Skip to main content

VIDEO. PaginademediaLIVE. De unde vine răcnetul lui Negru? Cum a ajuns să prezinte Revelioanele Antenei?

 
VIDEO. PaginademediaLIVE. De unde vine răcnetul lui Negru? Cum a ajuns să prezinte Revelioanele Antenei?

VIDEO. Prezentatorul TV Dan Negru a venit la un interviu Paginademedia LIVE și a vorbit despre televiziunea în ultimii 10 ani, formatele de succes, dar a răspuns și la două întrebări importante: de unde vine „răcnetul lui Dan Negru” și cum a început să prezinte Revelionul?

Revelioanele?

Din întâmplare, spune Dan Negru.

Prezentatorul povestește:

"Eram „singur acasă”. Am avut noroc ca fiecare format pe care-l făceam să fie un succes și făceam ediții speciale. S-a nimerit ca formatele pe care le prezentam să fie hiturile sezonului. Iar Revelionul era o ediție specială a "hitului".

Dan Negru a vorbit și despre concurența pe care Pro TV a făcut-o de-a lungul timpului, la cumpăna dintre ani: „A avut Pro TV niște Revelioane cu care m-am bătut. Din 19 ani, 14 ani m-am bătut cu Pro-ul. 

Cum a început Dan Negru să țipe în emisiuni?

Făceam „Ciao Darwin” și aveam două gradene mari cu câte 50 de oameni. Asta era prin 2004.

Antena a cumpărat formatul, dar n-am avut boxe care să acopere sonorizarea gradenelor, iar cei de sus nu auzeau nimic. Și am început emisiunea normal, la care cei de sus: „Nu auzim nimic!”.

Nu puteau să ridice sunetul pentru că intra în microfonie. La italieni, în gradene, fiecare avea câte o boxă mică la scaun și atunci el auzea perfect. Noi nu am mai avut cum să le cumpărăm. Cum să acoperim tot? Cu Negru urlând. Și atunci am apărut eu cu urlete din lipsa unor boxe pe care nu le-am mai cumpărat atunci. Lipsa boxelor m-a împins pe zona asta.”

VIDEO. De unde vine răcnetul lui Negru

VEZI Interviul cu Dan Negru, integral, AICI.

Interviul cu Dan Negru, în continuare:

Ce făceai acum 10 ani?

În 2008 începeam „Te pui cu blondele”. I-am dat o oarecare pauză. Am avut vreo 3 ani de zile în care nu aveam sezoane. Începeam în ianuarie și terminam în august. Eu nu am prins formate internaționale mari. Cu toate astea am reușit să construim formate care au rezistat. Pe plan internațional (n. r. te pui cu blondele) a fost un eșec. Mai funcționează prin Ucraina.

Îmi amintesc prima întâlnire cu un consultant din Anglia care spunea „Întrebările trebuie să fie unele complicate”. Și noi am reușit să-l convingem că nu erau necesare. Într-un game quiz întrebările complicate frustrează. Mai bine vii cu întrebări simple la care să se uite toată familia. „Blondele” au început la pachet cu un alt format, „Masculin, feminin” prezentat de Liviu Vârciu și Cristina Cioran.

Care sunt diferențele față de primul sezon?

Audiența o făceau oamenii care aveau cultură generală. Radu Beligan, Florin Piersic, Ilie Năstase, Nadia Comăneci. Am avut invitați din liga mare. Cei mai mulți din liga mare fug de zona de televiziune. Mă gândesc că poate presa e de vină. Îmi amintesc de oameni din politică pe care înceram să îi chem în emisiune și toți dădeau exemplu cazul lui Victor Ponta la Dansez pentru tine.

Mălăele, mega actor, e greu de adus în divertisment. L-am chemat pe Hagi la Next Star. Eu eram pe platoul de filmare și nu am avut cum să ajung să mă întâlnesc cu el la ora stabilită, 18:30. Nimeni din platou nu avea numărul lui de telefon. Când am ajuns în cabină, aveam apeluri nepreluate. Știi ce făcea Hagi? Aștepta cuminte, în parcare.

Ați avut invitați care au refuzat? Am avut mulți oameni care au spus că nu se regăsesc. Dan Puric mi-a spus: „Dan, nu mă regăsesc” Acum 10 ani începuse să fie mai greu să-i aduc. De prin 2005. Probabil că tabloidele i-au speriat. În 2000 era ușor. Am făcut în 1999-2000 cu Traian Băsescu. Am prezentat și cu Mihaela Rădulescu și cu Andreea Marin. Sunt foarte generoase, îți fac loc pe scenă. Era teama stației: „Mamă, Negru cu Răduleasca...” Era o emisiune eveniment în care veneau copii... era un format italian. Povești, bucurii, întâmplări.

Între timp au venit formatele internaționale...

Am făcut genul ăsta de formate. Primul talent show pe care l-am făcut a fost cu Mircea Albulescu în juriu. Showbiz ul românesc trăiește în contact cu statul. Nu e un showbiz care să se autofinanțeze. În Statele Unite, e complicat pentru NBC să-l sune pe Brad Pitt să prezinte un show de televiziune.

Spunea Radu Paraschivescu „Acum 10 ani, ceva derapaje mai erau pe la emisiunea lui Negru”

Cred că cu mult înainte. Cred că făcea referire la emisiunea „Ciao Darwin”. M-am întâlnit cu Ovidiu Cuncea la o cafea iar lumea venea și mă întreba „Unde e rața?”. Pe vremea aia, am luat o amenda la CNA pe motivul că Mama Natură purta o „rochie vaporoasă”.

