Skip to main content

VIDEO. Alex Dima: Sunt multe momente în care ţi-e frică. Dar îţi spui: "mergem"? Mergem peste ei! Poveştile din spatele poveştilor cu defrişări

 
VIDEO. Alex Dima: Sunt multe momente în care ţi-e frică. Dar îţi spui: "mergem"? Mergem peste ei! Poveştile din spatele poveştilor cu defrişări

VIDEO. "I-am prins pe unii şi când vizionam acasă materialul, aveam căştile pe urechi. Se auzea o tobă. Puternic. M-am întrebat ce tot fac ei acolo? Am tot ascultat şi am tot schimbat canalele să văd ce sunet era. Era lavaliera pe care o aveam prinsă pe sub tricou şi-mi bătea mie inima. Atât de tare încât se auzea în lavalieră." - Alex Dima, reporter România, te iubesc, la Interviurile 10 ani de Paginademedia.ro.

Publicitate

Poveşti din spatele poveştilor cu defrişările ilegale documentate de Alex Dima pe parcursul a zece ani. Poveşti încărcate de revoltă, de adrenalină, uneori de frică, dar şi de satisfacţie.

Despre momente critice de pe teren, cu "topoare şi bâte lovite de maşină", cu tăietori de lemne care se anunţau "că vine presa" prin semnale "din bătrâni" (băteau un fel de toacă), cu poliţişti depăşiti de situaţie, cu situaţii "capcană", dar şi cu satisfacţii: "după o singură anchetă, am salvat 20.000 de hectare de pădure."

Pentru că "principala forţă care trebuie să primeze este datoria de jurnalist pe care tu trebuie să ţi-o faci. Dacă e un subiect care poate să schimbe ceva, jurnalistul să se apuce de treabă."

Alex Dima.

Poveste din Borşa: ambuscada din pădure

O întâmplare care nu are nevoie de niciun comentariu. Cu topoare şi cu poliţişti care s-au întrebat înaintea jurnaliştilor "ce ne facem acum".

Alex Dima:

"Eram la Borşa. Mi s-a spus „nu te duce acolo, că ăştia mai întâi te omoară şi după te întreabă ce cauţi”.

Pro-ul nu m-a lăsat fără pază, aşa că am luat Poliţia de frontieră. Am luat doi agenţi. Am bătut pădurile, mai şi ploua, am răcit graoznic atunci.

La un moment dat, le-am dat o staţie şi le-am zis „îmi iau operatorul şi mergem prin pădure şi dacă vedem ceva, vă dau şi veniţi şi voi”.

Am mers, şi la un moment dat s-au auzit drujbele. Tăiau brazi. Ilegal. Le-am dat şi agenţilor prin staţie au venit şi ei. Cei care tăiau au zis: „ok, facem cum ziceţi voi, noi trebuie să încărcăm maşina cu lemne, mergeţi după noi în sat şi acolo ne înţelegem”.

La un moment, veneau din sat 3-4 maşini de teren, s-au dat jos, urlau şi erau cu topoarele pe maşina noastră. Agenţii spuneau „ce ne facem?”. Am deschis geamul, era unul care părea că e liderul lor, m-am dat jos, am vorbit cu el şi l-am mai adus pe calea cea bună în sensul că s-au mai calmat."

VIDEO. Alex Dima, poveste din Borşa

Frica şi toba din lavalieră

Despre momentele de frică?

Alex Dima:

"Sunt multe momente. I-am prins pe unii şi când vizionam acasă materialul, aveam căştile pe urechi şi se auzea o tobă. Am tot ascultat şi am tot schimbat canalele să văd ce sunet era ăla.

Era lavaliera pe care o aveam prinsă pe sub tricou să nu o vadă şi-mi bătea mie inima. Atât de tare, încât se auzea în lavalieră."

VIDEO. Toba din lavalieră

Şase, vine presa!

Hoţii de lemn nu sunt lipsiţi de imaginaţie când presa ajunge în zonă. Cum se anunţă între ei?

Alex Dima:

"Se anunţă, au tot felul de staţii, de mesaje, de semnale. În Apuseni i-am prins pe unii. Au fugit şi i-am prins într-o adevătoare aşezare a tăietorilor de lemne. Au bătut într-un fier şi au dat alarma.

Într-un alt sat, undeva prin Bacău, era un domn angajat cu un scuter, pentru că în valea aceea nu era semnal şi stătea la ieşirea din sat spre pădure.

În momentul în care venea controlul, se urca pe scuter şi se ducea şi fluiera, striga. Aşa s-a întâmplat şi când am ajuns noi. L-am văzut pe scuter şi am găsit la drum căruţe cu cai. Acolo se căra cu căruţa, erau vreo 19 căruţe urcate.

