Skip to main content

Tolontan, reacție la un articol Paginademedia.ro: "Referendumul pentru familie, între rahat și refuz de cunoaștere"

 
Tolontan, reacție la un articol Paginademedia.ro: "Referendumul pentru familie, între rahat și refuz de cunoaștere"

Reacție a lui Cătălin Tolontan după ce Paginademedia.ro a semnalat, într-un scurt articol, că un material de pe site-ul Libertatea, despre dezgust, a fost ilustrat cu un rahat (textul nota că, de fapt, este o ciocolată belgiană în această formă).

Ce poate ilustra mai bine, cu impactul de rigoare, textul "Cum dezgustul ne parazitează deciziile morale și politice"?, a scris Paginademedia.ro.

Publicitate

Într-un articol publicat pe Tolo.ro, coordonatorul editorial al ziarului Libertatea explică:

"Radu Umbreș și-a ilustrat singur articolul cu o imagine a unei ciocolate belgiene de cea mai bună calitate, dar care semăna cu un excrement uman.

De ce a făcut asta?

Pentru că articolul vorbea despre felul în care dezgustul ne influențează judecățile.

Dezgustul, spune antropologul, este unul dintre instrumentele evoluției speciei. De pildă, el ne-a împiedicat să ne îmbolnăvim sau să fim vânați. Nu e nici o rușine să simțim repulsie atunci când vedem ceva care ne confruntă puternic obișnuințele.

Așa se explică sentiment de dizgrație sau chiar de repulsie pe care îl resimt mulți oameni când se gândesc la un act sexual între doi bărbați."

Cătălin Tolontan merge mai departe:

"Analistul și ziaristul Petrișor Obae, de la siteul paginademedia.ro, a postat un NO COMMENT îngrețoșat la imaginea publicată de Libertatea, aleasă, încă o dată, chiar de autor, tocmai pentru că ea făcea parte din demonstrația articolului.

”Astăzi, iar, într-un ziar printat, am văzut un…”, sună titlul dat de Obae, de unde lipsește cuvântul ”rahat”.

Să rostim cuvântul, nu e nici o rușine! ”Într-un ziar printat am văzut un rahat”. Și după aceea? După ce simțim repulsia, primul reflex e să începem să judecăm de pe poziții de autoritate morală, căci Perișor Obae se comportă exact așa cum a anticipat Radu Umbreș că suntem tentați să reacționăm noi, oamenii.

Siteul Pagina de media condamnă în numele dezgustului pe care l-a resimțit! ”I-ai validat argumentul antropologului”, adică ai judecat fără să raționalizezi, remarcă, amuzat, chiar unul dintre cititorii paginademedia.ro.

În acest caz concret, opinia unui cercetător despre referendumul pentru familie, e mai greu de înțeles cine e ”tabloidul”. (...)

Cititorii Libertatea au primit foarte bine articolul. Deseori, publicul e mai pregătit să se angajeze în argumente, și nu doar cu cele cu care ești de acord, decât suntem noi, ziariștii, care ne refugiem în refuzul de cunoaștere.

Articolul integral al lui Cătălin Tolontan, AICI

Citește și:

 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Trimite un comentariu