Skip to main content

DIN ARHIVĂ. Acum 20 de ani, HBO intra în România, cu „decodorul”

 
Captura: Paginademedia.ro din ziarul Libertatea
Captura: Paginademedia.ro din ziarul Libertatea

„Cel mai mare şi mai vechi canal plătit din lume va fi lansat la Bucureşti”. Astfel era anunţată lansarea pe piaţa din România a canalului HBO. Se întâmpla acum 20 de ani, iar presa vremii a consemnat momentul.

Publicitate

Paginademedia.ro a descoperit un articol de arhivă din ziarul Libertatea care anunţa „HBO intră de astăzi în casele bucureştenilor. Românii vor putea cumpăra programele canalului american mult mai ieftin decât polonezii şi ungurii”.

Preţul unui abonament la HBO varia atunci între 3 dolari şi 4,40 de dolari, iar abonaţii primeau un „decodor” (un dispozitiv care se ataşa de cablul care intra în televizor).

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Scarbaa mie Scarbaa mie
    Si de atunci ne-ati *** pe toti cu pornografia. Ca voi nu ati avut femei ca in armata i-ar cand le-ati avut erau prea primitive i-ar voi batrâni. Generatie de decretei stricati @cristi
  • Andri Popa Andri Popa
    HBO nu sa lansat în Romania în Bucureşti. Prima dată sa văzut la Cluj . După o lună la Craiova şi după încă o lună la Bucureşti şi apoi în toată țara. Decodorul original era cilindric de mărimea unui deget şi etanş . Cel cubic cu şurub era o improvizație de amatori şi evident ilegal.
  • Cristi Cristi
    Articol de colecție.

    Pe-atunci exista doar cablul simplu, analogic, aveam noroc dacă prindeam o frecvență bună, care să nu aibă purici, dungi, gâjâit, iar la apropierea celei mai mici ploi, aproape toate posturile afișau lipsa semnalului, fiecare într-un stil diferit, în funcție de modelul receiverului cu care erau recepționate de către compania de cablu. Grila nu conținea mai mult de 20 de posturi, dintre care vreo 8-10 erau internaționale: Sat1, Pro 7, Rai Uno, Kabel 1, M6, Duna, DW, Euronews, TV5, RTL.

    HBO apărea pe cablu sub forma unor valuri care treceau de sus și până jos pe ecran și făceau mult zgomot. Decodorul era un cub mic, gri, de tablă (în stilul cubului Rubik) prin care trebuia să treacă firul de pe stâlp, apoi să iasă și să meargă mai departe spre televizor. În mijloc avea un șurub cu un arc în jurul lui, iar acel șurub trebuia fie strâns, fie eliberat puțin câte puțin până când se ajungea la o imagine cât de cât clară pe TV.

    Acest sistem a fost folosit și pentru codarea posturilor pentru adulți de pe analogic. Între 2004 și 2007, compania mea de cablu a oferit astfel de decodoare pentru vizionarea pe analogic a Private Spice (între 00.00 și 5.00 pe frecvența Viasat Explore) și Free-X TV (între 00.00 și 5.00 pe frecvența Motors TV).

Trimite un comentariu

sus