Skip to main content

Propunere de mesaj la CNA: "Violenţa în familie se pedepseşte cu închisoarea! Sună la 112."

 
Propunere de mesaj la CNA: "Violenţa în familie se pedepseşte cu închisoarea! Sună la 112."

"Evitaţi consumul excesiv de sare, zahăr şi grăsimi!", "Pentru sănătatea dvs, consumaţi cel puţin doi litri de lichide", "Pentru sănătatea emoţională a copilului tău, petrece cât mai mult timp cu el".

Publicitate

O serie de organizaţii cer Consiliului Naţional al Audiovizualului cer completarea listei de mesaje sociale care apar pe TV cu un text nou.

Violenţa în familie se pedepseşte cu închisoarea! Sună la 112 - Aşa sună mesajul pe care organizaţiile care se ocupa de lupta impotriva violentei, îl vor pe TV. Au făcut şi o solicitare către Consiliul Naţional al Audiovizualului.

Semnatarii cer să introducă în Codul de Reglementare în Audiovizual un mesaj de avertizare legat de violenţa în familie. Aceştia au propus şi forma în care să apară mesajul pe televizor.

În scrisoarea deschisă către forul audiovizual, organizaţiile au adus mai multe statistici şi date cu privire la violenţa în familiile din România, care să susţină iniţiativa.

"În fiecare an 30 – 40.000 de persoane solicită ajutorul autorităţilor pentru a ieşi dintr-o relaţie de tip abuziv. Media timpului petrecut de români în faţa televizorului este aproape dublă faţă de media globală.

Mesajele de interes public devin cutume şi a învăţa că ai drepturi şi că violenţa este o infracţiune pedepsită de lege poate avea un impact foarte mare atât pentru sănătatea populaţiei cât şi pentru creşterea gradului de siguranţă.

Luând în considerare amploarea fenomenului, datele statistice naţionale şi internaţionale care arată gravitatea acestor fapte precum şi rolul extrem de important pe care televiziunea îl are în viaţa românilor, vă solicităm aprobarea introducerii unui nou mesaj de interes public şi anume."

Deciziile Consiliul Naţional al Audiovizualului se bazează pe Legea Audiovizualului şi pe Codul de Reglementare în Audiovizual. Codul de Reglementare în Audiovizual este legislaţia secundară căreia CNA îi poate aduce modificări.

În cazul Legii Audiovizualului, doar Parlamentul poate veni cu propuneri de modificare. CNA poate face modificări doar în cazul Codului Audiovizual.

Lista mesajelor sociale actuale care apar în pauzele publicitare pe posturile TV şi reglementarea CNA în această direcţie:

În cadrul calupurilor publicitare ce promovează alimente radiodifuzorii trebuie să difuzeze alternativ unul dintre următoarele mesaje de avertizare:

a) "Pentru o viaţă sănătoasă, consumaţi zilnic fructe şi legume."

b) "Pentru o viaţă sănătoasă, faceţi mişcare cel puţin 30 de minute în fiecare zi."

c) "Pentru o viaţă sănătoasă, consumaţi zilnic minimum 2 litri de lichide.";

d) "Pentru o viaţă sănătoasă, respectaţi mesele principale ale zilei."

e) "Pentru sănătatea dumneavoastră evitaţi excesul de sare, zahăr şi grăsimi."

f) "Hrănirea exclusiv la sân a copilului în primele 6 luni este esenţială pentru o viaţă sănătoasă."

g) "Pentru sănătatea emoţională a copilului dumneavoastră petreceţi cât mai mult timp împreună cu el."

h) "Pentru o bună sănătate orală, spălaţi-vă pe dinţi de două ori pe zi."

(6) Toate mesajele de avertizare prevăzute la alin. (5) se difuzează alternativ pe parcursul unei zile, câte un mesaj inserat la sfârşitul unuia dintre calupurile publicitare din cadrul fiecărei ore date din intervalul orar 6,00 - 22,00. În perioada în care difuzează un spot noncomercial recomandat de Consiliu, radiodifuzorii pot renunţa la difuzarea mesajelor de avertizare prevăzute la alin. (5).

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus