Skip to main content

EXCLUSIV. Un fost ofițer SRI, numit omul de legătură dintre TVR și publicul său. Poziția de ombudsman, ocupată de un specialist în "detectarea comportamentului disimulat"

 
EXCLUSIV. Un fost ofițer SRI, numit omul de legătură dintre TVR și publicul său. Poziția de ombudsman, ocupată de un specialist în "detectarea comportamentului disimulat"
Foto: Gazeta de Cluj

EXCLUSIV. Fost ofițer cu ani de experiență în Serviciul Român de Informații, angajat de TVR. Poziția: ombusman, funcție care, printre altele, este o legătură între Televiziunea Publică și telespectatori.

Publicitate

O specializare a celui numit pe această poziție: "depistarea comportamentului disimulat".

Venirea lui Marica vine într-o perioadă de numiri noi în TVR: un fost prezentator din perioada ceaușistă - Nicolae Melinescu, a fost anunțat la departamentul știri. Totodată, interimatul știrilor a fost preluat de Mădălina Rădulescu (care a mai fost pe această poziție în perioada lui Alexandru Sassu).

Detalii, în continuare.

TVR anunță sec, printr-un comunicat intern, numirea unui "ombudsman".

Potrivit informațiilor Paginademedia.ro, cele câteva rânduri către angajați spun că este vorba de Septimiu Marica. Conform acelorași surse, anunțul precizează unde poate fi găsit Septimiu Marica (undeva, prin blocul turn), dar nu dă niciun detaliu despre cariera acestuia.

Ani de experiență în SRI. Specialist în "depistarea comportamentului disimulat"

Cine este Septimiu Marica?

Lector universitar doctor, expert științific la nivel național, ofițer de execuție și analist Serviciul Român de Informații (2000-2008). Plus "Trainer certificat în Detectarea Comportamentului Simulat".

Ca reprezentant național și în calitate de ofițer în cadrul Serviciului Roman de Informatii, a contribuit la înființarea „Centrului Zonal de Înalte Studii pentru Prevenirea si Contracararea Bioterorismului” în parteneriat cu F.B.I. (Federal Bureau of Investigations), Universitatea „DE PAUL” din Statele Unite ale Americii (Chicago, Illinois), Ministerul Administrației și Afacerilor Interne și Academia Oamenilor de Știință din România.

Este Lector Universitar Doctor, Șef de lucrări și Expert științific la nivel național, în cadrul unor universități din țara.

Începând cu anul 2014, oferă consultanţă companiilor multinaţionale din România, în aria sa de expertiză.

Caracterizarea de mai sus apare pe site-ul iceu.ro, o companie de consultanță, training și business intelligence, la care Septimiu Marica este co-fondator.

Iceu oferă  produse și servicii în următoarele domenii de activitate: Retail, Vânzări, Banking, Companii de asigurări, Consultanţi financiari, Call Center, F.M.C.G., Armată, Poliție, Procuratură și Unitățile speciale de recrutare, Consultanţi politici, Mediatori, Echipe de negociatori, Case de avocatură, Gărzi și firme private de securitate, Agențiile de recrutare.

Printre clienții Iceu:

  • la nivel internațional: British Petroleum, IBM, Kodak, General Electrics, Heinz, IT&T, Armata Cehă, Dell, Agenția Spațială Europeană, U.S. Airforce.
  • la nivel național: U.S. Foods, Unicredit Bank, Institutul Bancar Român, G4S, LIDL, Ministerul Afacerilor Interne, Best Media Advertising, Smite, Smart Support Hub, Federația Română de Fotbal, Librăriile Cărturești, ANAF.

Potrivit profilului Linkedin, Marica este absolvent al Academiei Naționale de Informații.

Paginademedia.ro a trimis TVR câteva întrebări:

  • Care au fost criteriile pe baza cărora a fost numit Septimiu Marica?
  • Cine a făcut propunerea?
  • În ce măsură este compatibilă calitatea de ombudsman cu cea de fost ofițer SRI?
  • De ce a fost numit un om din afara TVR?

Până la ora redactării articolului, oficialii TVR nu au răspuns întrebărilor.

Ce face un ombudsman?

Poziția de ombudsman în general, într-o redacție, are rolul de a stabili un echilibru între public și publicația sau postul respectiv. El face munca de semnalare a greşelilor în articole, de semnalare a derapajelor etice şi va răspunde cererilor cititorilor pentru a uşura munca jurnalistului şi pentru a asigura o legătură directă cu publicul.

