Skip to main content

Adelin Petrișor la 10 ani de Paginademedia. Povestea unei întâlniri memorabile cu Vîntu - "Șarpele Kaa" și "botezul" Adevărul: "Peștișor"

 
Adelin Petrișor la 10 ani de Paginademedia. Povestea unei întâlniri memorabile cu Vîntu - "Șarpele Kaa" și "botezul" Adevărul: "Peștișor"

10 ani de Paginademedia.ro. Jurnalistul Adelin Petrișor a fost invitatul Interviurilor 10 ani de Paginademedia.ro. Ce făcea jurnalistul acum 10 ani?

 

În 2010, an pe care îl "acoperim" în această săptămână, Adelin Petrișor era subiect în câteva știri: 

1.  jurnalistul revenea în echipa TVR, post pentru care lucrează și în prezent. “Din discuţiile pe care le-am avut cu Rodica Culcer (pe atunci director de știri, n. red) n-o să merg la accidente, ci o să fac ceea ce făceam şi până acum, la zona militară, evenimente s.a”, spunea atunci Adelin Petrişor pentru paginademedia.ro.

2. își lansa cartea Războaiele mele, în care povestea și întâlnirea cu Sorin Ovidiu Vîntu:

“N-am reuşit totuşi să-mi scot din minte privirea fixă, aproape hipnotică a lui Vîntu. Din acest punct de vedere, poţi lejer să-l compari cu şarpele Kaa, mai ales că este şi sâsâit”, spunea Adelin Petrișor. Povestea, la finalul articolului.

3.  Avea parte de o mică "schimbare" de nume: cei de la Adevărul îl botezau, într-o știre, Adelin ...Peștișor.

Adelin Peștișor va fi în direct în jurul orei 13.00.

Un interviu despre televiziunea de acum și de acum 10 ani, despre ce înseamnă să fii reporter de teren acum și despre cum era în urmă cu un deceniu.

În direct din studioul Paginademedia.

Povestea întâlnirii cu Sorin Ovidiu Vîntu:

Sorin Ovidiu Vîntu era "pe val" în 1999, iar Adelin lucra la TVR și avea nevoie de o sponsorizare de 15.000 de dolari, pentru o deplasare în Belgrad. Nici nu știa cine e Vîntu. Povestea primei întâlniri dintre miliardar și tânărul reporter care a ajuns, peste ani, să lucreze la trustul media al magnatului, în continuare:

Prin 1999, cauta o sponsorizare pentru a pleca în Iugoslavia. Era angajat la TVR, iar postul public nu avea bani pentru deplasări. Un coleg de la secția economic i-a sugerat să-l sune pe Vîntu. "Cine-i ăsta, că n-am auzit de el", a replicat Adelin. "Învirte multi bani, e ala care are Gelsor, un fond de investitii bagat in FNI", i s-a raspuns. A ajuns repede să vorbească cu Vîntu. A facut rost de numărul de telefon de la sediul Gelsor și, după o scurtă discuție cu secretara (careia i-a zis de un proiect), s-a trezit la telefon direct cu Sorin Ovidiu Vîntu, "un om cu o voce cavernoasă, care părea că vorbește pe speaker".

Primul dialog Adelin - Vintu a fost scurt: "Știți, sunt reporter la TVR și intenționez să plec în Belgrad, pentru bombardamente și as avea nevoie de o sponsorizare". "Veniți mâine la zece la mine", a replicat Vîntu și a închis telefonul.

Perspectiva Vîntu: Vrei bani? Cați? Și mie ce-mi iese?

A doua zi, Adelin "s-a înființat" la biroul lui Vîntu. A așteptat cuminte în anticamera, timp în care pe acolo au venit și "doi grei de la Cațavencu". Când i-a venit rândul, după două-trei ore, a fost mirat de aparența lui Vîntu:

"Statea tolănit pe un scaun de piele un bărbat neras, cu părul grizonat și vâlvoi, la vreo 45 de ani. Purta un pulover de lână gri, tocit, care îl făcea să pară orice altceva decât milionar"

În plină perioadă de vârf a FNI, Vîntu a pus direct problema, de pe o poziție de forță: "Vrei bani, asta am înțeles. Cați? Și mie ce-mi iese?"

Adelin: Nu știu câți exact. Dumneavoastră primiți publicitate la TVR, dar detaliile le știu colegii mei de la comercial. Eu sunt reporter și nu prea mă pricep la asta.

Vîntu: Eu nu discut cu fraierii voștri de la comercial, discut cu tine. Dacă habar nu ai, de ce ai mai venit la mine?

Tanarul reporter al TVR (avea 24 de ani atunci) și-a spus placa din nou: sponsorizare, bombardament, diurnă, cazare, benzină, am nevoie de bani.

Vintu: Dar de câți bani ai nevoie, știi?

Adelin: Probabil 10-15.000 de dolari. Cazare, diurnă, benzină.

Vîntu pune mâna pe telefon: "Trimite-l urgent la mine pe Popa". Dupa câteva minute, vine "un bărbat brunet, cam de 40 de ani". Vîntu ordonă: "Fă-i un contract de sponsorizare pe Curentul. Dă-i 15.000 de dolari."

Ultimele vorbe ale lui Vîntu: "Succes, puștiule! Te rog, nu uita, lasă numărul la secretară. S-ar putea să mai lucrăm împreună".

Întâlnirea cu Vîntu l-a impresionat pe tânărul reporter: “Am plecat bucuros că un om de afaceri despre care abia auzisem îmi rezolvase problema financiară (...) Mulțumit că am făcut rost de bani, n-am reuşit totuşi să-mi scot din minte privirea fixă, aproape hipnotică a lui Vîntu. Din acest punct de vedere, poţi lejer să-l compari cu şarpele Kaa, mai ales că este şi sâsâit”.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Trimite un comentariu