Skip to main content

Dacă n-ai umor, ai amendă. Emisiunea iUmor, penalizată pentru glumele fără perdea și limbajul vulgar

 
Dacă n-ai umor, ai amendă. Emisiunea iUmor, penalizată pentru glumele fără perdea și limbajul vulgar

Prea puțin umor și prea multă vulgaritate. Consiliul Național al Audiovizualului a decis amendarea Antenei 1 cu 40.000 de lei pentru șase ediții ale emisiunii iUmor, difuzate în primăvară. 

Publicitate

Forul audiovizual a analizat în ședința publică de marți mai multe fragmente din emisiuna „de umor” a Antenei 1 și a decis: amendă 40.000 de lei pentru avalanșa de „glume” și remarci fără perdea, nepotrivite pentru ora 20.00. 

Deși toți membrii au fost de acord că postul trebuie amendat, sancțiunea n-a trecut ușor. Au fost trei propuneri de sancționare: 

 • Radu Herjeu, membru CNA, a propus 40.000 de lei amenda
 • Radu Călin Cristea, membru CNA, a propus 20.000 de lei amendă. 
 • Gabriel Tufeanu, membru CNA a propus amenda maximă: 200.000 de lei. 

În final, după trei tururi de vot, a trecut, cu șase voturi, sancțiunea propusă de Radu Herjeu: 40.000 de lei pentru încălcarea legislației privind protecția minorilor. 

Cum s-a apărat Antena 1? „Umorul e foarte subiectiv, vulgaritatea la fel”

Norina Ionescu, reprezentantul Antenelor în relația cu CNA:  

„Mie mi s-a părut mult mai curat acest sezon față de ce ați amendat și sesizat până acum. România, din păcate sau din fericire, este o țară destul de ipocrită și destul de pudibondă. Aș vrea să vedem și dintr-o altă perspectivă ceea ce a fost, de fapt, la televizor. Umorul e foarte subiectiv, vulgaritatea la fel. Care este limbajul sancționat, ce trebuia să mai fie bip-at? Dacă ne raportăm la revelioanele din anii `80, normal că amendăm tot.” 

Gabriel Tufeanu, membru CNA, i-a răspuns:

„Nu mă interesează alții sau alte comparații, din punctul meu de vedere și probabil că și din punct de vedere al colegilor avem o lege foarte clară și o reglementară. Dacă această emisiune ar fi fost după 23.00 eu nu aș fi avut nicio problemă. De ce mi-aș risca eu libertatea să încalc o lege de dragul dumneavoastră?! Nu pot să ignor ce scrie în lege.” 

Monica Gubernat, membru CNA:

„Cu tot standup-ul prezentat, faptul că unul vine și se laudă că și a bătut prietena sau nevasta, nu cred că este de râs. Cred că trebuie să existe totuși niște limite. Se pot face glume și fără sex sau fără bătăi.” 

Radu Herjeu, membru CNA:

Mi se pare un spectacol de bâlci adus la televizor. Nu are nicio legătură cu stand-up comedy-ul din America. Și acolo se fac glume mai pentru ora 23.00. Nu cred să existe în Europa o emisiune, duminica seara la ora 20.00, despre cum se masturbează sau nu un prezentator.”
 

Câteva cuvinte „uzuale” folosite în edițiile iUmor analizate (din monitorizarea făcută de CNA)

Legislația invocată:

Codul Audiovizual: Art. 18 - (1) Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă:

a) violenţă fizică, psihică sau de limbaj, în mod repetat sau cu un grad mare de intensitate sau gravitate;

b) scene de sex, limbaj sau comportament trivial, vulgar sau obscen;

Legea audiovizualului: Art. 39 - (2) Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

 • A ajuns o ***e sa apere vulgaritatea si barbatii de la CNA sa fie oripilati. Rusine multor romancelor, sunteti doar pe post de *** *** la tv, n-aveti nicio valoare!
 • E evident din galeria de imagini limbajul licentios...cuvinte ca “misogin”, “impertinent”, expresii ca “ba esti nebun” (vezi prezentatorul cu palarie de la romanii au talent). Pfff, cred ca in loc sa ne inrosim la cuvinte pe care nu le cunoastem, mai bine ne cumparam cate un DEX. Nu strica si nu musca
 • Rezultatul era de așteptat să fie din ce in ce mai vizibil. A vorbi fără perdea, a te mișca lasciv, a fi la un pas de a face sex pe scena..totul e posibil aici, in Romania.. Asa, ne bucurăm interiorul mintii..Pe stradă, e tot una cu ce e la Tv..Atitudinea porcoasă este un mod de viață, zilnic ne intersectăm cu expresii "superbe".
  Cultura e la pământ, școala, societatea ,individul suferă de inadaptare..Bunul simț e ceva opțional...
 • Galeria foto arata foarte clar limbajul vulgar. Si asta e doar ce a scapat de bipuri. Cei de la CNA, daca tot au fost nevoiti sa asculte mizeriile astea, puteau sa numere si de cate ori s-a bipat cuvantul p** ... care chiar daca e bipat e foarte usor de subinteles chiar si de catre niste copii. Amenda vine prea tarziu si probabil foare multi copii au expusi fara voia lor la asemenea dejectii.
 • Pentru asemenea scarbosenii doar 40.000?Si 6 emisiuni?? Calin Cristea ala cred ca e o sluga a Antenei.
 • Mă mir ca au amendat în ultimul moment. Cum de nu au lasat-o sa expire? :))

  Mile, ca de obicei, e primul care apără emisiunea, ca doar este obsedatul antenist de serviciu. Este incapabil sa înțeleagă ca emisiunea poate liniștit sa existe după 23. :)) insula iubirii s a mai schimbat fata de anii trecuți? Dacă nu, poate o amendează cna mai din timp și pentru fiecare ediție care încalcă ora de difuzare.

Trimite un comentariu