
CNA IN VACANTA. Un exemplu al "eficientei" Consiliului National al Audiovizualului. "Pupati-o, domnule, in *** pe Kovesi, "explozia" lui Mihai Gadea de acum sase luni, s-a prescris. Astazi ar fi fost ultima zi in care se putea analiza cazul. Astazi, CNA este in vacanta.
Timp de sase luni, CNA nu a fost in stare sa discute derapajul moderatorului Antena 3, desi erau o suta de reclamatii primite de forul audiovizual de la persoane indignate de iesirea nervoasa a lui Mihai Gadea.
Nu este prima data cand derapaje grave de la deontologia profesionala nici macar nu ajung sa fie pe masa forului. La inceputul lui 2017, nu mai puțin de cinci televiziuni - România TV, Antena 3, Antena Stars și Etno TV - au difuzat în cele mai amănunțite detalii funeraliile solistei Ileana Ciuculete. Cu prim planuri cu familia și live-uri din cimitiri. Inclusiv cu imagini din groapă. Abia dupa sase luni, cand era prea tarziu, CNA a pus subiectul pe ordinea de zi, dar nu a mai apucat sa il discute.
Reamintim ce s-a intamplat acum sase luni, in editia Sinteza zilei de miercuri, 14 februarie:
„Să vă explic așa, de la om la om”, îi spune Gâdea lui Ionel Dancă, purtător de cuvânt al PNL, invitat în emisiunea Sinteza zilei. În studio, erau Ionel Dancă, din partea PNL, Andreea Cosma, de la PSD, Șerban Nicolae, și el PSD, avocatul Pavel Abraham și Mugur Ciuvică.
Se discuta despre acuzațiile la adresa procurorilor din DNA. Toată lumea vorbea peste toată lumea, în încercarea de a-l convinge pe Ionel Dancă că „nu înțelege nimic”.
Gâdea se ridică și se apropie, parcă a intimidare, de Dancă, aflat pe un scaun în studio, și începe să-i facă semn cu arătătotul, ca la școală. „Nu e vorba despre oameni, e vorba de magistrați. Înțelegeți? Magistrații fac asta. Dumneavoastră înțelegeți treaba asta?”
Ionel Dancă: „Domnul Gâdea, dacă sunt cazuri de erori judiciare, de ce cereți pentru un polițist pedofil să plece un ministru de interne? De ce? (...) Așa faceți și acum. De ce să plece șeful unei instituții pentru un „portocală” inventează probe?”
Miha Gâdea, vizibil enervat: „Să nu plece. Pupați-o în c*r pe Kovesi...Pupați-o, domnule, în c*r pe Kovesi”, după care i-a întors spatele.
VEZI filmul momentului, AICI.
Radu Herjeu, membru CNA, a semnalat si el pe blog prescrierea derapajului lui Mihai Gadea.
"E incalificabil. Nu-l poți trata ca pe un individ care te-a călcat pe picior la coada la supermarket"
"Speța respectivă tocmai a expirat azi, într-o nouă zi în care CNA nu are ședință. Una care a făcut vâlvă la vremea ei și a cărei prescriere va aduce iar critici instutiției, de data asta întemeiate", scrie Radu Herjeu, membru CNA, pe blogul personal.
"Dar nu poți interzice nimănui să-și ia concediu de odihnă legal. Iar când am propus, acum doi ani, introducerea în ROF (Regulamentul de organizare și funcționare) a interdicției ca mai mult de 3 membri să poată pleca simultan, indiferent de motiv, mi s-a explicat că ar fi ilegal.
Iar colegii mei nu au fost de acord nici măcar cu ”recuperarea” într-o altă zi a ședințelor care nu se pot ține marțea și joia, cum e stabilit", continua el.
Despre iesirea lui Mihai Gadea:
"Consider a fi incalificabil și, de ce nu, incredibil. (...) Am moderat sute de emisiuni, inclusiv în campania electorală, când tensiunile sunt uriașe. Am avut în studio personaje cărora, ca om, nu le acordam prea multă stimă, pentru caracterul sau capacitatea intelectuală/profesională. Dar erau invitații mei, nu dăduseră ei buzna, și era absolut firesc să îi tratez cu decență, ca și când i-aș fi poftit la mine acasă. Nu mai vorbesc de deontologie, pentru că au avut grijă unii să demonetizeze grav cuvântul.
Înțeleg foarte bine frustrările pe care le poți avea într-o discuție în care cel din față e opac la orice argument sau îți răspunde la întrebări cu sloganuri. (...) Pot accepta că există, în acest caz, și circumstanțe care pot explica o anumită ieșire din rolul asumat și adoptarea unei atitudini ceva mai partizane.
Moderatorii sunt și ei oameni și nu sunt imuni la simpatii și antipatii umane sau politice. Pot avea resentimente, justificate sau nu. Dar sunt obligați, nu doar prin lege, ci și prin însăși titulatura poziției pe care o ocupă, să facă tot posibilul să fie echilibrați și cât mai neutri. Sigur, asta a devenit deja un basm la TOATE televiziunile din România unde se fac talk-show-uri.
O să-mi spuneți că domnul despre care vorbesc sau alții de la alte posturi au spus lucruri mult mai grave decât acesta. Posibil. Dar nu erau adresate musafirului chemat chiar de el. Cunoscându-i foarte bine și nivelul, convingerile politice și capacitatea de a purta un dialog. Nu-l poți trata ca pe un individ care te-a călcat pe picior în timp ce stăteați la coadă la supermarket și nu și-a cerut scuze.
Și, apropo de scuze. Probabil aș fi fost mai înțelegător în această poveste, dacă dl. Gâdea și-ar fi cerut scuze public domnului Dancă (pentru că tot public l-a admonestat). Ba chiar mi-aș dori, deși știu că e imposibil, să existe o astfel de ”pedeapsă” în legea audiovizualului. Pentru că sunt sigur că pe mulți i-ar costa mai mult să-și ceară scuze decât să plătească o amărâtă de amendă.
Citeste si:
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
Comentarii
MW13 ANTENA3+RTV = SLUGILE PSD!