Se fură şi cu camionul. Cum îţi explici că pe Valea Nucşoarei, judeţul Argeş, de vreo doi trei ani, printr-o zonă unde au trecut 6000 de camioane. O singură firmă a coborât 1800 de camioane. Ok, încerc să înţeleg că furi. Furi 2, furi 10, dar 1800?"

O oprire "pentru roşii" i-a dat de gol.

Alex Dima:

"Ne-am oprit în sat şi aveam informaţii că acolo se taie şi ne-am luat ceva de mâncare. Era chiar ziua cu Referendumul.

Şi am zis „hai să luam şi nişte roşii”. Şi când am trecut prin satul ăsta, m-au văzut cei din sat, m-au recunoscut şi au dat alarma în pădure.

VIDEO. Alex Dima: Şase, vine presa!

Ponturi în direct. Comunitatea trebuie să intervină

"Comunitatea trebuie să intervină şi să sancţioneze", spune Alex Dima. În timpul interviului acordat Paginademedia.ro, primeşte "ponturi" prin telefon.

Alex Dima:

"În momentul acesta, îmi bâzâie telefonul pe masă şi este un domn care îmi vinde ponturi din păduri. Nu pot să zic ce-mi zice pentru că omul e ameninţat. Noi de ducem acolo, stăm o săptămână, da ei sunt oameni din sat, ei locuiesc acolo, îşi duc copii la şcoală, au părinţi, au mame…

Ei sunt români adevăraţi şi slavă Domnului că mai avem şi oameni cu coloană, fie că lucrează în sistem, fie că sunt activişti de mediu, fie că sunt cetăţeni, nu-I mai rabdă să vadă povestea asta.

Satisfacţii?

"Am avut senzaţia că dau în gol multă vreme. Am făcut în 2008 o campanie „România, marea defrişare”. Nu ştia nimeni câtă pădure avem. Am dat campania asta pe TV, ea a avut succes. Aveam atunci senzaţia că dau în gol.

Următorul material l-am dat în 2011 şi au urmat alte ediţii. Aveam senzaţia că dau în gol, dar cumva simţeam că asta e datoria mea, să fac treaba asta. ONG-urile nu existau, abia prin 2014 au ieşit.

Lucrurile, în timp, au început să se mişte. Când l-au arestat pe Hrebenciuc, care era un zeu al politicii, pentru pădure l-au luat. Şi atunci, mi-am dat seama că ce facem noi nu este în zadar.

Îţi dai seama, după o ediţie de RTI am salvat 20.000 de hectare de pădure care erau retrocedate în nişte condiţii dubioase. În 2013 am arătat de-a fir a păr cum au luat unii o pădure, ăia cu 40 de milioane de euro, şi după ce am dat materialul pe post am primit o hârtie de la DNA în care ne cereau documentele.

În 2015 i-au arestat şi la anul ăsta le-au dat condamnările. Principalul făpătaş a luat 10 ani şi 8 luni în primă instanţă, un fost prefect de Buzău a luat vreo 9 ani, un judecător 7 ani cu executare. După care, au venit ONG-urile şi s-au mobilizat, oamenii din sistem, din Rom Silva, din Garda Forestieră, care chiar vor să apere pădurea şi asta fac."

VIDEO. Alex Dima, ponturi în direct:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • savencu savencu
    Alex Dima, este un om minunat. Daca nu facea el asemenea emisiune nu aveam habar de ce se intampla in Romania. Sa-i de-a Domnul sanatate si sa fie ferit de mafiotii care nu fac altceva decat distrug iar autoritatile se fac ca nu vad ( nu toti) !!! Toata stima pentru domnul Alex Dima.
  • Pacurar Ciprian-Viorel Pacurar Ciprian-Viorel
    Priete-ne, ce este frumos nu inseamna ca este si bine, iar ce este bine ramane pe vecie asa. La fel cu toate si cu masura lor, daca vine vorba "Mirel" ca asa am invatat, asa spun si acum.
  • marius marius
    Un operator de teren nu trebuie sa fie charismatic, trebuie sa fie un bun investigator, si Alex Dima este baiat destept si cu sange-n instalatie.Un prezentator trebuie sa fie charismatic intr-adevar, dar nu el prezinta emisiunea...Iar grasutul Mihai Ghita este simpaticut, dar atat...Nu prea il vad prin padure alergand dupa braconieri si taietori de lemne...
  • Alessandro Alessandro
    Pe cine intereseaza arogantul acesta limitat? Pana si grasutul care prezinta ”Asta-i Romania” la Kanal D este mai charismatic decat acest Dima

Trimite un comentariu

sus