În TVR, sunt stabilite prin Statul Jurnalistului atribuțiile ombudsmanului. Înainte de ce spune Statutul TVR, ce se spune la nivel internațional:

Cele zece reguli ale Organizaţiei Mondiale a editorilor publici de presă

1.Ombudsman-ul este dedicat protejării şi îmbunătăţirii calităţii jurnalismului, încurajând discursul sincer şi respectuos în privinţa practicilor jurnalistice.

2. Principalul său obiectiv este promovarea transparenţei în interiorul organizaţiei unde lucrează.

3. Lucrează pentru protejarea libertăţii presei şi promovează jurnalismul responsabil şi de înaltă calitate.

4. Parte din activitatea sa este primirea şi investigarea plângerilor despre modul cum au fost tratat unele ştiri şi materiale de presă.

5. Recomandă cel mai potrivit mod de a acţiona, pentru rezolvarea problemelor ridicate de către cititori în plângerile lor.

6. Este un ofiţer independent, acţionând pentru a proteja interesele consumatorilor.

7. Va încerca să rămână neutru şi corect.

8. Va încerca să nu se implice în nicio activitate care ar genera conflict de interese.

9. Explică rolurile şi obligaţiile jurnaliştilor şi meseriei către public.

10. Acţionează ca un mediator între aşteptările publicului şi responsabilităţile jurnaliştilor.

Ce face un ombudsman, conform Statutului Ziaristului TVR:

Art.47 - Comisia de etica si arbitraj ia in discutie dosarele prezentate de catre Serviciul de ombudsman al Societatii, audiaza partile, intocmeste rapoarte si rezolutii ce vor fi inaintate Comitetului director, presedintelui director general sau, in caz de interes major, Consiliului de administratie.
Ziaristii din televiziunea publica au acces la rapoartele si rezolutiile Comisiei.

Art.48 - Se constituie Serviciul de ombudsman al Societatii Romane de Televiziune direct subordonat Comisiei de etica si arbitraj.

Serviciul de ombudsman monitorizeaza abaterile de la prezentul Statut in baza sesizarilor primite si intocmeste documentatia care va fi inaintata Comisiei de etica si arbitraj.

Serviciul de ombudsman primeste de la compartimentele specializate ale Societatii sesizarile publicului referitoare la emisiunile difuzate de postul public de televiziune si incearca sa medieze litigiile dintre public si ziaristi prin scrisori, rectificari sau prin solicitari ale dreptului la replica inaintate Comitetului director.

Serviciul de ombudsman mediaza litigiile referitoare la Statut dintre departamentele Societatii, dintre acestea si ziaristi sau dintre ziaristi.

Art.49 - Membrii Serviciului de ombudsman sunt angajati ai Societatii, cu pregatire jurnalistica si/sau juridica universitara si nu presteaza activitate publicistica nici in cadrul institutiei nici in afara ei.

Ei sunt angajati prin concurs, iar desfacerea contractului de munca nu poate fi facuta fara avizul expres al Comisiei de etica si arbitraj.

Membrii Serviciului de ombudsman nu pot fi membri ai partidelor politice si nici ai asociatilor si sindicatelor afiliate politic.

Structura si marimea Serviciului de ombudsman este stabilita prin organigrama institutiei, in functie de necesitatile Comisiei de etica si arbitraj.

Nicolae Melinescu, înapoi în TVR

Nicolae Melinescu, unul dintre crainicii TVR din perioada ceaușistă, a fost readus în Televiziunea Publică.

"Nicolae Melinescu se intoarce in Televiziunea Publica. Nu am inteles exact ce functie va avea, insa sigur el va decide cine de la Stirile TVR va putea pune voce si va putea aparea pe post", a scris jurnalistul Adelin Petrișor pe Facebook.

Potrivit informațiilor Paginademedia.ro, revenirea lui Melinescu în TVR a fost anunțată într-o ședință de Mădălina Rădulescu, noul șef interimar al știrilor.

Mădălina Rădulescu a fost numită interimar, la rândul ei, în urmă cu o săptămână. Ea a mai fost pe poziția de șef al știrilor, în perioada mandatului lui Alexandru Sassu la conducerea TVR (în 2007). Alexandru Sassu, la rândul lui, a fost readus în Televiziunea publică în acest an.

Citește și:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • Chiar nu realizați că flăcăul ăsta va primi o sinecură grasă din bani publici pentru care nu va face nimic ?Chiar nu știți că astfel de c.v.-uri se,,fabrică" la fel de ușor precum doctoratele la Academia de Informații ??! Sau nu știți în ce domeniu se utilizează sintagma,,comportament simulat"??! Se spune că nu este bine să faci pe prostul că riști...să rămâi așa !!!

Trimite un comentariu