Noi ne amăgim când credem că noi inventăm televiziunea. La noi e un playback. Cumpărând formate internaționale am adus asta în televiziune. Ce se întâmplă aici e peste tot.

De unde vine răcnetul lui Negru?

Făceam „Ciao Darwin” și aveam două gradene mari cu câte 50 de oameni. Asta era prin 2004. Antena a cumpărat formatul, dar n-am avut boxe care să acopere sonorizarea gradenelor, iar cei de sus nu auzeau nimic. Și am început emisiunea normal, la care cei de sus: „Nu auzim nimic!”. Nu puteau să ridice sunetul pentru că intra în microfonie.

La italieni, în gradene, fiecare avea câte o boxă mică la scaun și atunci el auzea perfect. Noi nu am mai avut cum să le cumpărăm. Cum să acoperim tot? Cu Negru urlând. Și atunci am apărut eu cu urlete din lipsa unor boxe pe care nu le-am mai cumpărat atunci. Lipsa boxelor m-a împins pe zona asta.”

Ciao Darwin, la un moment dat, avea mega audiențe. Nu mișca nimic. Era o perioadă în care era greu să pui ceva. Din dragoste era marți, noi eram joi și Divertis duminica. Au venit niște colegi de la Pro TV și s-a decis să fiu înlocuit și să-l pună pe Vlad Craioveanu. Lazarov s-a opus. Probabil că dacă se întâmpla, nu mai vorbeam acum despre blonde, despre revelioane.

Știi cum am ajuns să prezint Revelioane? Din întâmplare. Eram singur acasă. Am avut noroc ca fiecare format pe care-l făceam să fie un succes și făceam ediții speciale. S-a nimerit ca formatele pe care le prezentam să fie hiturile sezonului. La un moment dat, hitul a fost telenovela „fetele marinarului”. Cum să facem revelion cu o telenovelă? Cu Negru.

Poate scotea audiență pentru că se bătea singur... Nu a fost niciodată ușor. A avut PRO niște Revelioane cu care m-am bătut. Din 19 ani, 14 ani m-am bătut cu Pro-ul. Îmi amintesc că am avut un revelion cu Ciao Darwin și consultantul nu ne-a lăsat să facem o temă. Am cerut celor din Italia să facem un Revelion cu manele. Au fost maneliști vs. Muzică populară.

Nicolae Guță era într-o tabără și Horia Moculescu într-o altă tabără. Manelele erau în vogă, nu știu dacă mai sunt sau dacă mai fac audiență. Maneliștii au început să coboare în audiențe când au început să-și arate viața prin tabloide. Eu așa am simțit-o. Am avut perioade, 2002-2005, în care îi chemam și făceau audiențe zdrobitoare. Vorbim aici de cei „clasici”, dar după aceea au apărut în show-uri tabloide. La ora asta nu cred că ar mai stârni interes în prime time, poate și pentru că s-au mutat pe alt tronson orar. S-au uzat, aveau seriale întregi în tabloide. Și atunci, cu ce să-l mai urci în prime time?”

Este ceva ce ai fi făcut altfel?

Mi-ar fi plăcut foarte mult să fi văzut cum e să faci formate internaționale mari. Cel mai mare pe care l-am făcut a fost în Moldova. Ca în fotbal, când ești un jucător care știe că performează pe un post, ca strategie e bine să-l ții acolo. Mă bucur că am putut să construiesc hituri pe formate mai mici. Next star e un format 100% românesc, iar presiunea e mult mai mică.

Dacă cineva spune că Negru fuge de formatele astea mari...

Cred că are dreptate.

Alte formate originale dezvoltate de Dan Negru?

Plasa de stele. Și Te pui cu blondele. Când am făcut Te pui cu blondele, Lazarov mi-a trimis un e-mail și mi-a spus „Dan, formatul e un eșec pe planul internațional. Dacă nu merge, să nu crezi că e vina ta. Daca va merge, vei fi rege”

De ce format te simți cel mai apropiat?

E ca și cum m-ai intreba „Între Dara și Bogdan, pe cine iubești cel mai mult?” Nu pot să zic care. Colegii mei din televiziune, fie că au fost de la TVR, fie de la Antena 1, le-am refuzat formate. Antena mi-a dat libertatea să aleg formate care mi-au plăcut.

Am refuzat formate și când eram la TVR. Am refuzat formate care au mers. Am zis: „nu mă bag, nu e de mine”. Marile case de producții spun că formatele sunt ca munții, au doi versanți: unul e formatul și celălalt e host-ul.

Apropo de influența online-ului. Cum simți presiunea internetului și cum te adaptezi?

Sunt calm din punctul asta de vedere. Online-ul nu se regăsește în televiziune. Dacă se regăsea, o făceau ABC, NBC.

Ce faci ca realizator ca publicul să nu-ți fugă de la televizor?

Cred că e destul de complicat. Cred că cei mici de 11 ani se uită la Selly, Iuliana Beregoi. Pe Selly l-au tentat niște televiziuni, nu a vrut. Eu nici nu vreau să accesez publicul lui Selly.

Despre Paginademedia.ro?

Ai avut curaj. Nu aș fi avut curajul tău. M-a întrebat un tip turc, foarte interesant omul, producător chiar: „Dintre voi, care ați investit în televiziune? Câți ați investit în media?” Nici măcar unul.

Autor: Andreea Iordache andreea.iordachepaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu