Skip to main content

INTERVIU. Ziaristul Grigore Cartianu vrea în CNA. Și-a depus candidatura ca independent. ”În primul rând e un test”

 
INTERVIU. Ziaristul Grigore Cartianu vrea în CNA. Și-a depus candidatura ca independent. ”În primul rând e un test”

În primul rând este un test”, spune ziaristul Grigore Cartianu într-un interviu acordat Paginademedia.ro, despre ideea de a candida pentru CNA.

Publicitate

Vreau să arăt opiniei publice în ce fel acționează anumiți parlamentari, de la anumite partide, atunci când au de ales între un ziarist profesionist și un politruc profesionist”, spune el.

Ziaristul Grigore Cartianu candidează pentru un loc în Consiliul Național al Audiovizualului. Ca independent. Și-a depus candidatura deja la Camera Deputaților, după cum scrie G4Media.

O situație dacă nu în premieră, cel puțin rar întâlnită. În general, partidele sunt cele care fac propunerile, care apoi sunt analizate în Comisiile Parlamentare și apoi, votate în Parlament.

Ziaristul admite că „șansele sunt minime”. Detalii, dar și canditara lui Cartianu, în interviul de mai jos.

Candidatura lui Grigore Cartianu pentru un loc în CNA a fost anunțată, în exclusivitate, de site-ul G4Media, care publică lista cu toate propunerile pentru CNA.

Până la sfârșitul acestui an, șase membri CNA își încheie mandatul: Laura Georgescu, Răsvan Popescu, Monica Gubernat, Orsolya Borsos, Viorel Vasile Buda și Florin Gabrea.

Paginademedia.ro: Cum a apărut ideea?

Grigore Cartianu: Inițial, nici nu mă gândeam să candidez, dar un prieten parlamentar mi-a zis „de ce stai deoparte? Îi lăsați voi, ziariștii, doar pe politruci să candideze pentru CNA?”

Atunci am zis de ce nu? Nici nu s-a pus problema să mă propună acel partid. A fost o discuție prietenească. Nu am avut o astfel ca idee. Așa că am candidat ca independent.

Paginademedia.ro: De la ce partid era?

Grigore Cartianu: Nu pot să spun de la ce partid, pentru că era o discuție prietenească.

Paginademedia.ro: De ce candidezi?

Grigore CartianuPentru că eu cred că instituția CNA trebuie reformată, astfel încât să aplice legea și să fie echidistantă față de toate posturile radio și TV. Din păcate, CNA, în acest moment, este o intituție semiparalizată și părtinitoare.

Un alt motiv este că vreau să văd reacție unei comisii și a unui Parlament în fața unei asemenea candidaturi.

Mai e un motiv: am vrut să dau un semnal ca ziariștii profesioniști să se implice, să nu mai stea deoparte, măcar în zona de reglementare audiovizuală. E nefiresc ca activitatea ziariștilor să fie analizată de oameni care fie nu au experiență de presă, fie s-au pus în slujba intereselor de partid.

Paginademedia.ro: Parlamentul votează, până la urmă. De fapt, sunt făcute propuneri, nu se candidează pentru CNA.

Grigore Cartianu: Eu cred că șansele sunt minime, dar, în orice situație, eu consider că sunt câștigător.

Paginademedia.ro: De ce?

Grigore Cartianu: Pentru că vreau să arăt opiniei publice în ce fel acționează anumiți parlamentari, de la anumite partide, atunci când au de ales între un ziarist profesionist și un politruc profesionist.

Dar și cum reacționează anumite partide.

M-aș bucura să avem cu toții surprize plăcute, și anume să vedem că Parlamentul se orientează și după argumente profesionale, nu numai după apartenențe de partid. Ar fi un semnal bun, dar nu cred că se va întâmpla.

În primul rând e un test. Mai vreau să mă aflu față în față, într-un cadru oficial, cu deputatul PSD care a spus că dacă ar avea o grenadă, ar veni în studio la Nașul TV și mi-ar lua gâtul. (Nota redacției: este vorba de Nicolae Bacalbașa).

Paginademedia.ro: Ce te recomadă pentru CNA?

Grigore Cartianu: Sunt 28 de ani de meserie făcută cu bună credință.

Paginademedia.ro: Ce ai face tu, dacă, să zicem, ai ajunge membru?

Grigore Cartianu: Aș aplica legea. La sânge. Și aș face demersuri pentru ca acolo unde legea are hibe, ea să fie amendată pe cale parlamentară.

Aș depune eforturi pentru credibilizarea CNA, astfel încât să nu mai fie o instituție cu comandă de partid.

Paginademedia.ro: La fel, să presupunem că ajungi în CNA. Te lași de meserie?

Grigore Cartianu: Nu o să mai pot face emisiuni. Dar nu mă poate opri nimeni să apar ca invitat la TV sau să scriu pentru ziare sau site-uri. Sigur, evitând orice fel de conflct de interese, asta este foarte important.

Candidatura lui Grigore Cartianu depusă la Parlament, dar și CV-ul lui detaliat

 


Lista propunerilor partidelor, pe site-ul G4Media
 

 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu