nu vedeți? Puterea politică încă își permite să calce totul în picioare. La TVR vine Comitetul Director care decide el că noi am denigrat TVR-ul. Vine apoi Comisia de Etică și îi dă Comitetului Director cu decizia în cap, vin membri CA care spun că nu e ok ce s-a întâmplat, iar conducerea TVR contestă raportul Comisiei de Etică, procedură care nu există, nu e prevăzută nicăieri. Dar noi am fost dați afară.

Sigur, vom avea procese pe tema asta, probabil vom lua o grămadă de bani de la TVR, cât să ne acoperim investițiile făcute acum, dar nenorocirea a fost făcută de niște persoane. Puteam avea cel mai tare contract, nu poți să te pui cu unii care primesc ordin și trebuie să-l execute, pentru că dacă nu o fac sunt ei executați. Mie mi-e milă de acești oameni, sincer.

Pentru că peste un an doi ei vor fi din nou șomeri, așteptand un telefon de la un partid, să le dea un loc de muncă.

Doamna Gradea deja o aleargă pe Gabi Firea prin biserică, la Voluntari, să caute sprijin. Au văzut-o oameni care m-au sunat amuzați de faza asta. Că așa e când ești pus politic, nu pentru că ești competent. Trebuie să pupi picioarele stăpânirii. Fără partid, nu te angajează nimeni. Sau mă rog, poți să găsești o proastă la TVR care te ia de pe stradă și îți dă de muncă, pentru ca apoi tu să o sapi și să îi iei locul.

Mă rog, nu cred că vor mai funcționa mult porcăriile de acest fel. Dar ăsta e un proces, trecerea noastră la democrație, pentru că n-am ajuns încă acolo, chiar dacă am făcut pași importanți. E o chestiune ireversibilă, părerea mea, nu ne mai putem întoarce la ce-a fost, oricât de mult și-ar dori unii, dar durează.

Am fost naivi să credem că putem face o democrație bătând din palme, după o beznă comunistă de 50 de ani. N-are cum să ne ia mai puțin de 50. Deci, vestea bună e că am trecut de jumătate. Copiii noștri vor avea o țară, dacă noi facem ceea ce trebuie pentru democrație.

Paginademedia.ro: De ce anul trecut nu ati optat pentru Prima, iar acum da. Ce te-a convins?

Dragoș Pătraru: Mai bine zis cine. Irina Radu o cheamă. Femeia asta și-a riscat 4 ani de liniște aducându-ne înapoi la TVR.

I-am arătat Irinei contractul cu Prima, anul trecut. Îl aveam în geantă, trebuia doar să-l semnez. Și a văzut că am renunțat la bani să revenim la televiziunea publică. Nici nu ne închipuiam că vom mai pleca de la TVR, de-aia am acceptat să și băgăm atâția bani.

Știam noi că va veni partidul să ne dea afară și pe noi și pe Irina? Acum, după ce i-am păcălit pe oamenii ăștia anul trecut, le-am promis că dacă plecăm de la TVR semnez cu ei orice-ar fi. Și așa am făcut.

Paginademedia.ro: Cum ati incheiat contractul cu TVR?

Dragoș Pătraru: Am lucrat la TVR cu niște oameni extraordinari. Acum, ei sunt conduși de câțiva indivizi care confundă televiziunea publică cu un bun al lor. Dar oamenii ăștia, care nu dau doi bani pe interesul public, vor pleca. Cât să mai aibă? O lună? Un an? Doi, cel mult?

Problema cu acești oameni - e o problemă a slugilor în general - este că sunt foarte răi, odată ce li s-a dat o funcție. Consideră această răutate o competență a lor. Ceva ce-i califică pentru a fi șefi.

Au venit niște unii, dați afară de Pro TV și aduși de foarte buni aici, la televiziunea publică, taie și spânzură pe acolo.

Îmi place la nebunie când vine câte-un papagal d-ăsta care n-a făcut în viața lui o emisiune, n-a ieșit niciodată pe post și îți explică el cum se face televiziune!

A venit un tip foarte plin de el, așa, un fost protevist și ăsta, să ne spună că nu aveam voie să punem termopane la geamuri. Că de ce am pus termopane. Pentru că băgai mâna prin geam, pentru că am fi paralizat de frig iarna acolo, inteligentule! Desigur, sunt termopane nu doar la noi, există etaje întregi cu termopane în turn, dar știi cum e, prostul nu e prost destul dacă...

Paginademedia.ro: Mai aveti de recuperat bani, echipamente? Cum o veti face?

Dragoș Pătraru: Avem de recuperat. Pentru mine este halucinant că niște oameni cu pregătire juridică pot să gândească în așa hal. Deci, conform contractului, noi am pus banii pentru decor și amenajări, în total peste 35.000 de euro, iar ei puneau la dispoziție publicitate.

Noi am făcut amenajările, am băgat banii, există facturile, avem evidența fiecărui cui bătut acolo, dar cei care ne-au ajutat au spus că vor cere publicitate atunci când vor avea ceva de comunicat, vreo campanie.

Ei bine, acum, TVR spune că asta e, ne pare rău, nu ați cerut reclamă, nu e vina noastră, numai bine vă dorim, ați pierdut banii, tot ce ați adus acolo e al nostru.

Să trăiți voi? Păi, v-ați îndestulat din banii unei alte firme, trebuie să plătiți cumva. Reclamă, bani, ceva trebuie să dați. Nu merge cu timpul a expirat, ne pare rău. Păi, asta e o rețetă perfectă prin care se pot spăla bani, nebunilor, nu poți cumpăra ceva fără să plătești în vreun fel pentru bunul cu care te-ai îndestulat.

E bezna minții ce se întâmplă acolo. Mă rog, mergem în instanță, vom cere despăgubiri și pentru că am fost nevoiți să ne facem decor de la zero, pentru că ne-a fost sechestrat decorul în TVR.

Sechestrat e cuvântul potrivit, pentru că toate componentele acelui decor figurează în contabilitatea firmei Starea nației, nu ni s-a permis să-l luăm, e un bun cu care noi produceam bani, TVR l-a reținut acolo, deși nu există niciun proces-verbal de predare-primire, operațiune care s-ar fi făcut în momentul stingerii datoriei.

Problema e că vom lua banii de la TVR, nu de la acești oameni care au decis să dea afară cea mai bună emisiune cu patru difuzări pe săptămână. Și nu doar cea mai bună, ci și una mai ieftină, atenție, mai ieftină chiar și decât o emisiune care nu face nici măcar un punct de rating, pe TVR 2.

Paginademedia.ro: Doina Gradea te-a actionat in judecata (pe tine si pe Septimiu Sarateanu), intr-un proces in care sunt “pretentii”. Ce anume va cere si de ce? Care este pozitia ta in legatura cu acest caz? 

Dragoș Pătraru: Orice om are dreptul să se adreseze justiției. Ce îmi cere doamna Gradea nu contează, pentru că nu există o bază reală pentru acest proces. Pe dânsa a păcălit-o cineva spunându-i că eu nu aveam voie să o înregistrez.

Legile sunt foarte clare în acest sens. E ca și cum eu m-aș duce să dau în judecată pe cineva pentru că eu am trecut pe roșu. Cam asta face doamna ”Cap de înger”.

Problema nu e că doamna Gradea m-a dat în judecată pe mine sau pe Septimiu Sărățeanu, noi suntem antrenați pentru spectacol, va fi chiar amuzant la proces, problema e că această doamnă, care crede cu tărie - a spus-o public, de la multe ori, inclusiv în Parlament - că televiziunea publică trebuie să fie sluga puterii politice, este încă în funcție. Dar ai să dai sama, doamnă! 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • Doamne cata prostie publica...aveam de cand sa scriu mai mult dar renunt ca na! Sunteti prea prosti si pe langa asta mai si semnalizati
  • Pai nu v-ati prins? El semneaza cu toate televiziunile inainte. Are ordin sa faca gargara si sa treava pe la toate.
  • @Vijelie, pe la Taraf se duce dupa ce pleaca de la astea importante: Pro TV, Antena 1, Kanal D (Care i-au facut o oferta lui Patraru in iunie 2018 sa apara pe post in toamna aceasta, in locul WowBiz)
  • Asta cine *** uu *** e. Ca fotbalisti sigur nu e. Numai pe la si prin judecati *** *** de ***. Da du te tata la cna vezi poate e ceva post pt tine sau tu nu faci politruka turca sau ti e lene sa te inscrii ca ai acel televizor deja ***
  • Patraru minte si cand doarme. A bagat bani, e victima permanenta si daca trece o musca prin cadru, se lupta cu fortele raului. Ce telenovela! Poporului ii place. Uraa!!!
  • Deci domnu patrascu stia de anul trecut ca o sa plece la prima? Si de aia tot facea scandal? Ce chestie!
    Si a bagat 35000 euro si 100.000 euro in decoruri? Inseamna ca a avut incasari mari de si-a permis asemenea cheltuieli.

Trimite un comentariu