Skip to main content

Cum a filmat Google Delta Dunării din căruţă. StreetView cu barca prin canalele Deltei

 
Cum a filmat Google Delta Dunării din căruţă. StreetView cu barca prin canalele Deltei

GALERIE FOTO. Ultramoderna cameră cu care Google filmează pentru aplicaţia Google Maps se adaptează "realităţilor" din teren. Pentru Delta Dunării, Google şi-a pus camera într-o barcă pescărească. Pentru satele din Deltă, imaginile au fost luate dintr-o căruţă.

Publicitate

Asta pentru că Delta Dumării este se vede, începând din această săptămână, şi virtual, pe Google Maps. Majoritatea traseelor turistice din Deltă, precum şi localităţile Mila 23, Sulina sau Letea pot fi "vizitate" cu StreetView.

Utilizatorii pot parcurge rutele navigabile, pot vedea lacurile şi canalele acoperite de vegetaţie, păsări şi flora sau satele cu arhitectura specifică înconjurate de ape.

Proiectul a fost realizat de Google în parteneriat cu organizaţia de mediu WWF România şi a acoperit aproximativ 1.500 de kilometri de canale şi drumuri.

Echipa care a colectat imaginile s-au deplasat cu barca, bicicleta sau cu căruţa trasă de cai. De asemenea, cu trekkerul Google a fost cărat inclusiv în spate. Proiectul s-a desfăşurat la începutul acestei veri, pe parcursul lunii iunie.

GALERIE FOTO. Camera Google, cu căruţa şi cu barca:

Camelia Ionescu, coordonatorul naţional al departamentului de ape dulci de la WWF România:

„Delta Dunării este un hotspot de biodiversitate, adăposteşte sute de specii de păsări, pe lângă peşti preistorici - cum sunt sturionii - şi diferite plante. În plus, aici sunt păstrate tradiţii vechi de sute de ani. Întâlnim meşteşugari care fac bărci din lemn sau acoperişuri din stuf, pescari care ştiu să prepare celebrul borş pescăresc.

Odată cu natura, cu speciile sălbatice, pierdem şi aceste tradiţii. Şi primul pas pentru a le proteja este să le descoperim, de ce nu, de la nivelul lotcii virtuale, indiferent unde ne-am afla pe glob. Odată ce ne apropiem mai mult de Deltă, chiar şi navigând prin Google Maps, ne e mai natural să ne implicăm şi să o protejăm”.

Utilizatorii pot admira pelicanii care îşi iau zborul de pe Canalul Trofilca, un canal mic, care şerpuieşte printr-o pădure inundată, mlaştini şi lacuri. Mai apoi poate se pot plimba pe canalul Şontea, printre viţa de vie sălbatică, şi pe sub sălciile care atârnă deasupra canalului Rădăcinos.

Pe uscat, poate explora arhitectura tradiţională din Deltă în localitatea Letea sau se poate plimba pe străduţele înguste din Mila 23. De asemenea, se poate vedea plaja sălbatică din Sf. Gheorghe sau poate avea o vedere panoramică din vârful vechiului far din Sulina.

Elisabeta Moraru, country business development manager Google Romania:

“În urmă cu 3 ani, Dunărea devenea o cale navigabilă virtual, după ce imaginile Street View de la nivelul apei au plecafost publicate de Google Maps. Oricine putea într-o croazieră virtuală pe Dunăre, de la Bratislava şi până la Cernavodă. De acum, poate explora şi Delta Dunării.

Acest proiect de digitalizare a fost posibil datorită partenerului nostru WWF România, care a parcurs traseele Deltei şi a fotografiat locurile cu ajutorul tehnologiei Google înmagazinate în Trekker, dispozitivul pe care îl folosim în locurile inaccesibile pentru maşină sau tricicletă.”

VIDEO.

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus